Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 2.1.2021. u 22:22
Prikaza: 4462
|

U funkciji prijavitelja ili Zakona?

Zašto Policija ustrajava u progonu novinarke portala SBplus?

ŽG/SBplus
Foto: ŽG/SBplusPetra Supan, novinarka portala SBplus.hr
 • ŽG/SBplus

Zašto Policija postupa kao da je u pitanju pljačka banke u tijeku, sprečavanje napada vatrenim oružjem na policijskog službenika, presijecanje isporuke pošiljke nekog od hrvatskih narkokartela, oružana borba dvaju mafijaških klanova, uhićenje Zdravka Mamića tijekom njegova bijega u BiH, ili drugo postupanje tijekom neke od sličnih svinjarija?

POTAKNUTA javnim izvorom informacija – pisanjem članica grupe 'Vesele mame' i njihovim komentarima na Facebooku – u nedjelju 27. prosinca 2020. u 10.54, novinarka portala Sbplus.hr, Petra Supan, profesionalno je započela proces istraživanja slučaja pozivom na telefon (su)vlasnika 'OPG Josip' iz Cerovca - zbog javnih optužbi njihova neprofesionalnog odnosa prema kupcima pečenki.

Pritom, nažalost, 19-godišnja novinarka-početnica nije znala kako je u pitanju tamošnjoj javnosti i pravosudnim tijelima dobro poznata obitelj čiji članovi su, između ostalih, Josip i Tomislav Pavlović koji se bave (i) prodajom pečene prasetine, o čemu su svekoliku javnost obavještavali putem svoje Facebook stranice 'Josip OPG'.

Očito s razlogom, tijekom telefonskog razgovora, Josip je novinarku pokušao uplašiti pitanjima o njezinu novinarskom statusu i na taj način odgovoriti je od daljnjeg postupanja. Ne želeći slušati verbalno nasilje, nakon minutu i 33 sekunde, novinarka je prekinula razgovor.

Sedam minuta kasnije, u 11.01, novinarku je nazvao Josipov brat Tomislav te nastavio s verbalnim prijetnjama zbog čega je novinarka i njemu prekinula vezu. Taj razgovor trajao je 46 sekundi.

Budući da je novinarka energično odbila verbalne napade – prema kazivanju kasnijih sugovornika redakcije Sbplus – Josip je pristupio „njima svojstvenom modus operandi": policiji je lažno prijavio novinarku ''zbog iznude 500 Eura u zamjenu da ne piše o najavljenoj temi''.

Po kaznenoj prijavi policija je postupila munjevito

Samo 52 minute nakon završetka telefonskog razgovora novinarke s Tomislavom Pavlovićem, dakle u 11.53, Policija je već 'obradila' zaprimljenu kaznenu prijavu te nazvala novinarku i najavila svoj dolazak u njezinu kuću kako bi je ispitali na okolnosti optužbe.

Za sat vremena potom, dva policajca i jedna policajka ušli su u novinarkin dom, a nakon pola sata ispitivanja, otišli ostavivši poruku kako bi najbolje bilo da prijavitelj i prijavljena dobiju tek „upozorenje".

Tijekom policijskog ispitivanja novinarke u njezinoj kući, u 13.03, na službeni e-mail glavnog urednika portala SBplus.hr stigla je kratka poruka s ogipjosip@gmail.com: „Molio bi vas broj telefona vašega", a u potpisu 'OPG Josip'. Ni časa ne časeći, dakle iste minute, glavni urednik je tražitelju poslao broj svog mobitela, a par minuta kasnije primio je poziv čovjeka koji se predstavio kao Tomislav Pavlović.

Nakon što je glavni urednik Sbplus-a upozorio pozivatelja Pavlovića kako razgovor želi snimiti te zamolio neka sačeka njegov poziv, Pavlović se više nije želio javiti. Dakle, nije želio da razgovor bude snimljen.

O događajima smo pisali 27. prosinca pod naslovom: Po prijavi Josipa Pavlovića, Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

Državno odvjetništvo šuti, tvrde, 'sukladno Zakonu'

Prvi idući radni dan, u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 11 sati, novinarka Supan je konzultirala odvjetnika portala Sbplus, koji joj je kazao kako treba provjeriti je li policija „odmah" izvijestila Državno odvjetništvo o zaprimljenoj kaznenoj prijavi, ili je postupala 'na svoju ruku'.

Zahvaljujući dobro obavještenim izvorima, redakcija portala Sbplus saznala je kako policija nije, sukladno članku 205. st. 4. Zakona o kaznenom postupku, prijavu „ODMAH dostavila nadležnom državnom odvjetništvu", nego je postupala prema vlastitom nahođenju.

Dapače, naši izvori u Općinskom državnom odvjetništvu tvrde kako ta represivna institucija, formalno, nikakvu policijsku prijavu nije zaprimila kroz svoj Upisnik niti pet dana nakon događaja - do 31. prosinca 2020.

Službeno, pak, na upit Sbplus-a upućen ODO-u 29. prosinca - u kojem molimo neka nas izvijeste je li u ovom slučaju policija postupila sukladno čl. 205. st. 4. Zakonu o kaznenom postupku (NN 145/13/17), dakle, je li „ODMAH" po zaprimljenoj prijavi o mogućem počinjenju kaznenog djela 'iznude', o tome izvijestila nadležno (vaše) državno odvjetništvo? - 31. prosinca u 10.16 dobili smo odgovor sljedećeg sadržaja: „Vezano za Vaš upit izvješćujem Vas da državno odvjetništvo, postupajući sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, ne daje pojedinosti o zaprimljenim kaznenim prijavama".

Policija nastavlja agresivno postupati prema novinarki

U srijedu, 30. prosinca 2020., tijekom tiskovne konferencije Stožera civilne zaštite Požeško slavonske županije, koju je novinarka Supan pratila, u 10.04 dobila je telefonski poziv na koji se nije mogla javiti. Nakon završetka konferencije, na mobitelu, novinarka je vidjela sedam propuštenih poziva s istog broja i jednu poruku koja glasi: „Petra, ovdje Željko iz policije, sada smo bili kod tvoga tate javi se."

Pročitavši poruku, novinarka je odmah nazvala broj s kojeg je poslana poruka i predstavila se kao Petra Supan. Javio se policajac Željko te je telefon prepustio policajcu Ivici Đeraju, koji je pitao gdje se novinarka nalazi, jer joj treba uručiti poziv.

Nakon što je novinarka kazala kako se nalazi na središnjem požeškom trgu, policajac joj je rekao neka ih tamo čeka jer će oni odmah doći na trg.

I zaista, par minuta potom, uz nogostup ispred Muzeja – gdje je novinarka čekala policiju – zaustavio se civilni BMW iz kojeg je suvozač širom otvorio vrata automobila, a potom, ne izlazeći iz vozila, novinarki se obratio kao policajac Đeraj pokazujući joj značku kako bi bila uvjerena da je policijski službenik.

Uručujući novinarki poziv, policajac Đeraj je kazao kako ju je Pavlović prijavio za kazneno djelo 'iznude' te da joj dostavljaju poziv na razgovor za 5. siječnja u 10 sati u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj. Potpisavši prijem poziva, novinarka se uputila kući, dakako, opetovano uznemirena. Tek doma, nakon što je smirila obitelj - tvrdeći im kako nije kriminalka te da neće završiti u zatvoru - shvati kako je na "razgovor" pozvana s 360 dana zakašnjenja. Naime, na pozivu piše da se u PU požeško slavonsku mora javiti 5. siječnja 2020. godine. Očito, trebat će joj pouka odvjetnika kako bi znala što joj je činiti u takvom slučaju.   

U čijoj je funkciji Policija: podnositelja prijave ili zakona?

Dakle, umjesto da postupe sukladno čl. 205. st. 4. Zakona o kaznenom postupku i zaprimljenu (usmenu) prijavu službeno obrade te „ODMAH dostave nadležnom državnom odvjetništvu", a potom nastave proces sukladno zapovjedi te institucije, Policija je odlučila postupiti sukladno čl. 208a ZKP-a i samoinicijativno provesti jednu od najozbiljnijih dokaznih radnji – izvršiti prvo ispitivanje Petre Supan kao ''osumnjičene'' po kaznenoj prijavi Josipa Pavlovića.

Odlučivši se tako postupiti Policija je, ustvari, u slučaju kasnijeg odustajanja od progona, odnosno, odbačaja kaznene prijave od strane ODO-a, Pavloviću omogućila izravan nastavak progona neposrednim podizanjem optužnice pred nadležnim sudom - što je bliže presedanu nego pravilu u postupanju.

Zašto? Zašto Policija postupa kao da je u pitanju pljačka banke u tijeku, sprečavanje napada vatrenim oružjem na policijskog službenika, presijecanje isporuke pošiljke nekog od hrvatskih narkokartela, oružana borba dvaju mafijaških klanova, uhićenje Zdravka Mamića tijekom njegova bijega u BiH, ili drugo postupanje zbog neke od sličnih svinjarija? 

Zašto je policija postupila na način koji se više represijom i/ili plašenjem novinara može karakterizirati, nego profesionalnim odnosom prema 'osumnjičenoj'?

Zašto je Policija, navodno tek 31. prosinca, u Općinsko državno odvjetništvo dostavila prijavu i to, pazi sad, protiv NN osobe - dakle protiv nepoznatog počinitelja? 

Uzgred, ta prijava Josipa Pavlovića, u ODO-u, nije bila zavedena u 'Dnevnik prijava' ni 31. prosinca. Izgleda, bit će zavedena u 2021. godini (sic!).

Korektnost postupanja Policije provjeravamo u Unutarnjoj kontroli njihova Ravnateljstva

Mogućem pokušaju naknadnog petljanja institucija kako mi nismo dobro informirani, kako nismo u tijeku, kako ne poznamo zakone, kako nemamo pravo miješati se u postupanje represivnih tijela zemlje itd. suprotstavljamo zdrav razum i njihov službeni odgovor kojim nepotrebno kriju 'postupovne' radnje: Jer, u ovom slučaju, uskraćivanje tražene osnovne informacije ne osigurava profesionalnost u radu egzekutora u funkciji države, nego zamagljuje postupanje policije koje je, de facto, tendenciozno i u funkciji podnositelja kaznene prijave, Josipa Pavlovića.

A moguće netočnosti u našem zaključku provjeravamo u Unutarnjoj kontroli ravnateljstva hrvatske policije, dostavljajući im na uvid (i) ovaj članak.

Zaključno, tek totalitarne države velom tajni obavijaju postupanje svojih represivnih tijela i kad to nije u funkciji profesionalnog, odnosno zakonitog provođenja istrage. Zbog toga, u demokratskim zemljama, kakvom se Hrvatska voli predstavljati, novinari nadziru postupanje državnih institucija i njihovih represivnih tijela, a ne obratno.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

  AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

  Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

  17.4.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

  Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

  Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

  6.4.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

  Ponavlja li se povijest?

  Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

  28.3.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

  Raskrinkale ih kolege iz ministarstva

  Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

  17.3.2021. | 16:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

  Piše Jerko Zovak

  Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

  3.3.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

  Piše Jerko Zovak

  Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

  1.3.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

  Uhljeb protiv uhljeba

  Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

  25.2.2021. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

  Lažne optužbe koriste optuženom

  Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

  15.2.2021. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

  Je li Hrvatska postala pravna ludnica?

  Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

  8.2.2021. | 23:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

  Izvješće o poslovanju 'SBplus-a'

  Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

  27.1.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

  MRŠAVO LEŠINARENJE

  Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

  26.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

  Kad lešinari mrtve konje jašu

  Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

  19.1.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Lešinari

  Tuđi grijeh ne opravdava naš

  Lešinari

  14.1.2021. | 13:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

  Po prijavi Josipa Pavlovića

  Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

  27.12.2020. | 22:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od prvog dana hodali smo uspravno

  Deseti rođendan portala SBlus

  Od prvog dana hodali smo uspravno

  15.12.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

  Nakon otkrivanja zločinačkog poduhvata

  Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

  9.12.2020. | 0:01