Kolumne : Odavno smo graničari stari

Objavljeno: 14.6.2012. u 14:00
Prikaza: 3446
|
Autor: Mihael Ferić

1.Bećarfest u Babinoj Gredi

Alaj ću se kerit i bećerit

root : Alaj ću se kerit i bećerit

Dobio sam proširenje vena, odajući oko tuđih žena

NADALEKO poznata tradicionalna manifestacija „Konji bijelci" u Babinoj Gredi dobila je ove godine Gospodnje 2012. krasan završetak i novi atraktivni popratni program. U povodu uvrštenja najpopularnijeg slavonskog, srijemskog, pa i bačkog napjeva bećarca na UNESCO-u svjetsku listu zaštićenih dobara nematerijalne kulture, marni organizatori i zaštitari šokačke tradicijske baštine, babogredske udruge predvođeni poduzetnim Ilijom Babićem, prvi su se sjetili prirediti glazbenu manifestaciju namijenjenu bećarcu - kultnoj pjesmi i neupitnom idiomu spomenutih regija, a posebno i prvenstveno Slavonije.

Nakon što je bećarac na azijskom otoku Baliju, odlukom svjetskih etnomuzikoloških znalaca, 27. studena 2011. godine, izborio status svjetskog dobra nematerijalne kulture i trajnu zaštitu od nadolazeće sve jače globalizacije, prvu su konkretnu akciju pokrenuli Babogreci, baš onako kako su zamišljali i tražili UNESCO-vi eksperti. Svi dokumenti zaštićenih kulturnih dobara svjetske baštine nalažu nositeljima i sljedbenicima kulturnih dobara čuvanje, zaštitu, javno izvođenje, prezentaciju i prenošenje dobra na pokoljenja. Spontani poticaj sa terena, umjesto direktive odozgo, najbolje je što se moglo očekivati i dogoditi.

U ogromnom hangaru Poljoprivredne zadruge, na ukusno urešenoj pozornici, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, smjenjivali su se bećari i bećaruše iz folklornih udruga i tamburaških sastava, kerili se i inatili, hvalili, prkosili, ismijavali i ljubovali, upravo onako kako to samo pravi bećari i bećaruše znaju i umiju,

Kako je bećarac dugo vremena bio pjesma muških, a tek nekoliko desetljeća unazad u pjesmu su se stidljivo i postepeno uključivale i žene pjevanjem pratećih glasova, u natjecateljskom dijelu programa nastupile su muške i jedna mješovita pjevačka skupina uz instrumentalnu pratnju tamburaških sastava s violinom i harmonikom, ili bez njih, te tamburom samicom, dok su u manifestacijskom dijelu programa nastupile dvije ženske i jedna dječja skupina pjevajući bez sviračke pratnje.

Odlukom Ocjenjivačkog suda nagrađeni su:

Pjesmovođa Đuro Babić iz Muške pjevačke skupine osječke udruge Šokačka grana i Ivan Štivić iz Tamburaškog sastava Salaš; za najbolje vokalno-instrumentalne izvedbe nagrađeni su pjevači i tamburaši KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede i Tamburaški sastav Slavonski dukati; za interpretaciju instrumentalne pratnje nagrade su osvojili Franjo Verić svirač na tamburi samici i TS Slavonski dukati; najbolji vizualni i scenski dojam ostavili su članovi KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice i TS Inat slavonski iz Budrovaca; nagradu za najuspjelije stihove koji komentiraju suvremena društvena zbivanja dobili su pjevači skupine Babogreci iz Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine.

Između ostalih stihova evo nekih iz pera Ilije Babića:
Počele nam koke protestirat, što na jaja nema poticaja.
Moje pitle pošli izluđivat, da će koke pčet oplođivat.

Svoje su probleme duhovito zaodjenuli u stihove i pjevači iz Strizivojne:
Došo zakon da Šokci ne smiju, svinje klati i peći rakiju.
Peć ću šljivu i kasnu i ranu, makar kazan bio na tavanu.
Ja ne mogu na sunce zbog tlaka, stari bećar mora čekat mraka.
Dobio sam proširenje vena, odajući oko tuđih žena.

Brojna publika u dvorani, unatoč utakmici u istom terminu, izabrala je za najbolje pjevače i svirače članove KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede.

Prvi Bećarfest završio je po svemu iz očekivanja, a domaćini obećavaju kako će ostati tradicionalna glazbena manifestacija. Živi bili pa vidjeli !

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vidiovako

vidiovako

Komentirano: 14.6.2012. | 16:19

1

E ovo je prava muška pjevačka grupa a ne tamo neka klapa dalmatinska što se potrga pjevajući. Ovi naši pomalo pjevaju, pomalo pijuckaju... skoro da su i nešto nakoso narezali.
vidiovako

vidiovako

Komentirano: 14.6.2012. | 16:14

2

Jel' bilo kakvih "masnijih" bećaraca? Ili se to pjevalo kad su se kamere ugasile?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kerenje, laprdanje i lupetanje Stribora Uzelca Schwendemanna

Piše: Mihael-Mija Ferić

Kerenje, laprdanje i lupetanje Stribora Uzelca Schwendemanna

23.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzej tambure je čuvar nacionalnog identiteta

Mihael Ferić, začetnik muzeja:

Muzej tambure je čuvar nacionalnog identiteta

28.1.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzej ljudske gluposti i kulturocida

(Ne)kultura

Muzej ljudske gluposti i kulturocida

2.9.2011. | 11:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odavno smo graničari stari

U zanemarenoj Slavoniji

Odavno smo graničari stari

15.12.2010. | 13:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :