Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumna

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 21.4.2019. u 14:00
Prikaza: 1265
|

Piše Drago Hedl

Da je po Žuji, Brod bi već imao Sveučilište

root : Da je po Žuji, Brod bi već imao SveučilišteIlustracija(Foto: SBplus / arhiva)

Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju. Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.

NA glupo pitanje - zašto u Hrvatskoj postoje zakoni - može se odgovoriti još gluplje: zato da ih imamo! Da bi Narodne novine imale što objavljivati, da bi suci imali posla, a odvjetnici mlatiti pare. Da bi u velikim tvrtkama postojale cijele pravne službe, a u malima kuburili kako skucati novac za zastupanje kada im zatrebaju odvjetničke usluge. I da: zakoni postoje, kako bismo svima mogli reći da smo, molit ćemo fino, pravna država.

Ako ste već zaustili da biste rekli: neću dalje čitati, ovo je bogohuljenje (i to na Uskrs!) i izrugivanje države u kojoj živimo, podsjetit ću vas na Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. U rujnu će biti četiri godine kako su ga naši vrijedni saborski zastupnici donijeli i objavljen je, urbi et orbi, u ''svetom pismu'' pravne države, već spomenutim Narodnim novinama. Na snagu je stupio u listopadu 2015., dakle prije tri i pol godine. Zakon je kratak, ima 18 članaka, potpisao ga je tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a njegovo stupanje na snagu proglasila tadašnja, sadašnja a vjerojatno i buduća predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović.

Kao što je svima poznato, a Brođanima osobito, od Sveučilišta u Slavonskom Brodu, do sada nema ni ''S''. Pa nije li logično pitane: zašto je onda donesen? I još logičniji odgovor: da bismo ga imali. Zakon, a ne Sveučilište.

Meni osobno, najzanimljiviji je članak 14. iz poglavlja prijelaznih i završnih odredbi. Ondje se, naime spominje i rok. Pa kaže: '' U roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona: ''Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku donijet će odluku o spajanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Sveučilištu. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku donijet će odluku o spajanju Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilištu. Veleučilište u Slavonskom Brodu spojit će se sa Sveučilištem''.

Primijetili ste: rok je bio 90 dana. Od tad, 1. listopada 2015., prošlo je ne 90 dana, već više od 1.200! A od Sveučilišta u Slavonskom Brodu, rekli smo, još nema ni ''S''. 

Primijetili ste: rok je bio 90 dana. Od tad, 1. listopada 2015., prošlo je ne 90 dana, već više od 1.200! A od Sveučilišta u Slavonskom Brodu, rekli smo, još nema ni ''S''. U međuvremenu, otkako je taj Zakon stupio na snagu, događale su se mnoge uzbudljive stvari.

Tako je, recimo, Rektorski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u studenom 2015. brzinom svjetlosti, podnio Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, po njima spornog Zakona. U prosincu 2015., Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti provođenja statusnih promjena, podnosi Senatu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prijedlog o odgodi provedbe promjena koje nalaže Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i koji je, kao što je zakon odredio, trebao biti urađen za 90 dana.

Krajem siječnja 2018. Ustavni sud nije prihvatio pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Krema hrvatskog pravosuđa zaključila je: Zakon o osnivanu Sveučilišta u Slavonskom Brodu ne narušava autonomiju Sveučilišta. On je, dakle, na snazi. No, od Sveučilišta u Slavonskom Brodu, još uvijek ni ''S''.

Putujuća premijerova družina zvana Savjet za Slavoniju i Baranju, koja je nedavno održala sjednicu u Novoj Gradiški, dala je zanimljiv odgovor na pitanje, kada će Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu prestati biti mrtvo slovo na papir. Ponudio ga je doktor-rektor Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Vlado Guberac. Njegov riječi citiramo onako kako ih je u izvješću s tog uvaženog skupa, naveo ovaj portal: ''Zamoliti ću stanovnike Brodsko-posavske županije i Slavonskog Broda za malo strpljenja. Molim i premijera da nađe prostora u svom gustom rasporedu i da se sa županima Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, predstavnikom resornog ministarstva te sa mnom i prorektorom sastane da održimo sastanak i ja sam siguran da ćemo mi vrlo brzo naći rješenje''.

Strpljenje? Sastanak? Rješenje? Zar ne postoji Zakon? O čemu to govori uvaženi doktor-rektor Guberac? Šteta što nije predložio osnivanje komisije za provedbu tog Zakona, već samo sastanak. Svjestan je valjda one Churchillove: kada nešto ne želiš napraviti, osnuj komisiju. Mada i sastanak može odlično poslužiti u iste svrhe.

Čini se da je Zakon, prilikom donošenja, imao grešku u nazivu. Umjesto Zakon o osnivanju, trebalo je stajati: Zakon o snivanju… jer Brođani obećano Sveučilište još i danas – snivaju.

Zbog ovakvih i sličnih zakona, u ovoj državi, kako izgleda, samo je Žuja zakon.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Vilson

Vilson

Komentirano: 22.4.2019. | 13:37

1

Drago mi je što je jedan Osječanin napisao ovakav objektivan članak, te donekle uklonio dojam o prisutnom slavonskom jadu - dok svi skupa tonemo, Osijek nas zločesto blokira na sve moguće načine. Žalosno je kako zavist, uskogrudnost i sitni interesi vladaju čak i u akademskoj zajednici. A što se vladajuće politike tiče, koja bi tu i te kako mogla i trebala pomoći, situacija je još gora. Njima je najbitnije da je dotični zakon donijela ona druga, "neprijateljska" strana. A opći interes? Tko za to još mari - to je samo još obična stilska figura.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

Piše Drago Hedl

Kako se Đuro upecao na Vladinu ribu

19.1.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

Piše Drago Hedl

Umjesto kruha, predsjednica nudi kolače

29.12.2019. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

Piše Drago Hedl

Vlada šumom, Volkswagen turskim drumom

22.12.2019. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

Piše Drago Hedl

Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

1.12.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

Piše Drago Hedl

Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

24.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slova koja lome kosti

Piše Drago Hedl

Slova koja lome kosti

3.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

Piše Drago Hedl

Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

27.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubij Dusparu, štiti lopine!

Piše Drago Hedl

Ubij Dusparu, štiti lopine!

20.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

Piše Drago Hedl

Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

6.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

Piše Drago Hedl

''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

29.9.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

Piše Drago Hedl

Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

25.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

Piše Drago Hedl

Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

18.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

Piše Drago Hedl

Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

11.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :