Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 12.10.2012. u 10:35
Prikaza: 3153
|

Kako umanjiti posljedice ?

Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

root : Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u temeljan remont od 15. listopada (neslužbena informacija).

Prošlo je vrlo toplo i sušno ljeto u našem Slavonskom Brodu tijekom kojega smo bili izloženi težim oblicima zagađenja zraka u nekoliko navrata. Oblaci smrdljivih plinova dolazili su svaki put kada duži vremenski period nije bilo vjetra, a uz pregrijavanje zraka u niskim slojevima atmosfere sinergijski učinak se još povećavao. Naš uređaj na Jelasu, koji mjeri različite oblike zagađenja u periodima u kojima smo mi to osjećali, nije zabilježio niti jedan ozbiljniji slučaj povećanja količina ugljikovodika osim sporadičnih manjih povećanja količina sumpor vodika u atmosferi. O potrebi kompletiranje mjerne stanice sa svim nedostajućim modulima i izgradnje još jedne postaje u samom centru grada, već smo pisali, a bez nje nećemo moći pokrenuti niti jedan ozbiljniji spor pred nekom od međunarodnih organizacija koje se bave problematikom prekograničnih zagađenja. Dakle, bez obzira što je evidentno kako naši problemi zagađenja zraka dolaze upravo iz postrojenja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu to mora biti dokazivo i vidljivo iz podataka koje dolaze s naših mjernih uređaja. U suprotnom svaka od navedenih akcidentnih situacija može se pripisati izvoru iz domaćih točkastih i difuznih zagađivača.

Ova pozicija je ukinuta unatrag nekoliko godina jer je gradonačelnik smatrao kako udruge koje se bave ovom djelatnosti i provođenje djelatnosti zaštite okoliša ne trebaju našem gradu.

Problem zagađenja zraka u Posavini se ne može jednostrano u potpunosti riješiti, ali njegov učinak u količini zagađenja može biti značajno umanjen. Za ovo je potrebna senzibilnija radna disciplina u vođenju postrojenja, te ozbiljan remont postrojenja Rafinerije nafte kako bi se broj akcidentnih situacija, a s tim i zagađenje smanjilo na najmanju moguću mjeru. Građani Slavonskog Broda ali i cijele Posavine ostanu prikraćeni za informacije o manjim incidentima koje uvelike doprinose kvalitetu zraka koji udišemo. Najavljeni remont, te puštanje u rad novih postrojenja u pogon trebao bi barem malo smanjiti količinu neugodnih i opasnih kemijskih spojeva u atmosferi iznad Slavonskog Broda.

Na posljednjem sastanku, kojeg je organiziralo Brodsko ekološko društvo (BED) u suradnji sa Građanskom inicijativom za čist zrak, te Zelenom akcijom iz Zagreba, a sve uz pomoć stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda RH i predstavnika Ministarstva okoliša RH, donijelo je nekoliko vrlo kvalitetnih mišljenja, a problem je konačno postavljen na pravi način.

Prvo. Prihvaćena je inicijativa uspostave katastra zagađivača zraka Grada Slavonskog Broda i bliže okolice kao prvi korak uspostavi pravih parametara i podloga za pritisak na zagađivača.

Drugo. Za ovaj korak nužno je što prije uspostaviti mjerenje svih parametara, te odrediti nulto stanje zagađenja.

Treće. Potrebno je što brže izgraditi novu mjernu postaju u centru grada, a postojeću mjernu postaju kompletirati modulima koji nedostaju.

Četvrto. Problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu mora postati temeljno i jedno od najvažnijih političkih pitanja u rješavanju kompleksnih međudržavnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te predmetom vrlo česte komunikacije.

Peto. Po prikupljanju nedostajućih podataka pokrenuti postupke pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu (temeljno ljudsko pravo na čist zrak). Za ove postupke potrebna je vrlo konkretna dokumentacija koja će nedvojbeno pokazati kako zagađenja dolaze upravo iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Možda ova tužba i neće imati potreban pravni učinak ali bi sigurno izazvala veliku medijsku pozornost, dodatni pritisak na vlasnike Rafinerije nafte te vlasti u BiH.

Teatralni ministarski i predsjednički skupovi, te dnevne lokal političke trijade gradonačelnika, korisni su s aspekta afirmacije problema, ali vidimo i sami kako nam nisu donijeli niti približavanje rješenju problema.

Šesto. Na razini Grada Slavonskoga Brod vratiti poziciju u proračunu Program potpori udrugama čije se aktivnosti odnose na zaštitu okoliša i prirode. Ova pozicija je ukinuta unatrag nekoliko godina jer je gradonačelnik smatrao kako udruge koje se bave ovom djelatnosti i provođenje djelatnosti zaštite okoliša ne trebaju našem gradu.

Sedmo. Potrebno je naći kvalitetnog i odgovornog partnera s druge strane Save koji je spreman na zajedničko djelovanje. Partneri bi trebali biti na razini općine i nevladinih organizacija. Ovim bi se značajno uvećala snaga djelovanja.

Osmo. Nevladine udruge trebaju nastaviti raditi kontinuirani pritisak na političke strukture, ali i vlasnike Rafinerije nafte kroz različite oblike medijskog i javnog djelovanja u granicama zakona. Treba izbjegavati „ratne pokliče" i prijetnje jer se takvim djelovanjem postiže upravo suprotan efekt.

Na tom sastanku ova mišljenja nisu donesena službeno u formi zaključaka, ali sam ih osobno izvukao iz diskusija. Za nastavak kvalitetnog djelovanja potrebno je imenovati nositelja koji će odrediti partnere, napraviti dinamički plan aktivnosti, odrediti odgovorne za pojedine zadatke, osigurati ne mala sredstva, te organizirati sveobuhvatni sastanak sa zainteresiranim stranama na kojem bi se donijeli provedivi obvezujući zaključci. Teatralni ministarski i predsjednički skupovi, te dnevne lokal političke trijade gradonačelnika, korisni su s aspekta afirmacije problema, ali vidimo i sami kako nam nisu donijeli niti približavanje rješenju problema.

Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u temeljan remont od 15. listopada (neslužbena informacija). Za očekivati je kako će, poslije ove djelomične rekonstrukcije, zrak u Slavonskom Brodu biti rjeđe onečišćen kako bismo svi skupa lakše disali.

Izvor: Posavska Hrvatska

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
garfield

garfield

Komentirano: 15.10.2012. | 10:22

1

Ovdje je totalnjo promašen naslov, iako je ostali tekst u redu. Kakvi ratni pokliči i prijetnje i to još na račun udruga ??? Tko je uopće imao ratne pokliče??? Udruge i građani Slavonskog Broda su svjesni opasnosti koja prijeti iz rafinerije, a sigurno su ih isto tako svjesni i građani Bosanskog Broda, samo što oni moraju o tome šutiti, jer će dobiti otkaz, a i dalje će imati iste opasnosti i posljedice koje prijete iz rafinerije. Iz tih razloga civilne udruge RH i BIH koordiniraju i pokušavaju riješiti stanje u kojem se nalaze oba grada, kao i države. Ovo je čisti politički problem, koji neće riješiti nikakovi ratni pokliči i molim Vas ne stavljajte više ovake "tekstualne nebuloze" i zablude u javno mijenje.
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 12.10.2012. | 22:12

2

Vraćam se na one rečenice od prije par dana, kako ne mogu oduprijeti dojmu da zadnje nepune dvije godine Mihael Zmajlović je četvrti ministar zaštite okoliša i prirode, no stanje nikako da krene na bolje. Mislim, da g-đa Dropulić koja je bila ministrica do kraja 2010.g., nije ni bila zainteresirana za tu problematiku. Opet, bivši je ministar Bačić krenuo naglo, ali kako je krenuo tako je i stao. Na žalost, bivša ministrica Holy najkraće je bila na toj funkciji. Ona je valjda prva iz Vlade bila svjesna i na naglas priznala kako iz prekosavske rafinerije Sl. Brodu prijeti ekološka katastrofa. Moguće da je ona i zbog te procjene morala tako brzo otići. Sjećamo se prije njene ostavke neke neukusne izjave koje je dao Prvi potpredsjednik o Brođanima, o izgradnji TE, o Janafu… I onda je prije nekih dvadesetak dana sadašnji Ministar zaštite okoliša i prirode, Zmajlović došao u izvidnicu u Bukovlje, točnije na športske igre i druženje članova SDP-a. On tada ni „A“ nije rekao o onečišćenju brodskog zraka… Sreća da članovi Građanske inicijative za čisti zrak imaju snage i ne odustaju kako bi dan za danom upozoravali na zagađenost zraka u Sl. Brodu i okolici! Svi, pa tako i g. Lukić dobro je došao u pružanju podrške Građanskoj inicijativi…
kanarinac

kanarinac

Komentirano: 12.10.2012. | 15:34

3

Ej gljivoljubac pozdravio te Selak iz Tuleka nadam se da ga se sječaš,a morao bi jer i ti si iz Tuleka.Jesil ti još u BiH ministarstvu ekologije ili nisi.
Charles_Milles

Charles_Milles

Komentirano: 12.10.2012. | 11:51

4

Naj bitnije su naočale na glavi

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upravljanje komunalnim otpadom

Piše: Tomislav Lukić

Upravljanje komunalnim otpadom

24.10.2019. | 8:00
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
Sustav upravljanja otpada u Slavonskom Brodu je u kontinuiranom napretku zahvaljujući kvalitetnom menadžmentu. U našem Gradu koeficijent prikupljanja otpada je 30,66 % za 2018. godinu unatoč tomu što nemamo kompostane i sortirnice što je za svaku pohvalu. Naši sustavi odvojenog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

Politika i zaštita okoliša (13)

Rješenje nad rješenjima - otpad u Davor

5.3.2019. | 21:48
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
Odlagalište otpada nalazi se iznad vrlo kvalitetnih zaliha pitke vode kojom se danas snabdijeva Nova Gradiška i okolna naselja. Svako odlagalište otpada koje se nalazi samo 100 metara iznad ovakvih zaliha pitke vode predstavlja rizik i prijetnju za kvalitetu vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

Politika i zaštita okoliša (12)

Prezirući Brođane čekaju da 'predmet ode u zastaru'?

6.6.2018. | 0:01
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
Dočekali smo 6. lipanj, Svjetski dan zaštite okoliša, 71. dan poslije najveće ekološke nesreće koju je uzrokovalo 'Čermakovo' istjecanje naftnih derivata uz brodsko vodozaštitno područje i 68 dana od kad su Brođani vodu pili iz vatrogasnih cisterni, a da nadležni, s prezirom, odb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

Politika i zaštita okoliša (11)

Nit' pada zagađenost tla nit' padaju ostavke odgovornih

2.5.2018. | 0:01
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
Potrebno je angažirati neovisni laboratorij koji će pratiti dnevnu koncentraciju ugljikovodika u sirovoj i obrađenoj vodi vodocrpilišta Jelas 90 dana te izraditi studiju. Ako se unutar 90 dana ne dogodi povećanje ugljikovodika u sirovoj vodi sva sumnja u regularnost uzimanja uzo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

Politika i zaštita okoliša (10)

'Iz moralnih razloga morali su dati ostavku'

19.4.2018. | 0:01
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
U normalnim zemljama, pri ovakvoj incidentnoj situaciji, bez obzira na utvrđenu ili neutvrđenu krivicu, iz moralnih razloga, direktor Vodovoda daje bezrezervnu ostavku, predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda su također morali dati ostavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

Politika i zaštita okoliša(9)

Tko je kriv za ovu vrlo opasnu ekološku ujdurmu?

11.4.2018. | 0:01
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
Očevidci tvrde kako je, u trenutku akcidenta, iz zemlje izbio gejzir opasnog otpada do visine od desetak metara praćen eksplozijom od proboja cijevi. Samo dragi Bog nam je bio na pomoći što nitko od slučajnih prolaznika u tom trenutku nije odbacio neugaslu cigaretu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

Rafinerija ne radi, a zrak zagađen?

Lukić poručuje okolišnim politikantima - prestanite lagati

25.1.2018. | 0:01
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
Ovih dana, nema zagađenja iz Rafinerije nafte Brod, a mi imamo veliku koncentraciju, kako voli reći novinarka HTV, opasnih lebdećih čestica. Kako je to moguće?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

23.10.2017. | 0:01
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

5.10.2017. | 11:00
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čer
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :