Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 21.9.2021. u 7:00
Prikaza: 2126
|

Piše: Jerko Zovak

Zašto premijer Plenković nema isti aršin za Brod i Požegu

root : Zašto premijer Plenković nema isti aršin za Brod i PožeguPremijer Andrej Plenković i županica Antonija Jozić(Foto: SBplus / arhiva)

Mada je HDZ-ov župan Danijel Marušić prošao slično kao i neovisni brodski gradonačelnik Mirko Duspara; mada, dakle, vrijednost 'vertikale vlasti' nije u kamen uklesana, ostaje činjenica da središnje vlasti u Hrvatskoj nikad nisu imale sustavan i principijelan odnos prema jedinicama lokalne samouprave i njihovim čelnicima.

NA UPIT portala objektivno.hr: „U kojoj je fazi transferiranje financijske pomoći u iznosu od 58 milijuna kuna koju je Vlada Republike Hrvatske uputila Vašoj županiji za ublažavanje posljedica prirodne nepogode", požeško slavonska županica, Antonija Jozić, je kazala:

Jednima „šest do deset puta više" nego je to Zakonom predviđeno, a drugima niti onih pet posto propisanih Zakonom. Koliko bi tek dobili da ministar financija nije Brođanin Zdravko Marić. 

„U tijeku je javni poziv na koji se trebaju prijaviti poljoprivrednici čija su imovina i usjevi stradali u prirodnim nepogodama te ćemo nakon toga isplatiti odštetu. Za to je osigurano 20 milijuna kuna.

Svakako bih napomenula kako su odluke Vlade Republike Hrvatske svojevrsni presedan jer su svoje odluke na sjednici donosili žurnim postupkom, već šest dana nakon nepogode, a iznosi pomoći su značajni i naši sugrađani, vjerujem, imaju razloga za zadovoljstvo. 

Iznosi pomoći su šest do deset puta veći nego bi ih naši građani mogli ostvariti temeljem Zakona o ublažavanju i otklanjanju posljedica prirodnih nepogoda koji limitira iznose na svega 5% od procijenjene štete. 

Vlada je na svojoj sjednici donijela odluke i o pomoći za sanaciju zgrada Vojarne 123. brigade, Kaznionice u Požegi te obrazovnih ustanova, sveukupno nešto više od 15 milijuna kuna, a naknadno se uključilo i Ministarstvo kulture sa 4,5 milijuna kuna pomoći za sanaciju zaštićenih kulturnih dobara. 

Isto tako važno je napomenuti da su Hrvatske vode pred potpisivanjem ugovora s izrađivačima projektne dokumentacije za izgradnju retencija i akumulacije na Požeškoj gori koje bi imovinu građana Požege i prigradskih naselja zaštitile od bujičnih poplava kojima smo, nažalost, svjedočili u posljednjih nekoliko godina. Ta investicija vrijedna je preko 100 milijuna kuna." 

Munjevita izvanzakonska odluka Vlade 

U toj hvale vrijednoj višeslojnoj informaciji nije moguće ne primijetiti dvije posebno važne činjenice: prvo, da je hrvatska Vlada djelovala munjevito i drugo, da je dodijelila „šest do deset puta veća sredstva" nego je to predviđeno Zakonom. 

Iz te dvije činjenice, pak, nije moguće ne zaključiti kako hrvatska Vlada nema jednak odnos prema svim hrvatskim građanima stradalima od elementarnih nepogoda. 

Na prvu, vjerojatno, većina će pomisliti kako je to posljedica famozne „vertikale vlasti" u kojoj jedna stranka štiti i favorizira 'svoje ljude' od metropole do najmanje općine te da, zbog toga, nema isti odnos prema svim građanima. 

Međutim, u ovom slučaju, to bi bila nategnuta teza jer je u susjednoj županiji, Brodsko posavskoj, na vlasti također HDZ. Dapače, izborni rezultati su im približno isti. Mada s par postotaka manje, brodsko posavski župan, Danijel Marušić, pobijedio je u prvom izbornom krugu kao i požeško slavonska županica Jozić. Osim toga, Brodsko-posavska županija je dvostruko veća od Požeško slavonske i utoliko bi stranci trebala biti važnija, a nije, jer u centrali nemaju isti status o čemu svjedoče i državne naknade za nedavne štete od elementarnih nepogoda. 

Prevelik je razmjer neujednačenosti 

Na primjer, tijekom 2020. i 2021. godine, brodsko-posavski Župan je, u sedam navrata, proglasio stanje prirodne nepogode koje su uzrokovale ukupne štete u iznosu 77 milijuna kuna. Za ublažavanje posljedica od tih nepogoda, hrvatska Vlada im je dodijelila 1,03 milijuna kuna, odnosno 1,33 posto. 

U ta vremena, Grad Slavonski Brod imao je 41 milijun kuna procijenjenih šteta, a hrvatska Vlada im je dodijelila 271 tisuću kuna, odnosno 0,66 posto pomoći. 

Dakle, jednima „šest do deset puta više" nego je to Zakonom predviđeno, a drugima niti onih pet posto propisanih Zakonom. Koliko bi tek dobili da ministar financija nije Brođanin Zdravko Marić. 

Iako nije moguće ignorirati činjenicu da je u Zagrebu i Požegi ista stranka na vlasti, očito, to nije bilo presudno za „svojevrsni presedan" i izvanzakonsko donošenje Vladine odluke „već šest dana nakon nepogode". U kojoj mjeri je Vlada postupala voluntaristički i mimo tehničkih, odnosno zakonskih, pravila i normi, svjedoči činjenica da su sredstva za sanaciju dodijeljena i prije nego je utvrđeno koliko uopće iznosi visina šteta. 

A, u kojoj mjeri su unutarstranački izbori, koji teku, bili motiv (i) za brzo donošenje odluke o 'prekomjernom' te odoka dodijeljenom novcu stradalim Požežanima, bit će vidljivo nakon sumiranja izbornih rezultata. Naime, poslije toliko česte i očite demonstracije naklonosti Premijera prema aktualnoj Županici, neće biti iznenađujuće ako Antonija Jozić bude jedini kandidat za predsjednicu Županijskog odbora HDZ-a. 

Mada je HDZ-ov župan Danijel Marušić prošao slično kao i neovisni brodski gradonačelnik Mirko Duspara (kad je u pitanju naknada za sanaciju šteta); mada, dakle, vrijednost 'vertikale vlasti' nije u kamen uklesana, ostaje činjenica da središnje vlasti u Hrvatskoj nikad nisu imale sustavan i principijelan odnos prema jedinicama lokalne samouprave i njihovim čelnicima.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30