Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 14.12.2014. u 15:44
Prikaza: 3857
|

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

root : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"Križevac / ilustracija - fotomontaža(Foto: Borislav Stipić)

Za Crkvu Međugorje nije "teško pitanje", već tek jedno od pitanja na koje će, uvažavajući sve relevantne činjenice, odgovoriti sukladno svojoj doktrini i praksi kroz povijest.

Međugorje i 'ukazanja', u iščekivanju skorog 'pravorijeka' pape Franje o ovom fenomenu, ovih dana ponovo je jedna od top tema medija. I hrvatskih. Pa i lokalnih.

Guadalupe, Fatima, Lurd i Međugorje imaju jednu sigurnu poveznicu - ni jedno od ovih mjesta, kao mjesto 'ukazanja', nije bilo priznato za života vidjelaca, ili 'umiranja svijetu' (odlaska u samostan) pa je i u slučaju Međugorja teško očekivati skoro priznanje.

Poveznica s priznatim mjestima 'ukazanja'

Što se, u kontekstu gore navedenog, o međugorskim 'ukazanjima' objektivno može reći? Onaj tko ne vjeruje, priklonit će se jednom od dva moguća tumačenja: ili je riječ o smišljenoj prijevari s trikovima, ili se radi o (kolektivnim) halucinacijama. Onomu tko vjeruje, ne trebaju objašnjenja. Znanstvenici uvijek, pa i u ovakvim situacijama, pokušavaju doći do konačnih znanstvenih odgovora ili zaključka kako do odgovora na znanstveni način nisu došli. 'Ukazanja' su fenomen vezan ne samo uz kršćanstvo, ali kada je o kršćanstvu, posebno o Katoličkoj crkvi riječ, važno je znati kako ona nikoga ne obvezuju. Božja objava čovječanstvu završila je smrću Ivana Evanđelista. Sve ostale objave, poslije toga, ako objave jesu, privatne su naravi i njima se može i ne mora vjerovati. Crkva, ipak, o puno njih kad-tad donese stav. Iz prakse i povijesti različitih 'ukazanja' znamo kako je prema svakom od njih Crkva, u početku, rezervirana, skeptična. Zapravo, najveći broj tih 'ukazanja' potpuno ignorira. No, pojedina jednostavno ignorirati ne može jer kao fenomen zahvaćaju veliki broj članova Crkve. Tako je bilo s Fatimom koja je službeno priznata već za godinu dana, Lurdom koji je priznat nakon deset godina. Međugorje ni nakon 33 godine još nije službeno priznato. Za sve postoje posebni razlozi i u njih, sada, ne bih ulazio. No, za sva ta mjesta jedna je poveznica – ni jedno nije bilo priznato za života vidjelaca, ili 'umiranja svijetu' (odlaska u samostan)  i teško je to očekivati i u slučaju Međugorja.

Čuda u Crkvi i međugorsko čudo 

Ono što je bitno za Međugorje i što će Crkva zasigurno imati u vidu jest upravo ta trajnost i, k tome, broj osoba (ne samo katolika i ne samo kršćana) koji su Međugorje posjetili – više od 30 milijuna njih. 'Provjeru' će tražiti rukovodeći se Kristovim riječima: „Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati." (Mt 7,21). A tu je Crkva stroga i ima istovjetan kriterij: čudo. Ne svjetlucanje kipa (o kojem, usput, vidjelica Vicka Ivanković navodno jest dala jednu jedinu konkretnu izjavu u smislu moguće 'Gospine poruke' ali kip u trenutku davanja te izjave još nije bila vidjela, a poslije te izjave niti jednu drugu njenu izjavu ili poziv ikome da dođe vidjeti 'čudo svjetlećeg kipa' mediji nisu prenijeli – ipak, neki joj, nekritički pišući, pripisuju namjeru prijevare). Čudo, u crkvenom smislu, je najčešće neko medicinski neobjašnjivo, ali poviješću bolesti i posljednjom opsežnom dijagnostikom potvrđeno potpuno i trajno ozdravljenje. Čudo, i baš u smislu kako je to evanđelist Matej zapisao, su i tisuće obraćenika, stotine i stotine tisuća onih koji se godinama ili desetljećima prije posjeta Međugorju nisu ispovjedili, milijuni pristupnika Euharistiji koja je središte i bit Katoličke vjere. To su, za Crkvu, nedvojbeni plodovi Međugorja. 

Deseci milijuna aura stopljeni u jednu

Već dolaskom desetina milijuna ljudi na jedno mjesto u relativno kratkom razdoblju, na tom mjestu, osim materijalnog, što u međugorskom slučaju jasno je vidljivo, ostavlja i duhovni pečat. Silna je tu akumulirana energija, zajednička 'aura' čiji 'sjaj' ima zahvaliti 'aurama' svakog pojedinca koji je, jednom, ili više puta, hodočastio u Međugorje, na Križevac ili Brdo ukazanja. Tu 'auru' Crkva ne može i neće ignorirati, o njoj se neće negativno očitovati. Zato je izvjesnije kako se od komisije pape Franje ništa spektakularnog očekivati ne može. Međugorje neće biti negativno ocijenjeno, ali (u ovom trenutku) neće biti ni priznato kao međunarodno marijansko svetište što, ovo valja naglasiti, mjesna Crkva zbog, onima koji poznaju „Hercegovački slučaj" poznatih razloga, ni ne želi. Čemu, onda, ta iščekivanja 'konačne' odluke Crkve? Razlog je jedan. Jedini. 'Predugo' to sve skupa traje i onima koji žele priznanje i onima koji žele službenu potvrdu svojoj skepsi. A fenomen je, od samoga početka, nadrastao lokalne okvire i uvijek je davao dobar materijal medijima koji su hranili i jedne i druge.

Međugorje, u dogledno vrijeme, neće biti ni biskupijsko, ni nacionalno ni međunarodno svetište jer to ne želi ni 'Mjesna Crkva', odnosno biskup Perić, niti Biskupska konferencija BiH.

U kalendaru blagdana (do daljnjega) nema mjesta za Gospu od Međugorja

Tako, Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji" odnosno neće ga, kao međunarodno, priznati Sveta Stolica, ni mjesni ordinarij da bi bilo biskupijsko (što bi, sada, nakon toliko godina i imajući u vidu prethodno spomenuto nadrastanje lokalnih okvira, bilo smiješno), niti će postati nacionalno, bosansko-hercegovačko, kakvim bi ga, i bez odobrenja Rima, mogla proglasiti Biskupska konferencija BiH (jer bosansko-hercegovačkim biskupima sve drugo je potrebno samo ne međusobni prijepori i, zacijelo, neće se zamjerati jednome od njih – msgr. Ratku Periću, mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom). Dakle, Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe od Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.

Bez obzira na stav Papine komisije

Papina komisija samo će, još jednom, naglasiti duhovni značaj Međugorja. Vjerojatno ga i jače naglasiti. A Međugorje, nevezano na sve to, i dalje će biti stjecište milijuna ljudi, prvenstveno katolika, ali i pripadnika svih drugih vjera kao i agnostika. Takozvani 'duhovni turizam', u i oko Međugorja, nakon očitovanja Papine komisije, neće splasnuti, nego će jednako, a možda i snažnije, rasti. Ostaje za vidjeti hoće li svjetovne vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji BiH, ovo imati u vidu pa konačno prometnu i ostalu infrastrukturu, prvenstveno Mostarsku zračnu luku, tome prilagoditi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bond

bond

Komentirano: 17.12.2014. | 10:24

1

..Često pomaže i razgovor sa prijateljima u nekim situacijama pa tako definitivno i Međugorje.Fra Zovko i člasna kako su završili na Floridi u velebnim vilama ,mislim da je svima znano.Upravo "tvorci Međugorja" napravili su dobar proizvod koji narodu pomaže.I kada je tako tu nema mjesta nedozvoliti da se nešto dobro i nastavi. Jedan vic bez zamjeranja: Svečenik iz Kanade vrato se u stari kraj u Međugorje. Po povratku ponio je demižon loze u Kanadu. Na carini prijavljuje kao svetu vodu.Carinik ga upozorava da se ne radi o svetoj vodi već o rakiji. Svečenik pogleda u nebo i digne ruke veleći: Bože, još jedno čudo iz Međugorja".Podržavam razmišljanja koja na bilo koji način su u funkciji progresa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.12.2014. | 9:51

2

"Deseci milijuna aura stopljeni u jednu" - a može se i kazati ovako: "Deseci milijuna eura stopljeni u jednu" (blagajnu).
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 15.12.2014. | 10:35

3

Papa propituje postojeće stanje ,za razliku od ovaca iz stada,kao naš Stipić koji sva stanja prihvaća kao vazda dana.Stao je papa na čelo svoga plemena,on je neprikosnoveni novi lider.Heretik,vrijeme je heretika .
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 15.12.2014. | 9:32

4

batman50@ taj prijedlog uputi na adresu: Američki prirodoslovni muzej, Central Park West na 79. ulici u New Yorku, NY 10.024-5192, Telefon: 212-769-5100
generacija

generacija

Komentirano: 15.12.2014. | 2:30

5

Hvala Bogu da postoji distinkcija izmedu njih dvojice.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 23:52

6

Isusom
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 23:51

7

Je l' to netko poistovjećuje Papu s Isusuom!? ;-)
generacija

generacija

Komentirano: 14.12.2014. | 23:03

8

Pa zar je Isus bio katolik?
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 14.12.2014. | 22:43

9

kibicfenster@ ideja Velikog praska, prije gotovo devet desetljeća, nastala je u glavi katoličkog svećenika (redovnika, Isusovca), belgijskog fizičara i astronoma Georgesa Lemaîtrea. http://www.amnh.org/education/resources/rfl/web/essaybooks/cosmic/p_lemaitre.html Dapače, on i Hubble morali su se svojski potruditi uvjeriti sve druge fizičare i astronome kojima je ta teorija, u početku, bila apsurdna. No - u čemu je štos s tim "slanjem SZ u ropotarnicu povijesti"? Želiš li reći kako papa Franjo (više) nije katolik?
kibicfenster

kibicfenster

Komentirano: 14.12.2014. | 22:15

10

Zatucana vremena su prošlost .Papa je priznao samo veliki prasak,čime je i stari zavjet poslan u ropotarnicu.Veliki je to korak za crkvu.Najveći do sada ,a i vazda vijeke vjekova..

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
Papa Franjo već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoj prvi posjet jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine.
Prije svega politički, pa onda i pastirski posjet pape Franje Sarajevu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
U „Mojsteru" su bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici, te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta.
Nakon tridesetak godina večer poezije u jednom brodskom kafiću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

Govor mržnje

Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

10.9.2014. | 0:05
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.
Članak 89. novog Obiteljskog zakona definira dužnosti djece.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
"Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!
Trideseta samostalna izložba Josipa Šimića
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj