Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 17.3.2019. u 14:00
Prikaza: 3869
|

Piše Drago Hedl

Pred Dusparom je teška odluka

root : Pred Dusparom je teška odlukaIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetnule u sretne buduće majke?

ZAMISLITE skupinu vegetarijanaca i vegana kako stoje pred klaonicama s transparentima u rukama apelirajući na mesare da ne rade svoj posao. Ili aktiviste za prava životinja koji viču pred krznarskim radnjama: ''Ostavite na miru lisice, vidre, kune''. Ili ekološki osviještene  građane pred tvornicom plastike u prosvjedu protiv zagađenje. Ili zadrte nepušače pred tvornicom duhana, ili protivnike cijepljenja djece pred farmaceutskom tvrtkom koja proizvodi cjepivo protiv ospica i drugih zaraznih bolesti. Ili pak roditelje koji negoduju pred školama jer djeca ondje uče o ljudskoj seksualnosti.

Mirko Duspara, bude li se pozabavio tom temom, naći će se u dvostrukoj ulozi: gradonačelnik je, ali i liječnik. Doduše ne ginekolog, već anesteziolog, ali mu je sigurno, puno više nego običnom građaninu, poznato što za ženu znači odluka o prekidu trudnoće. Koliko je teška, bolna i traumatična i koliko je, iz mnogih razloga, donesena kao posljednji izlaz, jedino moguće rješenje.

Pokušajte zamisliti skupinu građana kako stoje pred sudom s krunicom u ruci i mole one koji su (u ime obitelji) odlučili razvrgnuti brak, da promjene odluku. Ili one koji, također s krunicom u ruci, stoje pred Hrvatskim saborom i mole zastupnike da donesu zakon o zabrani pobačaja. Ili one koji mole pred ljekarnama, protiveći se dostupnosti sredstava za kontracepciju.

One pak koji stoje pred bolnicama, moleći za prosvjetljenje žena da promjene odluku i odustanu od pobačaja, ne morate zamišljati. Stvarni su, postoje, možete ih vidjeti pred mnogim bolnicama, na ulaznim vratima, uključujući i Bolnicu u Slavonskom Brodu. Je li im tamo mjesto?

To je pitanje o kojem će (ili neće) odlučivati i gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, na čijem se radnom stolu našao prijedlog stranke Pametno, koja se poziva na Zakon o javnom okupljanju i članak koji propisuje zabranu okupljanja i javnih prosvjeda u blizini bolnica. Traže od Duspara i još tridesetak gradonačelnika da se zauzmu za poštivanje tog zakona i udalje molitelje bar 150 metara od vrata bolnica.

Mirko Duspara, bude li se pozabavio tom temom, naći će se u dvostrukoj ulozi: gradonačelnik je, ali i liječnik. Doduše ne ginekolog, već anesteziolog, ali mu je sigurno, puno više nego običnom građaninu, poznato što za ženu znači odluka o prekidu trudnoće. Koliko je teška, bolna i traumatična i koliko je, iz mnogih razloga, donesena kao posljednji izlaz, jedino moguće rješenje. I sad takve žene, pred ulaznim vratima bolnice, kroz koja ionako prolaze sa strahom i nelagodom, dočekuju osobe, molitelji, koje sasvim sigurno ne znaju kako je to biti u njihovim cipelama.

U nekim hrvatskim bolnicama ima ginekologa koji, prizivajući se na savjest, odbijaju obaviti pobačaj. U nekim hrvatskim ljekarnama bilo je farmaceuta koji su, prizivajući prigovor savjesti, odbili pacijenticama izdati prepisanu kontracepciju. Nije zabilježeno, ali ne znači kako se nije i dogodilo, da na kasi kakve samoposluge blagajnica odbije prodati prezervativ, isto onako kao što bi klincima ispod 18 trebala reći ne kada na pult stave pivo, vino, ili cigarete. Ne znači također da ne postoje bibliotekari koji na najzabačenije police ili u bunkere stavljaju knjige koje propagiraju slobodnu ljubav, ili one u čijem se naslovu ili sadržaju spominje seks.

Stvari su prilično složene i crta koja dijeli slobodu od zabrane, ljudska prava od restrikcije, demokraciju od diktature (ne samo političke, već i građanske, koju nameće većina) nije ravna, kao što ni Zemlja, unatoč sve raširenijim sljedbenicima, nije ravna (ploča) već zaobljena (kugla).

Čitatelji ovog portala, njih 56 posto (od petstotinjak koliko ih je glasovalo) kažu kako im ne smetaju osobe koje stoje pred ulazom Opće bolnice u Slavonskom Brodu i molitvom zagovaraju pravo na život, protiveći se pobačaju. Da idem vaditi krv, obaviti ultrazvučno snimanje, ili pak na operaciju žuči, ni meni ne bi smetali. Pomislio bih možda: nemaju li ti ljudi pametnijeg posla, no poštovao bih njihovo pravo na iskazivanje vlastitog stava. Haj'mo reć', živimo u demokraciji.

No, što je sa ženama, djevojkama, osobito maloljetnicama, koje u bolnicu odlaze radi pobačaja? Kako ih oni doživljavaju? Pojačavaju li molitelji njihovu traumu, frustraciju, duševne patnje jer su se morale odlučiti na taj korak? Izazivaju li dodatni stres? Traumu? I kakav bi bio rezultat ankete kada bi se pitalo samo njih?

Ili, postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetnule u sretne buduće majke?

Ne znam kakvu će odluku donijeti gradonačelnik Duspara. Znam samo da će biti loše ne sasluša li i one zbog kojih molitelji stoje pred vratima Bolnice.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 18.3.2019. | 15:06

1

Markentig pojasnio mi ovo "u slučaju našeg gradonačelnika petero djece"? Ja imam 7-ero djece pa nemam toliku plaću?!
Heretik

Heretik

Komentirano: 18.3.2019. | 14:19

2

Predlažem i tebi pogotovo ovo ugodno,ukoliko možeš to odraditi,a ono korisno dolazi nakon toga.
Heretik

Heretik

Komentirano: 18.3.2019. | 14:18

3

Znači markentig zbog toga što si ti naveo on je visoko na ovoj skali? Super eto i ja idem spojiti ugodn s korisnim!
Tirza

Tirza

Komentirano: 18.3.2019. | 13:42

4

Vauu što si ti pametan ko kurac u sladoledu
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 18.3.2019. | 13:25

5

Heretik@ prije nego napišeš nešto tako zapitaj se kako se zakonski određuje visina plaća svih gradonačelnika u Hrvatskoj. Iznos plaća gradonačelnika ovisi, prema zakonu, i o poreznoj olakšici obzirom na broj djece (u slučaju našeg gradonačelnika-petero). Budi informiran!
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 18.3.2019. | 13:03

6

Samo za one koji mole u krugu bolnice, idi vježbaj pizda ti materina.
Heretik

Heretik

Komentirano: 18.3.2019. | 11:49

7

Visoko nam gradonačelnik kotira a sve ostalo na niskim granama, https://net.hr/danas/hrvatska/kolike-su-place-gradonacelnika-20-najvecih-hrvatskih-gradova-bandic-je-tek-cetvrti-evo-tko-je-na-vrhu-liste/
Stipe

Stipe

Komentirano: 18.3.2019. | 8:54

8

" Ili pak roditelje koji negoduju pred školama jer djeca ondje uče o " zemlji kao kugli, sferi. Mislim da je samo pitanje dana. Čekmo Elvisa!
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 18.3.2019. | 6:58

9

X_faktor@ U demokratskom društvu tvoj hipotetski slučaj tj reakcija na isti također ima elemente diskriminacije po istoj definiciji. Ako je nekome nešto dozvoljeno, isto mora biti drugima - sve ostalo je silovanje demokracije. Afirmacija i negacija uvijek su prisutne uz svaku aktivnost i ako će se razlozi za negaciju (u ovom slučaju, kako ih Drago navodi, trauma, frustracija i duševna patnja) biti plastično primjenjena na jednu grupu ljudi, a fleksibilno na drugu, onda ponovno govorimo o silovanju demokracije.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 18.3.2019. | 1:12

10

@X_faktor odlična paralela. Naravno da bi bilo diskriminirajuće a još naravnije je da bi bili uklonjeni u roku odmah. Jest da bi po nekoj fiktivnoj definiciji bila narušena njihova građanska prava i slobode ali jbg. ne pripadaju 'našima'. @joso87 tvoje etiketiranje onih koji misle drugačije "partizanijom" i neprepoznavanje suštine problema jasno govori o tvojoj ograničenosti i primitivizmu. Jel u tvojoj katolibanskoj sekti ima još glupljih od tebe ili uvjerljivo držiš prvu poziciju?

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije važno kolika je plaća, već koliko se vraća

Piše Drago Hedl

Nije važno kolika je plaća, već koliko se vraća

19.5.2019. | 14:00
Gdje je tu greška?, pita se naš junak, ostavši u šoku kako on, čak ni u mašti, ne može steći ono što je dužnosnicima s plaćom od 16, 17 ili 18 tisuća kuna pošlo na javi? Kako oni to mogu, a običan čovjek, čak kad se prepusti sanjarenju, ne može ni tada?
Gdje je tu greška?, pita se naš junak, ostavši u šoku kako on, čak ni u mašti, ne može steći ono što je dužnosnicima s plaćom od 16, 17 ili 18 tisuća kuna pošlo na javi? Kako oni to mogu, a običan čovjek, čak kad se prepusti sanjarenju, ne može ni tada?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bojte se trihinele, izumire zajedno sa svinjama

Piše Drago Hedl

Ne bojte se trihinele, izumire zajedno sa svinjama

5.5.2019. | 14:00
Mogli bismo se upitati ne maže li to, Brodsko-posavska županija, vrat debeloj guski. Naime, sa stotinjak tisuća kuna, pomaže vlasnicima registriranih klaonica da ispune zakonsku obvezu i pošalju meso svake zaklane životinje na analizu. Ali, što je s klanjem na obiteljskim seoskim
Mogli bismo se upitati ne maže li to, Brodsko-posavska županija, vrat debeloj guski. Naime, sa stotinjak tisuća kuna, pomaže vlasnicima registriranih klaonica da ispune zakonsku obvezu i pošalju meso svake zaklane životinje na analizu. Ali, što je s klanjem na obiteljskim seoskim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagradno pitanje: Što je LORA?

Piše Drago Hedl

Nagradno pitanje: Što je LORA?

28.4.2019. | 14:00
Kada bi postojali razumni i trezveni odgovori na sva ta pitanja i kada bismo kao društvo bili spremno prihvatiti istinu da sve iz (novije) prošlosti – a mislimo tu ponajviše na omladinske radne akcije – nije u današnje vrijeme neprihvatljivo, smiješno ili zastarjelo, sigurno se n
Kada bi postojali razumni i trezveni odgovori na sva ta pitanja i kada bismo kao društvo bili spremno prihvatiti istinu da sve iz (novije) prošlosti – a mislimo tu ponajviše na omladinske radne akcije – nije u današnje vrijeme neprihvatljivo, smiješno ili zastarjelo, sigurno se n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

Piše Drago Hedl

Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

21.4.2019. | 14:00
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se jedini ne stide Slavonije

Piše Drago Hedl

Brođani se jedini ne stide Slavonije

14.4.2019. | 14:00
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

Piše Drago Hedl

Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

7.4.2019. | 14:00
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

Piše Drago Hedl

Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

31.3.2019. | 14:15
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

Piše Drago Hedl

Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

24.3.2019. | 14:00
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

Piše Drago Hedl

Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

10.3.2019. | 14:00
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

Piše Drago Hedl

Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

3.3.2019. | 14:00
Oni koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, puno su opasniji od onog jadnog dvojca - jednog u Slavonskom Brodu, drugog u Novoj Gradiški - koje su ukebali s lažnom diplomom. Naime, njih je nemoguće eliminirati ih s mjesta na kojima se nalaze.
Takvi koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, da nikada nisu vidjeli svoje profesore, da ne znaju kako izgledaju fakultetske predavaonice i amfiteatri ili kako se ispunjava prijavnica za ispit, e, takvi su puno opasniji od onog jadnog dvojca - jed
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

Piše Drago Hedl

Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

24.2.2019. | 14:00
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

Piše Drago Hedl

Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

17.2.2019. | 14:00
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto mislim da Duspara nije krmak

Piše Drago Hedl

Zašto mislim da Duspara nije krmak

10.2.2019. | 14:00
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

Piše Drago Hedl

Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

3.2.2019. | 14:00
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

Piše Drago Hedl

Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

27.1.2019. | 14:00
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovci na glave doći će nam glave

Piše Drago Hedl

Lovci na glave doći će nam glave

20.1.2019. | 14:00
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan konj ne čini ergelu

Piše Drago Hedl

Jedan konj ne čini ergelu

13.1.2019. | 14:00
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

Piše Drago Hedl

Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

6.1.2019. | 14:00
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

Piše Drago Hedl

Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

30.12.2018. | 14:00
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

Piše Drago Hedl

Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

23.12.2018. | 14:00
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Opet smo tek vazali

Besjeda petkom

Piše: Husret Hasanović

Opet smo tek vazali