Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 20.1.2019. u 14:00
Prikaza: 1739
|

Piše Drago Hedl

Lovci na glave doći će nam glave

root : Lovci na glave doći će nam glave

U Hrvatskoj takvo zanimanje ne postoji, osim svojevrsne inačice u oblasti sporta koju je osobito razvio Zdravko Mamić, a mogli bismo ju nazvati ''lovac na noge''.

PROČITAO sam prošlog tjedna, baš na ovom portalu, preneseni tekst iz jednog drugog medija u kojem mi je za oko zapela rečenica kako su Hrvatskoj ''sve veća prijetnja strani poslodavci koji vrebaju buduće zidare i tesare još dok se školuju''. O kakvoj se prijetnji radi shvatio sam u sljedećoj rečenici: ''Poslodavci iz Nizozemske i drugih zemalja zovu i žele uspostaviti kontakt s našim učenicima kako bi ih, kad završe školu, odmah zaposlili''.

''Stojimo 15 minuta, pa vam po volji: tko hoće neka ode završiti fakultet, a tko neće može i na burek''.

Čitam, također prošloga tjedna i također na ovom portalu kako je finska stručnjakinja i članica hrvatskog tima ''Škola za život'', Paivi Nilivaare, u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održala predavanje o pozitivnim iskustvima i primjerima dobre prakse iz finskog obrazovnog sustava. Finski obrazovni sustav, po mnogima, jedan je od najboljih na svijetu.

Također prošlog tjedna pričaju mi poznanici iz Valpova kako njihova kćer krajem mjeseca odlazi u Veliku Britaniju, u Bristol, gdje želi studirati umjetnu inteligenciju. Prođe li testiranje, čeke je studentski kredit, svojevrsna stipendija, koji ću, u godišnjem iznosu od pet posto, kad se zaposli, vraćati 20 godina.

Sutra će u Osijeku, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici biti informativno predavanje pod nazivom ''Studiraj u Danskoj i Velikoj Britaniji'', namijenjeno učenicima i studentima. U Danskoj, gdje su predavanja na engleskom jeziku, za mlade koji dolaze iz zemalja Europske unije, studiranje je posve besplatno.

Dakle, ''prijetnja stranih poslodavaca'', ozbiljna je – i kako vidimo pomno isplanirana – kao da je izišla iz radionice CIA-e, koja se urotila da na suptilan način uzdrma temelje jedne male zemlje. No, je li baš tako?

U svijetu postoji zanimanje koje se zove headhunter, a tu englesku riječ, koja bi se na hrvatski mogla prevesti podosta jezovito - ''lovac na glave'' - Cambridge English Dictionary definira kao ''osobu koja pokušava uvjeriti nekoga da napusti svoj posao, nudeći joj drugi posao s većom plaćom i višim položajem''. U Hrvatskoj, koliko znam, takve osobe ne postoje, osim jedne vrste inačice, kad je u pitanju sport, gdje je takvu aktivnost, koja bi se mogla nazvati ''lovac na noge'', osobito razvio Zdravko Mamić. No, znamo kako je završilo.

Dok se u Hrvatskoj, u različitim oblicima, pojavljuju headhunteri, što se, vidjeli smo, krivo prevodi kao ''prijetnja stranih poslodavaca'', u nas teku zanimljivi paralelni procesi. Prvi je, kako se do diplome može doći i bez studiranja, što smo se više puta uvjerili. Najnoviji primjer, pazite dobro, dolazi iz Ministarstva obrazovanja i znanosti (!!!) gdje je uhvaćena osoba koja je radila s lažnom, krivotvorenom diplomom. Ne tako davno, isti se slučaj dogodio i u vrhu vlasti – u uredu premijera, kao tajnica, radila je Sandra Zeljko, osoba s krivotvorenom diplomom.

Drugi je, pak, proces nešto složeniji. Možete upisati ''večernje fakultete'' u kojekakvim Orašjima i sličnim ''sveučilišnim centrima'' susjednih država, ili kao što smo nedavno čitali o školovanju u Sanskom Mostu, gdje se za 17 dana i 2.500 konvertibilnih maraka, može dobiti diploma Srednje medicinske škole. Za diplomu medicinskog fakulteta, vjerojatno je potrebno nešto više vremena, možda mjesec-dva, i dakako, nešto više konvertibilnih maraka.

O takvoj vrsti školovanja postoji čak i vic. Staje autobus u Orašju, Sanskom Mostu ili nekom od sličnih ''Cambridgea'', ''Harvarda'', ''Oxforda'' ili ''Princentona'', a šofer kaže: ''Stojimo 15 minuta, pa vam po volji: tko hoće neka ode završiti fakultet, a tko neće može i na burek''.

Čitam, također, na ovom portalu, kako ravnateljica jedne srednje škole u Požegi kuka i zapomaže da ove školske godine nisu upisali ni jednog tesara, da školu pohađaju tek četiri zidara, soboslikar i krojačice, te osam stolara, s sve su to deficitarna zanimanje, ne samo u Požegi i Slavoniji, već i cijeloj Hrvatskoj.

Sve druge pohvatali su ''lovci na glave'' jer, kao što rekosmo u početku ''sve su veća prijetnja strani poslodavci koji vrebaju buduće zidare i tesare još dok se školuju'' i što je najgore, čim završe školu - nude im posao.

A što nama jadnima ostaje? Pa recimo, umjesto da mlade školujemo za tesare, zidare, kuhare, krojače ili soboslikare kojih kronično manjka i koje nam, kao i liječnike, inženjere, programere, arhitekte… odvlače ''lovci na glave'', otvorimo u školama odjeljenja koja njima nisu zanimljiva. Primjerice, smjerove za državne tajnike, ravnatelje državnih agencija, pročelnike, načelnike i gradonačelnike, glasnogovornike… Možda bi to bilo rješenje da zadržimo mlade u Hrvatskoj? Možda, kada ne bi postojao mali problem. Za takva zanimanja koja nam nikakav headhunter neće odvući u inozemstvo, puno važnija od svjedodžbe ili diplome (stvarne ili krivotvorene, nebitno), važnija je stranačka iskaznica.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Alen_K

Alen_K

Komentirano: 20.1.2019. | 20:30

1

U zemlji od 4 milijuna stanovnika previše je i 4 sveučilišta ako se želi iznjedriti kvaliteta . Puno nečega , u ovom slučaju diploma dovodi do pojave koja se naziva inflacija , do pada vrijednosti , u ovom slujaču diplome ai vrijednosti sveučilišta . Jer , mora se priznati , nismo baš zemlja koja njedri jako puno iznad prosječno pametnih ljudi koji bi mogl biti sveučilišni profesori a koji bi onda to svoje stečeno znanje uz pomoć nadnaravne inteligencije bili sposobni prenositi drugima . Što je riješenje ? Shvatiti kako smo mala zemlja , može se reći periferija velike države EU . Nismo više ograničeni svojim granicama .Drugo , iskorijeniti korupciju koaj je svagdje davno prepoznata kao iskonsko zlo za svaku državu , pojava koja dovodi do erozije kvalitete bilo koje vrste .Suzbiti nepotizam i stranačku poobnost a što nije ništa drugo nego izvor korupcije . Imamo predivnu zemlju biser unutar Eu , ali ispada da se baca pred svinje . A stara izreka glasi da se to ne radi . Bojim se da bi nas odgovrni vrlo brzo mogli zamijeniti sa nekim drugim , pogotovo u svijetlu vidljivih migracija sa Istoka .
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.1.2019. | 19:10

2

Prođe li testiranje, čeke je studentski kredit, svojevrsna stipendija, koji ću, u godišnjem iznosu od pet posto, kad se zaposli, vraćati 20 godina. - eto recepta za zadržavanje mladih. Britanci nisu toliko bogati da skupe stvari dijele besplatno. Mi možemo čak biti puno solidarniji, humaniji, socijalniji pa takav kredit i oprostiti učeniku/studentu koji će nakon školovanja ostati raditi u RH ba rza dvostruko vrijeme školovanja. Nakon toga, nek ide da ne ispadne da ga netko prisilčjava da ovdje ostane. Ili ako će iči odmah, neće mu biti strašno od velike strane plaće otplaćibvati kredit.
Stipe

Stipe

Komentirano: 20.1.2019. | 19:07

3

''večernje fakultete'' u kojekakvim Orašjima i sličnim ''sveučilišnim centrima'' susjednih država - uskoro kada krene sveučilište u Brodu neće morati putovati ni do Orašja :(

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod čuvajte čistim, smeće bacajte preko Save

Piše Drago Hedl

Slavonski Brod čuvajte čistim, smeće bacajte preko Save

17.11.2019. | 14:00
Rafinerija preko Save u drugoj je državi (ili bolje rečeno, državi u državi, Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini), a njome, pak, upravlja vlasnik iz treće države, u Rusiji.
Rafinerija preko Save u drugoj je državi (ili bolje rečeno, državi u državi, Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini), a njome, pak, upravlja vlasnik iz treće države, u Rusiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke su pljačkaške organizacije pod zaštitom države

Piše Drago Hedl

Banke su pljačkaške organizacije pod zaštitom države

10.11.2019. | 14:00
Kada banke pljačkaju građane, kada to čine svakodnevno, na sve bezobzirnije, bezobraznije i brutalnije načine, a sve, s nevinim osmijehom na licu (podsjećamo: pogledajte njihove reklamne oglase i spotove), nema policije, specijalaca, dugih cijevi… da uhvate pljačkaše koji građani
Kada banke pljačkaju građane, kada to čine svakodnevno, na sve bezobzirnije, bezobraznije i brutalnije načine, a sve, s nevinim osmijehom na licu (podsjećamo: pogledajte njihove reklamne oglase i spotove), nema policije, specijalaca, dugih cijevi… da uhvate pljačkaše koji građani
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slova koja lome kosti

Piše Drago Hedl

Slova koja lome kosti

3.11.2019. | 14:00
Odmah iza Domovinskog rata uvedeno je nepisano pravilo da ni jedna registracijska pločica, bez obzira počinjala li sa SB, OS, ZG, VU (naročito), iza one tri ili četiri brojke ne završava sa BG. Običaj se održao sve do danas, pa ni na jednom vozilu nećete vidjeti registracijsku pl
Odmah iza Domovinskog rata uvedeno je nepisano pravilo da ni jedna registracijska pločica, bez obzira počinjala li sa SB, OS, ZG, VU (naročito), iza one tri ili četiri brojke ne završava sa BG. Običaj se održao sve do danas, pa ni na jednom vozilu nećete vidjeti registracijsku pl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

Piše Drago Hedl

Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

27.10.2019. | 14:00
Na svu sreći imamo premijera i Vladu koja zna rješenje. Postoji eto Projekt Slavonija, osmišljen i pomno razrađen u hrvatskoj Vladi i višekratno demonstriran i prezentiran po slavonskim gradovima, županijama i općinama. Taj projekt, bar tako tvrde iz Vlade, osmišljen je kako bi p
Na svu sreći imamo premijera i Vladu koja zna rješenje. Postoji eto Projekt Slavonija, osmišljen i pomno razrađen u hrvatskoj Vladi i višekratno demonstriran i prezentiran po slavonskim gradovima, županijama i općinama. Taj projekt, bar tako tvrde iz Vlade, osmišljen je kako bi p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubij Dusparu, štiti lopine!

Piše Drago Hedl

Ubij Dusparu, štiti lopine!

20.10.2019. | 14:00
Radikalno? Možda. Ali ondje gdje institucije ne rade svoj posao a sudstvo nije neovisno, čini se: jedino moguće.
Radikalno? Možda. Ali ondje gdje institucije ne rade svoj posao a sudstvo nije neovisno, čini se: jedino moguće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stisnite premijera, ministre, župana, gradonačelnika

Piše Drago Hedl

Stisnite premijera, ministre, župana, gradonačelnika

13.10.2019. | 14:00
Siguran sam da bi u Hrvatskoj bio sjajan biznis plasirati na tržište male gumene figurice (slične Trumpovoj) na kojima bi pisalo: stisnite premijera, ministra, župana, gradonačelnika, ili nekog od naših omiljenih saborskih zastupnika ili predsjednika stranaka. Koliko bi tek tu fe
Siguran sam da bi u Hrvatskoj bio sjajan biznis plasirati na tržište male gumene figurice (slične Trumpovoj) na kojima bi pisalo: stisnite premijera, ministra, župana, gradonačelnika, ili nekog od naših omiljenih saborskih zastupnika ili predsjednika stranaka. Koliko bi tek tu fe
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

Piše Drago Hedl

Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

6.10.2019. | 14:00
Jedan od tri moguća zaključka kaže kako u Slavoniji živi posebna sorta naroda, lijenog i nesposobnog, neukog i primitivnog, nezainteresiranog i tupavog, naroda intelektualno zatrovanog slaninom, čvarcima i rakijom, nesposobnog da misli i brine se o sebi, pa nema nikakvog smisla p
Jedan od tri moguća zaključka kaže kako u Slavoniji živi posebna sorta naroda, lijenog i nesposobnog, neukog i primitivnog, nezainteresiranog i tupavog, naroda intelektualno zatrovanog slaninom, čvarcima i rakijom, nesposobnog da misli i brine se o sebi, pa nema nikakvog smisla p
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

Piše Drago Hedl

''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

29.9.2019. | 14:00
Postoji jedan mali problem. Što ćemo s molitvom ''Zdravo Marijo''. Molitvom koja se jednako molila prije komunizma, za vrijeme komunizma i poslije njega. Uistinu ne vjerujem da se i najradikalniji protivnici pozdrava ''Zdravo'', kad se u crkvi, u tišini, ili miru vlastitog doma p
Postoji jedan mali problem. Što ćemo s molitvom ''Zdravo Marijo''. Molitvom koja se jednako molila prije komunizma, za vrijeme komunizma i poslije njega. Uistinu ne vjerujem da se i najradikalniji protivnici pozdrava ''Zdravo'', kad se u crkvi, u tišini, ili miru vlastitog doma p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

Piše Drago Hedl

Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

25.8.2019. | 14:00
Još jedan korak dalje, svakako je pitanje zašto je USKOK tako poletno krenuo u istrage Žalčeve, Tolušića, Marića i Kuščevića, sad kad su postali bivši, a zašto ni približno elana nije pokazao prije nego li su postali bivši. Odgovor na ovo pitanje zapravo otkriva formulu po kojoj
Još jedan korak dalje, svakako je pitanje zašto je USKOK tako poletno krenuo u istrage Žalčeve, Tolušića, Marića i Kuščevića, sad kad su postali bivši, a zašto ni približno elana nije pokazao prije nego li su postali bivši. Odgovor na ovo pitanje zapravo otkriva formulu po kojoj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

Piše Drago Hedl

Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

18.8.2019. | 14:00
Zar je dakle, moguće da drugi po veličini slavonski grad i sedmi po broju stanovnika u Hrvatskoj, Slavonski Brod, neće imati svog predsjedničkog kandidata? Zar će dopustiti da Osijek ima dva, a on, Slavonski Brod, ni jednog?
Zar je dakle, moguće da drugi po veličini slavonski grad i sedmi po broju stanovnika u Hrvatskoj, Slavonski Brod, neće imati svog predsjedničkog kandidata? Zar će dopustiti da Osijek ima dva, a on, Slavonski Brod, ni jednog?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

Piše Drago Hedl

Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

11.8.2019. | 14:00
Dogovori se, poznato je, mogu ostvariti na više načina. Diplomacija nas uči da se najbrže postižu mrkvom i batinom. Pri tom, takav redoslijed nije nužan. Može prvo mrkva (primamljiva ponuda), a potom batina (ozbiljna prijetnja), ali može i obrnuto. Također, nije nužno da se upotr
Dogovori se, poznato je, mogu ostvariti na više načina. Diplomacija nas uči da se najbrže postižu mrkvom i batinom. Pri tom, takav redoslijed nije nužan. Može prvo mrkva (primamljiva ponuda), a potom batina (ozbiljna prijetnja), ali može i obrnuto. Također, nije nužno da se upotr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzvik ''Živio ćaća'' bolji je nego poziv na 112

Piše Drago Hedl

Uzvik ''Živio ćaća'' bolji je nego poziv na 112

4.8.2019. | 14:00
Da su dečki iz Slavonskog Broda na radu u Dubrovniku, ili ona obitelj iz Kešinaca, bili samo malo snalažljiviji, da su na komadu papira napisali ''Ćaća'' i nešto glasnije viknuli ''Živio ćaća'', policija bi se stvorila u tren i reagirala u sekundi.
Da su dečki iz Slavonskog Broda na radu u Dubrovniku, ili ona obitelj iz Kešinaca, bili samo malo snalažljiviji, da su na komadu papira napisali ''Ćaća'' i nešto glasnije viknuli ''Živio ćaća'', policija bi se stvorila u tren i reagirala u sekundi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Brod i Osijek postati dio Istre?

Piše Drago Hedl

Hoće li Brod i Osijek postati dio Istre?

28.7.2019. | 14:00
Vlada Slavoniji nije dala ništa posebno, nikakvu injekciju koja bi je vratila u život, već blagi analgetik da manje boli dok umire. Uz to, našla je i načina da se naruga Slavoncima.
Vlada Slavoniji nije dala ništa posebno, nikakvu injekciju koja bi je vratila u život, već blagi analgetik da manje boli dok umire. Uz to, našla je i načina da se naruga Slavoncima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog brodske županije HDZ mijenja ime

Piše Drago Hedl

Zbog brodske županije HDZ mijenja ime

21.7.2019. | 14:00
Ne bi ih to puno ni koštalo: kratica HDZ ostaje ista, ne bi morali mijenjati ni logotip. A i slogan ''Vjerodostojno'', tako bi postao još vjerodostojniji, pa bi glatko i ponosno mogli reći: Naše ime je naš program!
Ne bi ih to puno ni koštalo: kratica HDZ ostaje ista, ne bi morali mijenjati ni logotip. A i slogan ''Vjerodostojno'', tako bi postao još vjerodostojniji, pa bi glatko i ponosno mogli reći: Naše ime je naš program!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruka ruku mije, nafta obadvije

Piše Drago Hedl

Ruka ruku mije, nafta obadvije

14.7.2019. | 14:00
Ovih dana na okućnici Slavice Mendelski u Garčinu pojavio se moćni rovokopač, gusjeničar, 35-tonski kamioni i desetak radnika vinkovačke tvrtke Sokol, te još četvero-petero ljudi (neki i iz JANAF-a) koji su nadgledali radove. JANAF je službeno objavio kako je riječ o redovitom od
Ovih dana na okućnici Slavice Mendelski u Garčinu pojavio se moćni rovokopač, gusjeničar, 35-tonski kamioni i desetak radnika vinkovačke tvrtke Sokol, te još četvero-petero ljudi (neki i iz JANAF-a) koji su nadgledali radove. JANAF je službeno objavio kako je riječ o redovitom od
SBplus.hr, Slavonski Brod : Premijerov san u staklarskoj radnji

Piše Drago Hedl

Premijerov san u staklarskoj radnji

7.7.2019. | 14:00
Automobilski gigant, koji diljem svijeta zapošljava 660.000 ljudi, svjestan svih prednosti lokacije (autocesta, željeznička pruga, riječna luka, tradicija u metaloprerađivačkoj industriji…) pored tolikih ponuda, odlučio se baš ovdje, na parceli većoj od 85 hektara, graditi novu t
Automobilski gigant, koji diljem svijeta zapošljava 660.000 ljudi, svjestan svih prednosti lokacije (autocesta, željeznička pruga, riječna luka, tradicija u metaloprerađivačkoj industriji…) pored tolikih ponuda, odlučio se baš ovdje, na parceli većoj od 85 hektara, graditi novu t
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stranačka iskaznica bolja je od lutrije u komunizmu

Piše Drago Hedl

Stranačka iskaznica bolja je od lutrije u komunizmu

30.6.2019. | 14:00
Rečenica o tome kako će ljudi ''ostati u našoj općini ako im se osigura posao'', danas ima smisla koliko i tvrdnja da je Zemlja ravna ploča. Naravno, još ima onih koji vjeruju i u jedno i u drugo.
Rečenica o tome kako će ljudi ''ostati u našoj općini ako im se osigura posao'', danas ima smisla koliko i tvrdnja da je Zemlja ravna ploča. Naravno, još ima onih koji vjeruju i u jedno i u drugo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mačići se bacaju u vodu, kučići pale benzinom

Piše Drago Hedl

Mačići se bacaju u vodu, kučići pale benzinom

16.6.2019. | 14:00
Ubojici bi trebalo smanjiti kaznu jer se ne radi o djelu teškog ubojstva, već usmrćenja. Kao što vidite, razlika je ogromna: nije isto kada vas netko ''teško ubije'' ili samo ''usmrti''. Kao što je i razlika kada vas netko 88 puta ubode nožem, ili kada vas polije benzinom i zapal
Ubojici bi trebalo smanjiti kaznu jer se ne radi o djelu teškog ubojstva, već usmrćenja. Kao što vidite, razlika je ogromna: nije isto kada vas netko ''teško ubije'' ili samo ''usmrti''. Kao što je i razlika kada vas netko 88 puta ubode nožem, ili kada vas polije benzinom i zapal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici Đure dobili otkaz, ali je brodska župa spašena!

Piše Drago Hedl

Radnici Đure dobili otkaz, ali je brodska župa spašena!

9.6.2019. | 14:00
I kakvu poruku iz svega izvući? Držeći se onog naslova iz Novog lista, možda bismo mogli reći da stečajevi puno bolje završe kad su u božjim rukama, nego u rukama naših političara.
I kakvu poruku iz svega izvući? Držeći se onog naslova iz Novog lista, možda bismo mogli reći da stečajevi puno bolje završe kad su u božjim rukama, nego u rukama naših političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue Boysi

Piše Drago Hedl

Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue Boysi

2.6.2019. | 14:00
U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš
U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :