Kolumne : Panoptikum

Objavljeno: 5.7.2014. u 14:00
Prikaza: 3587
|
Autor: Borislav Stipić

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

root : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitimanSDP-ov gradonačelnik Splita, saborski zastupnici, kandidat za EU parlament...(Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

"Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.

U razmatranju prijepora - koji nakon otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima IX. Bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban" eskalira oko isticanja imena tog, u nacionalističkim pjesmama, opjevanog ustaškog časnika iz vremena NDH te pozdrava „Za Dom spremni!" koji je i slogan ove postrojbe i drugih postrojbi HOS-a iz Domovinskoga rata - upravo nabrojane činjenice valja imati na umu. Svakako i činjenicu da je HOS, nakon priznanja i integracije u OS RH, od 'paravojnog' dobio status zakonom priznatih postrojbi, a njegovim dragovoljcima priznat je status hrvatskih branitelja, dragovoljaca, stradalnicima status stradalnika (HRVI, članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja) činovi Hrvatske vojske… Statutom udruge HOS reguliran je njihov znak i stijeg sastavni dio kojih su i moto "Za Dom spremni!". Statut je morao biti priložen kod registracije udruge pa, prema tome...  

 "Rafael Vitez Boban" je ime ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.

HOS-ovci traže zaštitu institucija

Zbog sve snažnijeg negodovanja antifašista, tajnik UDHOS-a Sisačko-moslavačke županije, Damir Markuš Kutina priopćenjem putem medija zatražio je institucionalnu zaštitu:

- Zadnji od brojnih medijskih istupa u kojima se postrojbe proizašle iz Domovinskog rata, napose HOS, poistovjećuju s fašizmom ukazuje na jasnu tendenciju opće kriminalizacije vrijednosti Domovinskog rata. U najavi tužbe tzv. „Antifašističke lige" protiv autora Vladimira Brnardića koji u TV kalendaru tematski obrađuje i ratna zbivanja, po prvi puta otkako je samostalne države Hrvatske, HOS se otvoreno i nedvosmisleno naziva fašističkom, točnije ustaškom postrojbom. Naravno, i mi razmišljamo o tužbama, ali teško je uopće zakonski išta poduzeti kada nemamo adekvatnu zaštitu države i kada aveti prošlosti blateći Domovinski rat, čine to nepotpisane, sakrivene iza fantomskih udruga. Pozivamo sve institucije države da nas zaštite po ovom pitanju, odnosno da poštuju zakon države, a ne podliježu zakonu fantomskih pritisaka avetinjskih udruga koje još uvijek žive u razračunavanjima od prije 70 godine – stoji u priopćenju koje je potpisao Markuš.

"Smrt fašizmu i povijesnom revizionizmu!"

spomenik IX. bojni HOS-aNa društvenim mrežama onih koji sebe nazivaju antifašistima nije trebalo dugo čekati reakciju:

- Veličatelji Rafaela Bobana traže zaštitu? Traže zaštitu od onih koji ih namjernim propustom štite od kaznenog progona. "Rafael Vitez Boban" je ime ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa. Ekvivalent tomu jest da se u Njemačkoj regularna postrojba Njemačke vojske zove imenom Adolfa Hitlera. "Za dom spremni" je ustaški nacistički pozdrav ekvivalentan njemačkom "Siegl heil" i to jednom treba jasno reći i potvrditi sudskom presudom, jednom za svagda - kažu Facebook antifašisti no ne ostaju na 'treba' već uvjetuju:

- Ako se ne prestane s veličanjem ustaša i ustaškog pokreta i ne smijeni zbog toga Vladimir Brnardić - urednik TV Kalendara, ali i osobe koja ga štiti Gorana Radmana, smatrat ćemo to jasnim znakom podrške SDP-a i Zorana Milanovića takvoj politici. EU institucije su obaviještene o situaciji u Hrvatskoj, te smo Vivian Reading izvijestili o stanju s veličanjem ustaša u Hrvatskoj u 2013. godini te ulogom Katoličke crkve u tome.

Ne bi li bio upravo 'povijesni revizionizam' i kada bi za poginule i nestale, ranjene i preživjele borce HOS-a koji su u vrijeme Domovinskoga rata borili se i mnogi od njih stradali s oznakom postrojbe imena „Rafael Vitez Boban" i „Za Dom spremni!" rekli, napisali da su poginuli pod nekim drugim imenom i znakom?

Rasplet situacije u Hrvatskoj, te sve veća tolerancija državnih institucija prema ustašama i nacistima, te njihovom pozicioniranju u povijesti kao "pozitivnim" domoljubnim snagama, daje nam razloga za veliku zabrinutost. O tome nema kompromisa, te nas nikakve prijetnje niti zastrašivanja ustaša i ekstremne desnice i njihovih megafona neće u tome spriječiti.

Svoj 'odgovo'r završavaju pokličem: „Smrt fašizmu i povijesnom revizionizmu!"

A što s poginulima i nestalima iz postrojbi HOS-a?

Ne bi li upravo taj 'povijesni revizionizam' bio i kada bi za poginule i nestale, ranjene i preživjele borce HOS-a, koji su u vrijeme Domovinskoga rata borili se i mnogi od njih stradali s oznakom postrojbe imena „Rafael Vitez Boban" i „Za Dom spremni!", rekli ili napisali da su poginuli pod nekim drugim imenom i znakom? Ili kada bismo povijesne činjenice jednostavno izbrisali?

Kako na području Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije danas živi veći broj bivših pripadnika HOS-a, bilo da su 'domaći' ili su nakon pada Bosanske Posavine nastanili se na ovom području, a jer nisu organizirani u vlastitu udrugu, nismo mogli čuti 'službeni' stav brodskih HOS-ovaca o ovom pitanju. Nekolicina, s kojima smo razgovarali, žale zbog nepostojanja udruge, ali ističu kako su oni upravo u Domovinskom ratu, u praksi, dokazali svoj antifašizam te, stoga, napade 'Facebook antifašista' smatraju neutemeljenim. Formalno gledajući, doista su neutemeljeni.

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 1.3.2016. | 12:37

1

dokle god se budemo bavili drugim svjetskim ratom nema nam budučnosti drugi svjetski rat našim potičarima i povjesničarima služe samo kao izgovor da se nečim bave a što je sa budučnosti naše zemlje hoče li nas spasiti ovaj ili onaj pozdrav isplatiti mirovine i plače platiti poreze manje bitno daj se okanimo gluposti i pogledajmo naprijed
regoč

regoč

Komentirano: 1.3.2016. | 11:24

2

Naravno da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav jer ga nitko prije njih nije rabio. Isto je tako činjenica da je to predivan pozdrav, pozdrav koji ističe spremnost rada i žrtve za domovinu. Svaku fašističku konotaciju s toga pozdrava maknuo je HOS.
nenosb

nenosb

Komentirano: 17.7.2014. | 8:54

3

Slažem se sa onime što je napisao Gerilac. Problem je, i to ozbiljno dovodi u pitanje točnost službene verzije, što su "ova" povijest i njeni postulati kreirani od strane sustava koji je (neosporno) izišao iz II. svj. rata kao pobjednik. Zašto to govorim? Postavlja se pitanje objektivnosti službene verzije, odnosno koliko je ona doista vjerodostojna, a koliko je kreirana u svrhu izgradnje jednog sustava, i to ne samo onog političkog s jedne strane, a apsolutnog sotoniziranja onog drugog. Naime, mišljenja sam da su autori službene verzije, a koji su, uzgred rečeno, potekli iz sustava koji je "naručio" takvu verziju, nastojali poraženu stranu što više sotonizirati, a pobjednike idealizirati. Ne znam koliko Vam je poznato, ali uzmimo za primjer savezničko bombardiranje Kaštel Sućurca 1943. godine. 79-ero civila poginulih u tom bombardiranju uvršteno je na popis žrtava, pazite sad - Jasenovca!!! Ne samo to, i mnoge druge civilne osobe, koje su stradale na drugim mjestima, pa čak i vojne osobe stradale u borbama od ruku vojnih formacije koje su bile protiv NDH (neovisno radi li se o partizanima, četnicima ili drugima), također su uvrštene na popis stradalih u Jasenovcu. Zar to nije licitiranje žrtvama i očigledan primjer licemjerja i namjernog falsificiranja povijesti, osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da su i Jasenovac i Stara Gradiška nastavili s radom i nakon završteka II. svj. rata. Zbog čega bi onda bilo pogrešno sumnjati u službenu verziju, kao što to čini Gerilac?
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 7.7.2014. | 22:02

4

Slažem se, u idealnim okolnostima bi trebalo biti tako. Ipak, ta se distinkcija počinje ugrožavati ako situacija izmakne kontroli. Samo jedan primjer. Danas imamo situaciju da nevladine udruge dobiju velike novce, mnogo više od pojedinih znanstvenih ustanova i stvaraju određenu kulturnu hegemoniju, pogotovo na osjetljive teme iz prošlosti, čime se radi pritisak na vlast koja potom smanjuje ionako skromna davanja za pojedine znanosti ili čak i ukida pojedine projekte. Nadam se kako taj proces neće biti dodatno intenziviran.
Udarnik

Udarnik

Komentirano: 7.7.2014. | 20:11

5

Ipak bi morala postojati distinkcija između društva i znanosti. U društvu i medijima je još uvijek popularan bradati tip na oblacima, ali na trezveni znanstvenike takve gluposti nemaju puno utjecaja.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 7.7.2014. | 8:20

6

Naravno da ne očekujem nikakvu obradu od javnosti ali očekujem da se prestane s medijskim pritiskom. Problem je što se medijska prezentacija politizira, odnosno njome se manipulira. Gaji se "obveza pamćenja" koja je nužno selektivna i omogućuje vladajućoj eliti održavanje uloge heroja, žrve i moralizatora nasuprot svake druge povijesne interpretacije tj. službeni politički diskurs instrumentalizira prošlost i pamćenje što odbacuje konkurentne povijesne teze. Glede profesora iz socijalističkom razdoblja, nikad nisam generalizirao, bilo bi netočno reći da su oni instrumentalizirali svoje zvanje, to je činila politička vlast. Nitko ne treba izumrijeti, samo se moraju stvoriti neutralni preduvjeti a to znači odbacivanje instrumentalizacije prošlosti. Ivaylo Znepolski je dobro napisao - "postkomunistička društva nisu dostatno zrela da bi se suočila s poviješću, te su zahvaćena komunističkim sindromom traumatičnog pamćenja obuhvaćenog nerazriješivim hipotekama prošlosti". Vrijeme je da se od toga pomaknemo.
Udarnik

Udarnik

Komentirano: 6.7.2014. | 21:45

7

Ako sam dobro shvatio, znanost je ipak odradila svoj dio, uključujući i historiografsku obradu. Znači, nije kod njih problem, već u javnosti, medijima i onome što nije znanstveno? Nekako mi se ipak čini kako ti ipak nisi zadovoljan onima koji su to napravili i kako su to napravili, jer ne bi valjda očekivao od javnosti i medija historiografsku obradu? Daj reci jasno i glasno: profesori koji su odgojili današnje povjesničare su usrane zadojene komunjare koje su falsificirale povijest. Moramo čekati da oni izumru kako bi ja i Ante Nazor napisali novu povijest. Ili ako nije to daj pojasni o kakvim se problemima radi u hrvatskoj povijesti. Dobar samu Photoshopu pa ako bude trebalo obraditi neke fotografije i skinuti neke ljude, nema frke, samo kaži :)
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 6.7.2014. | 14:35

8

@Udarnik. Jesam povjesničar, ali se ne bavim Drugim svjetskim ratom, postoje kolege koje se time bave u Hrvatskoj i to su na dobar način već počeli odrađivati ali politički nametnute dogme povjesničarima otežavaju rad, jer se teško baviti razdobjem koje je politički aktualno i protiv te dogme "zadanog pamćenja" sam ovdje i progovorio. Nema mjesta da se u šturim komentarima obrazlažu činjenice koje bi pobijale mitove o "7 ofanziva", "prvom ustanku u okupiranoj Evropi" i sličnim mitovima. Samo ću reći kako je onaj tko sudi ili daje oprost u ime povijesti, lišen svakog povijesnog razumjevanja. A na takve sam tekstove ovdje često naišao, zbog toga i reagiram. Druga stvar, spominješ nekakve "svjetske stručnjake". Za naš prostor takvih ljudi nema jer oni koji nešto vrijede se nažalost njime ne bave. Povijest se piše u skladu sa izvorima, a budući su izvori na hrvatskom jeziku, a njegovih govornika van Hrvatske nema previše, logično je da neće ni biti mnogo "svjetskih" povjesničara koji se bave ovim prostorom. Treće, nema nikakve arogancije, jednostavno komentiram ono što smatram bitnim. Na temelju komentara izvlačiti teze o "kompleksu manje vrijednosti" ukazuje više na tvoju želju da mene etiketiraš. Četvrto, reći nešto ovakvo "Jesi li svjestan da pišeš o povijesti na portalu čovjeka koji je izdao jednu obimnu povijesnu knjigu na osnovu svojih spoznaja i istraživanja, a koji je daleko od te struke?" - svjestan sam što je Jerko napisao, to je njegova stvar i što s tim ? zar zbog toga ja ne bih trebao komentirati ? Imam 27 godina (30 manje od njegovih godina prilikom izdavanje knjige) i već nekoliko radova iza sebe. Ako se ukaže prilika napisat ću i ja mnogo toga. Ali nije moj, eventualno budući, rad predmet ove rasprave. Ja nikad u komentarima nisam napadao drugog komentatora već sam govorio o temi. Prije će biti da tvoja reakcija na moje komentare pokazuje koliko si iziritiran. Cijeli tvoj komentar vapi za pozivanjem na nekakve autoritete koji su "već sve o svemu rekli", anakronizam koji samo štiti dogme. Zato Udarniče udaraj i dalje.
Udarnik

Udarnik

Komentirano: 6.7.2014. | 13:58

9

@Gerilac – sjećam li se dobro tvojih prethodnih upisa, stalno vapiš za nekom revizijom povijesti. Jesi ti možda povjesničar? Ako jesi, napiši svoju verziju i daj ju drugim znanstvenicima na reviziju. Ako prođe, onda dobro, ali ako ne uspiješ, što onda? Gdje si ti to učio povijest? U Hrvatskoj, od hrvatskih profesora? Ako jesi, onda zašto oni koji su te to učili nisu u ovih 25 godina već napravili tu reviziju? Ako te to nisu oni učili, kako to da si ti pametniji od svojih profesora? Demantiraj ih svojim uspješnim radovima i knjigama. No, svi znamo kako niti u jednoj znanosti mi Hrvati nismo baš pri nekom vrhu niti čuveni u svijetu pa dopusti kako to nismo niti u povijesti. Vjerojatno postoje svjetski stručnjaci za povijest koji nisu uvjetovani marksističko-socijalističkim nasljeđem i koji pišu „pravu“ povijest ovih prostora, koju nije potrebno revidirati. Reci nam koji je to svjetski povijesni autoritet koji je napisao valjanu povijest ovih prostora! Ako ga nema, zašto ga nema? Je li moguće da ga nema? Zašto ga naši profesori ne cijene i ne citiraju ili ako to rade, čemu onda treba revizija? O kakvim spinovima Titovog režima govoriš kod svjetskih stručnjaka, kako to da treba napraviti historiografsku obradu? Kako to da od silnih profesora povijesti, domaćih i stranih znanstvenika koji se bave poviješću, nitko nije napravio kvalitetnu obradu nego su čekali tebe? Dečko dragi, iako se to nekad zna činiti simpatičnim, tvoja prepotencija i arogancija ovdje ipak upućuju na određenu insuficijentnost i kompleks manje vrijednosti. Jesi li svjestan da pišeš o povijesti na portalu čovjeka koji je izdao jednu obimnu povijesnu knjigu na osnovu svojih spoznaja i istraživanja, a koji je daleko od te struke? Jesi li napravio bar nešto usporedivo s tim njegovim djelom kada tako s visoka dociraš svima koji se usude nešto komentirati. Pri tome rijetko navodiš bilo kakve povijesne činjenice i argumente, već samo neke floskule i opće tvrdnje.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 6.7.2014. | 12:40

10

@Makhno revidirati znači ponovno preispitati određene postulate koji su ranije zadani političkim stanjem a ne činjenicama. Dokle god se Drugi svjetski rat koristi kao pseudoreligijski totem političke korektnosti on s poviješću neće imati veze i kao takav će uvijek trebati reviziju. Tvoj površni pristup samo pokazuje neupućenost jer ja nisam govorio o društveno-političkoj aktualizaciji pokreta poraženih u Drugom svjetskom ratu već o potrebi historiografske obrade bez politizacije. Primjeri Njemačke i Italije se nikako ne mogu davati za naš slučaj, jer kao prvo Njemačka i Italija nisu isti slučaj ( u Italiji je taj rat stvarno dobro obrađen u radovima njihovih povjesničara) a kao drugo svaka zemlja ima specifičnu situaciju i kontekst pa usporedbe nemaju osnove. Kod nas vladaju još mnogi spinovi Titova režima koje treba revidirati i ja sam na to upozoravao. On se kriju iza grčevitog i prozivateljskog antifašizma kako bi odgodili neminovnu reviziju svojih mitova.

Broj komentara: 12

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :