Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 24.10.2019. u 8:00
Prikaza: 1277
|

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

root : Upravljanje komunalnim otpadomIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog prikupljanja su uredni, disciplina stanovništva je zadovoljavajuća osim u velikim stambenim objektima sa više od 10 stambenih jedinica.

NE postoji suvremeni čovjek koji radi i živi i ne stvara otpad. Nema društva koje ne proizvodi otpad i odlaže ga u neposrednu blizinu. Već je pračovjek počeo proizvoditi otpad, a prve tragove organiziranog zbrinjavanja otpada nalazimo u Mikeni. Riječ je o trajnom civilizacijskom problemu, samo je pitanje na koji će se način rješavati. Komunalni otpad uz klimatske promjene  je u svijetu jedan od najvažnijih okolišnih problema.

Na žalost  mi nismo riješili temeljni problem. Nismo dugoročno riješili jedinstven problem odlagališta (o problemu odlagališta drugom prigodom) koja ćemo na žalost morati koristiti još desetljećima.

Razvijene zemlje su uvelike riješile svoje probleme prikupljanja, ali i zbrinjavanja komunalnog otpada dok nerazvijene zemlje sa niskim BDP-om i dalje kontinuirano zaostaju. Uvijek je u ovim procesima dominantan novac, ali i nerazvijena svijest o upravljanju otpadom koje u pravilu prati nedovoljno razvijena infrastruktura odvojenog prikupljanja otpada. Naravno, dugoročna politika zaštite okoliša uokvirena u strateške dokumente, ne samo okolišne, jedne države stvara prve preduvjete za upravljanje otpadom. U zemljama koje su izašle iz socijalističkog društvenog uređenja ti problemi su još izraženiji zbog prostornih planova i gradnje megalomanskih stambenih kompleksa koje nisu u sebi sadržavale prostore u kojima bi se zbrinjavao komunalni otpad.

Najnoviji izvješća CEWEP-a (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) za 2017. godinu  govore o minimalnom napretku pojedinih zemalja u tijeku jedne godine. U usporedbi sa izvješćem za 2016. godinu ostvareni su minimalni napredci pojedinih zemalja, dok većina nisko razvijenih zemalja članica EU ozbiljno stagnira. RH je u navedenom periodu zabilježila napredak od 3%. Dakle 2016. godine kvalitetno smo zbrinjavali 21 % , a u  2017. 24 %  komunalnog otpada. Odložili smo 72 % dok  je 4% odvojeno ali ipak odloženo na odlagalište jer se nije moglo plasirati na tržištu recikliranih materijala.

 Fotografija Sandre Sandre.

Hrvatska stvara oko 1,7 milijuna tona otpada godišnje, od toga odlaže nešto manje od 1,3 milijuna tona, a ostatak se reciklira, što znači da je stopa recikliranja u prosjeku oko 24 %. Ako se uspoređuju redovita godišnja izvješća CEWEP-a vidljivo je kako u zemljama koje nisu imale termičku obradu otpada niču spalionice. Na primjer Poljska je 2015. imala tek jednu spalionicu koja je termički oporabila tek 40.000 tona a 2017. ima 6 spalionica u kojima obrađuje 800.000 t komunalnog otpada, dok recimo Ujedinjeno kraljevstvo (UK) 2015. godine ima 37 spalionica u kojima obrađuje 8.488.000 tona otpada, a 2017. godine ima 40 spalionica u kojima obrađuje 10.890.000 t ili 20% više. Njemačka koju volimo uvijek uzeti kao primjer razvijenosti 2015. ima 121 spalionicu u kojoj spaljuje 26.000.000 tona a 2017. godine posjeduje 96 spalionica u kojima spaljuje 26.800.000 tona komunalnog otpada. Tehnologije spaljivanja unatrag deset godina su iznimno uznapredovale, tako da je emisiji plinova u zrak uvijek u granicama dozvoljenih visokih europskih standarda.

Fotografija Sandre Sandre.

Za nas korisnike usluga svakako su najvažnije cijene zbrinjavanja koje nam teško ili nevoljko naši stručnjaci predstavljaju.  Zbrinjavanje otpada na klasičnom odlagalištu iznosi oko 20 eura, 70 eura je mehaničko-biološka obrada, 80 eura je recikliranje u kompostanama i sortirnicama, a 120 eura je spaljivanje. Želimo li razviti održiv sustav upravljanja otpadom i kružnu ekonomiju koju zdušno zagovaramo  moramo podići cijene zbrinjavanja otpada. Domaćinstvo u Beču, primjerice, prosječno plaća 20 eura mjesečno za zbrinjavanje otpada, a to je godišnje 240 eura. Prosječno domaćinstvo broji 4 člana od kojih svaki dnevno proizvodi oko 1,5 kg, a to je na godinu oko 2,16 tona ili 120 eura po toni. Nije teško izračunati koliko mi plaćamo u Slavonskom Brodu zbrinjavanje po toni.

Na žalost kod nas je situacija sasvim drugačija. Mi smo vrlo daleko od ovih brzorastućih naprednih rješenja zbrinjavanja otpada. U našoj strategiji zaštite okoliša nije prepoznata termička obrada otpada, pa mi svoj otpad koji je pripremljen za spaljivanje (RDF Refuse-derived fuel) prodajemo u Europu i BiH na način da MI platimo oko 10 Eura po toni što nam to netko spali i dobije toplotnu i električnu energiju. Bosna i Hercegovina za potrebe Cementare Lukavac uvezla je prošle godine 26.000 t RDF iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Iz svega gore navedenoga izvodi se zaključak kako mi sami moramo pronaći kvalitetno rješenja za obradu korisnog dijela komunalnog otpada. Moramo postati svjesni da izvozom RDF izvozimo energiju i za taj izvoz mi plaćamo drugima. Gotovo identična situacija je sa opasnim otpadom koji u kompletu izvozimo na spaljivanje u europske zemlje i zato debelo plaćamo.

 U svim našim sustavima silno se inzistira na odvajanju otpada „in situ" tj. na mjestu nastanka. Za kvalitetno upravljanje otpadom ova faza je izuzetno važna, ali nije najvažniji proces. Najvažnije je u stvari kao posljedicu procesa odvajanja  dobiti  sirovinu koja se može oporabiti i reciklirati bez ikakva problema. Jer ako se sve odvoji, a ne zna se kamo s tim otpadom što je na žalost kod nas najčešći slučaj, problem se ne rješava. Hrvatska je prije dvije godine odvajala 28 % otpada, a reciklirala 22 %, dakle – razlika od 5 % završila je na odlagalištima. Uložena su velika financijska sredstva, a na kraju je otpad opet odložen na odlagalište. Ovakvih primjera imamo na svakom koraku jer proces odvajanja nije pretio proces obrade otpada.  Mi jednostavno zbog uvjeta EU pokušavamo „skočiti prije nego što smo rekli hop". Izostanak tehnologija i postrojenja za nas je još uvijek nedostižan korak, ali ono što nije  je svakako burza otpada. Za uporabu i trgovinu otpadom ne mogu biti odgovorne komunalne tvrtke jer one i previše problema imaju sa prikupljanjem. Ovu fazu upravljanja otpadom mora stimulirati prvenstveno država koja mora naći način stimulacije privatnih tvrtki koje se trebaju uključiti u formiranje burze ili još bolje izgradnju reciklažnih postrojenja. Ovaj oblik upravljanja otpadom nema u niti jednoj zemlji Istočnog Balkana i Hrvatska bi bila  prva država koja bi vjerojatno apsorbirala reciklažni materijal te na njemu dobro zaradila.

Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu.  U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo  kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog prikupljanja su uredni, disciplina stanovništva je zadovoljavajuća osim u velikim stambenim objektima sa više od 10  stambenih jedinica. Broj reciklažnih dvorišta je u porastu, uspostavljeni sustavi na njima funkcioniraju, svijest stanovništva jača, iz dana u dan se količine odvojeno prikupljenog otpada povećavaju. Uspostava ovakve visoko funkcionirajuće infrastrukture je dugotrajan proces koji se uspostavlja godinama. Na žalost  mi nismo riješili temeljni problem. Nismo dugoročno riješili jedinstven problem odlagališta (o problemu odlagališta drugom prigodom) koja ćemo na žalost morati koristiti još desetljećima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

23.10.2017. | 0:01
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu - katastrofalno

Zbrinjavanje otpada i smeća

U Slavonskom Brodu - katastrofalno

22.10.2012. | 17:30
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi bazeni kojima se gradonačelnik jumbo plakatima reklamira već duži vremenski period, problem upravljanja komunalnim otpadom u Slavonskom Brodu sigurno neće biti riješen.
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :