Kolumne : Oko nas

A. Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: A. Primorac
Objavljeno: 3.9.2018. u 18:15
Prikaza: 2304
|

Turizam naš svagdanji

Stiže li fotoreporter Cortez u Mandžukićev Slavonski Brod?

Cortez neće posjetiti Slavonski Brod
 • Reuters

U Hrvatsku je ovih dana stigao Yurijo Cortez, fotoreportera AFP-a. Sjećate se to je onaj fotoreporter kojeg su hrvatski nogometaši srušili u erupciji slavlja, nakon što je Brođanin Mario Mandžukić zabio gol za odlazak u finale na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Bit će Cortez u Hrvatskoj do 7. rujna. Dolazi li i u Slavonski Brod?

SLAVONSKI BROD - Sinoćnjim festivalom tamburaške glazbe "Zlatne žice Slavonije" završen je ovogodišnji Aurea fest Požega 2018. godine, čije su programe u znatnom broju posjetili i mnogi Brođani.

Obzirom na sve predispozicije koje Brod ima, vrlo malo ili gotovo ništa nije iskorišteno u veću turisitičku atrakciju. S druge strane, mala Požega dislocirana je čak i od autoceste. Ali mala Požega ima ljude koji očito znaju nadograđivati ponudu i promovirati ju. Stoga osvrnimo se oko sebe i učimo. I od malih se može puno naučiti. 

Na središnjoj festivalskoj pozornici izvedeno je 20 novih pjesama, a među izvođačima bili su i brodsko-posavski Širok šor i Berde band. U nastavku programa Najbolji hrvatski tamburaši održali su koncert i obilježili 30 godina djelovanja, dok je u šetališnoj zoni kratki koncert održao požeški bend Acoustic porn. No to je samo kruna višednevnog programa tijekom kojeg je organizirano niz koncerata i popratnih sadržaja koji su u ovo malo slavonsko mjesto, u srcu Zlatne doline, privukli veliki broj posjetitelja i izvođača. I nitko ne krije zadovoljstvo viđenim. Pred organizatorima je sljedeće godine veliki izazov – dostojno obilježiti 50 godina od prvog požeškog festivala, a ako je suditi po do sada viđenom u Požegi netko jako dobro zna svoj posao, tako da ne treba sumnjati kako će i iduće godine privući veliki broj posjetitelja.

- Divna ste publika, ovdje je prekrasno i sigurno dolazim i iduće godine - kazala je publici Amira Medunjanin, čiji je koncert bio jedan od popratnih sadržaja na koji se plaćao ulaz. Riječ je o simboličnim cijenama pojedinih programa, u iznosima od 20 do 75 kuna, ali kako se radilo o kvalitetnim sadržajima nitko nije požalio za izdvojeni novac. Posjetitelji su dobili nove sadržaje po pristupačnim cijenama, a organizatori popravili budžet. I tako je jedna mala Požega pokazala jednom velikom Slavonskom Brodu kako se razvija ponuda i turizam. I kako iz godine u godinu nitko nema osjećaj 'već viđenog'.

Imao je Slavonski Brod nešto slično Požegi. Godine 1994. organiziran je Brodfest - festival domoljubne glazbe, koji je umjesto nadogradnje, potpuno ugušen. A nekada su na njemu promovirane ponajbolje tamburaške skladbe. Umjesto da je rastao i razvijao se, stagnirao je i na kraju nestao. Ima Slavonski Brod Dane Ivane Brlić Mažuranić. Nekada su u te dane organizirani susreti djece gradova stradalih u Domovinskom ratu i cijeli grad je bio pun djece. I opet, umjesto nadogradnje, dobili smo 'životarenje' nečega na čemu s mo mogli izgraditi ono čemu težimo - razvoju tranzitnog i školskog turizma. Pomalo beživotne i gotovo copy-paste radionice i popratni sadržaji Svijeta bajki daleko su od onoga na čemu je Ogulin napravio priču koja diše i zarađuje. Šta bi tek Ogulin napravio da je Ivana Brlić Mažuranić, uz to što je tamo rođena, tamo i napisala svoje najljepše bajke? O tome kako bi Brod 'iskoristio' činjenicu da je Ivana ovdje samo rođena ne treba niti pisati. Dovoljno je pomisliti na Dragutina Tadijanovića. O Brodskom kolu, s kojeg je nekada išao izravni tv prijenos mimohoda svih sudionika središtem Slavonskog Broda, a koji je sada 'skriven' u Tvrđavi - koja bi mogla biti središte razvoja turizma, a od njega nema niti početnog slova - da i ne govorimo. Pokušalo se s nekolicinom manifestacija, ali dobar dio njih već nakon par godina je jednostavno prestao, jer se nije nadograđivao. Turizam znači promociju, ponudu, iznova obogaćenu, a onda u konačnici i zaradu. U Brodu se, ako pogledamo na papiru, puno toga događa, ali za malo toga se zna, dobar dio toga opstaje na temeljima stare slave i dovoljan sam sebi bez želje za promocijom i u konačnici za mogućom zaradom.

U Hrvatsku je ovih dana stigao Yurijo Cortez, fotoreporter AFP-a. Sjećate se: to je onaj fotoreporter kojeg su hrvatski nogometaši srušili u erupciji slavlja, nakon što je Brođanin Mario Mandžukić zabio gol za odlazak u finale na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Bit će Cortez u Hrvatskoj do 7. rujna. Ali Slavonskog Broda, grada iz kojeg je potekao Mario Mandžukić, vidjet neće. Šta li bi od te priče napravili Požežani, dok Brođani ni za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva nisu u ponudi imali dresove svog proslavljenog nogometaša. Ne računamo ovdje pijačnu ponudu.

"Slavonski Brod je grad koji je zemljopisno smješten na važnim prometnicama željeznici, autocesti, rijeci Savi, ima i športski aerodrom, a osim prometnog i tranzitnog središta ima značajke pograničnog grada. Upravo ta činjenica imala je za posljedicu da je grad postao multikulturno i multietničko središte u ovom dijelu Hrvatske.", piše na stranicama turističke zajednice. Obzirom na sve predispozicije koje ima, vrlo malo ili gotovo ništa nije iskorišteno u veću turisitičku atrakciju. S druge strane, mala Požega dislocirana je čak i od autoceste. Ali mala Požega ima ljude koji očito znaju nadograđivati ponudu i promovirati ju. Stoga osvrnimo se oko sebe i učimo. I od malih se može puno naučiti. A u ovom slučaju od Požege i organizatora Aurea festa mogli bismo naučiti puno toga. I konačno poraditi na kvalitetnoj turističkoj promociji, kako grad ne bi bio prepoznatljiv samo po zagađenom zraku nego po velikim imenima i manifestacijama koje nam mogu donijeti promociju i u konačnici zaradu.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 4.9.2018. | 10:10

  1

  "Šta li bi od te priče napravili Požežani, dok Brođani ni za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva nisu u ponudi imali dresove svog proslavljenog nogometaša. Ne računamo ovdje pijačnu ponudu." A zašto ne računati pijačnu ponudu? Tamo su najagilniji i najžilaviji brodski poduzetnici koji ne odrađuju "namještene" natječaje s ustanovama i ne-privatnim poduzećima. Istina je da kaskamo debelo za Požegom. Pogledajte ponudu i programe njihove gradske knjižnice i naše. Rekao bih da je razlika ogromna. Samo, nikako ne uspijevam razumjeti odakle nam te sulude ideje da bi mogli postati turistički grad? Nabrojite bar tri mjesta koja sami brođani doživljavaju kultnima, vrijednima posjeta, nezaboravnima! Samo u krugu 400km postoji bar tisuću bolje obnovljenih, uređenijih, zanimljivijih, upečatljivijih, bolje brandiranih samostana, tvrđava, dvoraca, povijesnih znamenitosti.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

  Pregled tjedna 16.02.2020.

  Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

  16.2.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

  Komentar tjedna 24.11.2019.

  Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

  24.11.2019. | 21:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

  Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

  Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

  17.11.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

  Pregled tjedna 10.11.2019.

  Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

  10.11.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

  Komentar tjedna 27. 10.2019.

  (Iz)molit će i za plaće?

  27.10.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pare nisu problem, para nema'

  Komentar tjedna 29. rujna 2019.

  'Pare nisu problem, para nema'

  29.9.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

  Komentar tjedna 4. kolovoza

  Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

  4.8.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivne priče kao poticaj svima

  Komentar tjedna od 15. do 21. srpnja

  Pozitivne priče kao poticaj svima

  21.7.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

  Komentar tjedna od 1. do 7. srpnja

  Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

  7.7.2019. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

  Komentar tjedna 09. lipnja 2019.

  Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

  9.6.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

  Komentar tjedna od 6. do 12. svibnja

  Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

  12.5.2019. | 22:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Previše toga nas se ne tiče

  Komentar tjedna

  Previše toga nas se ne tiče

  28.4.2019. | 21:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

  Komentar tjedna od 8. do 14. travnja

  Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

  14.4.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

  Komentar tjedna 25. do 31. ožujka 2019.

  HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

  31.3.2019. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

  Komentar tjedna 11. do 17. ožujka 2019.

  Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

  17.3.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

  Šutnja nije uvijek zlato

  Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

  2.3.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ugasimo požar šteta je tu

  Komentar tjedna od 10. do 17. veljače

  Kad ugasimo požar šteta je tu

  17.2.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

  Komentar tjedna od 28.1. do 3.2.

  Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

  3.2.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije tragično, bilo bi komično

  Komentar tjedna

  Da nije tragično, bilo bi komično

  20.1.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi

  Otvorena izložba novinske fotografije

  Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi

  28.12.2018. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :