Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.4.2018. u 9:25
Prikaza: 2367
|

Fragmentiranje moći građana

Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak.

CVIJET sobne ukrasne biljke Hibiskus traje najduže 36 sati i nema jak miris. Zbog toga, većini brodskih udruga za zaštitu čovjekove okoline - neovisno o tome proizvodi li ih vlast ili želja njihovih lidera za pet minuta medijske slave -  mogli bismo zvati Hibiskus udruge. Tim više što je malo Brođana koji su upamtili i jedno ime neke od njih, a kamoli učinak njihova djelovanja, makar se kitile integralima ili koordinacijama kao samoproklamiranim društvenim nadstatusom. Najnovija zvijezda na ovdašnjem eko-prosvjednom nebu zove se Ivana Smolčić-Jerković, a kao ad hoc grupu organizirala je tzv. "Brodske mame".

Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" prvi je njihov prosvjedno-performerski učinak realiziran s, bezmalo, stotinjak djece i odraslih u srcu hrvatske političke moći - na Markovom trgu te u uredu samog premijera Andreja Plenkovića - u subotu 14. travnja 2018. godine.

Na transparentima su bile vidljive njihove poruke: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za Brođane koje drže preminulim od posljedica onečišćenog zraka. Uglavnom, političarima su poručili "neka se srame" te od njih zahtijevali neka "vrate život u Slavonski Brod".

Rame uz rame s "Brodskim mamama", u prosvjedu su sudjelovale i udruge: "G.I. Eko integral", "Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju", "Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu", "Brođani za Brod" i "Udruga Loco-Moto".

Dakako, i najslabiji glasić kojega netko digne za bolje uvjete življenja u Slavonskom Brodu, ili nekom drugom mjestu, pažnje i hvale je vrijedan čin. Još veće pažnje i hvale bio bi vrijedan prestanak fragmentiranja eko-političke scene, kojom se razvodnjava i relativizira ne samo ono malo aktivizma i kroz njega artikulirana pamet, nego i krajnja učinkovitost.

U borbi za čist zrak, svaka od dosadašnjih političkih garnitura koje su vodile Hrvatsku, zadnjih 15 godina, najvećim brodskim ekološkim buntovnikom proglašavali su Mirka Dusparu.

Prvo ozbiljnije skretanje pozornosti 'belog' Zagreba na 'crni' Brod učinio je upravo Duspara 2009. godine s 18.500 protestnih potpisa Brođanki i Brođana koje je odnio tadašnjoj ministrici (i) zaštite okoliša, Marini Matulović Dropulić, tražeći od nje neka poduzme nešto kako bi zagađenje Slavonskog Broda iz prekosavske rafinerije nafte bilo smanjeno, ako ga nije moguće sasvim eliminirati.

Budući da više od dvije godine ništa se promijenilo nije, a njemu kao gradonačelniku šestog po veličini grada u Hrvatskoj nije priličilo izvaninstitucionalno djelovati i ulične demonstracije predvoditi, Duspara je jednog od svojih bliskih suradnika imenovao šefom organizacije prvog prosvjeda građana protiv onečišćenja zraka u Salvonskom Brodu. I, mada je imao napisanih par konkretnih zahtjeva koje je trebao uputiti tada SDP-ovoj Vladi, novi čovjek, Dalibor Vašarević, impresioniran skupom na kojem je bilo više od dvije tisuće ljudi, zaboravio je na papirić s porukama, počeo improvizirati te, tako spetljan, ništa poručio nije. Zahvaljujući tome, 31. listopada 2012. godine uspješno organiziran velik skup ljudi, pretvoren je u neuspješan prosvjed Brođanki i Brođana.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu kabinetu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu ministarstvu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora Duspare te započeo samostalnu eko-političku i svaku drugu karijeru.

Nakon tog velikog skupa - uništa, 17. travnja 2016., odnikud, pojavile su se Sandra Buljan i kolegica joj Ružica Marijanović koje su, na tenkovskoj pisti JNA, iza zgrade Doma zdravlja, organizirale prosvjed pod kodnim nazivom "S.O.S. Slavonski Brod". Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa postat će fotografija brodskih heroina s 'kraljicom Balkana' napravljene u uredu hrvatske predsjednice između njezine dvije audijencije.

Samo 13 dana kasnije, kao da je gospođama Buljan i Marijanović željela poručiti "i mi konja za trku imamo", predvodeći 14 (slovima: četrnaest) sljedbenika, na javnu brodsku eko-političku scenu snažno je iskoračila Irena Kladnik, dovodeći cijeli prosvjed na granicu s Republikom Srpskom.  

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Vjerojatno poučeni dotadašnjim iskustvenim spoznajama kako pojedinačnim akcijama ništa napraviti neće, vodstva svih brodskih eko-udruga, sedam mjeseci kasnije, 16. studenog 2016. godine, prosvjedni skup nazvat će performansom. A to je i bio s 30-ak sudionika koji su "sprovodom" poručili građanima što ih čeka ako im se ne pridruže na idućem prosvjedu kojeg namjeravaju organizirati lideri poznatijih brodskih eko-udruga.

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Najsnažnija poruka poslana javnosti s tog događaja (hrv. event) bila je fotografija na kojoj se zrcalila sva njihova (ne)moć.

Nakon više stotina objava na društvenim mrežama, koje je ostavio sinonim brodskih boraca za čist zrak, Peter Tot-Đerđ i dva stupidna javna skupa koji su potpuno trivijalizirali brodsku borbu za čist zrak, zahvaljujući sinergijskom učinku znanja, utjecaja i organizacijskih sposobnosti, četiri godine nakon prvog, 24. studenog 2016. godine, na brodskom Korzu organiziran je drugi veliki prosvjed.

Mada su "mnogo hteli, mnogo započeli", ni agenda ni njezin operativni plan nisu bili kristalno jasni po sadržaju, nositeljima i rokovima izvršenja, što će postati razvidno nakon isteka rokova koje su organizatori prosvjeda postavili za neke od svojih ciljeva.  

Pažnje vrijedni rezultati tog skupa jesu munjevito oportunističko povlačenje svih lidera udruga na rezervni vatreni položaj - u miroljubivu korespondenciju s institucijama sustava koje im "nisu protivnici" - te profiliranje još jednog eko-političkog vođe, Mladena Sudara.

Kako su i sami postali svjesni činjenice da bi ih - zbog odustajanja od dijela sadržaja i rokova iz vlastitog prosvjednog manifetsta - netko mogao proglasiti salonskim borcima za čist zrak u Slavonskom Brodu, Sudar i društvo odlučili su 18. prosinca 2016. prošetati do drvenog mosta koji vodi na državnu granicu te brodskoj i hrvatskoj javnosti, poručiti kako "Imaju muda".

U odnosu na zadnji prosvjed s 14 ljudi na granici taj - organiziran na dan slobode za američke robove - bio je veličanstven, jer je na njemu sudjelovalo par stotina prosvjednika.

Tijekom 2017. godine postalo je razvidno koliko su velika "muda" s kojima su Sudar, Vašarević, Tot-Đerđ i drugi javnosti mahali s drvenog mosta na Jelasu.

Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Naime, unatoč veličini jaja i mozga svakog pojedinog lidera eko-udruga, u odnosu na problem, razjedinjeni, potpuno su nemoćni, dakle, beznačajni. Što prije spoznaju kako tek jedinstvenim pristupom rješenju problema mogu biti učinkoviti to će prije doći do realizacije postavljenih ciljeva.  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek trivijalizirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak. Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Stečena iskustva govore kako bi trebalo razmisliti o konstituiranju stalnog Ekološkog stožera Grada Slavonskog Borda i Brodsko-posavske županije - kojeg bi paritetno činili predstavnici gradske i županijske uprave te ekoloških udruga - s ciljem jedinstvenog planiranja, financiranja i realiziranja institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za čist zrak, zemlju i vodu u Slavonskom Bordu, neovisno o tome koje je boje vlast u Državi, Županiji ili Gradu.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 17.4.2018. | 9:43

  1

  Ne mogu udruge otići u Zg i tamo tražiti izvještaje i povjerenika za izvještaje o stanju zraka. Koja glupost, za to voditi i maltretirati 100 djece u Zagreb. Pa to imamo on line u svakom trenutku svaki sat! I hrt-ov dnevnik to lupeta cijeli dan! Baš smo svi skupa veća kamara idiota. http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html
  portal

  portal

  Komentirano: 17.4.2018. | 7:51

  2

  Borba za čisti zrak u Brodu se odavno pretvorila u čisto politikanstvo, zato se ništa ni ne rješava. Jedini lik koji se, do sada, nije želio baviti politikom nego čistim zrakom je Peter T. Đ. Na žalost, njega se ne shvaća ozbiljno niti u Brodu niti dalje (nije mi jasno zašto, valjda nema nikakvu oštrinu u sebi). Čini mi se da je i Ivana Smolčić Jerković u ovo ušla čista srca, ali su joj se odmah prikrpali kojekakvi Vašarevići (ovdje se javio kao Znalac) sa svojom djevojkom koji guraju svoj nos čim se negdje kamera upali, Karmeni (ovdje se javila kao Penaltik), Lemaići i ostala bića iz brodske političke močvare i to ju, automatski, diskreditira. Želim joj da brzo shvati tko je tko i da nastavi s pravom ekipom jer samo tako može uspjeti u svom naumu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.4.2018. | 22:28

  3

  Osnovna ideja članka je da sve udruge zajednički djeluju, sinergijski na rješavanju ekoloških problema i ne vidim što je tu sporno. To je jedono logično i ispravno. Što je u tome loše g. TĐP?
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 17:32

  4

  Još par riječi Uredniku, Bladu i svima koji tako misle i tako se ponašaju. Nažalost, istina je da je tu zaista riječ o sramotnom licemjerstvu!!! A na Službenoj stranici Građanske inicijative za čisti zrak na facebook-u možete pročitati: "Cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa slobodno i dobrovoljno udruženih građana. Građanska inicijativa je započela sa radom 26.01.2011. godine. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih osnova. Cilj je potaknuti brže rješenje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, kao i zaštitu voda i tla. Podržavamo i peticiju od 18.000 potpisa koji je gradonačelnik predao u mjesecu svibnju 2009. godine. ESPOO konvencija je prvi multilateralni sporazum kojim se utvrđuju procedure procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica. Njome se, također, utvrđuju prava i obaveze susjednih zemalja i u slučaju širenja negativnog utjecaja neke aktivnosti preko granice...". Udruga Eko-Integral je slijednik Građanske inicijative za čisti zrak!
  domobran

  domobran

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:20

  5

  Neka Dule osnuje sviju eko udrugu.
  Znalac

  Znalac

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:37

  6

  Nisam žensko, a ni Karmen. Hoću reći da nije Duspara zaslužan. Ne bi bio niti bilo tko drugi . Nego je to svijest građana da potpišu. Jer mene nitko natjerati ne može da potpišem nešto ako ne želim. Ispada da mi Brođani ne znamo razmišljati svojom glavom nego nam to treba reći Duspara ili Čosić! U tom trenutku smo smatrali da je potpis potreban da bi nas se čulo. Nakon toga smo ušli u stanje koje priliči našem podneblju. Hdz Sdp i drustvo se prepiru preko nas za svoje interese. I iz tog razloga mladi iseljavaju, a na prosvjed ne žele gubiti vrijeme jer znamo da nista od toga.
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:20

  7

  Znalac, odnosno Karmen, netko radi posao za koji je plaćen pa ne može ništa postići bez podrške onih koji sklapaju ugovore, odnosno država i vlada. Ne mogu bez podrške saborskih zastupnika, jer naša tri potrčka su prvi digli ruku za produljenje ugovora Janafa sa BiH i rafinerijom. Hvala im za to. I druga stvar, Duspara je skupio jer je skupljao i pozivao ljude da potpišu, dakako da su građani dali svoj glas, ali to ne umanjuje trud i napore koje gradonačelnik ulaže u taj problem. A to što ti prva umanjuješ nečiji trud i ne daješ punu podršku, to nek tebi ide na dušu..
  Znalac

  Znalac

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:07

  8

  Volonteri. Za razliku od gradonačelnika , župana i dr koji su plaćeni od nas da nam život čine boljim i kvalitetnijim. Da su odradili svoj posao gradonačelnik, župan i dr. ..udruge kao takve ne bi morale raditi skupove i upozoravati na razne stvari. Ako uzmemo u obzir da mi kao narod uopće ne volimo prosvjed , ovo su hvale vrijedne akcije . I jedna opaska - Nije Duspara skupio 18500 potpisa .nego su građani sami odlučili reci dosta. Ne može Duspara bez građana ništa.
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 11:32

  9

  Uredniče! Nevjerojatno kakvom lakoćom i bahato, često i vrijeđajući baratete s imenima Brođana koji su pokušavali dosada nešto pozitivno uraditi za bodski čisti zrak. No neke stvari uporno zaboravljate, pa i to da su ti ljudi evo već jedanaesti put uspjeli prosvjede organizirati u Slavonskom Brodu i u Zagrebu, a da neke spomenute i nespomenute perfense (godišnje bar po tri - četiri) i vam, ne navedem. I sve to potpuno dragovoljno i na bazi volonterizma. Također su ti ljudi uspjevali, ne samo u Gradu i Županiji nego i u Hrvatskoj i Vladi i u Saboru, pa i šire prezentirati probleme Brođana! Kako sam i rekao, sve to je odrađeno čisto volonterski. Nisu oni krivi, što vi uporno tvrdite, da institucije, ne samo na državnoj razini (što je potpuno vidljivo), nego i na lokalnoj i regionalnoj razini, sporo rješavaju naše probleme vezano za zaštitu brodskog zraka, ali često i ne rade svoj posao! Još samo jedna rečenica o vašoj opasci o zadnjem passosu članka o takozvanom Ekološkom stožeru. Vjerujte mi, a to Vam mogu i dokumentirati, članovi Građanske inicijative i Udruge Eko-Integral su najmanje četiri godine pričaju i u Gradu i Županiji o osnivanju Zajednice za zaštitu okoliša i prirode. Što više, prije nego što je dogodio ovaj nedavni eko-incident, neke su stvari oni uspješno dogovorili u Županiji, dok iz Grada još nisu ni odgovor dobili na višeputa upućeni poziv.
  lukaluca

  lukaluca

  Komentirano: 16.4.2018. | 10:40

  10

  Hahahaha, nakon dugo vremena pametan članak na portalu :-)

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  Sudovi odlučili:

  Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  28.1.2019. | 12:00
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

  Krešo Beljak nije bio ekscesan

  HSS više nije demokršćanska stranka

  22.1.2019. | 14:15
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

  Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  9.1.2019. | 23:50
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

  Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  3.1.2019. | 22:00
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  Već četvrt stoljeća

  Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  3.1.2019. | 0:01
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  Osma godina rada je prošla

  Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  1.1.2019. | 23:00
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

  Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  31.12.2018. | 22:40
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  Da se ne tuku

  Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  29.12.2018. | 19:19
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  Netolerantnost na Dusparin način

  'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  23.12.2018. | 0:01
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  Kad oporba govori ne/istinu

  Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  19.12.2018. | 22:00
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  U Županijskom sudu i nogometnom savezu

  Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  15.12.2018. | 14:30
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  Iz brodskog Općinskog suda

  Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  8.12.2018. | 0:01
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  Treba li svijet znati detalje

  Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  6.12.2018. | 8:40
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  Drugi slučaj u 2018. godini

  Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  2.12.2018. | 11:00
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

  Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  18.11.2018. | 23:30
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  Grad Slavonski Brod

  Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  13.11.2018. | 23:30
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  Moramo li svugdje biti neefikasni?

  Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  12.11.2018. | 0:01
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  Izbor ravnatelja je politička rutina

  Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  4.11.2018. | 0:01
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

  Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  30.10.2018. | 0:01
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  Hlao

  Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  28.10.2018. | 14:00
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke