Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 4.7.2014. u 0:04
Prikaza: 2205
|

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

root : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u BraziluRiva i Vukovar

U mojem snu svatko pjeva svoje pjesme, igra svoja kola, ponosi se svojim književnicima, ali beskompromisno voli, cijeni, poštuje Hrvatsku, njenu zastavu, njenu himnu, njene zakone. Veliki Hrvati ne upiru prstom ni u koga i nitko drugi im nije kriv za stanje u Državi jer – drugih nema.

21. studenoga 2003. godine u 23:00 sati, definitivno se odjavljujući s njega, na T-portalovom forumu „Politika" napisao sam: Hrvatskoj će se, nakon velikosrpske pobune i agresije Srbije na Hrvatsku, dogoditi najveće zlo – pobijedit će Ivo Sanader. Nažalost, vrijeme je pokazalo kako sam tada bio u pravu.

2003. bio sam u procjepu: radovati se gubitku izbora šesteročlane lijeve, anacionalne, štoviše ponekad i protunacionalne ljevice, ili zdvajati nad pobjedom HDZ-a kojeg vodi Ivo Sanader. 

Najteže je biti general poslije bitke (ako si ju izgubio)

Na čemu sam temeljio takvu procjenu? Danas je teško nešto više, osim općeg dojma i intuicije, navesti a da ne bih upao u zamku poopćenog sarkazma „Lako je biti general poslije bitke!". E pa nije! Zapravo, najteže je biti general, ako si bitku izgubio. A ja sam tog dana pretposljednjeg mjeseca daleke 2003. znao kako je moja bitka na forumu izgubljena, kako sam na jednoj strani bio sam, osamljen, ispljuvan, a na drugoj strani bili brojni, manje-više meni nepoznati pojedinci, građani Hrvatske, birači, ali listom su fascinirani Sanaderovom pojavom, njegovom poliglosijom, retorikom katkad začinjenom stisnutom šakom, a katkad šeretskim osmijehom, namigivanjem i dosjetkama. Kao hrvatski nacionalist i desničar bio sam u procjepu: radovati se gubitku izbora šesteročlane lijeve, anacionalne, štoviše ponekad i protunacionalne ljevice, ili zdvajati nad pobjedom HDZ-a kojeg vodi Ivo Sanader. I tada, kao svježe umirovljeni časnik, hrvatski branitelj, uključio sam se u Hrvatski blok.

Detuđmanizacija i 'retuđmanizacija'

Temeljni razlog ulaska u HB bila je takozvana 'detuđmanizacija' koju je, svako na svoj način, ali zajednički, provodio tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić i novoizabrani predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. Jedini joj se suprotstavljao Ivić Pašalić, čovjek kojem je na unutarstranačkim izborima, uz pomoć kasnije osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, Sanader pokrao glasove i time definitivno promijenio pravac u kojem Hrvatska ide politički ali i gospodarski.

Politički i gospodarski program Hrvatskoga bloka nije bio prihvaćen od birača, a Mesića i Sanadera, nakon isteka njihovih prvih mandata,  građani su još jednom izabrali za dvije najviše funkcije u Državi. HB se ugasio. Nakon iskustva na stranačkim dužnostima od temeljnog ogranka do člana Go, predsjednika ŽO, člana Glavnog odbora, predsjednika izbornoga stožera za V. izbornu jedinicu i 3. na listi kandidata za Sabor, u meni se ugasila želja za bavljenje aktivnom politikom. Pa i sada kada je aktualna 'retuđmanizacija' Hrvatske. Možda baš zato. Naime, 'detuđmanizacija' se doista praktično provodila. Beskompromisno. A 'retuđmanizacija' je samo ješka, mamac, za somove i sitniju ribu. Tuđman, naime, nije želio dvije Hrvatske.

S Rive na ušće Vuke

Zašto dasnas o tome razmišljam? Zašto tako? Odgovor je vrlo jednostavan – zbog straha. Bojim se. Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav. Bojim se jer osjećam kako će najveći broj onih koji zdušno zagovaraju 'vukovarsku Hrvatsku' već sutra ili za koji mjesec biti razočarani i pljuvati i po institucijama i po Hrvatskoj. A Hrvatska je za me sveto tlo. Na nju se ne pljuje. Ni kada njome vladaju Ugri, ni Habsburgovci, ni Karađorđevići, ni Pavelić, ni Tito, ni Tuđman, Račan, Sanader… ni Milanović, niti itko budući. „Poljubi zemlju po kojoj hodaš, poljubi zemlju – ona ti ništa nije kriva!" pjeva legenda Mišo Kovač.

Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav. Bojim se jer osjećam kako će najveći broj onih koji zdušno zagovaraju 'vukovarsku Hrvatsku' već sutra, ili za koji mjesec, biti razočarani i pljuvati i po institucijama i po Hrvatskoj.

Hrvatski narod neotklonjivo izumire. Narodi su stvarali države, ali ih nikada nisu sačuvali. Ni države, ni integralni povijesni niti etnički teritorij. Samo nacije mogu opstati. I nacije samo mogu sačuvati državu i teritorij. Od Milorada Pupovca i Ive Josipovića bilo bi suludo očekivati doprinos stvaranju hrvatske nacije. Kao i svakoga drugog koji računa na kratkovidnost svojih birača a koji mu omogućuju ostvarivanje kratkoročnih i sebičnih ciljeva. Koji žive od dnevne politike a ne žive za politiku. Onu što predstavlja dugoročne interese. Povijest političkih procesa na prostorima Hrvatske je povijest, kako reče Benjamin Tolić, centrifugalnih i centripetalnih silnica. I kad god ove potonje pokažu naznaku da bi mogle uspjeti, da bi nacijom mogao biti nàdrāšten narod, centrifugalne silnice, uglavnom na smišljeno izazvanim antagonizmima, naprave nepremostive prepreke i od nacije, nama, nacionalistima, ostaje samo san.

"I Have A Dream"

U tom snu svatko pjeva svoje pjesme, igra svoja kola, ponosi se svojim književnicima, ali beskompromisno voli, cijeni, poštuje Hrvatsku, njenu zastavu, njenu himnu, njene zakone. Veliki Hrvati ne upiru prstom ni u koga i nitko drugi im nije kriv za stanje u Državi jer – drugih nema. Kao u Francuskoj, recimo. Americi. Ili u Brazilu. Ili… Jednostavno - nema velikih i malih Hrvata. Nema vukovarske Hrvatske jer ona podrazumijeva i drugu, drugačiju, suprotstavljenu Hrvatsku. Inače, sama po sebi, nema svrhe, smisla.

Ne očekujem čestitke za ovakav istup. To nikako. No, znam – osuda će biti. Ponajprije od 'velikih Hrvata' koji najčešće ništa značajno u životu napravili nisu, i sami za se i o sebi nemaju nikakvo mišljenje jer svoju 'velikost' doživljavaju samo u smislu veličine čopora, klana, tabora, kojem pripadaju. Među njima puno je mojih poznanika, suboraca iz Domovinskoga rata, prijatelja… Unaprijed mi ih je žao zbog razočaranja koje će doživjeti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Makhno

Makhno

Komentirano: 4.7.2014. | 12:16

1

Vratimo se daleko, daleko u povijest pa razmislimo malo zašto su se prvi ljudi povezivali u društvene zajednice iz kojih su kasnije nastale narodi ili nacije. Dva su osnovna razloga: obrana od neprijatelja i razmjena viška proizvoda, odnosno današnjim jezikom: sigurnost i gospodarsko blagostanje. E sad pogledajmo Hrvatsku, ima li neprijatelja ili nema, ali svoje vojske gotovo da i nema, imamo neko maglovito obećanje kako će nas braniti od nekoga (što ako nas napadnu Talijani ili Austrijanci, uz čiju će onda stranu stati taj NATO?), nismo sigurni niti od lokalnih lopova i pljačkaša (koliki nas od devedesete popljačkaše, a prave reakcije nema). Gospodarskog blagostanja nema, nema čak ni nekog egzistencijalnog minimuma, svi (bar oni koji rade) više daju nego što dobivaju. Vaša ideja naroda i nacije ostade samo na ljubavi i osjećajima, a ljubavi i osjećaja nema kada krulji želudac. Ma dobro, može netko neko vrijeme voljeti i gladan, ali nakon ovolikih godina (sjetite se da je dobar dio nezaposlenih dobio otkaz u lopovskim devedesetima) svaka ljubav će okopniti pred gladi i neimaštinom. Dakle, ako su nestali osnovni razlozi zašto se nalazimo u zajednici, a ostala je samo genetika i krv (a što se događa kada počnemo prebrojavati krvna zrnca), onda se pitam što je to ostalo i što nas to veže? Izlaz postoji, a on se sastoji u tomu da svi nekompetentni odmah napuste svoje pozicije, no koliko je to vjerojatno? Pustite povijest, pustite stranke, pustite pusto filozofiranje. Kada netko narodu vrati bar ova dva osnovna elementa (sigurnost, egzistencija) vidjet ćete kako će procvasti hrvatstvo. Ma i sve će manjine spremno povikati kako su Hrvati srpskog, mađarskog, bošnjačkog ili inog porijekla.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 4.7.2014. | 9:38

2

Podjela naše nacije je gola realnost, ali ipak se mogu pronaći zajednički ciljevi za budućnost. Problem je što ovakva parlamentarna demokracija nije u stanju izaći iz dnevnopolitičkih borbi, pa je dugoročne ciljeve teško odrediti. Naravno, tu je i aktivnost dežurnih "dušebrižnika" koji stalno prozivaju, napadaju i etiketiraju jer im je u cilju nametati "zadano pamćenje" na pojedine događaje, koje se nastoji nametnuti kao apsolutnu vrijednost tj. jedan alternativni moral, gotovo nova religija. Primjere iz Francuske i SAD-a, ne treba uzimati kao uzore jer i ta su društva opterećena problemima i njihovo poimanje nacije je sve više fluidno. Zbog toga često pozivanje na prakse u razvijenim zemljama koje bi trebale poslužiti kao primjer državništva i obrane nacionalnog identiteta vode ka pojačavanju uvoza dominantnih ideologema iz tih istih zemalja, a koji su unutar njihovog društva uništili gotovo svaku tradicionalnu vrijednost. Oprezno s tim Borislave.
Animator1

Animator1

Komentirano: 4.7.2014. | 8:00

3

E moj Borislave, šte te nagna da baš sada napišeš ovaku kolumnu? Tko je dirao tvoje krugove u pijesku? Hrvatska je već ovakva od 1992. godine, podijeljena i razjedinjena. Na Hrvate koji vole Hrvatsku i na Hrvate koji kradu Hrvatsku, na zločeste Hrvate i na dobre, poštene Hrvate, na pametene i glupe Hrvate, na obrazovane i ne obrazovane Hrvate.. Sve ostale podjele tipa lijeve i desne (desne je HDZ-e "pojeo", lijevih više nema), partizane i ustaše (pobiše se od 1941 do 1990 godine), one za čirilicu i protiv nje (svi smo za to da nam ne diraju Vukovar-grobovi im oprostiti neće) su svjesno napravljene, da se mi iskreni (glupi) Hrvati razjedinimo. Zbog takvih naši podijela i ne doslijednosti, sada nemamo Hrvatsku kakvu smo željeli, nego imamu Hrvatsku u novoj federaciji koja se zove Europska unija. Je takvu Hrvatsku Tuđman nije želio, o takvoj Hrvatskoj Bušić nije pisao kada je govorio o pomirbi sinova Partizana i Ustaša. Al' neboj se moj Borislave, još Hrvatska nije propala dok mi (ti i ja) živimo, nego slijedeći put stavi spot "Tvoja zemlja" i Vicu Vukova!
domobran

domobran

Komentirano: 4.7.2014. | 7:17

4

mali hrvati se krste u maloj crkvi,a veliki u velikoj...
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 4.7.2014. | 3:03

5

Kažu, postoje mali i veliki Hrvati...Mali Hrvati su se krstili kad su bili mali, a veliki Hrvati kada su postali veliki (odrasli)...

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
Papa Franjo već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoj prvi posjet jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine.
Prije svega politički, pa onda i pastirski posjet pape Franje Sarajevu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
U „Mojsteru" su bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici, te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta.
Nakon tridesetak godina večer poezije u jednom brodskom kafiću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

Govor mržnje

Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

10.9.2014. | 0:05
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

26.7.2014. | 10:59
Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.
Članak 89. novog Obiteljskog zakona definira dužnosti djece.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
"Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!
Trideseta samostalna izložba Josipa Šimića
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Švicarska u Hrvatskoj

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Švicarska u Hrvatskoj