Kolumne : Panoptikum

Objavljeno: 4.7.2014. u 0:04
Prikaza: 2708
|
Autor: Borislav Stipić

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

root : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u BraziluRiva i Vukovar

U mojem snu svatko pjeva svoje pjesme, igra svoja kola, ponosi se svojim književnicima, ali beskompromisno voli, cijeni, poštuje Hrvatsku, njenu zastavu, njenu himnu, njene zakone. Veliki Hrvati ne upiru prstom ni u koga i nitko drugi im nije kriv za stanje u Državi jer – drugih nema.

21. studenoga 2003. godine u 23:00 sati, definitivno se odjavljujući s njega, na T-portalovom forumu „Politika" napisao sam: Hrvatskoj će se, nakon velikosrpske pobune i agresije Srbije na Hrvatsku, dogoditi najveće zlo – pobijedit će Ivo Sanader. Nažalost, vrijeme je pokazalo kako sam tada bio u pravu.

2003. bio sam u procjepu: radovati se gubitku izbora šesteročlane lijeve, anacionalne, štoviše ponekad i protunacionalne ljevice, ili zdvajati nad pobjedom HDZ-a kojeg vodi Ivo Sanader. 

Najteže je biti general poslije bitke (ako si ju izgubio)

Na čemu sam temeljio takvu procjenu? Danas je teško nešto više, osim općeg dojma i intuicije, navesti a da ne bih upao u zamku poopćenog sarkazma „Lako je biti general poslije bitke!". E pa nije! Zapravo, najteže je biti general, ako si bitku izgubio. A ja sam tog dana pretposljednjeg mjeseca daleke 2003. znao kako je moja bitka na forumu izgubljena, kako sam na jednoj strani bio sam, osamljen, ispljuvan, a na drugoj strani bili brojni, manje-više meni nepoznati pojedinci, građani Hrvatske, birači, ali listom su fascinirani Sanaderovom pojavom, njegovom poliglosijom, retorikom katkad začinjenom stisnutom šakom, a katkad šeretskim osmijehom, namigivanjem i dosjetkama. Kao hrvatski nacionalist i desničar bio sam u procjepu: radovati se gubitku izbora šesteročlane lijeve, anacionalne, štoviše ponekad i protunacionalne ljevice, ili zdvajati nad pobjedom HDZ-a kojeg vodi Ivo Sanader. I tada, kao svježe umirovljeni časnik, hrvatski branitelj, uključio sam se u Hrvatski blok.

Detuđmanizacija i 'retuđmanizacija'

Temeljni razlog ulaska u HB bila je takozvana 'detuđmanizacija' koju je, svako na svoj način, ali zajednički, provodio tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić i novoizabrani predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. Jedini joj se suprotstavljao Ivić Pašalić, čovjek kojem je na unutarstranačkim izborima, uz pomoć kasnije osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, Sanader pokrao glasove i time definitivno promijenio pravac u kojem Hrvatska ide politički ali i gospodarski.

Politički i gospodarski program Hrvatskoga bloka nije bio prihvaćen od birača, a Mesića i Sanadera, nakon isteka njihovih prvih mandata,  građani su još jednom izabrali za dvije najviše funkcije u Državi. HB se ugasio. Nakon iskustva na stranačkim dužnostima od temeljnog ogranka do člana Go, predsjednika ŽO, člana Glavnog odbora, predsjednika izbornoga stožera za V. izbornu jedinicu i 3. na listi kandidata za Sabor, u meni se ugasila želja za bavljenje aktivnom politikom. Pa i sada kada je aktualna 'retuđmanizacija' Hrvatske. Možda baš zato. Naime, 'detuđmanizacija' se doista praktično provodila. Beskompromisno. A 'retuđmanizacija' je samo ješka, mamac, za somove i sitniju ribu. Tuđman, naime, nije želio dvije Hrvatske.

S Rive na ušće Vuke

Zašto dasnas o tome razmišljam? Zašto tako? Odgovor je vrlo jednostavan – zbog straha. Bojim se. Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav. Bojim se jer osjećam kako će najveći broj onih koji zdušno zagovaraju 'vukovarsku Hrvatsku' već sutra ili za koji mjesec biti razočarani i pljuvati i po institucijama i po Hrvatskoj. A Hrvatska je za me sveto tlo. Na nju se ne pljuje. Ni kada njome vladaju Ugri, ni Habsburgovci, ni Karađorđevići, ni Pavelić, ni Tito, ni Tuđman, Račan, Sanader… ni Milanović, niti itko budući. „Poljubi zemlju po kojoj hodaš, poljubi zemlju – ona ti ništa nije kriva!" pjeva legenda Mišo Kovač.

Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav. Bojim se jer osjećam kako će najveći broj onih koji zdušno zagovaraju 'vukovarsku Hrvatsku' već sutra, ili za koji mjesec, biti razočarani i pljuvati i po institucijama i po Hrvatskoj.

Hrvatski narod neotklonjivo izumire. Narodi su stvarali države, ali ih nikada nisu sačuvali. Ni države, ni integralni povijesni niti etnički teritorij. Samo nacije mogu opstati. I nacije samo mogu sačuvati državu i teritorij. Od Milorada Pupovca i Ive Josipovića bilo bi suludo očekivati doprinos stvaranju hrvatske nacije. Kao i svakoga drugog koji računa na kratkovidnost svojih birača a koji mu omogućuju ostvarivanje kratkoročnih i sebičnih ciljeva. Koji žive od dnevne politike a ne žive za politiku. Onu što predstavlja dugoročne interese. Povijest političkih procesa na prostorima Hrvatske je povijest, kako reče Benjamin Tolić, centrifugalnih i centripetalnih silnica. I kad god ove potonje pokažu naznaku da bi mogle uspjeti, da bi nacijom mogao biti nàdrāšten narod, centrifugalne silnice, uglavnom na smišljeno izazvanim antagonizmima, naprave nepremostive prepreke i od nacije, nama, nacionalistima, ostaje samo san.

"I Have A Dream"

U tom snu svatko pjeva svoje pjesme, igra svoja kola, ponosi se svojim književnicima, ali beskompromisno voli, cijeni, poštuje Hrvatsku, njenu zastavu, njenu himnu, njene zakone. Veliki Hrvati ne upiru prstom ni u koga i nitko drugi im nije kriv za stanje u Državi jer – drugih nema. Kao u Francuskoj, recimo. Americi. Ili u Brazilu. Ili… Jednostavno - nema velikih i malih Hrvata. Nema vukovarske Hrvatske jer ona podrazumijeva i drugu, drugačiju, suprotstavljenu Hrvatsku. Inače, sama po sebi, nema svrhe, smisla.

Ne očekujem čestitke za ovakav istup. To nikako. No, znam – osuda će biti. Ponajprije od 'velikih Hrvata' koji najčešće ništa značajno u životu napravili nisu, i sami za se i o sebi nemaju nikakvo mišljenje jer svoju 'velikost' doživljavaju samo u smislu veličine čopora, klana, tabora, kojem pripadaju. Među njima puno je mojih poznanika, suboraca iz Domovinskoga rata, prijatelja… Unaprijed mi ih je žao zbog razočaranja koje će doživjeti.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Makhno

Makhno

Komentirano: 4.7.2014. | 12:16

1

Vratimo se daleko, daleko u povijest pa razmislimo malo zašto su se prvi ljudi povezivali u društvene zajednice iz kojih su kasnije nastale narodi ili nacije. Dva su osnovna razloga: obrana od neprijatelja i razmjena viška proizvoda, odnosno današnjim jezikom: sigurnost i gospodarsko blagostanje. E sad pogledajmo Hrvatsku, ima li neprijatelja ili nema, ali svoje vojske gotovo da i nema, imamo neko maglovito obećanje kako će nas braniti od nekoga (što ako nas napadnu Talijani ili Austrijanci, uz čiju će onda stranu stati taj NATO?), nismo sigurni niti od lokalnih lopova i pljačkaša (koliki nas od devedesete popljačkaše, a prave reakcije nema). Gospodarskog blagostanja nema, nema čak ni nekog egzistencijalnog minimuma, svi (bar oni koji rade) više daju nego što dobivaju. Vaša ideja naroda i nacije ostade samo na ljubavi i osjećajima, a ljubavi i osjećaja nema kada krulji želudac. Ma dobro, može netko neko vrijeme voljeti i gladan, ali nakon ovolikih godina (sjetite se da je dobar dio nezaposlenih dobio otkaz u lopovskim devedesetima) svaka ljubav će okopniti pred gladi i neimaštinom. Dakle, ako su nestali osnovni razlozi zašto se nalazimo u zajednici, a ostala je samo genetika i krv (a što se događa kada počnemo prebrojavati krvna zrnca), onda se pitam što je to ostalo i što nas to veže? Izlaz postoji, a on se sastoji u tomu da svi nekompetentni odmah napuste svoje pozicije, no koliko je to vjerojatno? Pustite povijest, pustite stranke, pustite pusto filozofiranje. Kada netko narodu vrati bar ova dva osnovna elementa (sigurnost, egzistencija) vidjet ćete kako će procvasti hrvatstvo. Ma i sve će manjine spremno povikati kako su Hrvati srpskog, mađarskog, bošnjačkog ili inog porijekla.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 4.7.2014. | 9:38

2

Podjela naše nacije je gola realnost, ali ipak se mogu pronaći zajednički ciljevi za budućnost. Problem je što ovakva parlamentarna demokracija nije u stanju izaći iz dnevnopolitičkih borbi, pa je dugoročne ciljeve teško odrediti. Naravno, tu je i aktivnost dežurnih "dušebrižnika" koji stalno prozivaju, napadaju i etiketiraju jer im je u cilju nametati "zadano pamćenje" na pojedine događaje, koje se nastoji nametnuti kao apsolutnu vrijednost tj. jedan alternativni moral, gotovo nova religija. Primjere iz Francuske i SAD-a, ne treba uzimati kao uzore jer i ta su društva opterećena problemima i njihovo poimanje nacije je sve više fluidno. Zbog toga često pozivanje na prakse u razvijenim zemljama koje bi trebale poslužiti kao primjer državništva i obrane nacionalnog identiteta vode ka pojačavanju uvoza dominantnih ideologema iz tih istih zemalja, a koji su unutar njihovog društva uništili gotovo svaku tradicionalnu vrijednost. Oprezno s tim Borislave.
Animator1

Animator1

Komentirano: 4.7.2014. | 8:00

3

E moj Borislave, šte te nagna da baš sada napišeš ovaku kolumnu? Tko je dirao tvoje krugove u pijesku? Hrvatska je već ovakva od 1992. godine, podijeljena i razjedinjena. Na Hrvate koji vole Hrvatsku i na Hrvate koji kradu Hrvatsku, na zločeste Hrvate i na dobre, poštene Hrvate, na pametene i glupe Hrvate, na obrazovane i ne obrazovane Hrvate.. Sve ostale podjele tipa lijeve i desne (desne je HDZ-e "pojeo", lijevih više nema), partizane i ustaše (pobiše se od 1941 do 1990 godine), one za čirilicu i protiv nje (svi smo za to da nam ne diraju Vukovar-grobovi im oprostiti neće) su svjesno napravljene, da se mi iskreni (glupi) Hrvati razjedinimo. Zbog takvih naši podijela i ne doslijednosti, sada nemamo Hrvatsku kakvu smo željeli, nego imamu Hrvatsku u novoj federaciji koja se zove Europska unija. Je takvu Hrvatsku Tuđman nije želio, o takvoj Hrvatskoj Bušić nije pisao kada je govorio o pomirbi sinova Partizana i Ustaša. Al' neboj se moj Borislave, još Hrvatska nije propala dok mi (ti i ja) živimo, nego slijedeći put stavi spot "Tvoja zemlja" i Vicu Vukova!
domobran

domobran

Komentirano: 4.7.2014. | 7:17

4

mali hrvati se krste u maloj crkvi,a veliki u velikoj...
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 4.7.2014. | 3:03

5

Kažu, postoje mali i veliki Hrvati...Mali Hrvati su se krstili kad su bili mali, a veliki Hrvati kada su postali veliki (odrasli)...

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :