Kolumne : Panoptikum

Objavljeno: 14.12.2014. u 15:44
Prikaza: 4380
|
Autor: Borislav Stipić

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

root : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"Križevac / ilustracija - fotomontaža(Foto: Borislav Stipić)

Za Crkvu Međugorje nije "teško pitanje", već tek jedno od pitanja na koje će, uvažavajući sve relevantne činjenice, odgovoriti sukladno svojoj doktrini i praksi kroz povijest.

Međugorje i 'ukazanja', u iščekivanju skorog 'pravorijeka' pape Franje o ovom fenomenu, ovih dana ponovo je jedna od top tema medija. I hrvatskih. Pa i lokalnih.

Guadalupe, Fatima, Lurd i Međugorje imaju jednu sigurnu poveznicu - ni jedno od ovih mjesta, kao mjesto 'ukazanja', nije bilo priznato za života vidjelaca, ili 'umiranja svijetu' (odlaska u samostan) pa je i u slučaju Međugorja teško očekivati skoro priznanje.

Poveznica s priznatim mjestima 'ukazanja'

Što se, u kontekstu gore navedenog, o međugorskim 'ukazanjima' objektivno može reći? Onaj tko ne vjeruje, priklonit će se jednom od dva moguća tumačenja: ili je riječ o smišljenoj prijevari s trikovima, ili se radi o (kolektivnim) halucinacijama. Onomu tko vjeruje, ne trebaju objašnjenja. Znanstvenici uvijek, pa i u ovakvim situacijama, pokušavaju doći do konačnih znanstvenih odgovora ili zaključka kako do odgovora na znanstveni način nisu došli. 'Ukazanja' su fenomen vezan ne samo uz kršćanstvo, ali kada je o kršćanstvu, posebno o Katoličkoj crkvi riječ, važno je znati kako ona nikoga ne obvezuju. Božja objava čovječanstvu završila je smrću Ivana Evanđelista. Sve ostale objave, poslije toga, ako objave jesu, privatne su naravi i njima se može i ne mora vjerovati. Crkva, ipak, o puno njih kad-tad donese stav. Iz prakse i povijesti različitih 'ukazanja' znamo kako je prema svakom od njih Crkva, u početku, rezervirana, skeptična. Zapravo, najveći broj tih 'ukazanja' potpuno ignorira. No, pojedina jednostavno ignorirati ne može jer kao fenomen zahvaćaju veliki broj članova Crkve. Tako je bilo s Fatimom koja je službeno priznata već za godinu dana, Lurdom koji je priznat nakon deset godina. Međugorje ni nakon 33 godine još nije službeno priznato. Za sve postoje posebni razlozi i u njih, sada, ne bih ulazio. No, za sva ta mjesta jedna je poveznica – ni jedno nije bilo priznato za života vidjelaca, ili 'umiranja svijetu' (odlaska u samostan)  i teško je to očekivati i u slučaju Međugorja.

Čuda u Crkvi i međugorsko čudo 

Ono što je bitno za Međugorje i što će Crkva zasigurno imati u vidu jest upravo ta trajnost i, k tome, broj osoba (ne samo katolika i ne samo kršćana) koji su Međugorje posjetili – više od 30 milijuna njih. 'Provjeru' će tražiti rukovodeći se Kristovim riječima: „Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati." (Mt 7,21). A tu je Crkva stroga i ima istovjetan kriterij: čudo. Ne svjetlucanje kipa (o kojem, usput, vidjelica Vicka Ivanković navodno jest dala jednu jedinu konkretnu izjavu u smislu moguće 'Gospine poruke' ali kip u trenutku davanja te izjave još nije bila vidjela, a poslije te izjave niti jednu drugu njenu izjavu ili poziv ikome da dođe vidjeti 'čudo svjetlećeg kipa' mediji nisu prenijeli – ipak, neki joj, nekritički pišući, pripisuju namjeru prijevare). Čudo, u crkvenom smislu, je najčešće neko medicinski neobjašnjivo, ali poviješću bolesti i posljednjom opsežnom dijagnostikom potvrđeno potpuno i trajno ozdravljenje. Čudo, i baš u smislu kako je to evanđelist Matej zapisao, su i tisuće obraćenika, stotine i stotine tisuća onih koji se godinama ili desetljećima prije posjeta Međugorju nisu ispovjedili, milijuni pristupnika Euharistiji koja je središte i bit Katoličke vjere. To su, za Crkvu, nedvojbeni plodovi Međugorja. 

Deseci milijuna aura stopljeni u jednu

Već dolaskom desetina milijuna ljudi na jedno mjesto u relativno kratkom razdoblju, na tom mjestu, osim materijalnog, što u međugorskom slučaju jasno je vidljivo, ostavlja i duhovni pečat. Silna je tu akumulirana energija, zajednička 'aura' čiji 'sjaj' ima zahvaliti 'aurama' svakog pojedinca koji je, jednom, ili više puta, hodočastio u Međugorje, na Križevac ili Brdo ukazanja. Tu 'auru' Crkva ne može i neće ignorirati, o njoj se neće negativno očitovati. Zato je izvjesnije kako se od komisije pape Franje ništa spektakularnog očekivati ne može. Međugorje neće biti negativno ocijenjeno, ali (u ovom trenutku) neće biti ni priznato kao međunarodno marijansko svetište što, ovo valja naglasiti, mjesna Crkva zbog, onima koji poznaju „Hercegovački slučaj" poznatih razloga, ni ne želi. Čemu, onda, ta iščekivanja 'konačne' odluke Crkve? Razlog je jedan. Jedini. 'Predugo' to sve skupa traje i onima koji žele priznanje i onima koji žele službenu potvrdu svojoj skepsi. A fenomen je, od samoga početka, nadrastao lokalne okvire i uvijek je davao dobar materijal medijima koji su hranili i jedne i druge.

Međugorje, u dogledno vrijeme, neće biti ni biskupijsko, ni nacionalno ni međunarodno svetište jer to ne želi ni 'Mjesna Crkva', odnosno biskup Perić, niti Biskupska konferencija BiH.

U kalendaru blagdana (do daljnjega) nema mjesta za Gospu od Međugorja

Tako, Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji" odnosno neće ga, kao međunarodno, priznati Sveta Stolica, ni mjesni ordinarij da bi bilo biskupijsko (što bi, sada, nakon toliko godina i imajući u vidu prethodno spomenuto nadrastanje lokalnih okvira, bilo smiješno), niti će postati nacionalno, bosansko-hercegovačko, kakvim bi ga, i bez odobrenja Rima, mogla proglasiti Biskupska konferencija BiH (jer bosansko-hercegovačkim biskupima sve drugo je potrebno samo ne međusobni prijepori i, zacijelo, neće se zamjerati jednome od njih – msgr. Ratku Periću, mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom). Dakle, Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe od Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.

Bez obzira na stav Papine komisije

Papina komisija samo će, još jednom, naglasiti duhovni značaj Međugorja. Vjerojatno ga i jače naglasiti. A Međugorje, nevezano na sve to, i dalje će biti stjecište milijuna ljudi, prvenstveno katolika, ali i pripadnika svih drugih vjera kao i agnostika. Takozvani 'duhovni turizam', u i oko Međugorja, nakon očitovanja Papine komisije, neće splasnuti, nego će jednako, a možda i snažnije, rasti. Ostaje za vidjeti hoće li svjetovne vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji BiH, ovo imati u vidu pa konačno prometnu i ostalu infrastrukturu, prvenstveno Mostarsku zračnu luku, tome prilagoditi.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bond

bond

Komentirano: 17.12.2014. | 10:24

1

..Često pomaže i razgovor sa prijateljima u nekim situacijama pa tako definitivno i Međugorje.Fra Zovko i člasna kako su završili na Floridi u velebnim vilama ,mislim da je svima znano.Upravo "tvorci Međugorja" napravili su dobar proizvod koji narodu pomaže.I kada je tako tu nema mjesta nedozvoliti da se nešto dobro i nastavi. Jedan vic bez zamjeranja: Svečenik iz Kanade vrato se u stari kraj u Međugorje. Po povratku ponio je demižon loze u Kanadu. Na carini prijavljuje kao svetu vodu.Carinik ga upozorava da se ne radi o svetoj vodi već o rakiji. Svečenik pogleda u nebo i digne ruke veleći: Bože, još jedno čudo iz Međugorja".Podržavam razmišljanja koja na bilo koji način su u funkciji progresa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.12.2014. | 9:51

2

"Deseci milijuna aura stopljeni u jednu" - a može se i kazati ovako: "Deseci milijuna eura stopljeni u jednu" (blagajnu).
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 15.12.2014. | 10:35

3

Papa propituje postojeće stanje ,za razliku od ovaca iz stada,kao naš Stipić koji sva stanja prihvaća kao vazda dana.Stao je papa na čelo svoga plemena,on je neprikosnoveni novi lider.Heretik,vrijeme je heretika .
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 15.12.2014. | 9:32

4

batman50@ taj prijedlog uputi na adresu: Američki prirodoslovni muzej, Central Park West na 79. ulici u New Yorku, NY 10.024-5192, Telefon: 212-769-5100
generacija

generacija

Komentirano: 15.12.2014. | 2:30

5

Hvala Bogu da postoji distinkcija izmedu njih dvojice.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 23:52

6

Isusom
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 23:51

7

Je l' to netko poistovjećuje Papu s Isusuom!? ;-)
generacija

generacija

Komentirano: 14.12.2014. | 23:03

8

Pa zar je Isus bio katolik?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 22:43

9

kibicfenster@ ideja Velikog praska, prije gotovo devet desetljeća, nastala je u glavi katoličkog svećenika (redovnika, Isusovca), belgijskog fizičara i astronoma Georgesa Lemaîtrea. http://www.amnh.org/education/resources/rfl/web/essaybooks/cosmic/p_lemaitre.html Dapače, on i Hubble morali su se svojski potruditi uvjeriti sve druge fizičare i astronome kojima je ta teorija, u početku, bila apsurdna. No - u čemu je štos s tim "slanjem SZ u ropotarnicu povijesti"? Želiš li reći kako papa Franjo (više) nije katolik?
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 14.12.2014. | 22:15

10

Zatucana vremena su prošlost .Papa je priznao samo veliki prasak,čime je i stari zavjet poslan u ropotarnicu.Veliki je to korak za crkvu.Najveći do sada ,a i vazda vijeke vjekova..

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :