Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 23.10.2017. u 0:01
Prikaza: 2827
|

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

root : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice .(Foto: SBplus/arhiva)

Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.

OVAJ TJEDAN Brođanima je stigao račun kampanje za čisti zrak u njihovu gradu. Naime, „Turistička zajednica, s Turističkom kompanijom 'Uniline', provodi online kampanju na njemačkom i austrijskom tržištu vrijednu 90 tisuća kuna, a oglašavanje se provodi za kulturne, enološke i gastronomske proizvode slavonske Posavine".

Istovremeno Slavonski Brod bilježi 16 641 dolazaka koji ostvare 30 412 noćenja. Kako bi čitatelji shvatili trendove treba napraviti usporedbu s manjim Vinkovcima koje posjeti 22 431 turista koji ostvare 39 463 noćenja.

U nekoliko zadnjih godina, Slavonski Brod ne silazi s popisa gradova koji emitiraju loše vijesti. U ovoj godini smo imali pravo obilje takvih informacija. Prave pozitivne kvalitetne vijesti i nisu vijesti, pogotovo ne iz Slavonskog Broda. Najčešća loša vijest je bila „satna koncentracija, nečega, iskočila". O nama se raspravljalo u Zagrebu, Briselu, Moskvi, itd. Za nas znaju i Merkelica i Putin, ali i António Guterres. Svi su čuli za Slavonski Brod koji, unatrag devet godina, postao je najzagađeniji grad u Lijepoj našoj. Mi koji često putujemo sa SB tablicama izloženi smo pitanjima kao ovo ili slično: Možete li vi Brođani preživjeti takvo zagađenje? Centralni dnevnik započinje viješću o strašnim zagađenju u Slavonskom Brodu. Definitivno, brand je tu. Negativan je, a mi se stalno spominjemo kao zagađeni grad.

Na osnovu statističkih podataka za 15 dana, u prošloj kolumni sam pokušao pokazati kako Slavonski Brod nije najzagađeniji grad u Hrvatskoj. Mladi okolišni aktivisti su me pokušali demantirati iznošenjem satnih koncentracija, ne spominjući pri tome da je, za te iste polutante, dvadesetak puta prije incidentne trenutne situacije, izmjereno recimo 0,9 nečega, a onda mjerenja pokazuju dva odstupanja. Veliki broj prekoračenja satnih koncentraciji bilježe i drugi gradovi, međutim, to nitko ne spominje kao problem, na brodski način.

Kada se manipulira podacima manipulira se i stanjem javnog mnijenja, a to se radi u kontinuitetu. Za to manipuliranje odgovornost imaju i novinari koji daju prostor u medijima ovakvim nestručnim tumačenjima podataka. Pošto se broj komentara ispod kolumna drastično smanjio nadati je se da su čitatelji shvatili o čemu se radi.  Međutim, mladi aktivisti neće odustati, a ja imam osjećaj kao da im kolumnama oduzimam igračku (brodsku javnost i mjerne postaje).

Unatoč svemu, ispod kolumne, kao nepobitan dokaz o Slavonskom Brodu kao najzagađenijem gradu, mladi aktivisti upisali su i slijedeći tekst:

"Što više ako tome netko ne vjeruje, može potražiti prošlu tjednu izjavu g-đe Kosanović iz DHMZ-a izrečenu u emisiji HRT-a; Potrošački kod, gdje se govorilo o onečišćenjima u većim hrvatskim gradovima, gdje je ona ponovo podvukla, i tko zna koji put, da je Slavonski Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj."

Zamislite g-đa Kosanović je to izjavila!!!!! Za niti jedan drugi grad to ne smije izjaviti osim za Slavonski Brod jer njegovi građani  naprosto žele biti najzagađeniji grad. To se nipošto ne smije izreći za Sisak, Rijeku, Zagreb ili Osijek. Posljedica u Sisku bi bila trenutno zatvaranje rafinerije nafte jer bi Mol jedva dočekao ovakvu kampanju. Pod izlikom zaštita građana zatvorili bi rafineriju koja godišnje jedva preradi 500.000 tona sirove nafte, a postrojenja su joj stara 50 godina. Profitabilnost te rafinerije je vrlo loša, okolišni pritisak ogroman, a vlasnicima nije niti na kraj pameti ulagati u modernizaciju, ponajmanje okolišnu. Još kada bi se pojavila kampanja „ za čist zrak u Sisku" ključ u bravu desio bi se u samo nekoliko dana. Politika to ne može dozvoliti i ne dozvoljava, jer gubitak radnih mjesta  politici ne treba. Kao posljedica ugasio bi se jedan gigant koji je hranio i žestoko trovao cijelu tu regiju. Da li itko u Sisku smije izreći ovu misao „žestoko trovao". Naravno da ne!!! Nikome ne pada na pamet kazati tako nešto. U Rijeci nikada nitko i ne spomene zagađenja iz Rafinerije.

Rijeka je tranzitni centar primorskog turizma te joj takav brand uopće nije potreban. Sa svojih 205 485 dolazaka i 334 594 noćenja bilježe tek 1,5 dana zadržavanja u gradu po gostu što je prosjek za industrijske gradove i poslovne goste. Samo četrdesetak kilometara dalje, malo mjesto Novi Vinodolski, posjeti godišnje 102 012, ali ostvare 621 195 noćenja čak šest noćenja po gostu.

Istovremeno Slavonski Brod bilježi 16 641 dolazaka koji ostvare 30 412 noćenja. Kako bi čitatelji shvatili trendove treba napraviti usporedbu s manjim Vinkovcima koje posjeti 22 431 turista koji ostvare 39 463 noćenja. Svaki događaj u okruženju, pa i negativni, direktno se odrazi na dolazak gostiju. Kod svake kampanje moramo voditi računa o posljedicama jer je turizam vrlo osjetljiva grana ekonomije koja reagira i na najmanje društvene pojave.

Kako ćemo mi  pomiriti našu kampanju za čist zrak i kampanju privlačenja turista u „najzagađeniji grad u Hrvatskoj" kako tvrde naši mladi okolišni aktivisti? Vrlo teško!

Okolišna katastrofa Černobil, u kojoj je izravno i neizravno stradalo po nekim procjenama oko 100 000 ljudi, danas se koristi u turističke svrhe. Zona sumraka s teškim posljedicama od prije 30 godina danas je turistička atrakcija. U Kijevu već nekoliko godina cvjetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobila i Pripjata (Grad duhova od 50 000 stanovnika u kojem ne živi nitko), a po želji, možete i prespavati. Cijene su 'paprene', pa je najjeftinija tura iz Kijeva oko 500, a skuplje i iznad 2300 kuna. Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobivate na grupne i ture na ruskom. I ne morate se brinuti hoćete li otići ozračeni, na kraju posjeta obavlja se skrinig.

Zbog velikog iseljavanja naše djece, trenutni brodski trendovi pokazuju da bi i Slavonski Brod mogao postati kao Pripjat - Grad duhova. U njemu bi ostali živjeti političari i njihova djeca koji će ostati i biti izloženi velikoj (satnoj) koncentraciji benzena, a mi ćemo, zajedno sa svojim najmilijima, potražiti čist zrak. Ostaviti ćemo grad na milost i nemilost političarima i njemačkim turistima.  Na posebnom pladnju će dobiti servirani sumporvodik, benzen ili odgovarajuću (satnu) koncentraciju lebdećih čestica. Ovaj novi turistički proizvod koštat će tek 90 000 kuna.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
2025god

2025god

Komentirano: 24.10.2017. | 16:21

1

Indikativno je nešto drugo. Lukić je napisao članak a naslove i komentare na Lukićevim tekstovima je postavio Zovak. Lukiću stavove honorira BiH. Tko honorira Jerkove, Lukiću identične, stavove?
2025god

2025god

Komentirano: 24.10.2017. | 16:12

2

Na Lukića i njegovu argumentaciju ne treba gubiti previše vremena jer se razotkrio u prethodnim komentarima. Nije nikakva tajna i na webu su dostupni podaci o smanjenju proizvodnje u rafineriji Sisak. Također su dostupni podaci i o pomacima u unaprijeđenju ali i MOL-ovim opstrukcijama unaprijeđenja u Rafineriji Rijeka. Razvidno je zašto ih Lukić ne spominje nego manipulira pišući o turističkim temama. .
2025god

2025god

Komentirano: 24.10.2017. | 15:24

3

Međutim, ne slažem se ni s Peterovim stavom da Lukić ne iznosi u javnost i brani svoje stavove i polemizira s bilo kima pa tako i s Peterom. Lukićevi stavovi i argumentacija su legitimni kao i Peterovi. Da li ćemo ih mi kao pojedinci prihvatiti i s njima se složiti je naša osobna stvar. Zato Peter, preporuka. Pusti Lukića. Znaš onu narodnu o psima i karavani. Bitno je da se situacija pokrene s mrtve točke. Lukić će nakon toga sam ušutjeti kao što je šutio do sada.
2025god

2025god

Komentirano: 24.10.2017. | 15:18

4

Ne slažem se sa stavovima g-dina T. Lukića. Namjere su mu sada potpuno jasne. Bezuspješno pokušava opstruirati projekt plinofikacije bosanskobrodske rafinerije u HR javnosti prozirnim podvaljivanjem brigom za brodski turizam. Bolje ćemo takvu podvalu razotkriti svojim komentarima nego zabranama ili spriječavanjem njegovih komentara.
Zeitform1

Zeitform1

Komentirano: 24.10.2017. | 13:53

5

Oglašavanje u marketinškoj struci je stvar koja je prohujala sa globalizacijskim vihorom.Vrijeme je brendova,priči koja se o tebi širi.Kako ta priča ima dva kraja može biti doba ili loša,a bojiš se istine ,onda ti predstoji oglašavati se.Jer bolje i da znaš, ne možeš.
slikarica

slikarica

Komentirano: 24.10.2017. | 12:17

6

U zagrebačkim školama roditelji jednoglasno glasaju protiv ekskurzija u Slavonski Brod da im djeca ne obole ako prespavaju u Brodu i da ih ne pogodi zalutali metak revolveraških obračuna u centru grada. Da li je nekom palo na pamet da insinuacijama o zagađenju odbijamo strane investitore? Najveći pojedinačni zagađivač u Brodu je San Jean, ali o tome baš nitko ne želi ni pisati ni polemizirati.
t2991

t2991

Komentirano: 23.10.2017. | 23:19

7

Uh, gospodin Lukić i dalje ne nudi rješenje za rafineriju, vješto lobira za status quo odnosno za lokalne bosanske mešetare kojima ne odgovara ulazak plinovoda preko Bosanskog Broda.P.S. mislim na mešetare iz oba entiteta
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 23.10.2017. | 11:01

8

Uljudno bih molio g. Tomislava Lukića da ostavi moje ime, sve građanske akcije i ekološke udruge na miru! Imao je šanse, a i zbog njegove funkcije mogao i trebao nešto napraviti za brodski čisti zrak. A nije napravio ništa! Dok mi, kako on kaže: „mladi brodski okolišni aktivisti“ zaista nismo i ne možemo biti krivi zbog stanja u brodskom turizmu!
kupus_kiseli

kupus_kiseli

Komentirano: 23.10.2017. | 10:40

9

O kakvom mi turizmu pricamo u slavonskom brodu? Gluposti da nemoze biti veca.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 23.10.2017. | 9:45

10

Digresijica od osnovne misli teksta: a što će točno koštati 90.000 kuna u online kampanji? :))

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu - katastrofalno

Zbrinjavanje otpada i smeća

U Slavonskom Brodu - katastrofalno

22.10.2012. | 17:30
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi bazeni kojima se gradonačelnik jumbo plakatima reklamira već duži vremenski period, problem upravljanja komunalnim otpadom u Slavonskom Brodu sigurno neće biti riješen.
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :