Kolumne : Oko nas

A. Primorac

Kolumne

Oko nas
Piše: A. Primorac
Objavljeno: 2.3.2019. u 21:00
Prikaza: 1825
|

Šutnja nije uvijek zlato

Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

root : Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjaveIlustracija

Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. A šutnja nije zlato. I neće donijeti zlatna vremena ni mojoj ni vašoj djeci.

NEDAVNO na jednom "beha" portalu čitam članak o tri bivša vojnika, nekadašnja pripadnika HVO-a, Armije BiH i Vojske RS-a, koji su djeci govorili o besmislenosti rata u koji su se uključili još dok nisu bili punoljetni. Kažu, bit će sretni ako njihova priča pomogne novim generacijama da ne upadnu u zamku političara koji ih zavađaju kako bi vladali, da bi ih se sutra odrekli i koristili ih tek po potrebi za osvajanje novih političkih poena.

Tragedija Hrvatske je što se ne poznaje i ne priznaje razgovor snagom argumenata, nego onaj koji poziva na linč, koji prebacuje vruću lopticu, koji svoje grijehe pokušava prikriti grijesima drugih. Tragedija je to što oni koji bi trebali pozivati na oprost i na govor tolerancije čine isto.

Čitajući razmišljam kako ako bi se kojim slučajem i uspjeli oduprijeti tom, na ovim prostorima provjerenom, mamcu - koji političari malo malo bacaju gladnoj raji kako bi se zabavili i skrenuli im pozornost sa svega što im rade - teško ćemo naprijed budemo li iznova, od najnižih razina, stalno birali te od čijih bi se mamaca trebali odupirati. Nesvjesni da biranjem takvih već godinama izravno biramo svoju budućnost. 

A ona je danas, u Hrvatskoj, uz ovakve političare, uz njihove izjave, uz ovakav kler i njihove izjave, najblaže rečeno neizvjesna. Da ne kažem gotovo sigurno nas vodi unatrag, a ne u budućnost. Puno puta sam znala reći kako Hrvatska nije zemlja političkih stranaka s ozbiljnim dugoročnim programima na dobrobit svih, nego je to zemlja interesnih zajednica čiji dugoročni planovi sežu do financijskog osiguranja njih samih, njihove djece te eventualno unučadi. Naravno, ne odnosi se to na sve političare, jer i među njima ima onih koji pokušavaju nešto mijenjati. Ali dok god je onih tipa ličkog načelnika Zlatka Fumića (HSS) koji se premijeru 'klanja do poda', a ministra posebno pozdravlja jer mu 'sin i snaja radidu u MUP-u', i dokle god je onih tipa novogradiškog HDSSB-ovca Tomislava Marjanovića koji je, prema pisanju Indexa, izjavio kako su homoseksualci "umobolesne budale koje treba kastrirati kao mačke" - i dokle god su oni glasniji od većine - dotle nam je budućnost daleko u prošlosti. Jeza me hvata od pomisli da mi Marjanović bude "nova snaga, nova nada Slavonije". I ne zato što nam se mišljenja ne podudaraju, nego zbog načina na koji ih iznosi, zbog toga što kao 'nova snaga, nova nada' poziva na svojevrstan linč manjine. Jeza me hvata od mogućnosti da sutra postane netko tko će, na bilo kojoj razini, pa makar i onoj mjesnog odbora, odlučivati o bilo čijoj sudbini. Ali tragedija Hrvatske je što ta mogućnost uopće nije isključena. Što te potencijalne budućnosti imamo i u sadašnjosti.

Tragedija Hrvatske je što se ne poznaje i ne priznaje razgovor snagom argumenata, nego onaj koji poziva na linč, koji prebacuje vruću lopticu, koji svoje grijehe pokušava prikriti grijesima drugih. Tragedija je to što oni koji bi trebali pozivati na oprost i na govor tolerancije čine isto, pa tako vojni ordinarij Juraj Jezerinac govoreći o 'napadima na katolički kler' i optužbe zbog pedofilije, umjesto da iskoristi poziciju svog položaja i ogradi se te osudi te i takve 'radne mu kolege', lopticu prebacuje na pobačaje. 

"Danas je žestok udar na Crkvu, samo na katoličku Crkvu na druge ne. Zanimljivo, spominju se samo slučajevi, da ne spominjem o čemu je riječ, koji su se dogodili prije 50-60 godina, sad ti to dokaži. Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da djeca nemaju ta prava i znate što se radi od mesa te djece, ako niste znali, najskuplji parfemi, najskuplji parfemi", poručio je, prema pisanju rtl-a, vojni ordinarij Juraj Jezerinac. 

Kada tako zbori jedan učen čovjek što onda uistinu očekivati od 'malih, sitnih političkih ulizica'. Kažu neki zabunio se oko fetusa, posteljice, parfema i krema. No nije problem u tome, problem je u činjenici da jedan učen čovjek, koji pripada kleru i koji bi po 'difoltu' trebao pozivati na kajanje onih koji grijehe čine kako bi im uopće mogli biti oprošteni od Onog gore, zločine svojih 'kolega po struci' pokušava prikriti, pravdati, minorizirati...što god...prebacujući lopticu na 'ubojice nerođene djece'. To što izjavom da su zlostavljani i silovani te da je sve to teško dokazivo (implicirajući tako sumnju je li se uopće i dogodilo) ponovno ranjava žrtve, jednog vjerskog poglavara očito ne sekira puno. 

Dotaknut ću se pobačaja, koji, gledano sa sadašnje pozicije, nikada ne bih mogla napraviti, ali ne iz vjerskih razloga. Moja psiha bi me proganjala propitujući me kako bi to dijete da sam ga rodila izgledalo danas, što bi radilo i slično. Tako razmišljam danas, ali nitko od nas ne zna što mu nosi sutra. Ali, uspoređivati silovanja i seksualna zlostavljanja djece od strane svećenika sa abortusima nije korektno. Jer je to neusporedivo. Prihvaćam da se crkva bori protiv abortusa kao ubojstva i prihvaćam da taj svoj stav brani snagom argumenta, ali ne prihvaćam da vojni ordinarij pričom o abortusima pokušava minorizirati seksualna zlostavljanja i pedofiliju unutar crkvenih zidina.

Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. A šutnja nije uvijek zlato. I neće donijeti zlatna vremena ni mojoj ni vašoj djeci.  

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
borat

borat

Komentirano: 3.3.2019. | 17:26

1

U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. - Hedl vam je objasnio zašto je tomu tako. Kod nas je intelektualaca izuzetno malo. Primitivci su se dočepali diploma i drugih papira, ali to ih nije učinilo intelektualcima. No, još su opasniji oni koji su diplomu zaslužili, ali su u svojoj srži truli kurvini sinovi.
Posavac

Posavac

Komentirano: 3.3.2019. | 11:23

2

U potpunosti se slažem s tvojim komentarom,samo konji su vrijedne plemenite kraljevske životinje i to je uvreda za konje što ih uspoređuješ s gore navedena dva idiota s fotografije
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 2.3.2019. | 22:51

3

Jednom davno je netko rekao ( i bio u pravu ) da svijet nije ovakav zbog agresivne manjine već zbog šutljive većine koja šuti i ništa ne poduzima. U mekšoj verziji ta šutljiva manjina kad nešto i kaže trudi se ostati kulturna pa rezultati izostaju jer divljaci i ostali delikventi taj jezik ne razumiju. Što se intelektualaca tiće oni su na ovim prostorima ljudi s dosta intelekta i nimalo karaktera. Ako se koji i pobunio njegova šutnja je brzo kupljena bilo nekom dobrom foteljom ili nečim drugim a ono malo poštenih kojih ima i koji 'nisu na prodaju' je odustalo od borbe s vjetrenjačama jer nisu imali podršku društva i to je ono najžalosnije. Ali i ovaj portal kroz ulogu medija može dati svoj koliki toliki doprinos u tom segmentu. Nemojte prerevnosno brisati komentare osim naravno ako se ne kose s nekim zakonskim propisima. Pustite ljude da otvoreno izraze svoje mišljenje kako god ono bilo. Ako je netko konj (kao ovi na slici) onda mu treba to i reči jer sve mi se čini da nas je šutnja uz "uljudbeno ponašanje" i dovelo tu gdje jesmo jer nismo stvari nazvali pravim imenom kad je to trebalo.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

17.11.2019. | 21:00
Tjedan koji je iza nas možda je ponajbolje pokazao kako su kod nas svi spremni na sve. I za sve. Doduše samo onda kada je riječ o obećanjima. S djelima je već nešto drugačije. No, izborna je godina, pa tko zna, možda obećanja Brođanima, 'Đurincima', učenicima OŠ Milan Amruš i nji
Tjedan koji je iza nas možda je ponajbolje pokazao kako su kod nas svi spremni na sve. I za sve. Doduše samo onda kada je riječ o obećanjima. S djelima je već nešto drugačije. No, izborna je godina, pa tko zna, možda obećanja Brođanima, 'Đurincima', učenicima OŠ Milan Amruš i nji
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

Pregled tjedna 10.11.2019.

Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

10.11.2019. | 22:00
I tako smo tjedan započet političkim igrama i visećim zastavama koje su, bukvalno, prijetile Brođanima o glavi, ipak sigurno priveli kraju. Reagiralo se brzo, u samo par sati. Kada bi se - barem - na svim razinama i u svim sferama reagiralo tako brzo gdje bi nam bio kr
I tako smo tjedan započet političkim igrama i visećim zastavama koje su, bukvalno, prijetile Brođanima o glavi, ipak sigurno priveli kraju. Reagiralo se brzo, u samo par sati. Kada bi se - barem - na svim razinama i u svim sferama reagiralo tako brzo gdje bi nam bio kr
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

Komentar tjedna 27. 10.2019.

(Iz)molit će i za plaće?

27.10.2019. | 21:00
Budu li arhivisti, koji su u proteklom tjednu u Brodu održali svoj stručni simpozij, bilježili pomno i sve ove crne slike života, neke buduće generacije imat će dosta inspiracije. Osim ako molitelji 40 dana za život ne osmisle neku novu akciju i izmole isplate plaća i bolje sutra
Budu li arhivisti, koji su u proteklom tjednu u Brodu održali svoj stručni simpozij, bilježili pomno i sve ove crne slike života, neke buduće generacije imat će dosta inspiracije. Osim ako molitelji 40 dana za život ne osmisle neku novu akciju i izmole isplate plaća i bolje sutra
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pare nisu problem, para nema'

Komentar tjedna 29. rujna 2019.

'Pare nisu problem, para nema'

29.9.2019. | 21:00
Stih u naslovu današnje video-kolumne, gotovo bismo sa sigurnošću mogli reći, ponajbolje oslikava tjedan koji je iza nas i događaje koji su ga obilježili.
Stih u naslovu današnje video-kolumne, gotovo bismo sa sigurnošću mogli reći, ponajbolje oslikava tjedan koji je iza nas i događaje koji su ga obilježili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

Komentar tjedna 4. kolovoza

Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

4.8.2019. | 21:00
Premalo je policije, prometnih redara, komunalnih redara i inih na preveliku količinu naše neodgovornosti.
Premalo je policije, prometnih redara, komunalnih redara i inih na preveliku količinu naše neodgovornosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivne priče kao poticaj svima

Komentar tjedna od 15. do 21. srpnja

Pozitivne priče kao poticaj svima

21.7.2019. | 21:00
Upornost je aktere naših priča dovela tu gdje jesu. Iza njihove tek naoko bajkovite priče krije se pouka kako se za sve što vrijedi treba potruditi.
Upornost je aktere naših priča dovela tu gdje jesu. Iza njihove tek naoko bajkovite priče krije se pouka kako se za sve što vrijedi treba potruditi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

Komentar tjedna od 1. do 7. srpnja

Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

7.7.2019. | 21:30
Življenje punim plućima nerijetko nam ukradu sve one crne, tužne i ružne vijesti, grčevi od neisplaćenih ili nedostatnih primanja, straha od toga hoćemo li djeci moći omogućiti školovanje. I zato su ovakvi događaji kada prevladamo grč, kada se, makar i na tren, opustimo i prepust
Življenje punim plućima nerijetko nam ukradu sve one crne, tužne i ružne vijesti, grčevi od neisplaćenih ili nedostatnih primanja, straha od toga hoćemo li djeci moći omogućiti školovanje. I zato su ovakvi događaji kada prevladamo grč, kada se, makar i na tren, opustimo i prepust
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

Komentar tjedna 09. lipnja 2019.

Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

9.6.2019. | 22:00
Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglav
Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

Komentar tjedna od 6. do 12. svibnja

Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

12.5.2019. | 22:05
Na prvu državnu izložbu lipicanaca trebao je doći i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegov dolazak bio je najavljen, no na kraju nije došao. Rekli bismo na sreću po izložbu i njene sudionike.
Na prvu državnu izložbu lipicanaca trebao je doći i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegov dolazak bio je najavljen, no na kraju nije došao. Rekli bismo na sreću po izložbu i njene sudionike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Previše toga nas se ne tiče

Komentar tjedna

Previše toga nas se ne tiče

28.4.2019. | 21:40
U tjednu koji je iza nas, nakon blagdana, vratili smo se na baš sjajnoj svakodnevici. Onoj u kojoj nas se puno stvari ne tiče. Svakodnevici za koju i sami snosimo odgovornost. Svakodnevicu za koju se oni kojima danas dižemo spomenike nisu borili. Njima bi najveći spomenik bila na
U tjednu koji je iza nas, nakon blagdana, vratili smo se na baš sjajnoj svakodnevici. Onoj u kojoj nas se puno stvari ne tiče. Svakodnevici za koju i sami snosimo odgovornost. Svakodnevicu za koju se oni kojima danas dižemo spomenike nisu borili. Njima bi najveći spomenik bila na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

Komentar tjedna od 8. do 14. travnja

Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

14.4.2019. | 21:00
Najavljen je dolazak premijera i pratnje mu, zbog čega je, čini se i pomaknut datum proslave Dana županije. No, svita će doći i proći. A mi ćemo ostati. Nažalost i dalje tu gdje jesmo, jer s politikom dodvoravanja, netalasanja i čuvanja svojih pozicija - naprijed ćemo teško. Koli
Najavljen je dolazak premijera i pratnje mu, zbog čega je, čini se i pomaknut datum proslave Dana županije. No, svita će doći i proći. A mi ćemo ostati. Nažalost i dalje tu gdje jesmo, jer s politikom dodvoravanja, netalasanja i čuvanja svojih pozicija - naprijed ćemo teško. Koli
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

Komentar tjedna 25. do 31. ožujka 2019.

HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

31.3.2019. | 21:30
U susret izborima HDZ-e je poručio kako vjeruju u pobjedu i to da će im Slavonija, kao i puno puta dosad, biti najjače glasačko tijelo na izborima koji slijede. I, unatoč svemu, mogli bi biti u pravu.
U susret izborima HDZ-e je poručio kako vjeruju u pobjedu i to da će im Slavonija, kao i puno puta dosad, biti najjače glasačko tijelo na izborima koji slijede. I, unatoč svemu, mogli bi biti u pravu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

Komentar tjedna 11. do 17. ožujka 2019.

Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

17.3.2019. | 21:00
Danas, veliki vjernici koji se ujutro mole, a poslijepodne psuju i pozivaju na linč, stvaraju klimu "tko ne moli (javno i na sva zvona), ne voli Hrvatsku". Pa nam se onda događa da, u takvom dokazivanju domoljublja, za obnove crkvenih prozora i zvonika dajemo desetke tisuća prora
Danas, veliki vjernici koji se ujutro mole, a poslijepodne psuju i pozivaju na linč, stvaraju klimu "tko ne moli (javno i na sva zvona), ne voli Hrvatsku". Pa nam se onda događa da, u takvom dokazivanju domoljublja, za obnove crkvenih prozora i zvonika dajemo desetke tisuća prora
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ugasimo požar šteta je tu

Komentar tjedna od 10. do 17. veljače

Kad ugasimo požar šteta je tu

17.2.2019. | 21:00
Tri događaja koja su uvelike obilježila protekli tjedan u prvom redu ovise o onome što ponesemo iz kuće. Kada požar ugasimo šteta je već nastala. Treba stvoriti situaciju u kojoj do požara neće ni doći. Ili će barem biti sporadični, a ne pojava kako je to kod nas slučaj.
Tri događaja koja su uvelike obilježila protekli tjedan u prvom redu ovise o onome što ponesemo iz kuće. Kada požar ugasimo šteta je već nastala. Treba stvoriti situaciju u kojoj do požara neće ni doći. Ili će barem biti sporadični, a ne pojava kako je to kod nas slučaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Komentar tjedna od 28.1. do 3.2.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

3.2.2019. | 21:00
Nakon godinu dana vidjet će se je li nekima Rafinerija bila tek prilika za osobnu promociju ili je ekologija ipak nešto za što se svesrdno zalažu.
Nakon godinu dana vidjet će se je li nekima Rafinerija bila tek prilika za osobnu promociju ili je ekologija ipak nešto za što se svesrdno zalažu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije tragično, bilo bi komično

Komentar tjedna

Da nije tragično, bilo bi komično

20.1.2019. | 21:00
Zbivanja koja su se dogodila proteklih tjedan dana u Hrvatskoj, usudili bismo se reći, nadmašila su filmske scene. Dok lokalni političari, još uljuljkani u sivilo siječnja, miruju, oni na državnoj razini pružili su i više nego dovoljno materijala da se svatko normalan više puta u
Zbivanja koja su se dogodila proteklih tjedan dana u Hrvatskoj, usudili bismo se reći, nadmašila su filmske scene. Dok lokalni političari, još uljuljkani u sivilo siječnja, miruju, oni na državnoj razini pružili su i više nego dovoljno materijala da se svatko normalan više puta u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi

Otvorena izložba novinske fotografije

Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi

28.12.2018. | 21:00
Ako kao novinari kritiziramo događanja, pojave, odluke i radnje drugih kada to zaslužuju, onda - da bismo tako mogli raditi i nadalje - moramo kritizirati i sami sebe. A ovaj puta, kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi.
Ako kao novinari kritiziramo događanja, pojave, odluke i radnje drugih kada to zaslužuju, onda - da bismo tako mogli raditi i nadalje - moramo kritizirati i sami sebe. A ovaj puta, kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna želja

Umjesto komentara tjedna od 17. - 23.12.

Božićna želja

23.12.2018. | 21:10
Nećemo ove nedjelje, uoči Badnjaka i blagdana Božića o događajima koji su obilježili proteklih tjedan dana. Umjesto komentara tjedna Božićna želja. Za sve.
Nećemo ove nedjelje, uoči Badnjaka i blagdana Božića o događajima koji su obilježili proteklih tjedan dana. Umjesto komentara tjedna Božićna želja. Za sve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad nakon mise pozivamo na linč neistomišljenika

Komentar tjedna od 2. do 9. prosinca

Kad nakon mise pozivamo na linč neistomišljenika

9.12.2018. | 21:05
Sveti Nikola je prošao i kasno je od njega tražiti promjene, no imamo vremena još moliti malog Isusa, pisati Djedu Božićnjaku ili razgovarati sami sa sobom pa krenuti u pozitivnom smislu mijenjati sebe kako bismo u radosti i veselju treće svijeće dočekali četvrtu nedjelju adventa
Sveti Nikola je prošao i kasno je od njega tražiti promjene, no imamo vremena još moliti malog Isusa, pisati Djedu Božićnjaku ili razgovarati sami sa sobom pa krenuti u pozitivnom smislu mijenjati sebe kako bismo u radosti i veselju treće svijeće dočekali četvrtu nedjelju adventa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vi ste gospodo krivi što se propituje Vukovarska kolona

Komentar tjedna od 19. do 25. studenoga

Vi ste gospodo krivi što se propituje Vukovarska kolona

25.11.2018. | 21:00
Ako i iduće godine kanite u Vukovar u studenom ići na izlet po novu dozu objava na društvenim mrežama, nemojte doći. Nemojte zbog tih ljudi koji su izgubili svoje živote. Nemojte zbog njihovih obitelji. Nemojte, jer zbog vas će netko uistinu biti prisiljen ukinuti komemoraciju i
Ako i iduće godine kanite u Vukovar u studenom ići na izlet po novu dozu objava na društvenim mrežama, nemojte doći. Nemojte zbog tih ljudi koji su izgubili svoje živote. Nemojte zbog njihovih obitelji. Nemojte, jer zbog vas će netko uistinu biti prisiljen ukinuti komemoraciju i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :