Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumna

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 14.12.2012. u 0:04
Prikaza: 4571
|

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

root : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrakPeter Tot, Željko Blažinkov, Vesna Schmit, Ante Nikolaš(Foto: Marija Radošević)

Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.

Borba protiv zagađenja iz susjedstva traje već nekoliko godina. Međutim, nastupom pojedinaca iz NVO (nevladinih organizacija) ovih dana smo je doveli u slijepu ulicu. Na neprimjeren i znanstveno neutemeljen način manipulirali smo podacima s naše mjerne stanice i dali susjedima u ruke cijeli niz argumenata za daljnje osporavanje zagađenja koje definitivno ima jednosmjerni pokazatelj.

Uprava Rafinerije ne prihvaća obvezu sanacije otvorene gudronske jame s 50 tisuća tona različitih organskih supstanci, uglavnom opasnog otpada, jer smatra kako je to naslijeđeno. Uz to ne priznaju niti jednu incidentnu situaciju.

U prethodnim kolumna pokušao sam objasniti jednostavnim rječnikom problematiku zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Nekoliko put konstatirao sam i grafički prikazao stupanj zagađenja koji dolazi iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu (RN BB). Međutim, da bi bili uvjerljivi, podacima se mora raspolagati racionalno, u suprotnom ćete napraviti cijeloj akciji nepopravljivu štetu. I to se dogodilo ovih dana. Konstatirano je zagađenje benzenom u koncentraciji 10 puta većoj od dozvoljene u vremenskom intervalu od nekoliko sati, a rafinerija nafte je u punom kapacitetu van pogona. To je vrlo razvidno jer ne rade baklje (baklje su ventili sigurnosti rafinerije), a nema niti dima na glavnom dimnjaku.

Za pravilno ocjenjivanje stupnja zagađenosti svi skupa moramo znati što je mjerna postaja ili stanica. To je sklop uređaja koji mjeri zagađenje zraka samo u jednoj točki i nikako nije, niti predstavlja stvarno zagađenje. Tek prosječan zbir podataka u određenom vremenu (zakonom propisana godina dana) čini evidentirano zagađenje.

U Slavonskom Brodu zagađenje je puno veće nego što to pokazuje mjerni uređaj, jer, podatci koji dolaze s njega uvelike su ovisni od meteoroloških prilika (vjetrovi odnesu velike količine opasnih plinova iz RN BB u drugom smjeru od mjerne postaje) i lokalnih točkastih izvora zagađenja pa statistički gledano, na vrijemo od godine dana, mi uopće nemamo zagađenja.

Osim tog, mjerna stanica nije kompletna jer ne mjeri ukupne organske volatilne (lako isparljive) supstance, prvenstveno merkaptane (organski spojevi sa sumporom) koji su u stvari glavni uzrok vrlo neugodnih mirisa.

Onaj tko se bavi ovom problematikom zna kako je teško utvrditi i dokazati stupanj zagađenja. Unatrag nekoliko dana bio sam gost BH TV1 (emisiju možete pogledati na linku)  a gost je bio i zamjenik direktora OPTIMA grupe, koji je odgovoran za Rafineriju nafte Bosanski Brod. Njegov glavni argument u diskusiji bio je upravo ovaj o kojem sam već u nekoliko navrata pisao. Pokazivao je statističke podatke o benzenu dobivene sa naših mjernih postaja na bazi godine dana, a po njima je ispalo kako mi dišemo čistiji zrak nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj.

Mi stanovnici Slavonskoga Broda znamo kako to nikako nije istina, ali evidentni argument koji mu mi guramo u ruke govori suprotno. Ovih dana smo to dokazali dajući mu nove dokaze protiv nas koji govore kako je koncentracija benzene veća kad rafinerija ne radi?! Ako se to i dogodilo nikako se nije smjela sazvati konferencija za tisak, te kroz medije pojačati negativnu kampanju.

Opet ću ponoviti, naša mjerna postaja nije na dobrom mjestu, ne daje zbir reprezentativnih podataka, a uz sve ovo nije kompletna. Trebamo znati kako hitno moramo kupiti još jednu postaju koja bi trebala i morala biti mobilna i koja bi davala podatke sa svih potrebnih lokacija.

Republika Hrvatska RN BB izlazi u susret jer im je omogućen plasman proizvoda auto cisternama preko graničnog prijelaza Slavonski Brod u vremenu od 22 do 6 sati i to kroz zaštićenu vodoopskrbnu zonu Jelas?!

Problemom zagađenja iz RN BB konačno bi se, ozbiljno i sustavno, mogle pozabaviti institucije kojima plaćamo poreze. Županija bi morala pod hitno osnovati krizno povjerenstvo za incidentne situacije vezano za zagađenje iz Rafinerije nafte u kojem bi se trebali nalaziti stručni ljudi, a ne osobe iz NVO koji manipuliraju podatcima na vrlo neprofesionalan način.

Rafinerija nafte, u prošloj godini, preradila je tek nešto više od milijun tona nafte, a njen kapacitet je oko tri milijuna tona godišnje prerade, što znači da je, u vlastitoj potrošnji, spalila oko 100.000 tona.

Usporedbe radi, kotlovnica u naselju Slavoniji I, u prosjeku, prošlih godina je, za sezonu grijanja, spaljivala nešto više od 3.000 tona.

Postrojenja u RN BB nisu do kraja modernizirana, ali to je proces koji traje i trajati će. Trenutno im je uz otežan plasman sumpora kao gotovog sporednog proizvoda (ne prerade H2S već ga ispuste u zrak), a najveći problem je prodaja finalnih proizvoda jer su im putovi distribucije mali (samo vrlo ograničeni cestovni promet).

Republika Hrvatska RN BB izlazi u susret jer im je omogućen plasman proizvoda auto cisternama preko graničnog prijelaza Slavonski Brod u vremenu od 22 do 6 sati i to kroz zaštićenu vodoopskrbnu zonu Jelas?!

Uvelike su odmakli pregovori o izgradnji terminala za gotove proizvode u Ruščici. Ovim postupcima se stvaraju preduvjeti povećanja prerade RN BB u kapacitirane vrijednosti, što znači u budućnosti i veće zagađenje.

Zapanjujući podatak koji je izrekao predstavnik RN BB jeste činjenica da u rafineriji trenutno nema, niti je imala, integralni uređaj kojim bi se mjerilo zagađenje zraka u RN BB, ali i u Bosanskom Brodu (proces nabave je u tijeku).

Uprava Rafinerije ne prihvaća obvezu sanacije otvorene gudronske jame s 50 tisuća tona različitih organskih supstanci, uglavnom opasnog otpada, jer smatra kako je to naslijeđeno. Uz to ne priznaju niti jednu incidentnu situaciju.

Dakle, predstoji nam dugi put vrlo grčevite borbe za temeljno ljudsko pravo - pravo na čist zrak. Pritom, sam entuzijazam nije dovoljan, a nekompetentnost može biti i pogubna - za uspjeh akcija NVO.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 8.1.2013. | 18:35

1

Jučer jedan od komentatora na jednom od brodskih portala na slijedeći način je izrazio svoje nezadovoljstvo s ponovnim početkom rada Rafinerije: „Sve je to jedna velika sprdačina, u Sl.Brodu će sve i dalje "mirišati" na pokvarena jaja!!!!!“ Na žalost, nije puno pogriješio! Opet i to već danas popodne u Sl. Brodu je pet sati kontinuirano mjerena koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 µg/m3) s alarmantno visokom i rekordnom koncentracijom u 13 00 sati od 70,7 µg/m3! To je deset puta iznad granične vrijednosti!!! Također su mjerene i visoke koncentracije sumporov dioksida, a na žalost tri sata (od 12 00 do 14 00 sati) zbog vjerojatnog kvara na mjernom uređaju nije uopće mjerene koncentracije sumporov dioksida. A najveća evidentirana satna koncentracija sumporov dioksida bila je u 15 00 sati: 281,7 µg/m3! Nakon svih problema s prekomjernim emisijama sumporovodika, benzena i lebdećih čestica PM 2.5 u zadnja tri mjeseca, a ranije i ozona iz prekogranične Rafinerije, kao svih negiranja krivnje iz Rafinerije, a i jedne od zadnjih izjava u kojem se tko zna koji put je obećano: „iz Rafinerije još jednom uvjeravaju da nakon remonta i ponovnog pokretanja procesa proizvodnje neće biti povećanih emisija štetnih tvari u zraku“, postavlja se pitanje dokle da Brođani čekaju na čisti zrak?
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 19.12.2012. | 8:59

2

Moram ovaj svoj komentar i ovdje objaviti: kada kažem rafinerija - "mislim Brod. Pa to je normalno". Je li to stvarno normalno? Normalno da u Saboru svi o tome šute? Možda tu i tamo Boro se osvrne na tu problematiku i onda nastaje velika stanka... Tako ekipa je iz prošlog saziva zaslužila čistu jedinicu, ova sadašnja dosada je možda mršavu dvojku (-2)!!! A političke stranke i njihovi predstavnici iz Broda u globalu ni jedinicu... Pa ni trud nekih pojedinaca to ne može popraviti. Političke stranke ove godine pale su na ispitu: RAFINERIJA!!! To je za kolumnistu prava tema, a ne omalovažavanje dugogodišnjeg truda brodskih ekologa (većinom amatera) u borbi sa svim zagađivačima brodskog zraka, prvenstveno s Rafinerijom! To svejedno da li je riječ o BEUZ-u, BED-u ili Građanskoj inicijativi...
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 17.12.2012. | 19:23

3

Na Vašu žalost g. Lukiću, dokazano je baš kako je Tometa u svom komentaru rekao da „moguće je kako pogoni rade...“. A vidjelo se da su pogoni radili i početkom studenog kada su iz Rafinerije tvrdili da ne rade, također se vidi da neki pogoni i sada rade! Ne morate vjerovati podatcima, prošetajte! Jasno nam je da ima onih koji navijaju da "osovina" ili kako Viktorija u svom komentaru kaže: „ekipa Rafinerija, Robin Hood, Čermak, Produktovod, JANAF“ prevlada u Brodu! Vrlo je to unosan posao… No, jaoj onom tko ima samo za cilj da lovi drugoga! Nadam se da ste i Vi pročitao Garfielda, ako niste, pročitaj ga! Lijepo piše: „samo kritizirate one koji pokušavaju poduzeti nešto, umjesto da se i sami pokrenete i poduzmete nešto“. Od Garfielda ste mogli i ovo pročitati: „Već mi je zlo od svih mogućih prepucavanja oko toga tko zagađuje ovaj grad i tko kome drži stranu. Zagađuje ga Rafinerija. Točka. Radi li ili ne?“ I to je tako. Mi u Brodu prije četiri godine nismo imali nikakva osjetna zagađenja! Ili kako u edukacijskom letku GI piše: "Rafinerija u Bosanskom Brodu ima dugogodišnju tradiciju. Od 1991. godine do 27. studenog 2008. godine zbog oštećenja i djelomičnog devastiranja, nije bila u funkciji... Brođani do početka rada Rafinerije nisu uočavali emisiju štetnih plinova u zraku i vrlo rijetko su osjetili neugodne mirise. Sve je više pokazatelja da je Rafinerija najveći zagađivač oko nas.“ Građanska inicijativa već dvije godine vrlo intenzivno radi, a neke ekološke udruge još su i prije radile da sve to spomenuto i dokažu, pa da se dođe do nekakvog rješenja problema! Tako na kraju izgleda ipak ima nečega u čemu se slažemo da pronađemo rješenje problema čistog zraka u našem gradu! Jedino do tog rješenja treba doći u ovom labirintu koji nije samo da je pun slijepih ulica, nego ima tu i previše „dočekuša“ a i nepredvidljivih iznenađenja, kao i pametnjakovića i tamo prijeko, pa i u Zagrebu, ali i ovdje u Brodu. O tome bih romane mogao pisati!
garfield

garfield

Komentirano: 17.12.2012. | 17:01

4

Kako ste svi dobri kritičari, nevjerojatno, a tko se od vas kritičara pokrenuo da nešto učini ? Dok god se prepucavamo ovako između sebe, profit i politika trljaju ruke.One koji nešto pokušaju učiniti, odmah masakrirate i stavljate u kojekakve "opcije". I uopće ne razumijete pravnu formulu u obje države, jer iste od ovog trovanja građana imaju nezamislivu profit. Isto tako obje države kažu nemamo mjernih postaja, ne možemo utvrditi tko je zagađivač, odraditi ćemo to u dogledno vrijeme i sve se svodi da čekaju 2015.g...Ovdje se od vas kritičara nitko ne bori za čisti zrak, nego se svi bore jedni protiv drugih!! Ovo se previše raspada u milon različitih ciljeva i komadića. Nažalost.
garfield

garfield

Komentirano: 17.12.2012. | 14:49

5

Već mi je zlo od svih mogućih prepucavanja oko toga tko zagađuje ovaj grad i tko kome drži stranu. Zagaqđuje ga rafinerija. Točka. Radi li ili ne ? Tko je bolje "uspješno odradio" ovo ili ono? Daj više da se svi udružimo i dovedemo tu rafineriju u red. Ovaj rekao ono, onaj rekao ono, neće više biti bitno kada većina građana uđe u statistiku oboljelih. Kao da nitko od vas nije čuo za onu dobru staru "zavadi pa vladaj". Nije mi jasno kako mi možemo biti tako povodljiv narod, da to ne nazovem drugačije, da nas uvijek svatko može preveslati. Svi su u pravu samo građani nisu, to nas nitko ne truje, samo se to nama čini, sve je to priča radi izbora... jel postoji još koja glupost koja može opravdati ovo trovanje??? Uvijek se hvalimo da smo uspjeli osnovati državu, a nismo u stanju se ujediniti i natjerati rafineriju, političare i ekonomsku profit (u obadvije države) da izvole poštovati ekološke norme, na bilo koji način. Dok god se prepucavamo ovako između sebe, profit i politika trljaju ruke. Lakše je odavde odseliti nego dogovoriti 6 i pol ljudi da usaglase svoje mišljenje PROTIV zagađenja. Dakle ili ćemo se pokreniti ili ćemo i dalje "jesti govna"...
Tomislav Galeta

Tomislav Galeta

Komentirano: 15.12.2012. | 15:41

6

Pristupom tko nije s nama taj je protiv nas, gubi se potpora i prave novi otpori. Žao mi je što čitam reakcije koje napadaju, po meni prilično razuman članak usmjeren ka istom cilju. Sretno svima koji rade na čistom zraku u Brodu, makar se ne slagali! :-)
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 15.12.2012. | 14:40

7

Nakon ove kolumne bojim se, da na žalost ima Brođana koji brane postupke Rafinerije ili bar u rukavicama pristupe njezinim čelnicima, dok nam oni, sada ću biti na granici vulgarizma: u oči LAŽU! Analizirao sam neke grafikone da bi se usporedila zagađenja zraka u zadnja tri dana u Osijeku i kod nas. Pa to je strahota! Benzen kod nas ne pada skoro ispod 10 µg/m3, a evidentirana je i satna koncentracija benzena od 36 µg/m3! U Osijeku, gradu ipak većem od Broda koncentracija benzena nije ni jednom bila iznad 5 µg/m3! Slično je i sa lebdećim česticama, s tim da se kod nas mjere PM 2.5 (2,5 mikrona) a u Osijeku PM 10 (10 mikrona). I mi imamo koncentraciju i od 130 µg/m3, a Osijek od 80 µg/m3! Nakon analize moj zaključak se podudara zaključkom nekih Brođana koji su se o tome i osvjedočili, da Rafinerija povremeno radi!!!
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 15.12.2012. | 10:03

8

Zapravo nam rafinerija prociscava zrak.
zuti_kisobran01

zuti_kisobran01

Komentirano: 15.12.2012. | 5:42

9

Blažinkov? Zar nije on pristupio regionalcima.
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 14.12.2012. | 23:35

10

Mislim da u članku kao i u komentarima postoji određena doza nepovjerenja prema Građanskoj inicijativi. No, to nije prvi put. Što više, čini se da ovakvim i nekim sličnim tekstovima i komentarima žele se dati (svakako indirektno) zeleno svjetlo Rafineriji. Da, trebamo znati da Rafinerija možda i nije više u hladnom pogonu, u što sve više Brođana ozbiljno sumnja. Što više i spomenuti pokazatelji ukazuju na to! Uz to sjećamo se da baš pisac gornjih redaka je prvi najavio da će remont u Rafineriji započeti 15. listopada! Nakon toga početkom studenog Brođani su imali ogromne probleme s visokom koncentracijom sumporovodika. Mjerene su koncentracije i 10 puta veće od GV! Tako je sada i s benzenom. Ovo stanje već je na granici alarmantnog! Današnji dan je već peti kako je skoro u kontinuitetu koncentracija benzena izrazito visoka, nerijetko nekoliko puta veća od GV na godišnjoj razini (5 µg/m3)! Na početku samo je u noćnim satima i onda i ujutro bila satna koncentracija benzena povećana. No, danas (petak predvečer) mogli smo opaziti da u zadnjih 46 sati rijetko kada se ona spustila ispod 10 µg/m3, ali i onda je ona bila oko ili iznad 8-9 µg/m3! Ovih dana evidentirana je i satna koncentracija benzena i od 36 µg/m3! To je 7 puta veća od GV na godišnjoj razini. Dok je prosjek koncentracije u to vrijeme bio blizu 17 µg/m3!!! Zaista benzen nam ponovo opasno prijeti! A noć tek dolazi… Sumnjam da je izvor sa ove strane Save! Uz to baš pisac ove kolumne, g. Lukić u svojoj prijašnjoj kolumni spomenuo zagađivanje zraka „spaljivanjem 200.000 – 300.000 tona, godišnje (sada govori o 100.000 tona), različitih naftnih derivata čijim spaljivanjem se postižu različiti pogonski parametri (zagrijavanje i hlađenje, proizvodnja električne energiji i drugo)“. Zašto onda sumnja da to spaljivanje može biti uzročnik visokih koncentracija lebdećih čestica i benzena? Brođani koji su prošetali neku večer kada je mjerena koncentracija benzena od 36 µg/m3, ne sumnjaju u to da intenzivan miris benzena nije dolazila baš od Rafinerije!!! A ono što voditelji Optime grupe pričaju, to je druga priča. Oni su se ispričali ministru Zmajloviću (a ne i Brođanima!) i to tek svojim dopisom od 28.11.. Iz tog dopisa je vidljivo da je Rafinerija od 13. do 21.11.2012.g. bila „u zaustavljanju primarne prerade“, a od 22. do 30.11.2012.g. „u zaustavljanju sekundarne prerade“. Pa se moglo očekivati kako je od dana 01.12.2012.g. Rafinerija u potpunom remontu… Tako s tim dopisom u biti uvjetno je razriješena po nekima „muljaža“, po drugima saga ili priča o početku remonta u Rafineriji! Prvo se spominjalo, kako smo već i naveli, da će remont početi od 15. listopada, a onda od 01. studenog, pa na kraju od 10. studenog. I na kraju, nije ništa od toga bila istina… Možda da još navedem jednu činjenicu kako ni prošle godine u prosincu kada je mjerena najveća koncentracija benzena od 65 µg/m3 na u kolumni vrlo neslikovit način opisanoj mjernoj stanici, čelnici Rafinerije nisu htjeli priznati da bi u toj pojavi i Rafinerija mogla imati bar ikakvo učešće. To je zaista simptomatično! Uz to samo jedna dodatna informacija vezano za mjerne postaje u Sl. Brodu. Da govorim u množini! U Građanskoj inicijativi ovih dana je zaprimljen odgovor pomoćnice ravnatelja DHMZ-a, g-đe C. Kosanović. ...

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

Okolišne vibracije

Svi sveti, Dušni dan i komunalni otpad

19.12.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :