Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 8.6.2014. u 0:04
Prikaza: 2952
|

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Luka Lukić
Foto: Luka LukićO Šimiću i njegovom slikarstvu (Borislav Stipić, autor predgovora katalogu izložbe)
 • Luka Lukić
 • Marko Šimić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić
 • Luka Lukić

Uz treću obljetnicu djelovanja Galerije Goll i četrdesetu obljetnicu umjetničkog rada Josipa Šimića, u petak, 6. lipnja 2014. godine, u ovom prostoru, otvorena je Šimićeva trideseta samostalna izložba. O slikaru i njegovom djelu govorio je autor predgovora popratnog kataloga, a izložbu je otvorio Pero Ćosić, predsjednik županijske skupštine.

Umjetnost, a posebice vizualna, i osobito likovna, ne može biti i nije neartikulirani vrisak, nego osobit i osoban sustav simboličke razmjene ideje, stava, promišljanja.

Ovo, pak, zbog kolektivnog pamćenja, čiji dio umjetnost i u svojoj povijesnosti i u svojoj suvremenosti jest, uvijek je otvaralo i otvara mogućnost prosudbe pojedinog umjetnika u okviru opće percepcije, pri čemu ne treba smetnuti s uma kako, a ovo je, nažalost, sudbina većine suvremenih stvaratelja, na percepciju bitno utječu stereotipi nametnuti i upravljani komercijalnim galerističkim stavovima o „umjetnosti kao dobroj investiciji".

S nakanom potaći i druge brodske umjetnike, u prigodi otvorenja svoje izložbe, Šimić je, od izloženih slika, njih pet darovao Muzeju Brodskog Posavlja.

Instinkt, komercijalni stereotipi i(li) struka

Dakako, na umjetnost se može i treba gledati i u tom svjetlu.

No, u promišljanju o važnim stvarima, a umjetnost, i likovna, kolikogod se to prosječnom čovjeku činilo da jest, nije nevažna, usputna, dobro je uvijek osloboditi se stereotipa, idola kako kaže Hegel, i vlastiti sud temeljiti na dva jednako važna uporišta:

instinktu koji nas, ako je usamljen, može dovesti do jednog od dva za umjetnost apsurdna, suprotstavljena stava, „Sviđa mi se", odnosno „Ne sviđa mi se" i, drugom, temeljenom na bliskosti s etabliranim definiranjem estetskoga koji, opet, sam za sebe, nije nikakvo jamstvo, jer definicija i poimanje estetike podložno je mijenama kao i kulturna povijest u cjelini.

Oko Šimića nema nikakvih dvojbi

Onaj tko prvi puta stoji pred slikama Josipa Šimića, sve ovo trebao bi imati na umu.

Josip ŠimićOni koji Šimića poznaju u njegovom cjelovitom gotovo četrdeset godišnjem likovnom iskazu, sigurno nemaju nikakvih dvojbi.

Ovaj, naoko izdvojeni opus njegovih djela na staklu, potvrđuje kako Šimić svoju kreativnu potenciju „crpi iz sposobnosti da svoje neposredne žudnje izrazi u obliku simbola" (John Zerzan). Svima razumljivih.

Naracija u živosti i prirodnosti još neiščezle idile zdenačkog bazena, prepoznatljiva stiliziranost arhetipova Adama i Eve, Krista… ali i mladenaca i pogrebne povorke, ljudi u odlasku ili blisko sučeljenih promatraču, s maskom ili bez… nije melankolija pretočena u specifičan, slavonski, 'šimićevski' kolorit.

U osnovi - uvijek je to smislen i u detalje razrađen crtež, uvijek su to boje koje, s crtežom ravnopravno, nose 'priču'.

A 'priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!

I kada se 'raskalašeno' veseli, i kada ponizno sagiba glavu pred svetim, mističnim, i kada tuguje, ili je, tek, kao skriveni promatrač, zastao pred ljepotom krajolika, s maskom ili bez – uvijek je to samo i jedino čovjek.

Rijetko kada romantičarski zagledan u daljinu i nikada široko usmjeren prema horizontu.

'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!

Slikar jasnoće, motiva, teme, koncentriranosti

Naime, Šimić je slikar jasnoće, motiva, teme, koncentriranosti.

Njegove slike slike su 'prednjega plana' pa i onda kada na njima uspješno realizira prostornost i dubinu. Drugim planovima, tada, Šimić samo situira raspelo na ulazu u selo, ili žene koje odlaze na zornice, usamljeno stablo ili grm, preplašenog pijetla…

U ciklusu svojih 'crnih slika' potpuno apstrahira sve što bi možda moglo odvući pozornost od temeljne poruke – život jest prolazan, ali je lijep u svakom svojem izričaju. 

Takav život, gotovo u adorativnom smislu, poklonstveno, na izdvojenim, na neki način i 'pokrajnim oltarima' pejzaža i ljudi, slavi Josip Šimić.

Logičan slijed promišljanja i likovne estetike

Ni pred ovim izborom slika Josipa Šimića, makar u primisli, nije moguće ne imati cjelokupno njegovo slikarstvo koje je logičan slijed njegovog promišljanja i njegove estetike i koje je u svim drugim tehnikama, od akvarela, ulja, polikromiranog drva, u drugim i drugačijim izričajima sličnih motiva, najčešće samo još zgusnutija slikareva poruka i slikarev pečat na dokumentu vječnosti - što život, zapravo, jest.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Yako_lud

  Yako_lud

  Komentirano: 12.6.2014. | 10:26

  1

  Komentiranje sporednih stvari a ne i teksta uz izuzetak babycream@ koju kao i mene u prvom čitanju članka smetra mnoštvo zareza, te mali broj komentara, kazuje kako i nema puno onih kojima je tekst o umjetnosti uopće važan. U drugom čitanju zarezi i te kako pomažu praćenju slijeda misli i stavova iznesenih u ponekim konstrukcijom ne baš jednostavnim rečenicama. Koliko je ova izložba velika i koliko je dobar predgovor katalogu govori to što ga je u cijelosti prenio i portal Akademija Art koji ekskluzivno piše o umjetnosti i kulturi. http://www.akademija-art.hr/ Josip Šimić je posebno, značajno mjesto u brodskoj likovnosti a šire od brodskog vidokruga prepoznat je odavno. Stipićev predgovor izvrsno korespondira i s umjetnikom i s njegovim djelima.
  babycream

  babycream

  Komentirano: 12.6.2014. | 0:03

  2

  Već nakon tri rečenice, sam, odustao od čitanja teksta, jer me ovi, zarezi, totalno nanerviraše, da sam sad, već toliko znojan, i iživciran,,,,,,,, jel može to malo, jednostavnije,,,,bez tih, zareza...kru te!,,,,baš si me izbacio, iz takta,,,,,,,,
  svetinja88

  svetinja88

  Komentirano: 10.6.2014. | 14:42

  3

  pa PČ je veliki zaljubljenik umjetnosti. I kolekcionarstvo novaca u svim valutama je umjetnost, zar ne ?
  Forrest

  Forrest

  Komentirano: 8.6.2014. | 22:16

  4

  Umjetnost koja odiše nekim čudnim ljudima a ispred su Stipićevog presererrrrrrravanjjjjjjja
  walter

  walter

  Komentirano: 8.6.2014. | 8:48

  5

  Krasne fotografije. Čim vidi neke ljude, čovjek prepozna prave ljubitelje i poznavatelje umjetnosti.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

  Antun Čeović Tunja

  Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

  22.4.2016. | 0:02
  Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
  Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

  Pitanja i mogući odgovori

  Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

  21.1.2016. | 0:04
  U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
  U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

  Izbori i poslije njih

  S onu stranu Mosta

  10.11.2015. | 0:30
  SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
  SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

  Parkirališta i zelene površine

  Može li Duspara što mogu obični građani!?

  3.10.2015. | 0:04
  Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

  Prema Vojnoviću

  Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

  22.9.2015. | 0:04
  Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
  Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

  Politika nad vjerom?

  Katolici posjetili Papu u Sarajevu

  7.6.2015. | 14:00
  Papa Franjo već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoj prvi posjet jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine.
  Prije svega politički, pa onda i pastirski posjet pape Franje Sarajevu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

  'Saga' se nastavlja

  Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

  3.6.2015. | 0:04
  Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
  Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

  Skup zajedništva

  Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

  4.5.2015. | 0:02
  Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
  Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

  Teta Marija Kirin

  Tko izgubi – taj plaća. Sve.

  3.3.2015. | 10:06
  Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
  Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

  I nakon odluke Papine komisije

  Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

  14.12.2014. | 15:44
  Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
  Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

  Kolinda u Brodu

  Nema novih temelja, nema druge Republike!

  4.11.2014. | 0:10
  Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
  Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

  Večer poezije u "Mojsteru"

  Jer osamdesete su bile godine...

  18.10.2014. | 16:35
  U „Mojsteru" su bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici, te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta.
  Nakon tridesetak godina večer poezije u jednom brodskom kafiću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

  Govor mržnje

  Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

  10.9.2014. | 0:05
  'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
  'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

  Prijelazni rok

  E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

  29.8.2014. | 0:05
  Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
  Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

  Razočaranje i nemoć

  Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

  27.8.2014. | 1:12
  Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
  Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

  Čemu zakon?

  Besposleni popovi jariće krste!

  26.7.2014. | 10:59
  Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.
  Članak 89. novog Obiteljskog zakona definira dužnosti djece.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

  Stranačka stega

  Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

  21.7.2014. | 11:24
  Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
  Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

  I nakon dva desetljeća

  "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

  5.7.2014. | 14:00
  "Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
  Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

  "I Have A Dream"

  Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

  4.7.2014. | 0:04
  Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
  Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

  Tko smo mi da mu sudimo!?

  Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

  15.6.2014. | 0:04
  Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
  Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke