Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 2.6.2019. u 14:00
Prikaza: 991
|

Piše Drago Hedl

Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue Boysi

root : Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue BoysiNavijačka skupina 'Bad Blue Boys'(Foto: balkanskinavijaci.com)

U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš u svakoj izbornoj kampanji, kada nam se ona poštenjačka lica, ljupka i pitoma, lica ih kojih zrači poštenje i dobročinstvo, smiješe sa svih strana. Zato ih i biramo.

SJEDITE na prepunim tribinama nogometnog stadiona, dolje na terenu igraju, recimo, Hajduk i Dinamo, a vi, kao navijač Torcide, nikako da se pomirite s onim golovima modrih u 17. i 83. minuti. Sigurni ste, stavili biste ruku u vatru, da su oba pogotka postignuta iz zaleđa, da su oba pomoćna sudca, jedan u prvom, drugi u drugom poluvremenu, pogodovala Dinamu. Vidjeli ste tu nepravdu ne samo vi, već i svi na tribinama, ali tribine ne odlučuju, za to postoje suci. Utakmica završava, glavni sudac odsvirao je kraj, a gorki osjećaj nepravde i sumnja u neregularnost utakmice, vaša je privatna stvar.

Svaki čovjek, veli Bandić, koji je u ovoj zemlji nešto napravio, proveo je bar 30 dana u zatvoru. Zato, samo stranačke ljude u sudska vijeća: oni najbolje znaju kako je ondje kamo osuđenike šalju.

A onda saznajete nešto nevjerojatno: oba pomoćna suca, koji nisu podigli zastavicu kad su Dinamovci bili u zaleđu i pustili su da se utakmica nastavi, pa je Dinamo dao golove, istaknuti su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. Zakamuflirali se lijepo u sudački dres, stali uz rub terena i zajedno sa zastavicom, uzeli nogometnu pravdu u svoje ruke.

Nije dokraja isto, ali je slično. Nađete se, recimo, u sudnici Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a uz sudca ili sutkinju, sjedi dvoje sudaca porotnika. Sve vam se nekako čini da suđenje po vas neće dobro završiti, a zle slutnje ostvaruju se kada stigne presuda. Poput onog Torcidaša s početka priče i vi otkrivate kako su sudci porotnici članovi političkih stranaka, i to, gle vraga, baš onih za koje ne samo što nikada niste glasovali, već ste ih u više navrata i javno kritizirali. Pa, nakon presude, imate ružan osjećaj da su vam spakirali. Tim prije što u Zakonu u sudovima, baš zbog tog osjećaja koji se u sudnici može opravdano javiti, ni sudac, niti porotnici, ne mogu biti članovi političkih stranaka. Ali su se, kao ona dvojica Bad Blue Boysa, preobukli i zakamuflirali, misleći kako ih se neće prepoznati.

Nedavno sam, pišući u Telegramu, objavio podatak kako su čak 15 od 36 sudaca porotnika na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu članovi neke političke stranke. Doduše, u sudnicu ne dolaze u stranačkim majicama kakve su nosili na predizbornim skupovima stranke koja im je ''u srcu'', već u pristojnoj građanskoj odjeći, ali po društvenim mrežama i na Internetu sve vrvi od njihov selfija, na kojima su, kao Indijanci ratničkim, oni premazani stranačkim bojama.

Tih 15 sudaca porotnika, članova političkih stranaka, u sudnici Županijskog suda, motre da sve bude po zakonu, a sami ga ne poštuju. Oni, s obzirom da su stranački opredijeljeni, ne mogu biti objektivni, ali čak i da jesu, da ''zamrznu'' svoje članstvo dok su u sudnici, poput predsjednice Republike dok je na Pantovčaku, kod onoga koji sjedi na optuženičkoj klupi, uvijek može proklijati sumnja u njihovu pristranost.

Prije nekoliko godina, u jednoj građanskoj parnici u kojoj sam sudjelovao, predmet je došao u ruke sudcu o kojem sam napisao dva-tri teksta, u za njega, nepovoljnom kontekstu. Moj odvjetnik zatražio je njegovo izuzeće, a predsjednik Općinskog suda u Osijeku to prihvatio, napisavši u obrazloženju da time želi isključiti osjećaj stranke o mogućoj pristranosti suca. Tako bi to trebalo biti na sudu. Ali često nije.

Ovih dana, Gradsko vijeće Vukovara biralo je sudce porotnike i gotovo svi bili su članovi političkih stranaka. A znate kakav je, kad su upozoreni da je to protivno zakonu, bio odgovor nekih vijećnika: suci porotnici moraju biti časni ljudi, a koga mi bolje poznajemo nego članove stranaka kojima pripadamo. Pa je logično da njih biramo.

U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš u svakoj izbornoj kampanji, kada nam se ona poštenjačka lica, ljupka i pitoma, lica ih kojih zrači poštenje i dobročinstvo, smiješe sa svih strana. Zato ih i biramo.

Trebalo bi, stoga, hitno primijeniti Zakon o sudovima i napisati kako suci porotnici to ne mogu biti ako nisu članovi neke političke stranke. Jer, čuli smo u Vukovara (a praksa je pokazala i u Slavonskom Brodu) upravo su to ljudi koje najbolje poznajemo. I naravno, moraju imati još jednu osobinu, na koju je ovoga tjedna ukazao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svaki čovjek, veli Bandić, koji je u ovoj zemlji nešto napravio, proveo je bar 30 dana u zatvoru.

Zato, samo stranačke ljude u sudska vijeća: oni najbolje znaju kako je ondje kamo osuđenike šalju.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Klima

Klima

Komentirano: 5.6.2019. | 8:24

1

Stipe ti kao vrsni pravnik. Daj nam članak zakona po kojem ga treba osloboditi i par primjera sličnih. Puno gledaš američke serije izgleda.
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.6.2019. | 9:41

2

Nema to veze s gotivljenjem, već sa pravnim činjenicama. O svemu mudraci govore, osim o meritumu. Dajte članak zakona i par drugih primjera iz prakse! Možda je Prodanović radio u ovom slučaju pro bono? Kako znaš da se ne žali? Neki dan gledam starog čovjeka kojemu su popalili kuću i koji se sudi preko 30 godina, ulaže žalbe, moli za požurnice itd itd. Bit će gospodo da ste vi iz pravosuđa, jer ga bezrezervno gotivite. Ili valjda inače ništa ne valja, ali je baš u ovom slučaju proradilo kao švicarska urica??? Isti su suci stalno u igri, isti pravosudni sustav.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 9:18

3

Klima nekada i kada ne obrane služe svrsi ,dobiju olakotne okolnosti novi svjedoci iz tpm. i tako se kolo vrti i ode u zastaru ili neka minimalna kazna , služe svrsi samo odakle običnom čovjeku novci da ih zastupa i kada smo u pravu.Što misliš kakva je sada paša sa udrugom franak ovaca za šišanje koliko god hočeš. baš me zanima kako če pobijediti bankarski lobi umrežen sa politikom i zakonom a plus banke strani vlasnici i na svakom ugovoru tvoj ili moj potpis da se slažemo, trajati če godinama dok ne umremo
Klima

Klima

Komentirano: 4.6.2019. | 8:53

4

Mentalist o tomu i govorim. Ako netko uzme Prodanovića. Koji košta najviše u državi i on ga ne obrani jer čovjek voli gubiti kao. A onda i dalje vjerovati kako nije kriv. Nije mi to zdrav razum.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 8:40

5

Da, još nitko nije postavio pitanje koliko košta sat tih odvjetnika koji pronalaze sikope ,oslobađaju lopove i odakle ljudima koje zastupaju ti novci,to je isto problem, kako da ja skupim za jamčevinu 5000 kuna a kamoli 17 miliona , ništa tu ne štima , lopovija na sve strane i svi šutimo ili se prepucavamo preko lokalnih portala,jel znaš gdje je onaj klinac iz makarske koji je zgazio dvije djevojčice , dečko odnosno tatin sin odmara se u švicarskoj i boli ga jedna stvar
Klima

Klima

Komentirano: 4.6.2019. | 8:05

6

Stipe ti za Sanadera znaš da se nakrao itd i da je kriv (slažem se) ali za dotičnog gospodina govoriš kako je osuđen prije suđenja. Da li se žalio gospodin nakon prve presude? Kojem sudu? Ako je lokalni u SB naštiman. Da sam ja u pitanju, a znam da sam nevin ne bi se prijavio da idem u zatvor nego bi pisao žalbe do Strasbourga. A ti gospodina očito gotiviš i vjeruješ njegovoj priči. Možda bi i Mamiću povjerovao jer i po njemu je sve logično i naštimano.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 7:01

7

Stipe , ok čovjek je kriv i to je manje bitno jer je on jedan od deset tisuča koji bi trebali biti u zatvoru.Sitna je on riba kapitalci su na sigurnom ili ih štite stranke ,politika sudstvo, BIH,Dali ti stvarno misliš da su tTodorić ,Sanader mogli napraviti to što su napravili sami .Ortački kapitalizam možeš uništiti samo na jedan radikalni način oduzimanjem imovine i da netko dobro najebe kao primjer drugima,guljenje krompira i odgađanje ročišta nisu ti načini pa od uhičenja nadana prošlo je četiri godine i nije proces još ni krenuo o čemu mi pričamo. Ne trebamo iči dalje od Broda pa pogledaj tko je porotnik i mi pričamo o presudama,sinkopama,to je pobjeglo daleko i potpuno izmaklo kontroli.
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.6.2019. | 23:59

8

Dakle Klima, logika ti nije jača strana. Ako jedan Prodanović uspijeva obraniti Sanadera za kojega svi znamo da se nakrao koliko je širok i dugačak, gdje se radi o milijunima eura, činjenica da nije mogao obraniti Zovaka vjerojatno govori sama za sebe - bio je to slučaj u kojemu je presuđeno i prije suđenja. Raspitaj se po kojem članku kojeg zakona je izrečena ta presuda! PatakKlis - ti si vjerojatno u HDZ-u pa ćeš lako Klimi objasniti kako se to radi, kada se nekoga treba sudski pokopati. Zajebao si se u vezi SDP-a, jer Zovaka podjednak ne vole ni u HDZ-u ni u SDP-u, koliko ja znam. Nemam potrebu bilo koga braniti, nego vas samo pozivam, kad već konstantno komentirate, da navedete članak nekog zakona po kojemu je presuda izrečena te da spomente bar još jedan, dva slučaja da je netko u RH osuđen po tom članku tog zakona. Moguće da ja ne znam i da sam neupućen totalno. Prosvijetlite me! PS. ako je netko bjelodano kriminalac, zašto je potrebno protuzakonito namještati portonike? Govori li vam to što?
Klima

Klima

Komentirano: 3.6.2019. | 21:05

9

Nisam pravnik naravno . Ali Prodanović je jako ozbiljan odvjetnik. Možda su Walter i Stipe u kombinaciji trebali braniti dotičnog gospodina jer Prodanović nije taj kapacitet. Ako je tako sve jednostavno Zar mislite da bi Prodanović mirno šutio? Mislite da on voli gubiti parnice? Mislite da to nije izvlačenje love? Prebaciti iz firme u firmu da bi se prikazale drugačije bilance. Ali branite ih Vi samo. Zato nam i je tako.
PatakKlis

PatakKlis

Komentirano: 3.6.2019. | 19:59

10

Stipe....jako dobro pitanje bi bilo ovdje tko je se izblamirao ? Klima ili ti kad si naveo ovo kako se sve moze vidjeti u kolumnama sbplusa !? Ja osobno , SVAKI CLANAK ,nebitno gdje procitan uzmem s rezervom tj. u startu mu nevjerujem 50 %, a razklog je sto se 90% nasih novinara proda za 100 eura i pise clanak po potrebi a ne po savjesti . No , eto ti si procitao u kolumni pa znas !? Walter je clan sdp-a i boli ga sto je netko iz sdp-a osudjen pa sad drvlje i kamenje po svima koji opravdavaju presudu . Kakve je malverzacije onda radio jedan Jerko ( a vjeruj da se za mnoge jos i ne zna) danas ovaj drugi Jerko (jankovic) radi jos vise i gore . Naravno,govorim o drvnoj industriji u kojoj sam proveo jedan komad svoga zivota radeci u istoj . Walter,ti prozivas a nista konkretno ne govoris , pokazujes da si politicar . Svatko imalo posten i moralan ce podrzati presudu i traziti da se istom mjerom osude i ovi iz zlocinacke organizacije i svi buduci koji budu dolazili . Samo nepostena i korumpirana osoba ce traziti opravdanje za kriminal .

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

Piše Drago Hedl

Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

25.8.2019. | 14:00
Još jedan korak dalje, svakako je pitanje zašto je USKOK tako poletno krenuo u istrage Žalčeve, Tolušića, Marića i Kuščevića, sad kad su postali bivši, a zašto ni približno elana nije pokazao prije nego li su postali bivši. Odgovor na ovo pitanje zapravo otkriva formulu po kojoj
Još jedan korak dalje, svakako je pitanje zašto je USKOK tako poletno krenuo u istrage Žalčeve, Tolušića, Marića i Kuščevića, sad kad su postali bivši, a zašto ni približno elana nije pokazao prije nego li su postali bivši. Odgovor na ovo pitanje zapravo otkriva formulu po kojoj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

Piše Drago Hedl

Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

18.8.2019. | 14:00
Zar je dakle, moguće da drugi po veličini slavonski grad i sedmi po broju stanovnika u Hrvatskoj, Slavonski Brod, neće imati svog predsjedničkog kandidata? Zar će dopustiti da Osijek ima dva, a on, Slavonski Brod, ni jednog?
Zar je dakle, moguće da drugi po veličini slavonski grad i sedmi po broju stanovnika u Hrvatskoj, Slavonski Brod, neće imati svog predsjedničkog kandidata? Zar će dopustiti da Osijek ima dva, a on, Slavonski Brod, ni jednog?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

Piše Drago Hedl

Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

11.8.2019. | 14:00
Dogovori se, poznato je, mogu ostvariti na više načina. Diplomacija nas uči da se najbrže postižu mrkvom i batinom. Pri tom, takav redoslijed nije nužan. Može prvo mrkva (primamljiva ponuda), a potom batina (ozbiljna prijetnja), ali može i obrnuto. Također, nije nužno da se upotr
Dogovori se, poznato je, mogu ostvariti na više načina. Diplomacija nas uči da se najbrže postižu mrkvom i batinom. Pri tom, takav redoslijed nije nužan. Može prvo mrkva (primamljiva ponuda), a potom batina (ozbiljna prijetnja), ali može i obrnuto. Također, nije nužno da se upotr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzvik ''Živio ćaća'' bolji je nego poziv na 112

Piše Drago Hedl

Uzvik ''Živio ćaća'' bolji je nego poziv na 112

4.8.2019. | 14:00
Da su dečki iz Slavonskog Broda na radu u Dubrovniku, ili ona obitelj iz Kešinaca, bili samo malo snalažljiviji, da su na komadu papira napisali ''Ćaća'' i nešto glasnije viknuli ''Živio ćaća'', policija bi se stvorila u tren i reagirala u sekundi.
Da su dečki iz Slavonskog Broda na radu u Dubrovniku, ili ona obitelj iz Kešinaca, bili samo malo snalažljiviji, da su na komadu papira napisali ''Ćaća'' i nešto glasnije viknuli ''Živio ćaća'', policija bi se stvorila u tren i reagirala u sekundi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Brod i Osijek postati dio Istre?

Piše Drago Hedl

Hoće li Brod i Osijek postati dio Istre?

28.7.2019. | 14:00
Vlada Slavoniji nije dala ništa posebno, nikakvu injekciju koja bi je vratila u život, već blagi analgetik da manje boli dok umire. Uz to, našla je i načina da se naruga Slavoncima.
Vlada Slavoniji nije dala ništa posebno, nikakvu injekciju koja bi je vratila u život, već blagi analgetik da manje boli dok umire. Uz to, našla je i načina da se naruga Slavoncima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog brodske županije HDZ mijenja ime

Piše Drago Hedl

Zbog brodske županije HDZ mijenja ime

21.7.2019. | 14:00
Ne bi ih to puno ni koštalo: kratica HDZ ostaje ista, ne bi morali mijenjati ni logotip. A i slogan ''Vjerodostojno'', tako bi postao još vjerodostojniji, pa bi glatko i ponosno mogli reći: Naše ime je naš program!
Ne bi ih to puno ni koštalo: kratica HDZ ostaje ista, ne bi morali mijenjati ni logotip. A i slogan ''Vjerodostojno'', tako bi postao još vjerodostojniji, pa bi glatko i ponosno mogli reći: Naše ime je naš program!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruka ruku mije, nafta obadvije

Piše Drago Hedl

Ruka ruku mije, nafta obadvije

14.7.2019. | 14:00
Ovih dana na okućnici Slavice Mendelski u Garčinu pojavio se moćni rovokopač, gusjeničar, 35-tonski kamioni i desetak radnika vinkovačke tvrtke Sokol, te još četvero-petero ljudi (neki i iz JANAF-a) koji su nadgledali radove. JANAF je službeno objavio kako je riječ o redovitom od
Ovih dana na okućnici Slavice Mendelski u Garčinu pojavio se moćni rovokopač, gusjeničar, 35-tonski kamioni i desetak radnika vinkovačke tvrtke Sokol, te još četvero-petero ljudi (neki i iz JANAF-a) koji su nadgledali radove. JANAF je službeno objavio kako je riječ o redovitom od
SBplus.hr, Slavonski Brod : Premijerov san u staklarskoj radnji

Piše Drago Hedl

Premijerov san u staklarskoj radnji

7.7.2019. | 14:00
Automobilski gigant, koji diljem svijeta zapošljava 660.000 ljudi, svjestan svih prednosti lokacije (autocesta, željeznička pruga, riječna luka, tradicija u metaloprerađivačkoj industriji…) pored tolikih ponuda, odlučio se baš ovdje, na parceli većoj od 85 hektara, graditi novu t
Automobilski gigant, koji diljem svijeta zapošljava 660.000 ljudi, svjestan svih prednosti lokacije (autocesta, željeznička pruga, riječna luka, tradicija u metaloprerađivačkoj industriji…) pored tolikih ponuda, odlučio se baš ovdje, na parceli većoj od 85 hektara, graditi novu t
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stranačka iskaznica bolja je od lutrije u komunizmu

Piše Drago Hedl

Stranačka iskaznica bolja je od lutrije u komunizmu

30.6.2019. | 14:00
Rečenica o tome kako će ljudi ''ostati u našoj općini ako im se osigura posao'', danas ima smisla koliko i tvrdnja da je Zemlja ravna ploča. Naravno, još ima onih koji vjeruju i u jedno i u drugo.
Rečenica o tome kako će ljudi ''ostati u našoj općini ako im se osigura posao'', danas ima smisla koliko i tvrdnja da je Zemlja ravna ploča. Naravno, još ima onih koji vjeruju i u jedno i u drugo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mačići se bacaju u vodu, kučići pale benzinom

Piše Drago Hedl

Mačići se bacaju u vodu, kučići pale benzinom

16.6.2019. | 14:00
Ubojici bi trebalo smanjiti kaznu jer se ne radi o djelu teškog ubojstva, već usmrćenja. Kao što vidite, razlika je ogromna: nije isto kada vas netko ''teško ubije'' ili samo ''usmrti''. Kao što je i razlika kada vas netko 88 puta ubode nožem, ili kada vas polije benzinom i zapal
Ubojici bi trebalo smanjiti kaznu jer se ne radi o djelu teškog ubojstva, već usmrćenja. Kao što vidite, razlika je ogromna: nije isto kada vas netko ''teško ubije'' ili samo ''usmrti''. Kao što je i razlika kada vas netko 88 puta ubode nožem, ili kada vas polije benzinom i zapal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici Đure dobili otkaz, ali je brodska župa spašena!

Piše Drago Hedl

Radnici Đure dobili otkaz, ali je brodska župa spašena!

9.6.2019. | 14:00
I kakvu poruku iz svega izvući? Držeći se onog naslova iz Novog lista, možda bismo mogli reći da stečajevi puno bolje završe kad su u božjim rukama, nego u rukama naših političara.
I kakvu poruku iz svega izvući? Držeći se onog naslova iz Novog lista, možda bismo mogli reći da stečajevi puno bolje završe kad su u božjim rukama, nego u rukama naših političara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić i Duspara nisu ni do koljena upravi HŽ-a

Piše: Drago Hedl

Marušić i Duspara nisu ni do koljena upravi HŽ-a

26.5.2019. | 14:00
Dečki iz HŽ-a Duspari i Marušiću nisu ni do koljena. Cijeli sustav Hrvatskih željeznica u opakom je gubitku ili, kako bi se narodski reklo, u krasnom k...cu.
Dečki iz HŽ-a Duspari i Marušiću nisu ni do koljena. Cijeli sustav Hrvatskih željeznica u opakom je gubitku ili, kako bi se narodski reklo, u krasnom k...cu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije važno kolika je plaća, već koliko se vraća

Piše Drago Hedl

Nije važno kolika je plaća, već koliko se vraća

19.5.2019. | 14:00
Gdje je tu greška?, pita se naš junak, ostavši u šoku kako on, čak ni u mašti, ne može steći ono što je dužnosnicima s plaćom od 16, 17 ili 18 tisuća kuna pošlo na javi? Kako oni to mogu, a običan čovjek, čak kad se prepusti sanjarenju, ne može ni tada?
Gdje je tu greška?, pita se naš junak, ostavši u šoku kako on, čak ni u mašti, ne može steći ono što je dužnosnicima s plaćom od 16, 17 ili 18 tisuća kuna pošlo na javi? Kako oni to mogu, a običan čovjek, čak kad se prepusti sanjarenju, ne može ni tada?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne bojte se trihinele, izumire zajedno sa svinjama

Piše Drago Hedl

Ne bojte se trihinele, izumire zajedno sa svinjama

5.5.2019. | 14:00
Mogli bismo se upitati ne maže li to, Brodsko-posavska županija, vrat debeloj guski. Naime, sa stotinjak tisuća kuna, pomaže vlasnicima registriranih klaonica da ispune zakonsku obvezu i pošalju meso svake zaklane životinje na analizu. Ali, što je s klanjem na obiteljskim seoskim
Mogli bismo se upitati ne maže li to, Brodsko-posavska županija, vrat debeloj guski. Naime, sa stotinjak tisuća kuna, pomaže vlasnicima registriranih klaonica da ispune zakonsku obvezu i pošalju meso svake zaklane životinje na analizu. Ali, što je s klanjem na obiteljskim seoskim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagradno pitanje: Što je LORA?

Piše Drago Hedl

Nagradno pitanje: Što je LORA?

28.4.2019. | 14:00
Kada bi postojali razumni i trezveni odgovori na sva ta pitanja i kada bismo kao društvo bili spremno prihvatiti istinu da sve iz (novije) prošlosti – a mislimo tu ponajviše na omladinske radne akcije – nije u današnje vrijeme neprihvatljivo, smiješno ili zastarjelo, sigurno se n
Kada bi postojali razumni i trezveni odgovori na sva ta pitanja i kada bismo kao društvo bili spremno prihvatiti istinu da sve iz (novije) prošlosti – a mislimo tu ponajviše na omladinske radne akcije – nije u današnje vrijeme neprihvatljivo, smiješno ili zastarjelo, sigurno se n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

Piše Drago Hedl

Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

21.4.2019. | 14:00
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se jedini ne stide Slavonije

Piše Drago Hedl

Brođani se jedini ne stide Slavonije

14.4.2019. | 14:00
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
Slavonije i svega što je slavonsko, počeli smo se odricati, brisati je kako sa zemljovida tako i iz političkog života, onako kako su Veles, Korenica, Mitrovica, Drvar… nakon raspada Jugoslavije brisali iz naziva ono Titov. A da nas Slavonce, kad smo se postidjeli Slavonije, nitko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

Piše Drago Hedl

Za Ribića i župana Marušića Bruxelles je predaleko

7.4.2019. | 14:00
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
Ribić je na listi deveti, Marušić jedanaesti, pa su im šanse za ulazak u Europarlament ravne izgledima da prvi čovjek koji će kročiti na Mars bude Hrvat. Međutim, onamo i pripadaju jer i Slavonija je na dnu pa je logično da se ondje nađu i njeni predstavnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

Piše Drago Hedl

Batina ima dva kraja, ali ne i za Batiniće?

31.3.2019. | 14:15
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
Nije se te batine bojao ni bivši načelnik Općine Sibinj, Batinić, ni lokalni političari, ni njihovi prijatelji ''poduzetnici''. Dobro, imali su malo neugodnosti, morali su na policiju i sud i na nekoliko tjedana u zatvor, a neki bogme i u susjednu Bosni i Hercegovinu, dok pravosu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

Piše Drago Hedl

Vlakom iz Broda u Osijek? Ekspresno: 7 sati i 18 minuta

24.3.2019. | 14:00
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
Hrvatske željeznice, uistinu, dolaze iz davnina. I danas vlakovi voze gotovo istom brzinom kakvom su vozili u vrijeme u kojem je živjela Ivana Brlić Mažuranić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke