Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 12.10.2017. u 8:20
Prikaza: 2567
|

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

root : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...

Novu kolumnu koja će po svemu sudeći izazvati nove kontraverze započeti ću citirajući Petera Tota-Đerđa: "Potpuno je jasno zbog čega je šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša u Federaciji, Tomislav Lukić, na SBPlusu, ovih dana tako oštro obrušio se na plinofikaciju Rafinerije! .

Držeći kako svi koji komentiraju moje kolumne zaista ih i pročitaju, uz najbolju volju, Tot-Đerđov komentar ne mogu tretirati dobronamjernim - jer ja u svojoj kolumni o plinofikaciji rafinerije kažem slijedeće: „Dakle, iza velike brige za stanovnike Slavonskog Broda, ustvari, krije se veliki biznis, protiv kojeg nemam ništa osobno. Od plinovoda bi svi imali koristi. Tvrtke koje će raditi pripremu dokumentacije i izvoditi radove, trgovci plinskom opremom, Rusi svakako, distributeri plina, države, pojedinci. Dakle, ekonomski je to vrlo značajan projekt. Čak što više, podržavam ga". Pri tom mislim na procese  plinofikaciju koja će svakako doprinijeti smanjenju zagađenja, ali u vrlo malim razmjerima. Nikako u količini od 50-60% što se često spominje.

Mjerenje stanja kvaliteta zraka na našim mjernim postajama provodi se vrlo sofisticiranim uređajima koji se redovito umjeravaju i servisiraju. Dakle, podaci se mogu smatrati potpuno vjerodostojnim. Međutim, uređaji pokazuju stanje zraka samo u dvije točke u Slavonskom Brodu. Obje točke su izložena sa 50% svojeg djelovanja mjerenjem zagađenja koje dolazi iz susjedne države a sa 50% mjere naše zagađenja jer se obje nalaze na periferiji grada. Na njih polutanti koji dolaze iz Rafinerije nafte Brod mogu biti zabilježeni samo kada puše jugozapadni vjetar ili kada duže vremena nema vjetra.

Pogotovo je problematična  SB2 koja se nalazi na parkingu ispred stadiona. Prilikom koncerta, utakmice ili nekog drugog događaja na stadionu, bazenima ili u dvorani na parkingu bude veliki broj vozila koja se pokreću u kratkom vremenskom intervalu. Još su lošiji podatci kada se u blizini parkira stari autobus koji radi čekajući sportaše. Sve to bilježi mjerni uređaj sa postaje SB2, u obliku satnih odstupanja na koje naši aktivisti burno reagiraju.

(Izvor:Google Eart Pro)

O tome sam pisao 2012. godine. Tada sam i predlagao da ta postaja bude smještena oko bolnice, međutim nadležni su se odlučili za ovaj, po mome mišljenju posve nereprezentativan položaj.

Kako sam u prethodnoj kolumni najavio, usporediti ću zagađenja benzenom i sumporvodikom  koja karakteriziraju rad rafinerija i u pravilu se u atmosferi pojavljuju u blizini ovakvih pogona. Na slijedećim grafičkim prikazima je stanje H2S sumporvodika u Slavonskom Brodu, Sisku i Rijeci u proteklih 15 dana. Iz grafikona je vidljivo kako rezultati na mjernim postajama u Rijeci i Sisku pokazuju puno lošiji zrak nego što su ga zabilježile naše postaje (s naših mjernih mjesta sam uzeo lošije rezultate). Na našoj mjernoj postaji zabilježeno je šest točaka kada je na uređaj došao zrak koji u sebi sadrži sumporvodik ali, u prosjeku, stanje zraka je bilo dobro. Međutim, sa mjerne postaje iz Siska stanje zraka, koji u sebi sadrži sumpor vodik, je u kontinuitetu loše zbog čega građani svakodnevno udišu zrak loše kvalitete. Stanje u Rijeci  je vrlo slično, ali što će zabilježiti mjerne postaje uvelike ovisi u vjetrovima koji pušu taj dan. Dakle, u blizini svake rafinerije stanje kvaliteta zraka u odnosu na sumpor vodik je gotovo identično loše. Da bi čitatelji shvatili, modul koji mjeri  sumpor vodik ne ugrađuje se na postaje koje nisu u blizini rafinerija, jer ovog oblika zagađenja drugdje i nema u značajnijim količinama.

Sa benzenom je situacija drugačija. Kako sam već napisao u prethodnim kolumnama, grupa  aromatskih spojeva koji se na postajama iskazuju u ukupnoj količini kao benzen, ne dolazi samo iz rafinerija nego i iz prometa, pa se mjeri i u gradovima. Iz sljedećih tablica je vidljivo stanje kvalitete zraka u odnosu na benzen u Slavonskom Brodu, Sisku Rijeci i Zagreb (Mjerna postaja Vukovarska). U zadnjih 15 dana, najbolje stanje zraka je bilo u Slavonskom Brodu. Ova činjenica nikako ne znači da mi nemamo izvor zagađenja, nego znači da u proteklih 15 dana nije puhao vjetar koji bi na mjernu postaju donio zrak kontaminiran benzenom.

U proteklom periodu, naša postaja je zabilježila samo naš benzen koji dolazi iz prometa. Dana  3., 5. i 9. listopada vjetar je na našu postaju donio veću količinu zraka sa benzenom. Iste te dane bilježimo i povećanu količinu sumporvodika. Budući da sumporvodik samooksidira, u te dane bilježimo i povećanu količinu sumpordioksida koji, dakako, može dolaziti i iz ložišta Rafinerije nafte Brod.

Uz standardno naše lebdeće čestice, 3. listopada bilježili smo i prosječno neznatno povećanje količine lebdećih čestica u zraku. Dakle, kvaliteta zraka koji udišemo u Slavonskom Brod uvelike ovisi o stanju atmosfere. Osuđeni smo živjeti u blizini jednog velikog zagađivača.

Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali  svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara. Možemo zahvaliti dragome Bogu što nam je dao takvo vrijeme u proteklih 15 dana.

Kada bi ovakvu analizi napravili za cijelu godinu, došli bismo do vrlo sličnih rezultata. U našem gradu najčešće puše istočni i sjeverni vjetar, a vrlo rijetko jugozapadni ili nema nikakvog strujanja zraka. Kao što sam najavio u prvoj kolumni, iz ovoga ciklusa vrlo lako je dokazati da zrak koji, u prosjeku udišemo, nije najlošije kvalitete, ne gušimo se (živi smo), ali da živimo u neposrednoj blizini izvora velikog zagađenja naša je nesreća.

Sami sebi nametnuli smo zaštitni znak (brand) najzagađenijeg grada u Hrvatskoj, a to zaista nismo. Kako se politika duboko umiješala u ove procese, a aktivisti (okolišni i politički) svjesno ili nesvjesno, stavljaju se u funkciju takve politike, ili krupnog kapitala, sve se više udaljavamo od rješenja.

Mnogi od navedenih, bezrazložno, umislili su kako su nešto riješili.

I ovo zadnje, s plinofikacijom kroz produktovod  - koji je izgrađen prije pedesetak godina, a izvan funkcije je gotovo dvadeset pet godina - puno je prijepora. Mogao bih i o ovom napisati cijelu kolumnu.  Nigdje nam nitko nije objasnio u kakvom je stanju taj produktovod (korozija) koji ne radi tolike godine. Možda mi živimo u neznanju jer, svi koji trebaju biti pripremljeni (odabrani) za projekt plinofikacije, bili su spremni u trenutku izvještaja hrvatske Vlade.

Drago Hedl je svoju kolumnu (pa ću  i ja svoju) završio krasnom misli: "Čuvajte se političara i kad darove nose".

U slijedećoj kolumni, pokušat ću građanima približiti kako Rafinerija emitira tu količinu polutanata i što nam je činiti!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 14.10.2017. | 13:36

1

Ovaj mjesec smo već nekoliko puta pisali na fejsu na stranici GI o tome da su na brodskim mjernim postajama izmjerene visoka satna koncentracija sumporovodika (iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3). Pisali smo i ostalim zagađenjima (sumporov dioksid, lebdeće čestice PM2.5 i PM10) koja su ovih dana u brodskom zraku sve češća i čiji je uzročnik očigledno Rafinerija nafte Brod. Ujedno smo i zaključili da je sigurno riječ o aktiviranju zimske sheme! Nažalost paralelno s ovim objavama u kolumni Tomislava Lukića o brodskim onečišćenjima pojavila se njegova teza „kako smo mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Što zaista ne stoji! Već smo spomenuli visoke satne koncentracije sumporovodika, ali moramo istaći satnu koncentraciju mjerenu početkom listopada na Jelasu od 123,7 µg/m3! Možemo navesti i visoke satne koncentracije sumporov dioksida mjerene u Sl. Brodu, pa i iznad granične vrijednosti od 350 µg/m3. Tako, samo u zadnja četiri dana 2 puta su kod Stadiona mjerene takve koncentracije; to od 495,6 i 431,7 µg/m3! Usporedili smo i satne koncentracije lebdećih čestica PM10 mjerene u listopadu u hrvatskim industrijskim gradovima. Tako na mjernim postajama u Zagrebu (dvije postaja, treća nije mjerila PM10) nisu mjerene koncentracije iznad 70 µg/m3. U Sisku je mjerena 1 (jedna), u Osijeku 2 (dvije) u Rijeci 3 (tri) koncentracije iznad 70 µg/m3. U to vrijeme u Slavonskom Brodu kod Stadiona mjerene su dvadesetak koncentracije iznad 70 µg/m3! A posebno nas zabrinjavaju koncentracije mjerene zadnja četiri dana. Tada je mjerena i koncentracija lebdećih čestica PM10 od 132,7 µg/m3!
t2991

t2991

Komentirano: 12.10.2017. | 14:56

2

Gospodin Lukić 200 dana u godini udiše zrak s bosanskih planina, ne daje rješenja za smanjenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, a u svojim kolumnama nam kao iskusan političar sugerira da nam zrak nije zagađen kao u velikim gradovima, samo se trebamo naviknuti na njegovu kvalitetu.
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 12.10.2017. | 12:44

3

Zaista s g. Tomislavom Lukićem ne vrijedi polemizirati. Ne, naročito na ovaj način jer i nakon što su se iz nama dostupnih informacija vidjelo, da sve ono što je Lukić iznio u svojoj drugoj kolumni, u biti dan-dva prije je proklamirano od BH-Gasa, evo nova Lukićeva kolumna gdje on analizira stanje brodskog zraka u nekih 15-ak dana i uspoređuje te podatke sa mjerenim podatcima na ostalim važnijim mjernim postajama u RH! Pa iz svega želi izvući za njega zadovoljavajući zaključak. Baš zbog već spomenutog, vratimo se na prošlu Lukićevu kolumnu! Moramo odmah podvući da na webu zaista piše i mi smo to pročitali na business-magazine.ba: “da se BH-Gas oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod“… Dok je u kolumni pisalo: izgradnjom plinovoda za Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, na velika vrata otvara se mogućnost plinofikacija Republike Srpske, u kojoj niti jedan grad nema plinsku mrežu. Stidljivo, u kuloarima, govori se o plinovodu dolinom rijeke Bosne do Zenice, a vjerojatniji je ogranak za Banja Luku. … Dakle, iza velike brige za stanovnike Slavonskog Broda, ustvari, krije se veliki biznis.". I to tako neovisno da su stanovnici Broda, i na jednoj i drugoj strani Save već 9 godina izloženi velikim zagađenjima iz Rafinerije nafte Brod! To nikako nije 'izmišljena kategorija'. Što više ako tome netko ne vjeruje, može potražiti prošlu tjednu izjavu g-đe Kosanović iz DHMZ-a izrečenu u emisiji HRT-a; Potrošački kod, gdje se govorilo o onečišćenjima u većim hrvatskim gradovima, gdje je ona ponovo podvukla, i tko zna koji put, da je Slavonski Brod najzagađeniji grad u Hrvatskoj. O tome govore i sva dosadašnja godišnja izvješća o onečišćenjima, koja izvješća možete pronaći na stranicama AZO-a.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.10.2017. | 11:28

4

"Kako se politika duboko umiješala u ove procese, a aktivisti (okolišni i politički) svjesno ili nesvjesno, stavljaju se u funkciju takve politike, ili krupnog kapitala, sve se više udaljavamo od rješenja." - ovime je sve rečeno.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

23.10.2017. | 0:01
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu - katastrofalno

Zbrinjavanje otpada i smeća

U Slavonskom Brodu - katastrofalno

22.10.2012. | 17:30
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi bazeni kojima se gradonačelnik jumbo plakatima reklamira već duži vremenski period, problem upravljanja komunalnim otpadom u Slavonskom Brodu sigurno neće biti riješen.
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :