Kolumne : Panoptikum

Borislav Stipić

Kolumne

Panoptikum
Piše: Borislav Stipić
Objavljeno: 26.7.2014. u 10:59
Prikaza: 2848
|

Čemu zakon?

Besposleni popovi jariće krste!

root : Besposleni popovi jariće krste!Ilustracija

Novi Obiteljski zakon, koji na snagu stupa 1. rujna, u članku 89. definira dužnosti djece.

Godinama se u medijima slušalo, čitalo, gledalo samo o pravima djece. Roditelji se pogubili, učitelji i školski pedagozi izludili. Jednostavno, više ne znaju što i kako s djecom. Naravno, priča o pravima djece nije isključivi krivac za to. Filozofija "Ja nisam imao, moje dijete mora imati" i "Ja sam morao raditi, moje dijete će raditi kad odraste (ako baš bude moralo!") pa dodatno tome utjecaj medija, Interneta i društvenih mreža u društvu koje, unatoč oskudici, prihvaća modele ponašanja potrošačkog društva.... sukrivci su, zajedno s forsiranjem dječjih prava, za hvatanje za glavu i roditelja i školskih pedagoga, struke u cjelini.

Kao da poštovanje izvire iz, ili se zakonom može nametnuti! Ljubav je u temelju svega, roditelji dostojni roditeljstva autoritet prirodno imaju, a ako autoritet nisu zavrijedili, nikakav zakon ga neće kompenzirati.

Djeca su dužna poštovati roditelje (ma nemoj!?)

O promašajima s forsiranjem 'dječjih prava' najbolje govori činjenica kako je Zakonodavac u obiteljski zakon unio odredbu po kojoj „Dijete je dužno poštovati svoje roditelje" (čl. 89.). Kao da poštovanje izvire iz, ili se zakonom može nametnuti! Ljubav je u temelju svega, roditelji dostojni roditeljstva autoritet prirodno imaju, a ako autoritet nisu zavrijedili, nikakav zakon ga neće kompenzirati.

U navedenom članku dalje piše kako je dijete dužno „pomagati roditeljima u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću." Jadna je obitelj u kojoj djeca roditelje, ili roditelji djecu, prisiljeni su u međusobnim odnosima jedni druge podsjećati na zakone.

Zakon kao 'ćorak'

Prirodni zakoni su ta pitanja odavno bili riješili. A onda su 'popovi liberalnog odgoja', dijelom zbog svoje kratkovidnosti, a nešto i zbog svoje besposlenosti, zaboravili na mehanizme odrastanja djeteta. Zaboravili su kako djeca u najranijoj dobi imitiraju roditelje i tako polako stječu prve vještine, razvijaju spoznaju. Ako dijete nije „obzirno prema članovima obitelji", Zakon ga svojim imperativom na obzirnost neće prisiliti jer i obzirnost se razvija usvajanjem modela ponašanja, poučavanjem i odgojem u najranijoj fazi djetetova života.

Čemu zakonska odredba koja propisuje dužnosti, ali ne navodi sankcije?

Psihoterapeutkinja Jelena Vrsaljko iz Centra Proventus kaže

- Takva odredba je iznimno korisna i za djecu i za roditelje. Ovdje se radi o temeljnom načelu poštivanja roditelja i pomaganja u dijelu koji je djeci primjeren. Unošenjem takvih odredbi u zakon – kaže Vrsaljko - društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Djeca tako uče da od najranije dobi imaju obveze i odgovornosti, a roditeljima koji su sve skloniji prepopustljivom odgoju olakšava prihvatiti opravdanost pravila po kojima djeci treba postavljati granice i davati obaveze.

Za sve što djeca čine ili ne čine odgovorni su roditelji

Razumijem to, no ne razumijem kome to još pada na pamet donositi zakone ili odredbe zakona koje se ne mogu kontrolirati! Koje nemaju sankcije… Ali - bilo bi karikaturalno kad bi, u konkretnom slučaju, sankcije bile propisane. Zamišljam sliku roditelja koji podnosi prijavu protiv djeteta jer ga dijete – ne poštiva! Ili – neće pospremiti svoje igračke! Samo ne mogu zamisliti kome ju podnosi, a još manje ozbiljan izraz lica službene osobe dok zapisuje navode roditelja ili dok čita sadržaj prijave. A tek kad je sve uredno zapisao, ili napisano pročitao, lakonski kaže: Za ovo ćete vi, tata, ili mama, odgovarati jer pred Zakonom, za sve što djeca čine a ne bi smjeli, ili ne čine a činiti bi trebali, odgovorni ste – vi!

Na to bih ja dodao samo - i zaslužni, Milanka, i zaslužni.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
toto

toto

Komentirano: 13.8.2014. | 20:55

1

Gerilac dobro si zapazio izjavu " nacistički čelnik" Po čemu je Mile Budak bio nacistički čelnik ili nacist? Dobro je Stipić rekao "Besposleni popovi jariće krste!" Isto tako i SBplus upravo radi. Neznaju ili nemaju o nečemu pametnijem pisati pa lupetaju umjesto da se prihvate pravog novinarskog rada, da potaknu narod da razmišlja poradi čega smo u ovoj situaciji ( nezaposlenost, prezaduženost, siromaštvo itd) E Jerko prihvati se varilačkog aparata jer kažu da si bio dobar varioc
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 27.7.2014. | 15:59

2

ok, ispravak. tema je prvorazredna, vjerujem da mnogi večeras neće lako zaspati razmišljajući o ovom članku. tekst je fenomenalan, pretendira za novinarsku nagradu za najbolji tekst godine.
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 27.7.2014. | 15:31

3

jak milenijumov zaključak na temelju još jače premise budnog_sina o bezveznosti teme. Tema ne mora ni biti aktualna kao što ova jest da bi bila važna. Što je kome važno i što je kome nevažno govori o njemu a ne o temi.
Gerilac

Gerilac

Komentirano: 27.7.2014. | 11:54

4

@budni sin, niti jedna tema nije bezvezna, takva procjena je samo tvoj subjektivni vrijednosni sud. Jedino što može biti bezvezno je interpretacija koja adekvatno ne odgovara problematici određene teme.
milenijum

milenijum

Komentirano: 27.7.2014. | 6:39

5

to je još jedan pokazatelj brodskog novinarstva
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 26.7.2014. | 23:07

6

tema je bezvezna, ne znam odakle ju je autor iskopao (sezona kiselih krastavaca) pa ni tekst ne može biti ništa bolji
Animator1

Animator1

Komentirano: 26.7.2014. | 18:54

7

Kakav j to članak koji nema niti jedan komentar? Moj Borislave članak ti nije loš, o djeci treba stalo promišljati. Čini mi se da su mene moji roditelji puno lakše odgajali nego ja svoje danas. Je bila su neka druga vremena, nije bilo interneta, fejsa i sl., ali djeca su i dalje djeca, kao što smo mi bili. Jednostavno, u moja vremenima vjerovatno i u tvoja vremena svečeniku se uvijek moralo reći " Hvaljen Isus", susjedima "Dobar dan" koliko god puta ih taj dan vidio jer nedao bog ako to nisi napravio svaki put kada si ih vidio (taj dan), a netko se od njih potužio na tebe, kod kuće je bilo kao da si nekog ubio... Jednostavno kućni odgoj je bio jači od svakog zakona, bontona i sl. A danas npr. otiđi na roditeljski sastanak u školu pa ćeš vidjeti da među roditeljima vlada toliki primitivizam, tolika opravdanja imaju za svoju neodgojenu djecu (žao mi razrednih učitelja-što sve moraju trpiti) . Ne kažem da toga nije bilo prije, ali takvi roditelji su bili manjina, sada su većina. Nisu djeca kriva, krivi su roditelji, krivi smo mi kao društvo u cjelini. Nitko nikoga ne poštuje... Svako je danas roditelj... Većini je lako napraviti djecu ali nije lako biti roditelj (da bar postoji škola za roditelje).

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

Antun Čeović Tunja

Važan je Hrvatskoj, koliko i Hrvatska Bruxellesu

22.4.2016. | 0:02
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
Šator i Antun Čeović Tunja, sada na južnoj strani jezera, nisu nas posebno iznenadili kada nas je, prije nekoliko dana i sasvim slučajno, put naveo do Ljeskovih voda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

Pitanja i mogući odgovori

Zašto i kako uvesti ćirilicu u hrvatske škole

21.1.2016. | 0:04
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
U svezi Borasova prijedloga ostaje i otvoreno pitanje ne radi li se, možda, o dogovorenom spinu pred formiranje Vlade i jačanju očekivanja potpore od strane manjinskih zastupnika, prvenstveno predstavnika srpske nacionalne manjine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S onu stranu Mosta

Izbori i poslije njih

S onu stranu Mosta

10.11.2015. | 0:30
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SDP je izgubio izbore, HDZ nije ostvario cilj, brvna nema pa se mora preko MOSTa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li Duspara što mogu obični građani!?

Parkirališta i zelene površine

Može li Duspara što mogu obični građani!?

3.10.2015. | 0:04
Neki od vlasnika kuća i lokala nemaju nikakvih problema u svezi prenamjene zelene površine, u vlasništvu Grada, u privatna parkirališta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

Prema Vojnoviću

Migranti dohodili, prohodili - isto nam se piše!

22.9.2015. | 0:04
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju i mogućem konačnom odgovoru.
Kolumna o problemu velikog vala migranata u Hrvatskoj i Europi, pitanjima koja se otvaraju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolici posjetili Papu u Sarajevu

Politika nad vjerom?

Katolici posjetili Papu u Sarajevu

7.6.2015. | 14:00
Papa Franjo već izborom Bosne i Hercegovine i Sarajeva, njenog glavnog grada, za svoj prvi posjet jednoj od zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ, poslao je jasnu političku poruku: Sarajevo je središte i simbol nedjeljive Bosne i Hercegovine.
Prije svega politički, pa onda i pastirski posjet pape Franje Sarajevu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

'Saga' se nastavlja

Branitelji jesu hrvatski, policija nije!

3.6.2015. | 0:04
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja koja se, zahvaljujući tv prijenosu uživo pred očima hrvatskih građana, odigrala na ulazu u crkvu svetoga Marka je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga branitelja i administracije.
Kulminacija prosvjeda hrvatskih branitelja je, očito, bila potrebna kako bi došlo do dijaloga
SBplus.hr, Slavonski Brod : Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

Skup zajedništva

Narod se ne pobjeđuje. Ne narod hrvatski.

4.5.2015. | 0:02
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
Ne može Glogoški skupiti onoliko Hrvata koliko ih Milanović može 'rastjerati' diljem svijeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko izgubi – taj plaća. Sve.

Teta Marija Kirin

Tko izgubi – taj plaća. Sve.

3.3.2015. | 10:06
Priča je poznata. I jednostavna. Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“ koji se obično u ljudima probudi kad tezulja božice pravde pretegne na drugu stranu. Brodskoj a i široj javnosti poznati su i akteri. Bar jedan - Teta Marija Kirin
Na jednoj strani je Zakon kojim se provodi pravda, a na drugoj osjećaj „za pravicu“
SBplus.hr, Slavonski Brod : Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

I nakon odluke Papine komisije

Međugorje i dalje ostaje „Ni na nebu, ni na zemlji"

14.12.2014. | 15:44
Majka Božja Kraljica mira ili Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće, poput Gospe Guadalupea, Gospe Fatimske ili Gospe Lurdske, ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
Gospa od Međugorja, do daljnjega, neće ući u Kalendar blagdana Katoličke crkve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema novih temelja, nema druge Republike!

Kolinda u Brodu

Nema novih temelja, nema druge Republike!

4.11.2014. | 0:10
Dobrom organizacijom, programom i velikom brojnošću nazočnih, brodski HDZ ponovo se potvrdio kao jaka i organizirana stranka koja tradicionalno stranačko 'zna' uspješno spaja s Fraserovom temom "Yes we can" u potpori Obaminoj predsjedničkoj kampanji.
Klauzura HDZ-a (motivacijski skup) Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer osamdesete su bile godine...

Večer poezije u "Mojsteru"

Jer osamdesete su bile godine...

18.10.2014. | 16:35
U „Mojsteru" su bili pripadnici niza generacija, od srednjošklaca, studenata, do generacije koja je osamdesetih posjećivala i sudjelovala u programima u „Antiku", Klubu Centra mladih, „Amadeusu", Čitaonici, te kafićima „Ž" i „Bolero" u Gradu s onu stranu Mosta.
Nakon tridesetak godina večer poezije u jednom brodskom kafiću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

Govor mržnje

Ni 'anonimnost' nadimka nikoga ne može zaštititi

10.9.2014. | 0:05
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpretsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“. Gorčina isprike za vrijeđanje nije rezervirana samo za nj.
'Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić...' prevalio je podpredsjednik Hrvatskog sabora preko usta koja „svija koravo“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

Prijelazni rok

E, moj Vlajniću…. Ćosiću… Karamarko…

29.8.2014. | 0:05
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
Kurve nikada nisam osuđivao. Svodnici su krivi. I oni koji kurve plaćaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

Razočaranje i nemoć

Antun Čeović dobio 'vilu usred minskog polja'

27.8.2014. | 1:12
Predstavnik Ministarstva branitelja koji je Čeoviću uručio ključeve stana u Staroj Gradiški, pokazalo se, nije bezrazložno bio ljut što je na primopredaju došao i predstavnik medija. Izvjesno je kako Čeovića i njegov šator ponovo čekaju Ljeskove vode.
Nakon što je živio pod šatorom dobio stan u kojem je opasno živjeti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

Stranačka stega

Hoće li i župan Marušić izbjeći Josipovića?

21.7.2014. | 11:24
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno. Ništa manje neprimjereno od Josipovićevog trošenja proračunskog novca na osobnu predizbornu kampanju.
Županovo eventualno izbjegavanje domaćinstva Predsjedniku Republike bilo bi neprimjereno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

I nakon dva desetljeća

"Za Dom spremni!" u Hrvatskoj je legitiman

5.7.2014. | 14:00
"Rafael Vitez Boban" ime je ustaškog ratnog zločinca i neprihvatljivo je da se u Hrvatskoj bilo što zove takvim imenom. Pa ni kućica psa! – rezolutni su iz udruga antifašista i boraca NOR-a.
Prijepori oko imena "Rafael Vitez Boban" i pozdrava "Za Dom spremni!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

"I Have A Dream"

Kao u Francuskoj, recimo, Americi ili u Brazilu

4.7.2014. | 0:04
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
Bojim se da se nekritička, oduševljena masa sa splitske Rive samo preselila na ušće Vuke u Dunav.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

Tko smo mi da mu sudimo!?

Kordić nije ratni zločinac, ali osuđen je...

15.6.2014. | 0:04
Crkva će, „iz područja svoje duboke duhovne slobode“ (Ivo Josipović, obraćanje papi Ivanu Pavlu II.) i te kako promišljati presudu Dariju Kordiću i o njoj, zasigurno, u budućnosti zauzeti kompetentan stav.
Kordić je osuđen za ratne zločine, platio dug, i sada je čist čovjek
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

Šimić u Galeriji Goll

Slikarev pečat na dokumentu vječnosti

8.6.2014. | 0:04
'Priča' koju Josip Šimić priča, kolikogod se činila bajkovitom, fabulom čvrsto je na zemlji, ali nam ozračjem približava metafiziku, duhovnost, dušu čovjeka kojeg eufemistički zovemo 'malim', 'običnim', 'jednostavnim'. Kao da čovječnost i može biti drugačija!
Trideseta samostalna izložba Josipa Šimića
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke