Kolumne : Portalska kočija

Objavljeno: 30.12.2010. u 6:46
Prikaza: 1882
|
Autor: Veljko Lukić

Put u pustoš

Ma zaboli te pijac

root : Ma zaboli te pijacTržnica - brodsko srce tame

Odavno je tržnica prestala biti erogena zona grada, mjesto na koje se dolazilo po zadovoljstvo. Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjeća kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo? Da se usudi pogledati samu sebe vidjela bi pustoš.


Ako te moji odgovori plaše onda bi trebao prestati postavljati strašna pitanja. (Pulp Fiction)


Filmsko putovanje u Fordovoj kultnoj Poštanskoj kočiji zbiva se gotovo pravocrtno kroz nenaseljenu pustoš Divljeg zapada do odredišne postaje – Lordsburga. Virtualno putovanje ove Portalske kočije odvija se po beskonačnim spiralnim trakama prenaseljene pustoši grada Broda. Pojam „pustoš" kao predumišljajna poveznica oba putovanja ne bi trebala zavarati pažljivijeg čitatelja, jer pustoš nema svugdje isto i jednodimenzionalno značenje. Katkada je pustoš sadržajnija i uzbudljivija od isprazne vreve i frustrirajućeg obilja. Ako ništa drugo potiče putnika na meditiranje o svom društvenom postojanju i razvija oslobađajuću snagu zanemarene mašte. Ipak, najčešće, pustoš je upravo ono što riječ i znači- praznina. Unutar ili izvan putnika, svejedno.

 Dokazi sloma

Brodska pustoš ima svoje središte - gradsku tržnicu. Ta zapuštena i zasigurno najružnija tržnica u Hrvatskoj obrazac je za postupno propadanje, obesmišljenost vlastite svrhe, neuklopljenost u okolni urbani pejzaž i uzorak neudovoljavanja potrebama mladih proizvođača i potrošača koji u pristojnom prostoru i isto takvim uvjetima žele razmijeniti svoje svježe namirnice ili tekstilnu robu za novac i obratno. Postoji li tužniji gradski kvart od devastiranog prostora tržnice u koji tzv. gradski očevi bezdušno i s predumišljajem nisu ama baš ništa ulagali? Ni jedan jedini gram boje, na primjer. Ispucali, po sto puta pokrpani asfalt, prastare betonske klupe, zahrđali, neugledni limeni kiosci, desetljećima neoličeni štandovi s boksovima, dozlaboga ružni natkrovi i sjenila od svega i svačega, prljavština, uski, pa još i zablokirani prolazi, zakrčeni prilazi, nekonkurentne cijene, neviđeni šverc-poligon kojeg se iz milja proglasilo buvljom pijacom, odsustvo gužve, trpeljive vreve, radosne vike i cjenkanja- sve su to dokazi neumitnog propadanja tržnice, važnog gradskog punkta. Ipak, najveći dokaz sloma su klupe koje sve češće zjape prazne, klupe koje su se nekad, premda od betona, uvijale odsvježeg voća i verdure, pa makar i prekupljenih. Ne dolaze kupci, pa nema više ni trgovaca.

 Više nije erogena zona grada

 Izgrađena početkom šezdesetih godina, u organizaciji gradskog prostora, na mapi grada, tržnica je predstavljala urbani zaselak, intrigantno mjesto susreta grada i sela, trgovačko središte, sastajalište, okupljalište, mjesto razmjene koje je imalo premalo klupa za sve mirisne, svježe i zdrave plodove i prehrambene proizvode iz prigradskih vrtova, sa seoskih njiva, voćnjaka i štala. Kroz šest ulaza u tržnicu dolazili su trgovci, kupci i znatiželjnici u smišljeno ograničenu površinu, obredno mjesto trgovine, susreta i razgovora. Odavno je gradska tržnica posustala i prestala biti poligon za sajam i prodajna izložba, mjesto za zabavna i društvena zbivanja na kojima su glavnu riječ vodili okretni trgovci, lukavi seljaci i snaše i snalažljive mušterije. A zbog zanemarivanja smisla tog mjesta razmjene i nebrige odgovornih iz prostora tržnice nestali su mnogi obredni predmeti, navike, proizvodi i tipovi ljudi: kantari, sir iz drvenih kačica, babure mesnatije od današnjeg mesa, lonci za cvijeće od pečene gline, gastronomske poslastice, glasno dozivanje, krojači, živaživad, baloni, igračke od plastike, svileni bonboni, osvježavajuća pića u boji, pečenjare, Srbijanci, Makedonci... Roba je dolazila iz Trsta, Budimpešte, Istanbula, s Koridora, iz Konjščinske ulice, od đakovačkih pletača, od zagrebačkihi lokalnihkrojača,lokalnih krojača, iz Bosanskog Broda, iz doline Neretve, iz Vojvodine, Makedonije, Međimurja... Odavno je tržnica prestala biti erogena zona grada, mjesto na koje se dolazilo po zadovoljstvo. Odavno je tržnica prestala pružati svojim posjetiteljima ugodan taktilni osjećaj ugode kao kad su ruke u brašnu. Ružna je, zapuštena, utihnula je, ne izaziva, ne uzbuđuje više. Ima li tržnica ogledalo? Da se usudi pogledati samu sebe vidjela bi pustoš. A pustoš je još veća tamo gdje je nekad postojao smisao, svrha i punina.

 A kad sam se požalio prijatelju da tržnica - mjesto u koje volim subotom putovati - propada, odgovorio mi je brzinom strojnice: „Ma zaboli te pijac, imaš robne lančuge!" I tako me još više umočio u sladunjavu nostalgiju.

 

 

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dopplerov efekt u politici

Jedna aktualna konstrukcija

Dopplerov efekt u politici

16.3.2011. | 0:01
Dopplerov efekt u politici nastaje zbog međusobnog približavanja ili udaljavanja političara i mase glasača slušača i promatrača
Visoki, vrišteći tonovi dolazećih i mukli, niski tonovi odlazećih političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U potrazi za novim gospodarima

Smisao prosvjeda

U potrazi za novim gospodarima

8.3.2011. | 0:01
Budući da u Hrvatskoj sadašnjost oblikuju odnosno čekić drže izraziti konzervativci, agresivni tradicionalisti, a oni su, piše Jünger, slični onima koji u kolima što jure sve brže, žele napraviti reda, zadržati stvari na njihovom uobičajenom mjestu, a što povećava katastrofu.
Ne traže se novi odnosi i promjena sustava, nego novi gospodari.
SBplus.hr, Slavonski Brod : O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

O neizlječivom stanju

O čemu govorimo kada govorimo o Brodu

28.2.2011. | 0:01
Obogaljen ambijent života, realnost kao materijalizirani eho događaja iz velikih sredina, kaikaturalni portreti lokalnih uglednika, natjecateljska minijaturnost- od provincije čine prostor-tamnicu u kojoj je zrak ustajao, u kojoj je uzak raspon izbora.
O čemu govorimo kad govorimo o Brodu? O provinciji kao neizlječivom stanju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rijetkost je vrijednost

U traganju za vlastitim

Rijetkost je vrijednost

18.2.2011. | 0:01
U traganju za vlastitim putem izlaska iz povijesne mučionice pomagali su nam svi oni koji nisu smotali svoje zastave pred najezdom bahatosti, uskogrudnosti, netrpeljivosti, dušebrižništva, eksploatacije, svrstavanja i kontrole naših misli i osjećaja.
Oni u naše duhovno tkivo ubrizgavaju potrebne doze infuzije neovisnosti, slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinar i njegov krvnik

O slobodi medija

Novinar i njegov krvnik

12.2.2011. | 0:01
Novinari su kao optička iluzija kojom smo ilustrirali ovaj tekst, dvosmislena slika koja se naizmjenično upoznaje kao crna vaza li dva bijela lica u profilu. Kada se vide likovi, a kada vaza, ovisi o promatraču, o publici koja percipira.
Novinarevu "smrt" izazivaju njegov vlastiti strah i fraza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što nemaš posudi od samog sebe

Ekskurs o intuiciji

Ono što nemaš posudi od samog sebe

4.2.2011. | 0:01
Svaki čovjek osim inteligencije odnosno sposobnosti spoznaje općenitog, posjeduje i mogućnost prodiranja u bit stvarnosti, ali samo se oni rijetki usuđuju donositi odluke tako što će slijediti intuicijom razotkrivene i umu nedostupne slojeve zbilje i suštine života.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazi, visoki nagon!

Upozorenje

Pazi, visoki nagon!

27.1.2011. | 0:01
Iznad glave svakog od političkih prodavača magle, onih koji s nepodnošljivom lakoćom drže živote građana u svojoj šaci poput zečeva i golubova, podrške radi, trebali bi građani htjeti vidjeti natpis upozorenja: PAZI VISOKI NAGON! Ne približavaj im se bliže no što moraš!
O političkim obmanama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na siromaštvo se ne smije naviknuti

Radnička klasa ne ide u raj

Na siromaštvo se ne smije naviknuti

20.1.2011. | 0:35
Što se u Hrvatskoj promijenilo od početka dvadestetog stoljeća? U smislu socijalnog položaja radničke klase gotovo ništa, jer je tlačenje Kapitala po jedinici (preostale) površine Radnika ostalo jednako, samo su se sofistificirali oblici preša i neki izgovori.
Osiromašeni i obezvlašćeni radnici ne smiju se nipošto predati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sistematsko uništavanje od idiotâ

Kako se preživjelo

Sistematsko uništavanje od idiotâ

13.1.2011. | 0:01
Prosvjećenost, nepovjerenje, prezir i duh ironije bili su djelotvorni odgovori, razorni antidot, lijekovi i intimni odušci u sučeljavanju s onima koji su ih željeli primitivno podvlastiti, u sukobu s idiotima povijesti koji su ih htjeli sistematski uništiti.
Kako se preživjelo sistematsko uništavanje od idiota
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar, loš, zao

Tko je i što je Brod

Dobar, loš, zao

6.1.2011. | 7:00
Jesu li i Brođani osuđeni na ostajanje, na život po kazni? Ili, upravo suprotno, da li stanovnici Broda zadovoljno spavaju s njim, a ne samo u njemu?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz velikog rječnika domaćih riječi

Definiranjem ograničavamo

Iz velikog rječnika domaćih riječi

22.12.2010. | 7:00
SAVA Žila što se sjaji. Dio otvorenog krvotoka velikog Zemljinog tijela. Za spiritualiste njen odsjaj je medij preko kojeg se razgovara s Duhom.
Iz velikog rječnika brodskih domaćih riječi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

Novi čvor na mreži

Sbplus - Sredstvo protiv dokurcizma

15.12.2010. | 10:00
Sbplus će u društvenom ratu ometat protivnike građana taktikom koja se primjenjuje protiv Drakule: stvor se izloži danjoj svjetlosti, sasuši se i umre. Dakle, sve koji s nepodnošljivom lakoćom donose odluke o sudbini građana – na vidjelo javnosti
Sbplus će biti polaznom postajom svima koji polaze na put osvajanja slobode
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :