Kolumne : Odavno smo graničari stari

Objavljeno: 15.12.2010. u 13:35
Prikaza: 4058
|
Autor: Mihael Ferić

U zanemarenoj Slavoniji

Odavno smo graničari stari

root : Odavno smo graničari stari

Osim svakojakih trauma, emocionalnih, psihičkih i fizičkih, izgubljenih života, raseljenih porodica i nestalih osoba, razorenih materijalnih dobara, ostadoše nam u naslijeđe štete u gotovo svim životnim područjima.

Na repu i začelju u svemu i svačemu

Dragi naš grad Slavonski Brod, brodsko Posavlje i cijela ravna Slavonija od pamtivijeka su bili izloženi nasrtajima osvajača s raznih strana svijeta, pa nas je ta nevolja ili sudbina zadesila i početkom devedesetih godina i Domovinskog rata kada smo opet bili prva crta bojišnice i poprište sukoba. Na tu su temu potrošene tone papira, nadugačko i naširoko napisano je i izgovoreno mnoštvo riječi, misli i osvrta, pa o tome ne bih puno zborio.

Osim svakojakih trauma, emocionalnih, psihičkih i fizičkih, izgubljenih života, raseljenih porodica i nestalih osoba, razorenih materijalnih dobara, ostadoše nam u naslijeđe štete u gotovo svim životnim područjima. Počevši od uništenog gospodarstva, nešto od rata, a više od lopovske privatizacije, pa do kulture, školstva, sporta, društvenog standarda i svih mogućih životnih problema. Nisu puno bolje prošli ni drugi hrvatski napadnuti i okupirani krajevi, a neki opet nisu ni osjetili miris rata i dobili u naslijeđe njegove posljedice i ostavštinu. Većina njih se oporavila koliko-toliko i kako-tko, a mi Slavonci ostadosmo tu gdje smo danas na repu i začelju u svemu i svačemu.

Slavonija zanemarena i zapuštena

Slavonija je danas zanemarena i zapuštena hrvatska regija, a posebno grad Brod i Brodsko-posavska županija koji su danas na raznim tablicama uspješnosti uglavnom na kraju liste ili na samom začelju u skoro svim segmentima života.

Da je tome tako evo i argumenta! Ima ih na žalost na pretek!

Imamo malo ili najmanje zaposlenih, a najviše nezaposlenih! Mladi i obrazovani Brođani zarađuju svoj kruh u hrvatskoj metropoli ili drugdje gdje su našli siguran posao.

Sveučilište, kazalište - nema

U samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj na obali Jadrana danas djeluju čak pet sveučilišta: u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku. U Slavoniji samo jedno u slavonskoj metropoli Osijeku. U drugom po veličini slavonskom gradu Brodu, kako vole reći naši umni političari, šestom gradu u Hrvatskoj, ali samo brojem žitelja, umjesto Sveučilišta, Veleučilište je na jedvite jade startalo prije par godina, dok je u susjednoj Požegi ovo učilište već obilježilo i proslavilo prvo desetljeće postojanja.

Profesionalna kazališta s akademski obrazovanim glumcima i ostalim kazališnim osobljem na hrvatskoj morskoj obali postoje u Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Od nabrojenih ustanova tri imaju naziv i status nacionalnog teatra, u Slavoniji samo jedan, opet u Osijeku. Profesionalno kazalište sa gradskim statusom djeluje u Virovitici, u Požegi i odnedavno u Vinkovcima, dok mi u Brodu imamo amatersku dramsku družinu. Vjerojatno smo jedini grad koji ima reprezentativno kazališno zdanje, a nemamo kazališta. Prije tridesetak godina u brodskom su hramu kulture održavani Susreti profesionalnih kazališta, a danas se divimo predstavama amaterske manifestacije.

Aerodrom, prvoligaši - nema

Aerodromi s međunarodnim linijama, tuzemnim letovima i najbržim vezama s metropolom i svijetom, na raspolaganju su svakodnevno Puljanima, Riječanima, Zadranima, Splićanima i Dubrovačkim gosparima, a nama Šokcima i Slavoncima samo jedan u Osijeku, koji se baš i ne može hvaliti nekim osobitim avionskim vezama. Naš brodski aerodrom na Jelasu sposoban je prihvatiti avione koji su bili atrakcija prije stotinu godina.

Nogometne prvoligaške družine danas stoluju u Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku i dva u Splitu, u Slavoniji samo dvije, jedna u Osijeku i druga u Vinkovcima. Nekadašnje brodske nogometne perjanice Marsonia i Željezničar tumaraju i lutaju po seoskim igralištima od Laza do Gundinaca, igraju u natjecanjima županijskog ranga i redovito se s gostovanja vraćaju pognute glave. Od kada perkovačko nogometno čudo Slavonac ne igra u „drugoj lige", nego je skončao u najnižem natjecanju, naslijedio ga je novopečeni drugoligaš NK MV Croatia, ali i njemu ne cvjetaju ruže, pa je tek u zadnjem kolu prepustio fenjer Suhopoljcima i Vukovarcima.

Košarka je u Brodu na mahove imala blistave rezultate, pa se čak jedno vrijeme natjecala u elitnom jugoslavenskom natjecanju. Danas je košarkaški klub Svjetlost Brod, uz kajakaše i kanuiste Marsonie, jedna od najuspješnijih brodskih sportskih ekipa, s napomenom da je hrvatska košarkaška liga u kojoj se brodski košarkaši natječu drugorazredni rang. To potvrđuju i rezultati utakmica u doigravanju kada nalete na Cibonu, Zadar ili Zagreb, pa stradavaju poput Davida u borbi s Golijatom.

I što ima - nema

Odvede li Vas put do brodskog autobusnog kolodvora mogli biste pomisliti da ste zalutali u susjednu Požegu, jer ćete ugledati uredno parkirane autobuse s oznakom APP Požega, a i brodski je autobusni kolodvor u njihovom vlasništvu. Bilo bi to logično da je Požega na mjestu Broda, na križanju magistralnih prometnica koje vode u Zagreb, Beograd, Sarajevo, Osijek, Našice i Madžarsku, a eto nije i dalje je od njih, ali ima poduzetnog i uvaženog prijevoznika.

Atraktivni poslovni prostori na idealnoj lokaciji na korzu, poput Benčevića zgrade, bivše elitne knjižare i susjedne zamandaljene trgovine, do bivše Seke u Širokoj ulici, zjape sablasno prazne i napuštene. Nekada ugledno brodsko okupljalište Hotel Park, kojeg je neki promućurni „poduzetnik kupio za jednu kunu", ruglo je gradskog centra i duže mu vrijeme izlozi služe za najveći besplatni prostor za lijepljenje plakata.

Imamo županijski tjednik u kojem pola i više prostora zauzimaju reklame i oglasi, a nemamo niti jednu gradsku tiskovinu. A gradovi poput Broda i manji, imaju dnevne novine.

I dragi je Bog i njegovi ovozemaljski vjerski poglavari i moćnici okrenuo leđa i digao ruke od najvećeg broda na svijetu. Biskupiju dobiše Varaždin, Požega, Sisak, a naši će bogomoljci u zapadnom dijelu županije biskupski blagoslov dobivati iz Požege, a oni u Brodu i istočnom području, iz Đakova.

I dok su ne tako davno u ovu bogomdanu zemlju dohodili radnici i težaci iz raznih hrvatskih i drugih krajeva u potrazi za kruhom i zaradom, neki se od njih naselili i trajno ostali, danas migracije idu u obrnutom smjeru. I to samo za sretnike koji uspiju dobit bilo kakav sezonski posao na određeno vrijeme.

A zašto je tome tako?

Jedan su od razloga bespoštedne dugotrajne stranačke plemenske borbe koje se od hrvatske samostalnosti do danas vode na razini grada, županije i regije. One su bacile na marginu sve probleme zaostalog gospodarstva, društvenih djelatnosti, zdravstva, školskog sustava, morala i korupcije. Na državnoj razini nemamo političkog lidera koji bi se svojim autoritetom zalagao za dobrobit i razvoj ovih krajeva. Zato imamo na pretek saborskih dizača ruku, stranačkih poslušnika i klimoglavaca, koji na mjestima gdje se donose odluke, odlučuju o ničemu. Za to vrijeme lova ostaje u Zagrebu, gdje se gradi i radi, ili se prosljeđuje u Varaždin, Zadar, Dubrovnik, Istru…

Život pučanstva rodne Slavonije i njihov trenutni položaj, posebno onoga u posavskim naseljima, najbolje oslikava početni stih i naslov narodne pjesme Odavno smo graničari stari s obvezatnim dodatkom drugog stiha: čuvali smo granicu na Savi. Tako je bilo u vrijeme Turaka, a tako je i danas! Tu su nam parolu ili geslo u amanet ostavile i namijenile bivše i sadašnje hrvatske vlasti, a bespogovorno prihvatili naši politički liliputanci i beskičmenjaci svakojakih stranačkih boja.

Nasukani „graničari stari"

U vrijeme bojevanja s Turcima izgrađena je u Brodu najveća fortifikacija, ili vojna utvrda na savskoj obali, sa brojnom i dobro naoružanom vojnom posadom. Pođe li nešto po zlu morat ćemo mi, „graničari stari," pričekati dok nam stignu u pomoć vojne postrojbe iz Požege, Đakova ili Vinkovaca, jer one u Brodu više ne stoluju.

Sve gore nabrojeno tek je vrh sante leda na koju se nasukao nekadašnji Brod na Savi, današnji Slavonski Brod i cijela nam Slavonija!

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
heretic

heretic

Komentirano: 29.1.2013. | 22:37

1

nitko nam nije kriv doli nas samih.............
webindex

webindex

Komentirano: 14.8.2011. | 17:32

2

Pa, nije njemu bilo loše, imao je za pojest, popit i sve još "pride".
bond

bond

Komentirano: 24.4.2011. | 11:12

3

...sve bi bilo lakše i jednostavnije se oduprijeti da su stvoreni uvjeti za rad, stvaralaštvo,progres.Još nismo izgleda svjesni da se sve to nama događa.Vlastodršci su svojom pohlepom za kapitalom umanjili i obezvrijedili sve ono što je hrvatsko pa k tome i šokačko.Mi nedovoljno cijenimo svoje i uvijek u nadi dajemo glas onome tko nas obezvređuje i nije nas dostojan.Zato uvijek iu komentarima do 50% je istina a ostalo je profit.Standarde i dimenzije razvoja određuju nam NEKI DRUGI kroz razne stranke za zadovoljenje isključivo svojih apetita.Slavonski " Valensa"- se još nije rodio.
welter

welter

Komentirano: 22.12.2010. | 7:10

4

sve će to narod pozlatiti
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 19.12.2010. | 20:32

5

Nije do mene. Ovi moji komentari pripadaju ispod drugih članaka, obavijestio sam odgovorne, kažu riješit će.
sszub

sszub

Komentirano: 19.12.2010. | 19:37

6

Mile daj se sredi.Zaluto si brate
Mile_Jerkovic

Mile_Jerkovic

Komentirano: 18.12.2010. | 15:09

7

"Dosadašnje analize šokačkih migracija, osim što nedvojbenop lociraju prazavičaj ovog etnosa u predjelu istočne i srednje Bosne, upućuju na udaljene pravce raseljavanja Šokaca. Široki geografski raspon na kojem se i danas nalaze iseljenici šokačke ( i bunjevačke) provenijencije najrječitije o tome svjedoče. Publicist i putopisac Vladoje Ivakić je u knjizi «Šokadija u slici, pjesmi i prozi» (Zagreb,1940.)zabilježio da Šokci nastanjuju: vinkovački, županjski, brodski, našički, donjomiholjački, kraj Đakovštine, Valpoštine, posavski dio novogradiškog kraja, cijelu bosansku Posavinu, zapadni i istočni Srijem, a u osječkom kraju Erdut, Aljmaš i djelomice Dalj." Izvor: http://sokacka-grana.hr/tko_su_sokci.htm
staribrod

staribrod

Komentirano: 18.12.2010. | 13:43

8

kad sam ovo pročitao, skužim da nisam jedini isfrustrirani brođanin. razlika između mene i g.Ferića je u tome što ja uvijek javno kažem da su sve navedene nedaće i poslijeratne gluposti došle od dragih nam doseljenika iz bosne koji su sav svoj smrad i sve najgore ostavili nama , a oni pod krinkom izbjeglica otišli u nordijske zemlje. tamo su primali "ležarinu" od par stotina eur-a po glavi , malo se bavili žbukanjem i knauf-om , a mi im dodjeljivali placeve po rodnoj Slavoniji. vratili se oni nama fino iz tih zemalja , prodali po bosni što se dalo i sada se bave brodskim kafićima. a vi glupe šolje , radite i dalje zemlju (dok njihovi netijaci posjeduju tvrtke export-inport) , hranite stoku i životarite kako znate i umijete. i nemojte zaboraviti , obavezno se međusobno grizite tijekom cijele godine , a naročito u vrijeme prije i poslije izbora. jer , to je dobitna kombinacija za ostanak "poturica" na vlasti još dugo, dugo godina. a sada , PALJBA !
sszub

sszub

Komentirano: 16.12.2010. | 21:24

9

Nije čudno što Brod zjapi prazan a pogotovo centar grada.Sav sjaj nekadašnjeg korza i okolice preuzeli su monstruozni trgovački lanci kojih nema u tolikom broju niti u Puli,Zadru,Splitu ni Dubrovniku.Sve nenamjenske brodske sajmove (namjenski je poljoprivredni) smjestiše mudre glave na minus 5 do minus 10 stupnjeva.Nedostaje nam čitava jedna strana svijeta (južna) koja je nekada punila kolodvore po noći i danu i sl.U principu cijeli Vaš tekst potpisujem a moglo bi se dodati još puno toga.Zaboravih reći da zato imamo jednu od najmodernijih utvrda gđe.Marije Terezije po kojoj Mirnovec praši kad i koliko hoće.
ForzaFiume

ForzaFiume

Komentirano: 16.12.2010. | 12:55

10

odavno smo ograničeni stari

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kerenje, laprdanje i lupetanje Stribora Uzelca Schwendemanna

Piše: Mihael-Mija Ferić

Kerenje, laprdanje i lupetanje Stribora Uzelca Schwendemanna

23.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzej tambure je čuvar nacionalnog identiteta

Mihael Ferić, začetnik muzeja:

Muzej tambure je čuvar nacionalnog identiteta

28.1.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Alaj ću se kerit i bećerit

1.Bećarfest u Babinoj Gredi

Alaj ću se kerit i bećerit

14.6.2012. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzej ljudske gluposti i kulturocida

(Ne)kultura

Muzej ljudske gluposti i kulturocida

2.9.2011. | 11:56
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :