Kolumne : Panoptikum

Objavljeno: 10.9.2014. u 0:05
Prikaza: 4270
|
Autor: Borislav Stipić

Govor mržnje

Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

root : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititiŽeljka Markić i Nenad Stazić(Foto: Patrik Macek/PIXSEL)

'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je potpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.

Govora mržnje stalno ima u svim medijima, na svim društvenim mrežama, u svakodnevnim situacijama… a izlazi iz usta ili pera i onih kojima se to, zbog odgovornih dužnosti koje obnašaju, ni u kom slučaju ne bi smjelo događati. Posebno histerični ispadi mržnje (protivnika referenduma) bili su u vrijeme najave, tijekom prikupljanja potpisa pa sve do održavanja referenduma za ustavno definiranje braka kao zajednice muškarca i žene.

Inicijativa „U ime obitelji" uspjela je ne samo u svojem zahtjevu, nego i u promjeni paradigme hrvatske varijante demokracije u sjeni do tada nedodirljive moći Banskih dvora, Pantovčaka, Hrvatske televizije i drugih masovnih medija koji pokušavaju glumiti značaj elitnih medija, onih koji 'propisuju' standarde o čemu će se pisati i – kako će se pisati.

Sve u stilu Orwellova newspeaka

Posljedice te mržnje, u obliku nastojanja vladajućih za još većim restrikcijama referendumskih prava građana, osjete se i poslije, kada je referendum održan, jer inicijativa „U ime obitelji" uspjela je ne samo u svojem zahtjevu, nego i u promjeni paradigme hrvatske varijante demokracije u sjeni do tada nedodirljive moći Banskih dvora, Pantovčaka, Hrvatske televizije i drugih masovnih medija koji pokušavaju glumiti značaj elitnih medija, onih koji 'propisuju' standarde o čemu će se pisati i – kako će se pisati. Ono što jest, a što nije politički korektno. Sve u stilu Orwellova newspeaka.

No, govor mržnje, negativna sila, uvijek je, kao i svaka sila – za vremena. Najčešće, na dulje ili na kraće razdoblje utihne, a ponekad se razbije i o glavu. Jače ili slabije. Nije rijetkost kad 'mrzitelj' uspije izbjeći da mu se, makar, ne obije o – novčanik. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i član SDP-a Nenad Stazić na Općinskom sudu u Zagrebu prevalio je preko usta koja „svija koravo", za nj sigurno mučnu, ispriku:

Mučna i licemjerna isprika

- Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić što sam na svom Facebook profilu napisao rečenicu: 'Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednorodiljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu' jer tom rečenicom nisam htio povrijediti ni uvrijediti gospođu Željku Markić, kao ni članove njezine obitelji – licemjerno ispriku zaključuje Stazić.

Zašto licemjernu? Zato što Stazić nije mogao ne računati na to kako će njegovu uvredu izravno Željki Markić, a posredno i svima koji ju podržavaju, građanima Hrvatske - jer nije trebalo čekati ishod referenduma kako bi se znalo da je to većina više nego dovoljna za promjenu Ustava i po jednom od najrestriktivnijih zakona o referendumu u Europi - računajući baš na svoju političku poziciju, veliki dio medija prenijeti i kroz komentare povećati količinu mržnje u hrvatskoj javnosti. Dovoljno je prisjetiti se komentara ministrice Milanke Opačić koja je, nadovezujući se na Stazića, izjavu Željke Markić nazvala „zastrašujućom" i koji sve mediji su je prenijeli u informativnim emisijama i reprizama tih emisija, a tek tiskovine, portali, društvene mreže….

Bitna je poruka slučaja Markić v.s. Stazić

paragrafNakon potpisivanja sudske nagodbe pred sutkinjom Općinskog suda u Zagrebu sutkinjom Jadrankom Liović Merkaš, za ovaj članak nije ni bitno što je točno u 'spornom' intervjuu Željka Markić rekla, (Na Internetu postoje 'podsjetnici'.) – bitna je poruka:

Ne samo što svima nije dozvoljeno sve, nego svatko tko javno vrijeđa ili omaložava nekoga, mora računati na mogućnost da poruka i od onoga kome je upućena, ali i od onoga na koga se odnosi, bude primljena i shvaćena kako je i odaslana – kao uvreda. I još više – da će onaj tko je drugoga htio uvrijediti, poniziti, na kraju, biti ponižen i uvrijeđen kako bi to rekao Vasa S. Tajčić iz „Pozorišta u kući".

A poruka se odnosi i na komentatore jer od mogućih peripetija na sudu, odšteta ili nagodbi s isprikama, u krajnjem slučaju i kada se radi o manje važnim osobama koje su uvrijeđene ili oklevetane nikoga ni 'anonimnost' nadimka ne može zaštititi.

I koliko god se nekome činilo kako je ovaj članak napisan samo da bih potvrdio neizrečene teze uz kvalifikaciju, odnosno jučerašnju izjavu jednog prijatelja po kojoj sam u njegovim nekim krugovima 'često na tapeti kao onaj tko je jako desno' - to jednostavno nije točno. Povod je mail jedne u komentaru ispod određenog članka na SBplusu spominjane osobe koja je od Redakcije SBplusa zatražila "zaštitu od laži koju je u njemu iznio jedan anonimni komentator". A nije na SBplusu, osim ako istina nije opće poznata, presuđivati tko od komentatora piše istinu, a tko laž. Za to postoje - paragrafi.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
milenijum

milenijum

Komentirano: 11.9.2014. | 18:47

1

odgovor je točan tebi mali mozak
malipariz

malipariz

Komentirano: 11.9.2014. | 17:47

2

Kome trebaju 3 posta za jednu, jedinu proširenu rečenicu?
milenijum

milenijum

Komentirano: 11.9.2014. | 17:09

3

kad to shvatiš biti češ malo veči mali mozak
milenijum

milenijum

Komentirano: 11.9.2014. | 17:08

4

jedanput shvati da si ipak mali mozak
milenijum

milenijum

Komentirano: 11.9.2014. | 17:05

5

malim mozak mala škola sve malo a i kvocijent
malipariz

malipariz

Komentirano: 11.9.2014. | 12:58

6

@milenijum I s to malo služim se dovoljno dobro da tebi "provlačim loptu kroz noge" i "činim te smijat". Ali to nije neki uspjeh, jer si ti polupismeni tikvan.
milenijum

milenijum

Komentirano: 11.9.2014. | 6:23

7

mali pariz je uvijek imao mali mozak
Makhno

Makhno

Komentirano: 10.9.2014. | 21:09

8

@gerilac - „… disfunkcionalnost drzavnog aparata nema veze s Domovinskim ratom. Prije će biti da su zasade o kojima govoriš proizašle iz bivšeg sustava, sto se vidi i po brojnim dužnosnicima poput Stazica. …“ – netočno i točno. Sve što je novi ustroj donio, sve je bilo unaprijed jasno proklamirano. I stališi i 200 obitelji i divlji kapitalizam i pomirba. Nakon tvog prvog netočnog iskaza kako to nema veze s DR-om (a u pravo je on bio sredstvo za postizanje cilja - današnjeg stanja), tvoj drugi iskaz je točan:tzv. pomirba nam je donijela ili ostavila smeće iz prošlog sustava. Niti jedna normalna i razumna osoba danas u Hrvatskoj ne može tvrditi kako se borila za „neku drugu ili drukčiju Hrvatsku“, ali eto, dobili smo što smo dobili, nešto neočekivano. Neki se osjećaju prevarenima, ali gazda je sve lijepo unaprijed najavio i svemu se tome trebalo nadati i moralo se znati kako ćemo doći ovdje gdje jesmo. Glupi Milanović naravno nije u pravu: ovo nije slučajna država, ovo je programirano stanje. Pa ne bi se valjda toliki ljudi, koji dobro razumiju sve ovo, bez veze digli na noge nakon te njegove provale?
homosapiens1022

homosapiens1022

Komentirano: 10.9.2014. | 20:04

9

malipariz a da zadrzis svoje fetise za sebe?! :)
malipariz

malipariz

Komentirano: 10.9.2014. | 18:40

10

Osoba kojoj je Stazić kralj, ima gratis zapišavanje u guzicu. Duple širi.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :