Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 15.7.2018. u 21:21
Prikaza: 2782
|

Piše Drago Hedl

Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno

root : Mandžukić i Slavonski Brod vole se javno.(Foto: REUTERS/SBplus)

Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački. Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.

DA je gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, ili bilo tko od njegovih prethodnika, odlučio da se ime grada na čijem je čelu, u promidžbene svrhe, pojavi na televizijama gotovo svih zemalja svijeta ne bi mu bili dovoljni ni svi gradski proračuni ''od stoljeća sedmog'' do danas. Nekoliko sekundi pojavljivanja hrvatske zastave na kojoj piše ''Slav. Brod'' u najgledanijim, udarnim televizijskim emisijama, kakvi su prijenosi sa Svjetskog nogometnog prvenstva (čija je gledanost, kako je objavljeno, prešla 3,4 milijarde ljudi), košta nezamislivo. A taj nezamislivi ''novac'', Slavonskom je Brodu poklonio Mario Mandžukić. Bespovratno, beskamatno.

Naša turbulentna povijest, kao da nas je više usmjerila na rušenje starih obilježja nego na to kako se odužiti onima koji to zaslužuju. Kao da nam je draže neki spomenik srušiti, nego podići novi.

Naravno, riječ je o onom prizoru nakon utakmice s Engleskom kada je nedvojbeni junak tog meča, strijelac gola koji nas je učinio svjetskim viceprvacima, Mario Mandžukić, s hrvatskom zastavom u rukama na kojoj je pisalo Slav. Brod, tu nezaboravnu sliku poslao u svijet.

Brođani prije svih, a potom i ostali Slavonci, već su bili ganuti kada je Mandžukić, na svoju Nike kopačku prije utakmice s Danskom u Nižnji Novgorodu, u osmini finala, ''tetovirao'' Slavonski Brod, ime svog rodnog grada. Mogao je, kako su to činili mnogi drugi nogometaši, na kopačku napisati ime drage, djeteta ili nešto treće, no Mandžukić se htio odužiti svom gradu i svojim sugrađanima. Pa je napisao: Slavonski Brod. Sjetio se svog grada u kojem je kao pučkoškolac naučio ne samo latiničnu abecedu već i onu nogometnu, u dresovima Marsonije i Željezničara.

Vidim, ima sada različitih ideja i inicijativa kako da se grad Slavonski Brod oduži svom sugrađaninu, Mariu Mandžukiću. Jedna je već, na inicijativu ovog portala, i ostvarena. Mandžukiću je dodijeljena Povelja počasnog građanina Slavonskog Broda i njegov grad odužio mu se brzo i učinkovito. Nije bilo mučnih rasprava među gradskim vijećnicima kakvih zna biti kada nekome treba dodijeliti priznaje. Svi su se složili, svi su bili ''za''. Bit će mu uručeno na velikoj fešti u Slavonskom Brodu kada se vrati iz Rusije.

To priznanje super Mario zaslužio bi i da nije bilo one geste s kopačkom i zastavom. Izgarao je u svakoj utakmici i pokazivao ''životinjsku snagu'' kako su njegovu neiscrpnu energiju nazivali sportski komentatori. No, ime Slavonskog Broda na Mandžukićevoj kopački i hrvatska zastava u njegovim rukama na kojoj je pisalo Slav. Brod, učinili su njegove sugrađane (pa i sve Slavonce) još ponosnijim, razdraganijim, još oduševljenijim.

U nas Hrvata baš nešto i nema navike da se građani pretjerano odužuju svojim gradovima, vjerojatno zbog toga što je obrnuta praksa još rjeđa. Mnogi, kada odu iz svojih sredina, a osobiti kada drugdje postignu kakav uspjeh (ne samo u nogometu ili sportu, već općenito) kao da zaborave odakle su došli, kao da se postide svojih sela i gradića i kao da im je neugodno reći gdje su im korijeni. Slično je i s našim općinama i gradovima: uvijek će radije nekakvo priznanje o rever okačiti kakvom aktualnom političaru, nego onome tko je proslavio njihovu sredinu. Takvi smo eto: tako jedni drugima – građani gradovima i gradovi građanima – vraćamo istom mjerom. Primjer Mandžukića i Slavonskog Broda pokazuje da može drugačije, bolje.

Više sam puta boravio u Sjedinjenim Američkim Državama i proputovao tu ogromnu, fascinantnu zemlju, od istoka do zapada, no ništa me ondje nije toliko impresioniralo kao činjenica koliko se svako mjesto, i ono najmanje i najzabitije, zna odužiti svojim uspješnim ljudima i koliko se njima diči. Od toga da su njihova imena postavljena na ulasku, uz oznaku mjesta, do malih spomen kuća ili muzeja s njihovim relikvijama. Ili su im podigli biste i spomenike.

Naša turbulentna povijest, za razliku od američke (koja ne poznaje rat na svom tlu od 1865.), kao da nas je više usmjerila na rušenje starih obilježja nego na to kako da se odužimo onima koji to zaslužuju. Kao da nam je draže srušiti neki spomenik, nego podići novi. Pa kad smo već kod nogometa, možda je najbolji primjer Županja, gdje je početkom devedesetih, u sveopćem rušenju spomenika, netko srušio i onaj podignut nogometnoj lopti (dobro, u međuvremenu je podignut novi) u čast stogodišnjice igranja nogometa u tom slavonskom gradiću.

Ako Županja, šezdesetak kilometar istočnije od Slavonskog Broda, može imati spomenik nogometnoj lopti, zašto Slavonski Brod, isto toliko kilometara uzvodno uz Savu, ne bi mogao imati spomenik kopački.

Onoj Mandžukićevoj na kojoj bi pisalo: Slavonski Brod.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 20.7.2018. | 13:14

1

Zanimljiv je način razmišljanja HDZ-ovaca. Ljubomorni su na gradonačelnika Dusparu. Kao, skuplja jeftine političke poene na Mandžukiću. Ovdje je jedino istina: ovo je grad u kojem je rođen Mandžukić, koji je bio jedan od značajnijih igrača naše nogometne reprezentacije na proteklom nogometnom prvenstvu svijeta... u Rusiji 2018. E sad, moramo se podsjetiti da su ratnici, u ovom slučaju naši nogometaši, trebali dobiti veliku potporu nas navijača. Gradonačelnik je to dobro obavio zajedno s građanima ovoga grada. Duspara je trenutno gradonačelnik, a mogao je to biti i Špicer (HDZ), naprimjer. Moramo si postaviti odmah pitanje pitanje: da li su naši reprezentativci zaslužili nezaboravni doček? Po mojem skromnom mišljenju...zaslužili su! Da li je Duspara to upriličio? Je. Mora se reći. Ovdje sve prestaje. Plačite vi HDZ-ovci što niste imali gradonačelnika iz vaših redova, baš u vrijeme kada su se dočekivali ratnici-nogometaši. Godinama ste, od 1991., dokazivali da niste zaslužili biti na čelu ovoga grada.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.7.2018. | 12:00

2

Tko prati i čita moje komentare, zna da sam na desetke puta komentirao kriminalno stanje promnetnica u gradu, aljkavo održavanje istih za koje od mene izvršitelji ne bi dobili ni kune, dapače, još bi ih poslao na sud zbog štete koju rade. Pri tome su mi argumenti oči i druga čula i to vide svi koji se voze gradom. Od tebe niti jednu argumentiranu kritiku još nisam pročitao.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.7.2018. | 11:57

3

Podsjetit ću te na tvoj komentar: "Duspara je u ovom članku usputno isto ko Kolinda u Rusiji. Njihovim biračima nije bitno što ne rade ništa konkretno, kvalitetno, bitno im je da su sveprisutni." Dakle, Duspšarin krimen je ovdje činjenica da ga sšominje jedan novinar. Fantastično ti je argumentirana kritika rada gradonačelnika.
mini_star

mini_star

Komentirano: 17.7.2018. | 16:33

4

Vrhunski novinar na platnom spisku Babinog portala. :-))) Jedini bolesnici ste vi, koji u svakom Babinom oponentu vidite HDZovca. Isto kao što i HDZovci vide komunjare. Za razliku od vas, kod mene mržnje nema, ni jednom na Babu nisam išao osobno, nego kritizirao njegova (ne)djela. Svaki put argumentirano. Ne mogu shvatiti vas, prozirne dupelisce, čak ni kad ste plačeni. U svojoj bjesomučnoj obrani Velikog vođe uvijek se isti komentatori javljaju i ne dopuštaju drugačije mišljenje, a svakog kritičara proglašavaju HDZovcem. Time Vođi samo štetite, jer ste iritantni svakom neutralnom čitatelju. Kritika političara je temelj demokracije, i služi usmjeravanju aktualne vlasti u željenom smjeru. Da je po vašem, živjeli bi u totalitarizmu u međuizbornom periodu. Razlika između mojih i vaših komentara je golema. Dok se vaša obrana Babe temelji na ad hominem verbalnom nasilju prema komentatorima drugačijeg mišljenja, ja iznosim činjenice i argumente. Da ne ostanem nedorečen, vodeći stručnjak za marketing na portalu bi mi mogao odgovoriti zašto je, ako je usputno spomenut, Duspara u članku boldan, i da li je to klasičan primjer subliminalne poruke?
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.7.2018. | 22:54

5

mini_star - očekujem da ćeš biti prisutan na svakoj brodskoj svećanosti kad postaneš gradonačelnik. Mandžukić je pronio cijelim svijetom ime Slavonskog Broda, a vrhunski hrvatski novinar je napisao da bi bilo koji gradonačelnik pa i onaj Slavonskog Broda dali sve za takvu promidžbu. Izist će vas vaša bolesna mržnja i zavist. To je opisao jedan velik čovjek ima već par desetljeća pa ću vas samo malo podsjetiti: "A oni - ta strašila - nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva, ni ljubavi, i ne mogu imati srama! Smrt je već u njima. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca! Sramit će ih se njihova djeca, jer su izgubili ljubav. ". Za smirenje bolesnog uma preporučam vam da pročitate neki od Hedlovih romana. Ovakvog si čoveka našao da falsifikuješ. Ko je vas poznavao,ni pakao mu nece tesko pasti.
mini_star

mini_star

Komentirano: 16.7.2018. | 22:37

6

Duspara je u ovom članku usputno isto ko Kolinda u Rusiji. Njihovim biračima nije bitno što ne rade ništa konkretno, kvalitetno, bitno im je da su sveprisutni.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 16.7.2018. | 9:21

7

Stipe@ .. .u nekoliko rečenica očita bukvicu bolesniku. Svaka čast! Postavio si mu točnu dijagnozu. Tipični HDZ-ovac, željan vlasti...podguznjak!
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.7.2018. | 9:11

8

Nije Duspara ni posbeno hvaljen, ni veličan da bi se tekst okarakterizirao kao podguzni, ljigav. Očito se radi o reakciji nekoga tko čovjeka istinski iz dna duše mrzi, onako kako samo to duševni bolesnici znaju. Duspara se spominje samo usputno kao trenutni gradonačelnik i ništa više. Trebaš potražiti pomoć, stručnu, medicinsku! Uz to, na nekim drugim portalima možeš čitati puno ljigavije tekstove o drugim političarima i posebno političarkama, zajedno s fejk komentarima, koji su prava demonstracija najnižeg podguznog, ljigavog torokanja (namjerno ne pišem novinarstva jer to oni nisu).

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

Piše Drago Hedl

Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

21.4.2019. | 14:00
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se jedini ne stide Slavonije

Piše Drago Hedl

Brođani se jedini ne stide Slavonije

14.4.2019. | 14:00
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

Piše Drago Hedl

Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

7.4.2019. | 14:00
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

Piše Drago Hedl

Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

31.3.2019. | 14:15
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

Piše Drago Hedl

Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

24.3.2019. | 14:00
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred Dusparom je teška odluka

Piše Drago Hedl

Pred Dusparom je teška odluka

17.3.2019. | 14:00
Postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetn
Postavimo pitanje drugačije: je li se i jedna žena, vidjevši molitelje pred ulazom u bolnicu, okrenula i vratila kući, preobraćena i odlučna roditi? Jesu li pogledi skrušenih molitelja s krunicom u ruci omekšali njihova srca pa su se od ubojica (kakvima ih molitelji vide) premetn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

Piše Drago Hedl

Brodska policija spasila bi ministricu Žalac

10.3.2019. | 14:00
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
Današnju priču završimo vicem koji se pričao u bivšem sustavu, a aktualan je i danas, možda i više nego prije. Partijski sekretar projurio kroz crveno svjetlo, zaustavi ga policajac (tada milicajac) iza raskršća i shvativši što je uradio, ispriča se uvaženom drugu: Oprostite, sam
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

Piše Drago Hedl

Od onih s lažnom diplomom opasniji su oni s pravom

3.3.2019. | 14:00
Oni koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, puno su opasniji od onog jadnog dvojca - jednog u Slavonskom Brodu, drugog u Novoj Gradiški - koje su ukebali s lažnom diplomom. Naime, njih je nemoguće eliminirati ih s mjesta na kojima se nalaze.
Takvi koji su diplomu stekli, a da ne znaju ni gdje se njihov fakultet nalazi, da nikada nisu vidjeli svoje profesore, da ne znaju kako izgledaju fakultetske predavaonice i amfiteatri ili kako se ispunjava prijavnica za ispit, e, takvi su puno opasniji od onog jadnog dvojca - jed
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

Piše Drago Hedl

Je li virovitički župan lav, a brodski bubamara?

24.2.2019. | 14:00
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
Jesu li tu županiju, u odnosu na ostale, poharala sva četiri jahača Apokalipse, a Brodsko-posavsku sačuvale dobre vile, ili je virovitički župan Igor Andrović bio revniji u proglašavanju elementarnih nepogoda? Možda su njegove veze s ministrom Tolušićem čvršće od onih između Maru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

Piše Drago Hedl

Prijedlog županu Marušiću: Pozovite Tolušića na kebab!

17.2.2019. | 14:00
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
Korist od te posjete bila bi dvostruka: em bismo, umjesto smrdljive farme dobili green field investiciju, em bi narod - vidjevši Tolušića kako masti brke poljskim kebabom – bio sto posto siguran da su priče o zagađenom mesu u Hrvatskoj, obična novinarska patka. I to ne patka iz u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto mislim da Duspara nije krmak

Piše Drago Hedl

Zašto mislim da Duspara nije krmak

10.2.2019. | 14:00
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
Čitam neki dan na jednom portalu kako gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu, novinar, koji ga je nazvao krmkom, poziva da na sudu ukrste sablje. Veli (novinar), ako se slavonskobrodski gradonačelnik na bilo koji način smatra povrijeđenim zbog toga što ga je nazvao krmkom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

Piše Drago Hedl

Trebaju li Pero Ćosić i Stribor Valenta dublere?

3.2.2019. | 14:00
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
Sretni će naročito biti hrvatski građani kojima je često muka od onoga što čuju iz usta svojih odabranika za koje su glasali, građani koji nerijetko osjećaju nelagodu i sram, slušajući što govore, baljezgaju i buncaju oni kojima bi najradije rekli ''odjebi'', kako to nedavno reče
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

Piše Drago Hedl

Brođani oprez: čuvajte se ministra Marića i kad darove nosi

27.1.2019. | 14:00
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
Kako je to jednostavno, i kako se toga netko već nije sjetio ranije?! Promijenite ime i prezime (iz jedne statističke regije preselite u drugu) i eto vas na konju. Dosta je bilo kiselog zelja, eto Slavoncima napokon i mesa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lovci na glave doći će nam glave

Piše Drago Hedl

Lovci na glave doći će nam glave

20.1.2019. | 14:00
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan konj ne čini ergelu

Piše Drago Hedl

Jedan konj ne čini ergelu

13.1.2019. | 14:00
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
Ne znam je li, i hoće li, Policijska uprava brodsko-posavska protiv vlasnika podnijeti prekršajni ili kazneni nalog, no i ako to učini, teško da će biti ičije odgovornosti: imovinu Državne ergele (konja) uništila je (ubila) državna tvrtka, Hrvatske željeznice. I čemu dizati frku
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

Piše Drago Hedl

Odlazi nam raja, drž'te ih za jaja!

6.1.2019. | 14:00
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje
Danas živimo u Europi bez granica (malo cinizma ne škodi), ljudi putuju slobodno i odlaze onamo gdje misle da će im biti bolje. I ne samo kad su u pitanju posao, zarada, lakši život. Odlaze onamo gdje misle da je društvo pravednije, gdje se ljude poštuje, cijeni njihovo znanje i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

Piše Drago Hedl

Kako da božićna bajka ne postane novogodišnja strava

30.12.2018. | 14:00
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
Nisam primijetio da Europska unija namjerava zabraniti jednokratnu upotrebu božićnih drvaca, stotina tisuća borića koji plaćaju glavom krajem svake godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

Piše Drago Hedl

Kako su Marušić i Ćosić sa Striborom Valentom pomeli pod

23.12.2018. | 14:00
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
Dođe mi nekako milo što su Ćosić i Marušić onim Valnetom obrisali pod. Ali, dođe mi i nekako žao što i mene HDZ Irske nije pozvao na domjenak ili neku drugu svečanost. Jer, stvarno, nikada nije bilo boljih razloga za slavlje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako sam bestidno prevario državu

Piše Drago Hedl

Kako sam bestidno prevario državu

16.12.2018. | 14:00
U Brodu ista priča kao na autocesti. Ralicama ni traga. Pomislim, zaboga, pa logično je što je i ovdje situacija ista: i ovdašnje je cestare iznenadio snijeg u prosincu, a i vikend je počeo pa se zimske službe razletjele. Baš kao pahuljice koje nemilice padaju.
U Brodu ista priča kao na autocesti. Ralicama ni traga. Pomislim, zaboga, pa logično je što je i ovdje situacija ista: i ovdašnje je cestare iznenadio snijeg u prosincu, a i vikend je počeo pa se zimske službe razletjele. Baš kao pahuljice koje nemilice padaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lepe knjige, lijepo gore

Piše Drago Hedl

Lepe knjige, lijepo gore

9.12.2018. | 14:00
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
Knjige, za razliku od floppy discova, CD-ova, memorijskih kartica… odlično gore i na kraju ipak se osvete onima koji ih spaljuju. U tami, onima koji ih spaljuju, knjige na lomači osvijetle njihova mračna lica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke