Kolumne : Oko nas

Aleksandra Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: Aleksandra Primorac
Objavljeno: 9.6.2019. u 22:00
Prikaza: 6606
|

Komentar tjedna 09. lipnja 2019.

Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

  • PrintScreen; 09062019

Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve.

PROTEKLI tjedan vjernici islamske vjeroispovijesti obilježili su Bajram. Njima je to isto što su kršćanima Božić i Uskrs. Zna to i županijski vijećnik Martin Miloloža (HKS). Čestitao im je Bajram javno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. A onda već u slijedećoj rečenici indirektno poručio kako su oni ovdje - u Brodsko-posavskoj županiji koja je dio Hrvatske, inače sekularne* države - građani koji u red, sa ostalima, staju iza katolika. 

- Možete reći da li će biti raspelo postavito u Vijećnicu? - upitao je vijećnik župana, koji je prilično blago odgovorio pa je ostalo nejasno hoće li ostati župan svih stanovnika ove županije, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili će popustiti Miloloži koji ovo pitanje postavlja već drugi puta.

Što će na kraju biti tek ćemo vidjeti. Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve. 

* Sekularizacija je princip razdvajanja državnih institucija i osoba ovlaštenih za zastupanje države, od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 12.6.2019. | 18:30

1

Stpe@ nisi glup zato što nisi "ni riječi shvatio što je to po meni kolektivni identitet", ali se malo praviš mutav. Naime, nigdje nisam definirao kolektivni identitet niti sam o njemu posebno pisao, odnosno - samo sam ti ukazao kako si u onom komentaru pobrkao brend i identitet općenito. I skupni identitet ima svoj sadržaj i raspolaže različitim podacima o sebi. Hrvatska i hrvatski narod dovoljno dugo postoje i kroz puno dobra i puno zla su u svojoj povijesti prošli, a neka mjesta su Hrvatima opća. Kako ne bismo išli u daleku povijest, spomenut ću devedesete. (Uopće ne stavljam predznak ispred toga pojma). U Hrvatskoj i među Hrvatima i danas ima i onoga na što smo ponosni i onoga od čega činimo javni otklon (bez obzira na osobno ponašanje). Ima i stvari koje same po sebi ne izazivaju ni ponos ni stid jer su objektivo zadane (recimo npr. - Hrvat građanin EU, ili - hrvatski nam je materinji jezik). Sve je to dio hrvatskog nacionalnog, i po onom principu 'međuprožimanja' - osobnog identiteta najveće većine Hrvata.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 14:46

2

Mentalist - postoji još opcija osim bolesničkih, totalitarnih i autoritarnih lijevih i desnih. Centar je idealna opcija za normalne, uravnotežene ljude, bez straha, bez kompleksa, bez želje da drkaju drugima po životu i određuju drugim ljudima kako trebaju živjeti, bez potrebe za "jakom" državom i politikom koja će voditi računa i petljati se građanima u svaki aspekt života. To je opcija koja je postigla izvanredan uspjeh na nedavno provedenim izborima za EP, biko da se radi o liberalima ili zelenima. To je opcija koja čovjeka prvenstveno doživljava kao individuu, a tek onda kao dio kolektiviteta. Opcija koja priznaje i tradiciju i naciju i klasu i radu, ali se ne odnosi prema njima bolesno, gotovo fašistički ili nedajbože komunistički. To je opcija koja tolerira sve religije, ali i ateiste jer je vjeroispovijest intimna čovjekova kategorija s kojom nije dobro ni pristojno mahati kao zastavom i kititi se kao brošem. To je opcija koja na isti način doživljava povorke ponosa, križne putove i hodove za život, navijačke skupine, (hrvatske) sindikalne prosvjede. To je opcija koja teško podnosi jugoudbaše, zadrigle marksiste, žive zidove, mostove, bandiće i kerume, korumpirane turudiće i mamiće i njima slične. Jasnije?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 13:33

3

Stipe. jedna stvar mi nije jasna koja si ti opcija lijeva,desna ovo nije zajebancija nego ozbiljno pitanje
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 12:52

4

Al onda ako je to nešto nutarnje, kako desničari kmeče kako ćemo izgubiti identitet, kako će nam ga netko oteti, spriječiti nas da imamo identitet?
Lhlh

Lhlh

Komentirano: 12.6.2019. | 10:18

5

Stipe ti si obična budala
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:08

6

U sociologiji, skup značajki koje određuju posebnost pojedinca ili skupine u smislu različitosti ili pak pripadnosti u odnosu na druge pojedince ili skupine. Individualni identitet odgovor je na pitanje »tko sam ja?«, a proizlazi iz činjenica koje tvore pojedinčev životopis, koji je jedinstven i neponovljiv, te iz vlastitih iskaza o pripadnosti različitim skupinama, odn. državljanstvu, koje čine društveni ili kolektivni identitet, svojstven ili tipičan većemu broju pojedinaca. Društveni identitet odgovor je na pitanje »tko smo mi?«, a može biti spolni ili rodni, dobni, seksualni, rodbinski, jezični, vjerski, nacionalni, regionalni, klasni, profesionalni, organizacijski, klupski, politički, tradicionalni, moderni, itd. Neki su identiteti podijeljeni ili višestruki, što znači da pojedinac može istodobno pripadati različitim skupinama, poput jezičnih (npr. dvojezičnost), profesionalnih (osoba s dva ili više zanimanja), regionalnih (npr. Istranin, Hrvat, Europljanin), a neki su identiteti kategorijski ili isključivi (npr. spol/rod, nacionalnost). Identitet je uvjetovan kulturom kao i pov. promjenama. Shvaćanje o osobi kao omeđenoj i jedinstvenoj cjelini, različitoj od drugih takvih cjelina, svojstveno je zapadnjačkoj kulturi i rijetko je u drugim svj. kulturama, iako se i u zapadnjačkoj kulturi naglašava da osobni identitet nije rezultat odvojenosti, nego neprestane interakcije s drugim osobama. Također, pojedine društv. skupine, od vjerskih do nacionalnih, mijenjaju shvaćanje o razlikama između sebe i drugih u skladu s promjenama u odnosima s drugima, a te su promjene u suvremenosti najčešće uvjetovane dinamikom političkih ili međudržavnih odnosa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:07

7

Bit će da sam glup, ali nisam ni riječi shvatio što je to po tebi kolektivni identitet. Brandove sam navodio možda u prijašnjim komentarima, ali očito sam pogriješio i u vezi identiteta, jer sam mislio da je to nešto po čemu će se jedna skupina dati jasno razlikovati od druge. Brand ili tržišna marka također je nešto što pomaže da se nacije međusobno razlikuju ili prepoznaju. Kad netko čuje Coca Cola, teško da će ga to asocirati na Japan iako se radi o multinacionalnoj, globalnoj kompaniji. Ako se narodi neće isticati po gospodarskim obilježjima, kulturnim, sportskim, umjetničkim, tradijom, ne znam po čemu će se isticati. Kaže Ćiro neko večer kako smo najjača sportska nacija na svijetu, a brojke pokazuju nešto skroz drugačije. Čak nas i Slovenci na tom polju prešišaše. E sad, ako je identitet nešto u nutrini, što samo ti osjećaš, a drugi ne vide, onda smo fakat u problemu ili možda i nismo: puni smo sebe :)
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 6:56

8

Ne, samo si pokazao da istina boli a vrijeđanje je manje bitno , ima ga dovoljno kod nas, da bi me uzbudilo
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:51

9

Mentalni@ Taubek je tražio dvije proste. Dobio je jednu. Zavidiš mu na njoj!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:48

10

Taubek@ to što sam bio protiv časnoga otpusta i umirovljenja pod vrlo povoljnim uvjetima i što sam protiv rješenja o raskidu DVS bio podnio tužbu, ništa ne govori o okolnostima zbog kojih je sve do toga došlo. I doista nrmaš pojma.

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12345

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

Predizborni skupovi u doba koronavirusa

Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

23.6.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretno nam bilo

Komentar tjedna 21. lipnja 2020.

Sretno nam bilo

22.6.2020. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

Komentar tjedna 07.06.2020.

Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

7.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi radimo više, zato i imamo više.'

Komentar tjedna 24. svibnja 2020.

'Mi radimo više, zato i imamo više.'

24.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

Komentar tjedna 10. svibnja 2020.

A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

10.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo li volje?

Komentar tjedna 26. travnja 2020.

Imamo li volje?

26.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

Komentar tjedna 12. travnja 2020.

Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

12.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

Komentar tjedna 15.03.2020.

Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

15.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

Komentar tjedna od 24.2. do 01.3. 2020.

Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

1.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

Pregled tjedna 16.02.2020.

Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

16.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

Komentar tjedna 24.11.2019.

Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

24.11.2019. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

17.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

Pregled tjedna 10.11.2019.

Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

10.11.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

Komentar tjedna 27. 10.2019.

(Iz)molit će i za plaće?

27.10.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pare nisu problem, para nema'

Komentar tjedna 29. rujna 2019.

'Pare nisu problem, para nema'

29.9.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

Komentar tjedna 4. kolovoza

Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

4.8.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivne priče kao poticaj svima

Komentar tjedna od 15. do 21. srpnja

Pozitivne priče kao poticaj svima

21.7.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

Komentar tjedna od 1. do 7. srpnja

Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

7.7.2019. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

Komentar tjedna od 6. do 12. svibnja

Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

12.5.2019. | 22:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :