Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumna

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 5.1.2020. u 14:00
Prikaza: 2948
|

Piše Drago Hedl

Prvog dana 2021. u Slav. se Brodu neće roditi ni jedna beba

root : Prvog dana 2021. u Slav. se Brodu neće roditi ni jedna bebaPrazni krevetići slavonskobrodskog rodilišta početkom 2019. godine(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Tko može jamčiti da će zadnjih dana ožujka ili prvih travnja ove 2020., u novom bijegu od predstečajne nagodbe, stanovnici Slavonskog Broda uopće imati volje sa svojim partnericama začeti onu bebu koja se treba roditi 1. siječnja 2021.?

NE treba biti osobito vidovit da bi se zaključilo kako prva beba u Slavonskom Brodu neće biti rođena prvoga dana sljedeće 2021., već možda drugog ili trećeg siječnja. Prva beba u rodilištu slavonskobrodske Opće bolnice u ovoj godini rođena je tek u 15 sati i 50 minuta, prvoga siječnja. Dakle, trebalo je gotovo 16 sati da Slavonski Brod u (n)ovoj 2020. dobije svoju prvu stanovnicu, kako je ovaj portal objavio: djevojčicu Ivu.

Predviđanje je zasnovano na tvrdnji, čuli smo je ovih dana tijekom izborne kampanje, kako je egzodus iz Hrvatske započeo provođenjem Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama, zakona koji je složnim ručicama vladajućih i oporbe - sa 109 glasova ''za'' i baš niti jednim ''protiv'' - izglasan u Hrvatskom saboru 29. rujna 2012., a na snagu je stupio dva dana kasnije, 1. listopada, objavom u Narodnim novinama.

To je taj trenutak, ono rano jutro prvog listopadskog dana, kada su Hrvatice i Hrvati pohrlili na blagajne željezničkih i autobusnih kolodvora, ili pak zrakoplovima, a velik broj njih i osobnim automobilima, odlučilo napustiti Hrvatsku. Vidjeli što se sprema pa da bi spasili sebe i svoju djecu, pohrlili preko granice.

Pred sam kraj prošle, 2019. Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama, široko se nasmiješio radnicima jedne od tvrtki Đure Đakovića. Svatko pametan zna što to znači, jer kako naši političari uvijek govore istinu i samo istinu, jasno je da će novi val egzodusa zapljusnuti Slavonski Brod. Predstečajne nagodbe, taj zloglasni zakon, još je uvijek na snazi, žilav i nepromijenjen, stamen i tvrd kao kamen (da ne kažemo klisurina) i već više od osam godina tjera Hrvatice i Hrvate iz njihove domovine.

Tko, dakle, može jamčiti da će zadnjih dana ožujka ili prvih travnja ove 2020., u novom bijegu od predstečajne nagodbe, stanovnici Slavonskog Broda uopće imati volje sa svojim partnericama začeti onu bebu koja se treba roditi 1. siječnja 2021.?

Nije li, stoga, logičan zaključak: ako je u prvom danu 2020., trebalo čekati gotovo 16 sati da se u Slavonskom Brodu rodi prva beba, u 2021. (s obzirom na novi val predstečajnih nagodbi, najavljenih potkraj 2019.) nije realno očekivati da će se prvog dana roditi ijedna beba. Jer, tko će je napraviti u sveopćoj strci, jurnjavi, panici i stampedu, u bijegu od posljedica Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama? Kome je, haj'te molim vas, do seksa u takvim uvjetima?!

Kako je dakle moguće, sad kad je utvrđeno da su upravo predstečajne nagodbe - a, podsjećamo, glas za taj zakon dali su u Saboru i vladajući i oporba - taj duboko protuhrvatski zakon, gori od kuge, još uvijek na snazi? Koje ga to mračne sile podržavaju i zašto se nitko u ovoj zemlji nije pobunio, a vlast, koja uvijek pažljivo i pomno osluškuje vox populi, kao i vox dei, nije odmah reagirala?

Početkom ovog milenija, u Slavonskom se Brodu godišnje rađalo oko dvije tisuće beba. Tijekom posljednjih, dakle, za manje do dva desetljeća, taj se broj prepolovio. Bijela kuga zavila je u crno sve demografske napore naših političara, njihove pronatalne mjere, poticaje, stimulacije, onaj silni trud, prekovremeni, danonoćni rad u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Samo zato, jer sve do unatrag nekoliko dana nismo znali uzrok. Sada kad je to poznato, kada se zna da je upravo Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama uzrokovao egzodus Hrvatica i Hrvata - i to onih u najpotentnijoj dobi, jer kad se bježi uvijek su najbrži oni najjači i najspremniji - jasno je kako treba djelovati.

Bez dijagnoze, znaju to već studenti prve godine medicine, svako liječenje je besmisleno. Dijagnoza je sada postavljena. Naši političari uvijek govore istinu i samo istinu, pa će i rješenje biti lako moguće. Ali treba djelovati brzo. Želimo li bebu u rodilištu Opće bolnice u Slavonskom Brodu već u prvim satima sljedeće godine (koja mora biti začeta zadnjih dana ožujka ili prvih travnja), treba hitno donijeti Zakon o zabrani Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama.

Šteta, dan je izborne šutnje, pa više ne smijemo reći.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.1.2020. | 14:25

1

Hedl također upada u zamku davanja prevelikog značenja politici u našim životima (ili svjesno, namjerno preuveličava njenu ulogu), jer to očito medijima odgovara). Jednostavno, ne drži vodu priča o dobrom narodu i lošim političarima. Ti političari su upravo iznjedreni iz tog naroda, a razgovarajući s našim ljudima, gledajući kako se ponašaju, kako rade, koliko grade smišljene živote i koliko se žrtvuju za svoje vlastite vizije, došao sam do zaključka da nema nikakve razlike između političara i tzv. "običnih" "malih" ljudi. Iako si čovjek nastoji probrati neke bolje ljude s kojima će se družiti, teško je kod nas naći čovjeka koji ti se svojim životom i djelima vrlo brzo neće zgaditi. Takvi su rijetki poput bijelih vrana. Gajimo poštovanje prema izmišljenim i umišljenim veličinama, čija veličina opada s kvadratom udaljenosti od rodnog sela. Samo se pokušajte sjetiti koliko aktualnih brodskih velikana poznaje pučanstvo u Karlovcu, Šibeniku ili Koprivnici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije komunista ne bi ni smeća bilo

Piše Drago Hedl

Da nije komunista ne bi ni smeća bilo

16.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

Piše Drago Hedl

Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

19.1.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

Piše Drago Hedl

Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

29.12.2019. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

Piše Drago Hedl

Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

22.12.2019. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

Piše Drago Hedl

Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

1.12.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

Piše Drago Hedl

Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

24.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slova koja lome kosti

Piše Drago Hedl

Slova koja lome kosti

3.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

Piše Drago Hedl

Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

27.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubij Dusparu, štiti lopine!

Piše Drago Hedl

Ubij Dusparu, štiti lopine!

20.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

Piše Drago Hedl

Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

6.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

Piše Drago Hedl

''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

29.9.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :