Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 7.6.2015. u 14:00
Prikaza: 2920
|

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Željko Golubičić
Foto: Željko Golubičić
  • Željko Golubičić
  • klix.ba
  • Željko Golubičić
  • Željko Golubičić
  • Željko Golubičić
  • Željko Golubičić
  • Željko Golubičić

Insistirajući na istosti različitih, Papa je ne samo poglavar države Vatikan, već i odani Kristov učenik, a pastir svojeg vjerničkog stada.

Papa Franjo, već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoju prvu posjetu jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, a s tim se listom slažu i svi analitičari, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine. Ratne rane moraju zacijeliti, život valja nastaviti i graditi ga u zajedništvu različitih, a pred Bogom istih. Insistirajući na toj i takvoj istosti različitih, Papa je ne samo poglavar države Vatikan, već i odani Kristov učenik, a pastir svojeg vjerničkog stada. Doduše, pastir kojem je baš u Sarajevu pukao pastirski štap. Ne treba u tome gledati ništa spektakularno, ništa znakovito. Stvari se događaju.

Papa nije došao u posjetu katolicima u Sarajevu i BiH, nego su njega, tamo, posjetili katolici čiji je broj u toj državi prepolovljen  nakon zadnjega rata

Bosna i Hercegovina  – povijest okrutnosti

Ipak, kolikogod se, prije svih Crkva, Papinu posjetu Sarajevu trudila prikazati kao posjetu katolicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i ma koliko u Papinim riječima bilo razumijevanja za „povijest okrutnosti" i pijeteta prema potresnim svjedočanstvima jednog svećenika, jednog redovnika i jedne časne sestre - ta posjeta najmanje je bila to. Ni njegov komentar nakon tih svjedočanstava, odnosno poruka okupljenima u sarajevskoj katedrali, ne može (prije svega političku) gestu učiniti manje političkom, a više vjerničkom:

- Svjedočanstva govore sama za sebe. I to je jednostavno memorija vašeg naroda. I narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti.

Činite uvijek suprotno od okrutnosti. Imajte osjećaje, stavove i raspoloženja bratstva, oprosta i nosite križ Isusa Krista. Sveta majka Crkva vas želi upravo takve, kao male mučenike ispred ovih velikih. Mali svjedoci križa Kristovoga. Neka vas Gospodin blagoslovi! - kazao je Papa.

Ma koliko u Papinim riječima bilo razumijevanja za „povijest okrutnosti" i pijeteta prema potresnim svjedočanstvima svećenika, redovnika i časne sestre - njegov posjet najmanje je bio posjet u zadnjem ratu najteže stradalom narodu - Hrvatima.

U Sarajevu Hrvata, katolika manje nego Kineza!

Jasno, prethodne riječi jesu nadahnute Kristovim Evanđeljem, ali – kome su upućene!?

U Sarajevu od multietničnosti ostalo je samo slovo 'M', a neki rekoše kako je Hrvata danas, 2015. godine, u Sarajevu manje nego što u tom gradu ima Kineza. Tako, čini se, Papa nije došao u posjetu katolicima u Sarajevu i BiH, nego su njega, tamo, posjetili katolici čiji je broj u toj državi prepolovljen  nakon zadnjega rata, i katolici iz Hrvatske, iz susjednih i europskih zemalja, međugorski hodočasnici iz cijeloga svijeta…

Ipak, riječi ohrabrenja, osobito one upućene mladima, poziv na mir izrečen u duhu Kristova govora na Gori blaženstava:

- Blago mirotvorcima to jest onima koji tvore mir, stvaraju ga. To je svojevrsno umijeće. Upravno će se ovi sinovima Božjim zvati, jer Bog sije mir posvuda. Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak – te su riječi pastirske. Izviru iz Evanđelja ali su i temeljna odlika franjevačke duhovnosti koja je imanentna isusovcu, rimskom biskupu Franji.

Građani i narodi Bosne i Hercegovine, nakon „povijesti okrutnosti" u kojoj nitko nije posve nevin, zaslužuju mir u kojem će graditi zajedničku im domovinu. 

(Ne)uspješan posjet

Je li Papina posjeta Sarajevu uspjela i u kojim mjerilima? Jest. U slučaju da je njegova poruka došla do srca svih. I katolika i pravoslavnih i muslimana. I vjernika i nevjernika. Nije. Ako se stvari svedu na spektakl i brojke. Građani i narodi Bosne i Hercegovine, nakon „povijesti okrutnosti" u kojoj nitko nije posve nevin, zaslužuju mir u kojem će graditi zajedničku im domovinu. Mira nema bez praštanja, a praštanja nema bez dubokog zagledavanja u vlastitu nutrinu i osude vlastite „okrutnosti". Tu je Papina poruka posve jasna. I ne odnosi se samo na jedan, ovaj ili onaj narod, već ponajprije na svakoga pojedinca.

Njegova posjeta je i poruka svjetskim moćnicima: Prestanite koristiti ovu malu, napaćenu zemlju i njene narode kao poligon za potkusurivanje svojih geopolitičkih i inih ambicija. Ovakvo stanje, a traje od Daytona, nije dobro za budućnost ove zemlje koju papa Franjo, kao jedna od istinskih svjetskih 'superzvijezda' svojom posjetom, s margine, makar na par dana, stavio je u središte medijskoga svijeta i svjetske javnosti. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
gerilac

gerilac

Komentirano: 7.6.2015. | 17:33

1

Pomirljive poruke i sve prijateljske geste ostaju samo simbolika jedne iluzije. Ako su ciljevi naroda suprotni (a u BiH jesu) stvari ce kad tad opet eskalirati. I nakon novih ratova dolaziti ce nove poruke mira pa potom novi sukobi. Gruba realnost stalnog gibanja ljudskih drustava. Bolje biti na nju spreman nego se moralno razoruzati vjerovanjem u utopije.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
U „Mojsteru" su bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici, te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta.
Nakon tridesetak godina večer poezije u jednom brodskom kafiću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

Govor mržnje

Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

10.9.2014. | 0:05
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.
Članak 89. novog Obiteljskog zakona definira dužnosti djece.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
"Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!
Trideseta samostalna izložba Josipa Šimića
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj