Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 15.11.2017. u 13:30
Prikaza: 1905
|

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

root : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.

IMA li većeg zadovoljstva autora kada cilj pisanja postane vidljiv kroz efekt u društvenim pojavama. Tako je prošli tjedan naš politički i društveni aktivist Petar Bašić pokrenuo inicijativu za „ekološku rentu" koju bi naplatili od Croduxa. U svojih šest prijedloga aktivnosti koje trebamo poduzeti, u kolumni od 27.10.2017., upravo sam ovu naznačio kao nužno potrebnu. Pogotovo će ona biti vrijedna onoga trenutka kada vidimo kako plinofikacija nema značajniji utjecaj na kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu.

Međutim, doći do 'rente' neće biti nimalo lak posao. Paralelno s tim treba istu akciju pokrenuti prema JANAF-u i to što brže. U ovom trenutku u Hrvatskoj je stvorena klima opće empatije prema Slavonskom Brodu tako da bi sada vrlo lako prošli s nekoliko projekata koji imaju vezu s umanjenjem posljedica zagađenja zraka.

Dakle, umjesto stalnih nepravilnih izvješćivanja javnosti o satnim koncentracijama lebdeći čestica - kojima nas mladi okolišni aktivisti neprestano bombardiraju - trebalo bi sjesti i napisati nekoliko projekata vezanih za okoliš. U ovom trenutku takvi projekti sigurno prolaze, a doprinijeli bi umanjenju šteta koje su nastale kampanjama „Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj".

Negativnim procesima uvelike doprinose političari koji su glavni krivci za ovakvo predstavljanje ovdašnjeg okolišnog problema, promociju i kampanju „Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj".

Ovdašnji okolišni aktivisti  sudjelovali su u proizvodnji štete

1. Grad Slavonski Brod postao je sinonim zagađenosti u Hrvatskoj, mada to nije.

2. Stvorena je vrlo loša poduzetnička klima. Nitko ne želi investirati u najzagađeniji grad iz kojega stanovnici bježe glavom bez obzira. U zadnjih nekoliko godina najveće investicije su izgradnja pečenjarnice Mc Donald's i dućana jeftinih roba loših brandova opće potrošnje Lidl. Plaće u ovim objektima će vjerojatno biti na razini nevjerojatnih 3000 kn za 200 sati rada mjesečno, što bi trebalo „zaustaviti iseljavanje".

3. Brođani se nepovratno iseljavaju, jer uz ekonomske prilike nitko ne želi živjeti u smrdljivom gradu u kojemu se teško diše.

4. Vrijednost nekretnina je dosegnula najnižu razinu u cijeloj Hrvatskoj. Nitko ne želi kupiti kuću ili stan u najzagađenijem gradu  u Hrvatskoj.

5. Vrijednost poljoprivrednih proizvoda se opasno ugrožava. Tko želi kupiti med ili salatu proizvedenu u Brodsko posavskoj županiji kada je tu zagađenje takvo da ni pčele ne mogu opstati.

6. Teška šteta turističkom imidžu grada. Svaka turistička kampanja unaprijed je osuđena na propast, budući da svakodnevno objavljujemo kako je „opasna"koncentracija nekih od polutanata baš u tom trenutku izmjerena u Slavonskom Brodu.

Nužna je nova politička kampanja

Ove posljedice moguće je ispraviti samo novom političkom kampanjom u kojoj je nužno istaknuti ovdašnje vrijednosti, položajnu rentu u odnosu na infrastrukturu, a posebno mjesto treba zauzeti kulturno povijesna, ekološka i enološka  ostavština. Pod hitno bi trebalo početi koristiti potencijale rijeke Save kojom protječe čista smaragdno zelena bistra voda puna života. Postoje iznimno važne prirodne vrijednosti definirane ekološkom mrežom  NATURA 2000. Postoji izrazito kvalitetna pitka voda, najbolja u regiji (izvori Sikirevci), kvalitetne šume i velike poljoprivredne površine. A ljudi se iseljavaju i ovo bogatstvo ostavljaju nekom drugom.

Negativnim procesima uvelike doprinose političari koji su glavni krivci za ovakvo predstavljanje ovdašnjeg okolišnog problema, promociju i kampanju „Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj".

Cijeloj predstavi svjedočili smo prošli tjedan u Saboru. Naša uvažena zastupnica gđa.Maksimčuk, uz veliki napor, uspjela je pročitati pitanje ministru Ćoriću: „Svoje pitanje upućujem ministru Tomislavu Ćoriću: Poštovani ministre, građani Slavonskog Broda godinama udišu najlošiji zrak u Hrvatskoj. Naslušali su se velikih obećanja bivših ministara, ali stvari se nisu pomaknule s mjesta. Što se za vrijeme Vašega mandata poduzelo kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Ima li razloga za optimizam koji se, nakon godina nepovjerenja prema institucijama, unazad zadnjih mjesec dana pojavio u mome gradu Slavonskom Brodu?".

Ovo pitanje je trebalo biti političko okolišni trijumfalizam, ali ponovo na ogromnu štetu Grada Slavonskog Broda. Evo, svi bivši predsjednici i ministri su bili u Slavonskom Brodu i nisu ništa riješili, a mi jesmo - koš. Tada ministar u svom punom kapacitetu neznanja odgovara:

„Poštovana zastupnice, kao što ste i sami rekli, agonija građana u Slavonskom Brodu islavonskobrodskoj županiji traje još od 2008. godine, dakle od trenutka pokretanja proizvodnje u rafineriji Brod. Kvaliteta zraka, posebice visoka količina sumporovodika u zraku, prema svim mjerenjima od 2008 godine do danas, zvala je na akciju. Nažalost tijekom godina nije se puno postiglo po tom pitanju.

Međutim, do 31.10. ove godine, učinjen je, po našem mišljenju, vrlo važan korak upravo u rješenju problema s kojim su građani slavonskobrodske županije suočeni. Dakle 31. 10. potpisan je Protokol o suradnji na plinofikaciji Rafinerije Brod između Ministarstva energetike i okoliša RH-a i energetike i rudarstva RS-a. Ovaj Protokol, koji prije svega kao međunarodni akt sam po sebi nije pravno obvezujući, je temelj za suradnju koja će se dogoditi na plinofikaciji rafinerije Brod." Reče ministar i ostade živ.

Potpisan međunarodni akt koji nije međunarodni

Kao što uvažena zastupnica kaže "građani Slavonskog Broda godinama udišu najlošiji zrak u Hrvatskoj" a ministar dodaje kako smo u „agoniji"pa on potpisuje međunarodni akt koji nije pravno obvezujući. Pa zbog čega je ministar potpisao dokument koji nije pravno obvezujući? Zatim nova nebuloza - Potpisan je međunarodni akt koji nije međunarodni, iako je potpisan na razini ministarstava nepostojeće republike (postoji entitet) i postojeće Republike Hrvatske. Smanjit će se sumporvodik koji se uopće neće smanjiti. I sada će krenuti plinofikacija, a rok o kojem se govorilo je povećan na godinu i pol. Privatni akteri će početi sa radovima, Rusi  će dobiti plin ni krivi ni dužni. To je rješenje i „moramo se svi skupa nakloniti do poda" ovom okolišno političkom diletantizmu koji nema granica.

Politika mora definitivno dignuti svoje šape sa okoliša jer je ovaj naš problem koji nam je nanio veliku štetu upravo „iznjedrila" lokalna politika i mladi okolišni aktivisti, a sada ga „riješila" državna politika. Al' ga riješi! Svaka čast!

Slavonski Brod definitivno nije najzagađeniji grad u Hrvatskoj. Slavonski Brod nije u nikakvoj agoniji i ne vidim nikoga oko sebe tko je u agoniji. Službenim Godišnjim izvješćem o praćenju kvalitete zraka na području Republike Hrvatske za 2015. godinu, Agencija za okoliš i prirodu - za cijelu godinu - Slavonski Brod svrstava u gradove koji imaju karakteristično zagađenje zraka za anglomeracije (velika naselja) i tipična povremena zagađenja vezana za industriju. Svako od ovih parametara uvelike ovisi o stanju atmosfere (vjetrovima). U izvješću za 2015. (do kraja 2017. mora biti kompletirano za 2016.), niti po jednom parametru, Brodsko posavska županija nije na vrhu zagađenja, pa tako ni Slavonski Brod. Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Indicija raka u Hrvatskoj za 2014. godinu, objavljen 2016. godine, Brodsko posavska županija niti po jednom obliku pojavljivosti raka nije među prvih pet. Bilo bi dobro kad bi netko od brodskih medicinskih djelatnika dao svježe podatke za bolesti respiratornog trakta.

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

I na kraju odgovor grafiteru PeteruTDj na pitanje: "Koji je moj interes i zašto ja ovom pišem'". Odgovor čovjeku koji drži kako svi moraju imati prizeman interes kao što ga, očito, ima on, grafiter PeteruTDj.

Tijekom komentiranja uzroka i posljedica zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, osobno, nisam imao niti imam ikakav politički ili materijalni interes. Jedini cilj bio mi je i jeste sa Slavonskog Broda skinuti teški krimen najzagađenijeg grada u Hrvatskoj. Pritom, nikada nisam kazao niti ću kazati kako Rafinerija Brod, povremeno, ne zagađuje atmosferu. U prethodnim kolumnama detaljno sam objasnio kako i kad se to događa. Kako i koliko će biti smanjeno ili povećano zagađenje plinofikacijom također sam detaljno objasnio u jednoj od svojih kolumni. Brođanima ne ostaje ništa drugo nego čekati na rješenje plinofikacije. Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove. Kroz projekte, stručno, znanstveno utemeljenim podacima, mogli bi upozoravati na različite anomalije. Bio bi to efikasan doprinos borbi za čisti zrak, za razliku od dosadašnjeg opasnog diletantizma.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 16.11.2017. | 16:52

1

Moram još jedan komentar uputiti Tomislavu Lukiću, „šefu kabineta Ureda za zaštitu okoliša i turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine”. Valjda iz tog komentara i on, a i čitatelji shvatiti o čemu se tu radi? „Alarmantni podaci: BiH prva u Evropi po broju smrti zbog zagađenja zraka, u svijetu jedino gora Sjeverna Koreja“ – piše jedan zaboravljeni članak s portala klix.ba iz svibnja ove godine. Posebno trebamo istaći: „Zemlje s najvišom stopom mortaliteta zbog velike zagađenosti su BiH, Bugarska, Albanija i Ukrajina. Najvišu stopu štetnih čestica u zraku imaju BiH, Makedonija, Bugarska, Poljska, Crna Gora...". Vidi: https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-prva-u-evropi-po-broju-smrti-zbog-zagadjenja-zraka-u-svijetu-jedino-gora-sjeverna-koreja/170522068
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 15.11.2017. | 17:16

2

Mislim da nakon ove kolumne možemo zaključiti da Tomislav Lukić i dalje nastoji na mogući i nemogući način opravdati svoj dosadašnji izlet u području zaštite brodskog zraka. U tim nastojanjima on koristi sva dozvoljena i 'nedozvoljena' sredstva… Nažalost, svi to vide, osim njega! Pa ne želim više određene stvari njemu objašnjavati jer to ne vrijedi raditi. Jedino ću g. Lukiću ukazati da u prilogu objavljenom dokumentu za 2015. godinu na 110. stranici lijepo piše: „U 2015. godini na mjernoj postaji Slavonski Brod-1… zrak je bio II kategorije s obzirom na H2S, PM2.5 (auto.), PM2.5 (grav.), PM10 (grav.) i BaP u PM10… Zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 … II kategorije bio s obzirom na PM10 (grav.), PM2.5 (grav.) i H2S!“. Značenje nekih kratica: II kategorije – onečišćen zrak, H2S – sumporovodik, PM2.5 – lebdeće čestice 2,5 μm, PM10 - lebdeće čestice 10 μm , BaP - benzo(a)piren, auto. – automatsko, grav.- gravimetrijsko mjerenje Stanje u 2016. godini je još gore jer pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-2, II kategorije bio s obzirom i na PM10 (auto.)! Dok za 2017. godinu možemo već sada potvrditi, da pored navedena onečišćenja u 2015.godini, zrak je na mjernoj postaji Slavonski Brod-1, II kategorije je s obzirom na ozon (O3)!
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 15.11.2017. | 14:12

3

Svojevremeno je Vojislav Šešelj izjavio i poručio brođanima: šećer dolazi na kraju! Kao, mi brođani smo im priskrbili puno problema i zato ćemo im biti šećer na kraju...Njegov politiku su nastavili "naši", kao bore se za čisti zrak, a europske projekte otežu, iznuruju nas političkim pritiscima, lažima, igrama iza kulisa, pozornice.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

23.10.2017. | 0:01
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu - katastrofalno

Zbrinjavanje otpada i smeća

U Slavonskom Brodu - katastrofalno

22.10.2012. | 17:30
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi bazeni kojima se gradonačelnik jumbo plakatima reklamira već duži vremenski period, problem upravljanja komunalnim otpadom u Slavonskom Brodu sigurno neće biti riješen.
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :