Kolumne : OIB iz svemira

Jasna Župan

Kolumne

OIB iz svemira
Piše: Jasna Župan
Objavljeno: 17.2.2013. u 23:23
Prikaza: 3520
|

Nisam... majke mi!

Tko laže taj i krade

root : Tko laže taj i krade

Laž izgovaramo, ne da bismo zaštitili druge od istine, nego da bismo zaštitili sebe od njihove reakcije na istinu.

Učili su me da, 'tko laže taj i krade, a tko krade taj je lopov' i nekako mi je to ostalo kao prijetnja da se ne daj Bože ne usudim nešto slagati. Tko zna kud bi me to dovelo.

U vrijeme moga djetinjstva nije bilo telefona, ok, bilo je, ali ne u našoj kući, možda jedan ili dva u selu, a o mobitelu i prikazu broja da ne govorim.

Ne bih rekla da je to razlog ali mislim si, možda zbog toga nisam naviknuta na laž, odnosno nisam svjedočila ničijem laganju kao današnja djeca pa se njome ne znam ni koristiti.

Naime, svi mi, 'pravi' roditelji, učimo djecu od malih nogu neka ne lažu... da se mora priznati sve što se napravi i odgovarati za svoja djela i nedjela, a sve gledam kad god zazvoni kućni telefon i dijete se javi vičemo... reci da nisam kod kuće!

Eto, to recimo nije uopće laž... to se smije... to je samo izbjegavanje neke tamo dosadne tete koja nas je poželjela čuti baš u vrijeme omiljene nam sapunice... i da, to je opravdano. To nije ništa strašno... pa to su sitne laži, nitko nije povrijeđen... jer teta ne zna istinu. Nije da se nama s njom ne priča, ali sapunica nam je važnija od nje.

Ona misli da nismo kod kuće, ne znajući da jesmo, a što ne zna i ne boli...

I tako to krene... malim slatkim lažima kojima se, Bože moj, svatko od nas ponekad koristi. Ne iz loše namjere, nego iz svoje koristi.

Onda to isto naše dijete, koje nas je par puta moralo zatajiti, obraniti i spasiti od neželjenih nam situacija, s vremenom počne koristiti te iste metode, ne videći u tome ništa loše.

U početku to budu ocjene, koje zataji, onda pušenje, za koje tvrdi da je samo 'pridržao' prijateljevu cigaru, pa alkohol, lažući da je popio samo čašu bambusa, a ne njih šest, ili tuču, u kojoj je samo branio slabijeg, a ne bio vođa pobune...

Samo jedna laž je dovoljna da baci sumnju na sve dotadašnje istine...

I onda... završi u politici...

Šalim se!

Sve u svemu, laž je nešto što izgovaramo, ne da bismo zaštitili druge od istine, nego da bismo zaštitili sebe od njihove reakcije na istinu.

Nije istina da ih ne želimo povrijediti - pa zato šutimo, istina je da se zapravo bojimo biti loši u njihovim očima.

Tako to krene... sitnim lažima k sitnijim nedjelima, koje onda prikrivamo velikim lažima. I sve zato jer smo vidjeli da se to smije i da u tome zapravo nema ništa loše, da nema nekih većih posljedica.

Kažu, samo jedna laž je dovoljna da baci sumnju na sve ostale istine...

No, u današnje vrijeme sumnjamo u sve i svakoga bez obzira jel' uhvaćen u laži, ili nije. Neka zanimanja, u startu,  predodređena su za 'lažove', a u njima će većina rečenog bit laž. Razlikuju se samo po tome tko u trenutku 'demokratskih' izbora ima više onih koji u te laži vjeruju i ništa drugo.

Svjesni toga ili ne sami biramo buduće 'lažove', a što drugo, s vremenom, oni mogu postati nego lopovi, jer, lakše je postati ono u što narod vjeruje nego ih razuvjeravati.

Nitko više ne vjeruje kako postoji puno istine u obećanjima. Zbog toga pobjeđuje onaj koji svoje sljedbenike uvjeri kako laže manje od drugih.

Nitko više ne vjeruje kako postoji puno istine u obećanjima. Zbog toga pobjeđuje onaj koji svoje sljedbenike uvjeri kako laže manje od drugih.

Tužno je to... svi se bore za nekakvu visoku poziciju. Zaslijepljeni svojom ambicijom, prestaje im biti bitno to što će ih, za koju godinu, strpati u isti koš s prethodnicima. Nisu svjesni kako su oni 'gore', za nas 'dole', svi isti ... lažovi, kojima smo u početku vjerovali. Ili jesu svjesni, ali unatoč tome žele biti 'gore'.

Mijenjaju svoj obraz za 'uspjeh' na određeno i prezir na neodređeno vrijeme.

Nema toga za kim se neće 'pljuvati' - s argumentima i bez bnjih. Dovoljno je da procuri nekakva vijest, bolje rečeno trač, na pravom mjestu u pravo vrijeme i gotovo... lažov je, lopov je... Nema tu provjeravanja jel' to istina ili nije.

Danas sve ovisi o karakteru onoga tko uređuje portal ili tisak, a ne o karakteru onoga o kome se piše.

Ne pomaže nakon toga ni kunjenje, 'Nisam kriv majke mi' ... ma koliko u djetinjstvu dobar bio i učili ga poštenju. Nema toga tko bi mu obraz spasio. Zaboravi se ona poštena 'familija' iz koje je potekao i rodno selo koje ga je kao 'dobričinu' poznavalo...

Mijenjaju svoj obraz za 'uspjeh' na određeno i prezir na neodređeno vrijeme.

Kaže se 'ženu i kravu uzmi u svom selu', iz znanih nam razloga... Prema tome, ako biramo političara iz svog 'sela' na kraju ispada da je cijelo selo, koje je iza njega stajalo, na istom principu laganja odrastalo.

Jednostavno, kada dođe vrijeme da se nekoga miče, nije važno jel' istinu govorio, nego za koga nije htio lagati, jer i tako uvijek bude kažnjen samo onaj tko je neposlušan.

Ako lažeš nije dobro po tebe, ako ne lažeš nije dobro po druge. Nekima će pak reći - Ako ne lažeš, nije dobro za tebe, a ako lažeš nije dobro za druge.

Kako god se uzme, danas biti iskren i nije nekakva vrlina, čak bi se moglo kazati kako je to nedostatak snalaženja u borbi za opstanak.

Nitko, čak ni tuđoj muci, ne vjeruje jer, bit će da je i ona postala lažna u ovoj 'idili od života'. Valjda da bi opstali lažemo kome je od nas teže.

Da kažemo da nam je dobro...bil' nam vjerovali ?!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 18.2.2013. | 1:40

1

Astrologija je...
miaimia

miaimia

Komentirano: 18.2.2013. | 0:53

2

A Đorđe Balašević kaže: "Laž je teška droga, sa te igle se još niko nije skinuo" :))
12345

12345

Komentirano: 18.2.2013. | 0:43

3

jedandanzivota....sad si me uplašio....nije valjda da su zmajlovića slagali srbi iz rafinerije....i da ako oni budu uporni u tome da ne smrdi...ni smrdjeti neće...nikako mi s tima srbima na zelenu granu...
jedandanzivota

jedandanzivota

Komentirano: 18.2.2013. | 0:25

4

Dobrica Ćosić: "Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja, lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački,maštovito,inventivno" "Laž je Srpski državni interes" "Laž je u samom biću Srbina" "U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina" "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž"
12345

12345

Komentirano: 17.2.2013. | 23:09

5

....tko laže taj i krade...tko krade taj ima...tko ima njega poštujemo...

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ajde da ne idemo!

Moji, tvoji, njihovi…

'Ajde da ne idemo!

8.9.2016. | 14:50
Podijelili su nas na moj, tvoj i njihov 'izbor'. Na naše, vaše i njihove navijače... I nema to veze s kakvoćom našeg izbora, nego s brojem 'navijača'. Ovdje, nažalost, ne pobjeđuju igrači - kao na nogometnoj utakmici, nego pobjeđuju navijači kojih je u, tom trenutku, bilo - za je
Podijelili su nas na moj, tvoj i njihov 'izbor'. Na naše, vaše i njihove navijače... I nema to veze s kakvoćom našeg izbora, nego s brojem 'navijača'. Ovdje, nažalost, ne pobjeđuju igrači - kao na nogometnoj utakmici, nego pobjeđuju navijači kojih je u, tom trenutku, bilo - za je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od domoljuba do sebeljuba

Ostati ili nestati?

Od domoljuba do sebeljuba

8.7.2015. | 11:00
Moj prijatelj domoljub odlučio je 'prekvalificirati' se u sebeljuba te ostaviti lijepu našu i u Njemačku povesti lijepu njegovu, obitelj.
Moj prijatelj domoljub odlučio je 'prekvalificirati' se u sebeljuba te ostaviti lijepu našu i u Njemačku povesti lijepu njegovu, obitelj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osuđeni

Ludilo u Novoj!

Osuđeni

3.1.2015. | 0:04
Shvatih da se u životu uvijek vrati ono što si sam odasalo. Da ti rodi ono što si posijao, il' ne rodi jer se oko istoga nisi brinuo.
Shvatih da se u životu uvijek vrati ono što si sam odasalo. Da ti rodi ono što si posijao, il' ne rodi jer se oko istoga nisi brinuo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni brige ni pameti

Bljesak na staru godinu

Ni brige ni pameti

31.12.2013. | 11:30
Iako se kaže kako je 'svaki početak težak', mislim da je 'kraj' nešto najteže u životu.
Iako se kaže kako je 'svaki početak težak', mislim da je 'kraj' nešto najteže u životu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čudo za nevjernike

Gospo, nisi trebala

Čudo za nevjernike

5.10.2013. | 22:40
Nisi trebala Gospo. Takva čuda su za nevjernike, nama ostalima je već čudo to što smo i dovde dogurali... u ovoj našoj državi. Jer znamo od kud nam snaga !
Nisi trebala Gospo. Takva čuda su za nevjernike, nama ostalima je već čudo to št
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogled kao u djeteta

U sumrak života

Pogled kao u djeteta

1.9.2013. | 21:30
A meni je pomogla da osvijestim kako sam, bez obzira na sve, tamo provela najljepše dane svog djetinjstva.
A meni je pomogla da osvijestim kako sam, bez obzira na sve, tamo provela najlje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nošeni bujicom promjena

Tko nas pita

Nošeni bujicom promjena

14.4.2013. | 14:05
Tek sad znam kako nam je bilo dobro i da se bar ne sjećam pa ne bih mogla uspoređivati, a ovako, sad sam i sama prisiljena poželjeti promjenu jer ako je ovo neko buduće lijepo sjećanje, ne piše nam se dobro.
Tek sad znam kako nam je bilo dobro i da se bar ne sjećam pa ne bih mogla uspore
SBplus.hr, Slavonski Brod : Soli fali na cestama, al' i u nekim glavama

Pokvarena kolumna

Soli fali na cestama, al' i u nekim glavama

18.1.2013. | 14:15
Mi imamo druge brige, silovanja, rafineriju, nasilja, krađe, a za to, bojim se, nemamo dovoljno 'lopata' da bi počistili grad, a ni soli za određene glave.
Mi imamo druge brige, silovanja, rafineriju, nasilja, krađe, a za to, bojim se,
SBplus.hr, Slavonski Brod : 2013. bit će godina seksa

Nakon 'banana' godina

2013. bit će godina seksa

29.12.2012. | 10:00
Izbora nemamo, ali kako to inače biva... pokoji seks izrodi i nešto dobro ali prvo trebamo preživjeti 'trudnoću'!
Izbora nemamo, ali kako to inače biva... pokoji seks izrodi i nešto dobro ali pr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme je akcija, sniženja i poniženja...

Baš ne volim taj 12. mjesec

Vrijeme je akcija, sniženja i poniženja...

2.12.2012. | 21:30
Ja sam imala poklone, one velike što se dobivalo u tatinom poduzeću i još pokoji s one liste za Božičnjaka, ali sam imala poslom okupirane roditelje kakve imaju i moja djeca, a to mi nikada nije bio smisao Božića.
Ja sam imala poklone, one velike što se dobivalo u tatinom poduzeću i još pokoji
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li ga propustili ili tek dolazi...

Bolji život

Jesmo li ga propustili ili tek dolazi...

19.11.2012. | 11:55
Dok to ne osvijestimo i dalje možemo maštati, ili se pitati - jel' nam možda prošao, ili će tek doći, bolji život!
Dok to ne osvijestimo i dalje možemo maštati, ili se pitati - jel' nam možda pro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ego, jači od zdravog razuma i zakona većine

Pametniji ispašta

Ego, jači od zdravog razuma i zakona većine

28.10.2012. | 10:50
Zakon koji će, izgleda, uvijek vrijediti, a biti na štetu svih, jeste 'pametniji popušta...' i samim time ispašta, jer, razum očito nije taj koji može nadjačati nečiji nagon!
Zakon koji će, izgleda, uvijek vrijediti, a biti na štetu svih, jeste 'pametniji
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jel' nam to naša borba dala ?

Sad nas i hrane i liječe

Jel' nam to naša borba dala ?

14.10.2012. | 13:30
Pitam se... jesu li se i za to oni borili ?
Pitam se... jesu li se i za to oni borili ?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Savršeno smo nesavršeni

Zavoli moje mane

Savršeno smo nesavršeni

30.9.2012. | 10:30
Možda i nismo rođeni savršeni, ali imamo izbor da se jedni uz druge usavršavamo !
Možda i nismo rođeni savršeni, ali imamo izbor da se jedni uz druge usavršavamo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biro za rastavljene

Otkaz zbog ljubavi

Biro za rastavljene

16.9.2012. | 0:04
Znaš što dragi, premalo si se trudio ovih godina, nisi bio puno radno vrijeme suprug, zanemariavo si svoje obaveze, važnije su ti bile pauze i prijevremeno napuštanje radnog mjesta, očito više nemaš ljubavi za opstanak naše firme...moraš dobiti otkaz!.
Znaš što dragi, premalo si se trudio ovih godina, nisi bio puno radno vrijeme su
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekli su mi da sam pekmezarka

Zbog 'Gornjeg grada'

Rekli su mi da sam pekmezarka

1.9.2012. | 22:41
I eto, bez obzira što ne pravim domaći pekmez, gdje god došla znaju da sam pekmezarka!
I eto, bez obzira što ne pravim domaći pekmez, gdje god došla znaju da sam pekme
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pati se ... zaslužio si !

Život na baterije

Pati se ... zaslužio si !

26.8.2012. | 0:03
U životu bi sve trebalo biti u ravnoteži da bi se funkcioniralo. Bilo što da je previše, narušava tu ravnotežu.
U životu bi sve trebalo biti u ravnoteži da bi se funkcioniralo. Bilo što da je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Život pod ovrhom i iznad nje

Mali i 'veliki' ljudi

Život pod ovrhom i iznad nje

4.8.2012. | 9:45
Zbog toga, ovi veliki, neće dobiti 'batina' dok mogu tući nas male.
Zbog toga, ovi veliki, neće dobiti 'batina' dok mogu tući nas male.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li svjesni kako nismo besmrtni !?

Treba li nam netko reći ?

Jesmo li svjesni kako nismo besmrtni !?

22.7.2012. | 11:45
Živimo kao da nikada nećemo umrijeti, kao da ćemo ovdje biti vječno pa, kao, imamo vremena za sve povodeći se za onom izrekom: 'što mogu danas mogu i sutra' ili 'što mogu sutra zašto bih danas?'
Živimo kao da nikada nećemo umrijeti, kao da ćemo ovdje biti vječno pa, kao, ima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Astro portret Mirka Duspare Lava

'Derventski Superman'

Astro portret Mirka Duspare Lava

8.7.2012. | 14:00
Duspara je definitivno karakterno Superman iz Dervente, jer je čovjek koji živi za narod - u što rijetki vjeruju. Stalo mu je da nam bude bolje - što i pokazuje. Nema 'lažova' u karakteru, dapače, istina mu je jako bitna jer, kao Lav, ne podnosi da ga se, za bilo, što optužuje...
Duspara je definitivno karakterno Superman iz Dervente, jer je čovjek koji živi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :