Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 18.10.2014. u 16:35
Prikaza: 3150
|

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

Borislav Stipić
Foto: Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić
 • Borislav Stipić

S odlikom nehinjene spontanosti, Sičo je bio i izvođač – recitator svojih, Arsenovih i Šerbedžijinih stihova, i animator atmosfere koju je garnirao šaljivim dosjetkama, asocijacijama, aforizmima…

SLAVONSKI BROD – Ono što se sinoć događalo u slavonsko-brodskom Urban caffeu „Mojster", jer je poznavateljima višedecenijskog tijeka i stanja brodskih kulturnih (ne)prilika, već iz najave, bilo poprilično jasno što će biti, kao vijest, mogli bi završiti konstatacijom da je i bilo. Sadržajem, fluidom koji se osjećao na galeriji kafića, gdje se program odvijao, a i jedno i drugo rezultat su dobro osmišljenog, 'drugačije' viđenog i prezentiranog programa večeri poezije čiji autor te, uz goste, i glavni izvođač bio Brođanin Silvijo Safundžić Sičo, autora ovoga članka, ali i dio drugih posjetitelja srednje generacije, kao prstopucom, vratio je u osamdesete.

O ovom događaju trebali bi razmisliti i oni koji se, izborom i voljom građana Slavonskoga Broda, službeno bave, te procijeniti treba li i u kojoj mjeri se može i konkretnom potporom pratiti i ovaj oblik brodske kulture koji je sve - samo ne komercijalan.

Iz Jazz tunela - svjetlo na kraju brodskog urbanog tunela 

Sičo je pjesnik 'od kada zna za sebe', a pjesme je počeo pisati kada je imao petnaest godina da bi prvu zbirku, još neobjavljenu, „Plavi maslačak", napisao s devetnaest godina. Pjesme iz te zbirke, ali i ostale svoje pjesme, kao i one drugih poznatih i manje poznatih autora, puno puta je kazivao u raznim prostorima u Hrvatskoj ali i izvan nje. Kao razdoblje koje je bitno utjecalo na njegovo pozicioniranje unutar urbane kulturne scene, Sićo ističe desetogodišnji boravak, zapravo život, u Rijeci:

- Deset godina živio sam u Rijeci i nastupao sam u poznatom riječkom „Jazz tunelu" na Školjiću, gdje su bili vrhunski europski i svjetski jazz glazbenici. Uz pratnju poznatih gitarista, Damjana Vasiljevića, iz „Putokaza", i zamjenskog gitarista „Parnog valjka" Alena Brentinija, s poezijom nastupao sam u elitnom Caffe baru „Sabrage" na Trsatu. Za ovaj program, večeras, odlučio sam se zato što u Brodu, u kojem, hvala Bogu, tamburica (u svim svojim varijacijama) lagano je istisnula cajke i narodnjake, i rock se vratio – poezija se nije vratila. Osmdesete su bile godine kada je urbana kultura u brodskim kafićima i drugim prostorima bila na vrhuncu. Želio bih da opet, slično kao u to vrijeme, mladi i oni iz svih generacija, imaju mogućnost čuti i vidjeti jedni druge u kreativnom činu kazivanja poezije, glazbi, multimediji… - prije početka programa, za SBplus rekao je Safundžić.

U „Mojsteru" su i bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, drugih mladih ljudi, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Gordoni, Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici Gradske knjižnice te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta. 

Kolažiran i zanimljiv, štoviše, zabavan program

S odlikom nehinjene spontanosti, Sičo je bio i izvođač – recitator svojih, Arsenovihi Šerbedžijinih stihova, i animator atmosfere koju je garnirao šaljivim dosjetkama, asocijacijama, aforizmima…

Matilda Pudić, učenica Klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića", lirski uvjerljivo, svojim „bisernim grlom" i vještim premetanjem žica na gitari, dojmila je posjetitelje ljubavnim pjesmama koje je sigurno, kao da joj to nije jedan od prvih javnih nastupa, izvela.

Matilda Pudić lirski uvjerljivo, svojim „bisernim grlom" i vještim premetanjem žica na gitari, dojmila je posjetitelje ljubavnim pjesmama koje je sigurno, kao da joj to nije jedan od prvih javnih nastupa, izvela.

Akademski glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić, osim kazivanja stihova, a među pjesmama, uz ostale, bile su i one od narodnih do Matoša i Bukowskog, izveli su i nekoliko sekvenci iz svoje kazališne predstave „Zavirite u moj film" s kojom su, danas, uz udrugu „Vrapčići" bili „Na kavi" kod Predsjednika na Pantovčaku.

Sve, samo ne komercijala

Na koncu, uz čestitke autorima i izvođačima, valja istaknuti i hrabrost Urban caffea „Mojster", odnosno njegova vlasnika, koji je Brođanima, podsjećajući ih na neka dobra brodska stara vremena, i pružajući im jedinstven užitak drugačijeg 'konzumiranja' kulturnih sadržaja, dao naslutiti mogućnosti (i) u pravcu kojih bi se trebala razvijati brodska kulturna ponuda. Kako su danas ipak druga i drugačija vremena, o ovom događaju trebali bi razmisliti i oni koji se, izborom i voljom građana Slavonskoga Broda, kulturom službeno bave, te procijenitit treba li i u kojoj mjeri se može i konkretnom potporom pratiti i ovaj oblik brodske kulture koji je sve - samo ne komercijalan.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

  Antun Čeović Tunja

  Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

  22.4.2016. | 0:02
  Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
  Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

  Pitanja i mogući odgovori

  Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

  21.1.2016. | 0:04
  U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
  U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

  Izbori i poslije njih

  S onu stranu Mosta

  10.11.2015. | 0:30
  SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
  SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

  Parkirališta i zelene površine

  Može li Duspara što mogu obični građani!?

  3.10.2015. | 0:04
  Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

  Prema Vojnoviću

  Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

  22.9.2015. | 0:04
  Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
  Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

  Politika nad vjerom?

  Katolici posjetili Papu u Sarajevu

  7.6.2015. | 14:00
  Papa Franjo već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoj prvi posjet jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine.
  Prije svega politički, pa onda i pastirski posjet pape Franje Sarajevu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

  'Saga' se nastavlja

  Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

  3.6.2015. | 0:04
  Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
  Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

  Skup zajedništva

  Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

  4.5.2015. | 0:02
  Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
  Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

  Teta Marija Kirin

  Tko izgubi – taj plaća. Sve.

  3.3.2015. | 10:06
  Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
  Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

  I nakon odluke Papine komisije

  Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

  14.12.2014. | 15:44
  Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
  Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

  Kolinda u Brodu

  Nema novih temelja, nema druge Republike!

  4.11.2014. | 0:10
  Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
  Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

  Govor mržnje

  Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

  10.9.2014. | 0:05
  'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
  'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

  Prijelazni rok

  E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

  29.8.2014. | 0:05
  Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
  Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

  Razočaranje i nemoć

  Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

  27.8.2014. | 1:12
  Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
  Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besposleni popovi jariće krste!

  Čemu zakon?

  Besposleni popovi jariće krste!

  26.7.2014. | 10:59
  Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.
  Članak 89. novog Obiteljskog zakona definira dužnosti djece.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

  Stranačka stega

  Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

  21.7.2014. | 11:24
  Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
  Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

  I nakon dva desetljeća

  "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

  5.7.2014. | 14:00
  "Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
  Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

  "I Have A Dream"

  Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

  4.7.2014. | 0:04
  Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
  Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

  Tko smo mi da mu sudimo!?

  Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

  15.6.2014. | 0:04
  Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
  Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

  Šimić u Galeriji Goll

  Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

  8.6.2014. | 0:04
  'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!
  Trideseta samostalna izložba Josipa Šimića
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke