Kolumne : Panoptikum

Objavljeno: 4.11.2014. u 0:10
Prikaza: 5046
|
Autor: Borislav Stipić

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

Borislav Stipić
Foto: Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić

Skup je više nego uspio ako se HDZ-ova "klauzura" promatra na manifestacijskoj razini jer, dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" iz potpore Obaminoj predsjedničkoj kampanji.

SLAVONSKI BROD – HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, sinoć, u Slavonskom Brodu, na HDZ-ovoj „klauzuri", u prepunoj Kazališno koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, ponovila je neke svoje poznate stavove, neke je dodatno pojasnila, a iznijela je i neke nove poglede na ono što će činiti kao predsjednica Republike Hrvatske. Ako pobijedi. Neki stavovi, međutim, i dalje nisu rasvijetljeni.

Kao gosti, nisu primijećeni ni pozdravljeni predstavnici koalicijskih partnera u gradu Nova Gradiška i u Brodsko-posavskoj županiji. 

Cijela stranačka struktura i brojno članstvo na skupu

Uz 'obične', aktivne članove HDZ-a, u dvorani su bili i svi dužnosnici ove stranke, od predsjednika temeljnih ogranaka, predsjednika Mladeži HDZ-a, Marka Šimića, predsjednice Zajednice žena, Ljubice Maksimčuk, predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a i saborskog zastupnika Šime Đurđevića, gradonačelnika Nove Gradiške, Željka Bigovića i njegovog zamjenika Daria Bana, predsjednika GO HDZ-a, dr. Josipa Samardžića, predsjednika GO HDZ-a Nova Gradiška dr. Dražena Oršulića, do predsjednika HDZ-a Brodsko-posavske županije i člana Predsjedništva HDZ-a, Pere Ćosića i župana Danijela Marušića sa zamjenicom Dunjom Magaš, te novoizabranog potpredsjednika Republike Srpske iz redova BiH HDZ-a, Josipa Jerkovića.

Kao gosti, nisu primijećeni ni pozdravljeni predstavnici koalicijskih partnera u gradu Nova Gradiška i u Brodsko-posavskoj županiji. Valjda zato što je to trebala biti „klauzura" – skup otvoren samo za članove stranke. Ipak, nije bila „klauzura", nego motivacijski predizborni skup s nazočnom javnošću u vidu predstavnika „sedme sile".

Marušić u maniri najvatrenijeg pučkog misionara

Kao domaćin, sve nazočne i Gošću, prvi je pozdravio dr. Josip Samardžić koji je, u skladu sa strukom, naglasio potrebu „hitnih kirurških rezova u društvu" i očekivanje kako je upravo Kolinda Grabar Kitarović, kao buduća predsjednica Hrvatske, pozvana i sposobna to učiniti. Nakon njega, u maniri najboljeg „pučkog miosionara", župan brodsko-posavski, Danijel Marušić, izvanredno nadahnuto, održao je motivacijski govor u kojem je naglasio važnost angažiranja svih članova stranke na predstojećim predsjedničkim izborima jer:

- Iako je naša Kolinda buduća predsjednica Hrvatske, ništa ne dolazi samo po sebi i ništa nije gotovo dok nije gotovo! – više puta je naglasio Marušić, ali skoro jednako naglašavajući kako će Kolinda Grabar Kitarović „znati odgovoriti..." što je, bar neke od nazočnih, moglo podsjetiti na ono medijsko „Kolinda Teško pitanje Grabar Kitarović".

Šimi Đurđeviću improvizacija, temeljena na dugogodišnjem iskustvu političkih govora, išla je bez bitnijih zamjerki, a naglasak, ako ga je bilo, stavio je na ustavnu ulogu predsjednika odnosno predsjednice RH, posebno u sferi međunarodne politike i zapovjedništva nad Oružanim snagama. 

Pero Ćosić, nakon što je pozdravio Gošću i sve nazočne, kao predsjednik ŽO HDZ-a, posebno se obratio nazočnim predsjednicima temeljnih ogranaka koje je označio nositeljima predizborne kampanje (za koju se još ne zna kada će službeno početi, op. aut.).

Kolinda Grabar Kitarović, reflektirajući duh stranke koja ju kandidira, deklarirala se kao moderna konzervativka i, time, iskazala jasan i potpun odmak od povijesnog konzervativizma prema modernom. 

Kolinda - moderna konzervativka (ma što to značilo)

Kolinda Grabar Kitarović, reflektirajući duh stranke koja ju kandidira, deklarirala se kao moderna konzervativka i, time, iskazala jasan i potpun odmak od povijesnog konzervativizma prema modernom. No kako konzervativizam nije jednoznačan pojam, bit će zanimljivo za osam dana, za kada je najavljeno predstavljanje javnosti programa Kolinde Grabar Kitarović, vidjeti kako ona sintagmu (pojam) 'moderni konzervativizam' shvaća u okolnostima hrvatske tradicije, kulture, povijesti, sustava vrijednosti i političkih ustanova. O ovome posljednjem nešto je konkretno i rekla:

- Nema novih temelja. Mi znamo što su nam temelji – to je Domovinski rat i 15 tisuća poginulih za ovu zemlju. U konačnici, svi mi koji smo ovdje bili u vrijeme Domovinskog rata i gradili našu Hrvatsku, nastavit ćemo ju graditi. Nema druge Republike! Samo je jedna Republika Hrvatska (dugotrajan pljesak u dvorani).

Taj stav se uklapa u teorije po kojima je država modernim konzervativcima 'životno djelo naroda'. No teško je spojivo samodeklariranje kao moderne konzervativke, na jednoj, i njenih zapažanja o gospodarskoj situaciji, na drugoj strani:

– Mi smo na dnu svih ljestvica. Umjesto da raste BDP, već niz godina pada. Raste nezaposlenost, raste siromaštvo, Djeca su nam gladna u školama. Ponižavaju branitelje, mladi napuštaju Hrvatsku... Dosta je više! – rezolutna je Kolinda Grabar Kitarović što je, također, popraćeno dugotrajnim pljeskom.

Ipak, nužno je spomenuti kako moderni konzervativizam teži „demontaži" socijalne države na štetu nižih slojeva i u korist krupnog kapitala. Zbog toga je ovaj pogled protupopulistički, imanentan intelektualcima, pa bar autoru članka, nova, do sada neobjavljena izjava Kolionde Grabar Kitarović kako će „rehabilitirati hrvatske generale" koje je umirovio Stjepan Mesić,  zvuči kontradiktorno „antipopulizmu" modernog konzervativizma. No, vezano na ovu izjavu, ne bi se smjela prešutjeti realistična izjava, odnosno 'ograda' kako je (Kolinda Grabar Kitarović) svjesna „da oni ne mogu biti vraćeni u sustav Oružanih snaga" i naglašavanje kako je „u kontekstu presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču takva rehabilitacija nužna".

Ovo je tek zagrijavanje za pravu predsjedničku kampanju. Na kraju se zbrajaju bodovi ili, kako je više puta ponovio Marušić - "Nije gotovo dok nije gotovo!".

Uspio skup?

Upitnik na kraju prethodnog međunaslova suvišan je ako se HDZ-ova "klauzura" promatra na manifestacijskoj razini jer, dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" iz potpore Obaminoj predsjedničkoj kampanji. Pokazali su kako znaju i da mogu. U tom smislu ovaj skup je više nego uspio. No ovo je tek zagrijavanje za pravu predsjedničku kampanju. Na kraju se zbrajaju bodovi ili, kako je više puta ponovio Marušić - "Nije gotovo dok nije gotovo!".

Što je još sve rekla Kolinda Grabar Kitarović možete pogledati u video prilogu (cijeli govor). 

Broj komentara: 38

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marsonia

marsonia

Komentirano: 10.12.2014. | 19:11

1

Zaspali sinovi koji su ocito prespavali po njemackm i austijskim terenima ranih 90 i vrsili etnicko ciscenje bordela idu spominjati gdje je tko bio i sto radio ocito su se mami skrivali pod suknjom sincici maleni
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 10.12.2014. | 13:59

2

@cobretti, odjebi. ništa osobno.
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 10.12.2014. | 13:45

3

a brani ga nešto što tvrdi da je jasenovac komunistički mit baziran na usmenoj predaji. krema slavonskog broda.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 10.12.2014. | 13:21

4

Čovjeka koji je bio u 108. i 5. gardijskoj brigadi, koji je ratovao na tri bojišta, proziva anonimna i iskompleksirana sitna duša. Kakve sve gadosti stanu u ove pljuvačke komentare. Boro, srećom po normalne ljude to pljuvanje je najveći domet takvih mediokriteta.
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 10.12.2014. | 12:20

5

pitanje je gdje si ti bio za vrijeme i rata i koji je tvoj stvarni doprinos borbi. od nekih ljudi sam čuo (relativno mal je ovo grad, crni borislave, sve se zna i sazna) da je tvoj doprinos u domovinskom ratu otprilike kao i doprinos ove tete, koju spominje d. viro, koja je pekla kolače za gardiste. a i kad te čovjek vidi uživo, teško da će steći dojam da si osoba koja je zaslužila da svoje nabolje radne godine provede na grbači proračuna, kao besposleni parazit. drugo, što ti sebi umišljaš, zar stvarno misliš da si ti bitan ministru matiću, da su tvoja mišljenja relevantna za cijelu stvar? ma zamisli ti to, matić je u svom mandatu pričao vjerojatno sa 1000 ljudi, ali borislav stipić je uvjeren da on tu zauzima posebno mjesto. kroz više tvojih upisa sam stekao dojam da si pomalo šašav lik, brodski redikul koji si je umislio da je važniji nego što zbilja jest. a te priče da se vi „branitelji“ čiji se invaliditet ne vidi na van, nego je, bit će, zakopan duboko u vašoj duši, zalažete za reaktiviranje na tržište rada, te priče, ratniče borislave, prodavaj ukućanima, prijateljima ili tko te već uzima za ozbiljno. što se tiče tuđmana, čovjeka koji je proveo etničko čišćenje i blagoslovio tranzicijsku devastaciju hrvatske, mogu samo podsjetiti na onu staru narodnu: čeg se čestit stidi, tim se budala ponosi.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 10.12.2014. | 3:24

6

Serhono, potpiši se imenom i prezimenom pa onda pljuj po kome hoćeš, pa i po meni ako imaš 'štofa'. Ničega što sam učinio u Domovinskom ratu se ne stidim i ne žalim ni za čim što sam, možda, propustio učiniti. Ovo se odnosi i na poslijeratno razdoblje ukoliko ima veze s Domovinskim ratom. Štoviše, ponosan sam na sve i osobito sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana. MInistru Matiću sam više stvari predložio i neke je, sam ili zbog mojih prijedloga s kojima se pismeno složio, inkorporirao u akte koji se primjenjuju u realizaciji Zakona o pravima hrvatskih branitelja, a jedan koji nije ni prihvatio ni odbio upravo se odnosi na ono što ti autistično ponavljaš. Doslovno sam mu, u svezi toga, predložio poništavanje svih iskaznica hrvatskih branitelja, donošenje političke odluke o poništavanju političke odluke o statusu branitelja za sve one koji su, bez dana sudjelovanja u oružanim postrojbama ZNG; HOS-a, MUP-a i HV-a stekli status, i sve to uz dosljedno poštivanje odredbe Zakona o pravima branitelja pripadnika HVO-a u skladu s Međudržavnim sporazumom s BiH.
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 9.12.2014. | 22:59

7

evo ako netko nije pročitao. stavio sam taj link 100 puta, a mogu i još toliko, dok god ljudi ne shvate o kakvoj pljački i svinjariji je riječ: http://www.h-alter.org/vijesti/kako-su-cistacice-postale-branitelji
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 9.12.2014. | 22:51

8

@Mladene, slažem se s tobom kao i velik broj građana, posebno iz privatnog sektora, ali ne samo njega. tekst nisam čitao jer je em tema dosadna i nevažna em autor ulizivački nastrojen što je i razumljivo jer je to ipak lizanje anusa hdz-u, stranci koja je, kako je to lijepo objasnio dušan viro, i stvorila najveći broj lažnih vojnih invalida i uvijek ustrajala da se taj ološ ne razotkrije (glasačka baza). a jedan od tih vrlih ratnika je i autor članka. nažalost, kako vidimo, ni nesposobni sdp nije po tom pitanju učinio ništa niti će učinit. točnije, učinit će to (rezanje prava lažnim braniteljima, uhljebima u javnom sektoru i ostalim parazitima) ili hdz ili sdp ili netko treći, ovisno tko na "dan d", dan hrvatskog ekonomskog kolapsa bude na vlasti. a onda pomoz' bog, junaci. možda bude atena, možda kijev, a možda i jedno veliko ništa poznavajući političku nezrelost i pasivnost najvećeg broja građana hrvatske.
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 8.11.2014. | 7:56

9

Ne padamo u provaliju,već MMF -u u ralje.Za neke je to još i gore.E onda će lijepu našu,pa potom i lijepu Bosnu i neke druge ljepote regije ,na tržištu već netko kupiti
Mladen

Mladen

Komentirano: 8.11.2014. | 1:24

10

Nije kriv sustav ni politika - isključivo je kriv HDZ-ov sustav i HDZ-ova politika uvlačenja braniteljima u dupe. Napisao sam i ponavljam HDZ je dao lizalicu koja se istrošila(čitaj proračun države koji SAMO PRIVATNICI pune, a oni polako izumiru i nestaju a baš me zanima kada svi propadnu tko će puniti proračun), a druge lizalice nema. Pogledajte samo proračun države kako je rastao od 1991g. do 2014g. pa će svima biti jasno da smo odavno na rubu provalije i držimo se ne za granu, nego tanku grančicu i čekamo da padnemo u nju.

Broj komentara: 38

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :