Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 12.2.2011. u 0:01
Prikaza: 1852
|
Autor: Veljko Lukić

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

root : Novinar i njegov krvnikŠto trenutno vidite? Vazu ili dva lica?

Na zidu ne treba slikati ni Boga ni vraga. Time upropaštavamo svoj zid i svoje susjedstvo. Možda je upravo ova Nietzscheova misao odgovarajući recipe i za novinare čija je zadaća uvjeravati ljude da mogu biti jaki, pomagati im da budu u središtu vlastitih sudbina. Na medijskom zidu treba slikati živi život i istinu ma koliko po bilo koga bila štetna, jer je bolja od obmana koje pomažu.


                                       Snaga štampe nije samo u tome što objavljuje, već i u tome što ne objavljuje.

                                                                                                                            (Lord Northcliff)

                                                                                                       Grijeh piše priču – dobrota je mirna.

                                                                                                                              (J. W. Goethe)

Je li stvarno kutija olovnih slova... jedino što je čovjek do sada izumio u obranu svog ljudskog ponosa, kako na kraju Krležinog Banketa u Blitvi razmišljaNiels Nielsen? Ako to kutija slova zaista jeste, a jeste, jesu li onda i novinari, ti književnici na brzinu, primalje i grobari vremena, kako se za njih često uobičava reči, čiji su proizvodi živi otisci olovnih slova – branitelji ljudskog ponosa? Ili su oni često upravo suprotno, najamnici koji znaju samo po nalogu slagati slova, samo sluge vlasnika koji eksploatiraju ljude, dimna zavjesa koja zakriljuje taktičke manevre upravo onih koji unižavaju ljudsko dostojantvo? Jesu li novine/mediji općenito i novinari jaki kao Napoleonivih tisuću bajuneta, podesnih za borbu ostvarivanja socijalne homeostaze, ili, kako je napisao Karl Kraus, razaraju, svjesno ili nesvjesno, duhovnu osjetljivost potomstva, pripremajući ga za definitivnu podređenost svijetu stvari? Da li je slobodna štampa (slobodni mediji) neutralna moć koja predstavlja duhovni supstrat za razvijanje spoznaja o stvarnom stanju društva, ili je sloboda štampe (medija) sloboda kupovanja listova, kupovanja pisaca, potkupljivanja, kupovanja i fabriciranja javnog mnijenja u korist buržoazije... svakodnevno obmanjivanje, razvraćanje, zaglupljivanje eksploatiranih? Novinari su, odgovorimo na pitanja, poput optičke iluzije kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza i/ili dva bijela lica u profilu. Kada se vide crni  likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira. Na publici je odgovornost identificiranja i vrednovanja!

Danas potpuno i neuvjerljivo ozloglašeni Lenjin svojevremeno je napisao o malograđanskoj publici: Načulivši uši, sluša te brbljarije, uzimajući bajke za zdravu monetu i slijepo ide za aferašima koji se trude zabaviti 'javnu' pažnju baš onim što njima aferašima treba. Malograđanska publika i ne sumnja da je vode na ularu, da zvučnim frazama o 'domoljublju', o 'časti i prestižu domovine', o 'grupaciji velikih sila' namjerno prikrivaju makinacije financijskih lupeža i svakojakih kapitalističkih avanturista. Drugi idu tako daleko, pa kažu: Publika ne sluša; kad sluša ne čuje; kad čuje ne razumije. Je li publika neznalačka svjetina, a sloboda štampe potpuno neobrazovana sirovost i površnost predstavljanja, ili je publika ipak respektabilno javno mnijenje koje svoje duhovno punoljetstvo ostvaruje pomoću slobodne štampe? Nietzsche je, pišući u Osvitu o relativnoj vrijednosti moralnih stavova, a što je jedna od njegovih fundamentalnih tema, ustvrdio: Na zidu ne treba slikati ni Boga ni vraga. Time upropaštavamo svoj zid i svoje susjedstvo. Možda je upravo ova misao odgovarajući recipe i za novinare čija je zadaća uvjeravati ljude da mogu biti jaki, pomagati im da budu u središtu vlastitih sudbina. Na medijskom zidu treba slikati živi život i istinu ma koliko po bilo koga bila štetna, jer je bolja od obmana koje pomažu. Iako suza istinom kao takvom već vjekovima raspisane tjeralice, ona nema alternative ako se želi hoditi putem ljudske emancipacije. S obzirom da je novinar situiran u sadašnjici, u svom vremenu neslobode, po svojoj funkciji on mu sudi uz pomoć svoje savjesti kao zova brige.

Novinar bi trebao biti sudac, a, parafrazirajmo naslov Dürrenmattovog romana, njegovi su krvnici, vlastiti strah i zanatsko neumijeće. Oba krvnika izazivaju novinarevu smrt koja se manifestira ili kao izbjegavanje i nepisanje o temama ljudskog položaja i dostojanstva, ili kao fraza. U oba slučaja novinar nije novinar i (p)ostaje slugan, diletant i skribent. A fraza, piše Krleža, pretvara ljudsku riječ u ispraznost, osjećaje u kalupe, misli u glupe sheme. Ona nije laž, ni istina ni iluzija. Deplasirana grimasa, kreveljenje u krivom trenutku i na krivom mjestu. Tajanstvena snaga kobne fraze o'svetim stvarima' domovine, boga, uvjerenja ili principa jedno je od najmračnijih historijskih strašila.

Žudeći za okusom javnog priznanja, krečući se ustaljenom krivuljom svojih (malo)građanskih karijerica, radeći samo svoj posao, pojedini novinari svoja pera, iz straha, kukavičluka i drskog neznanja, pretvaraju u mačeve samo onda kada, u ime svojih nalogodavaca i gazda, trebaju pustiti krv nezaštićenima, kako bi ih morski psi kapitala lakše pronašli i požderali. A oni drugi, nasuprotni novinski pisci, u postojećoj konstelaciji stvari jurišaju na vjetrenjače Poretka, postajući tako bistri Don Novinari. Znaju dok jurišaju na još jednu vjetrenjaču ispred sebe (ovo je i alibi!), i dok se s prezirom i podsmjehom odnose spram cenzora, da su novine/mediji suviše važna stvar da bi se prepustile samo novinarima. Zato se i laćamo kutije slova, tog jedinog izuma u obranu svog ljudskog dostojanstva.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ma zaboli te pijac

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

30.12.2010. | 6:46
Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo?
Brodska pustoš ima svoje središte- gradsku tržnicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode