Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 7.5.2021. u 17:00
Prikaza: 3664
|

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Službena stranica Dragana Jelića
Foto: Službena stranica Dragana JelićaPredizborni skup u sjeni(ci) Crkve
 • Službena stranica Dragana Jelića

"Ne trebate građevinsku dozvolu za gradnju dvoraca u nebu", već godinama piše na zidu pored kojeg vodi put do kuće Dragana Dade Jelića.

Na „stranici obožavatelja" (hrv. Fanpage) kandidata, ipak HDZ-a, Dragana Dade Jelića, u petak 7. svibnja, zabilježeno je kako se u Vinogorju „novi gradonačelnik upoznao s potrebama" tamošnjih Brođanki i Brođana te "najavio da će mjesni odbori  dio novca sami moći uložiti po svojim procjenama, da neće više biti ovisni o gradu".

Umjesto prinošenja žrtve na oltaru i 'davanja', propovijedali su kako se domoći vlasti te '(is)koristiti potencijal Grada'.

Sam kandidat, predstavljen kao „novi gradonačelnik", napisao je za njega već uobičajenu predizbornu poruku: „Večeras su me u Brodskom Vinogorju dočekali naši sugrađani koji žive u jednom od najljepših, ali i najzapuštenijih mjesnih odbora u gradu. Iako živimo u 21. stoljeću, u Brodskom Vinogorju problem je osnovna infrastruktura poput vodovodno-kanalizacijske mreže, što ćemo morati riješiti već u prvom mandatu".

Pritom, dakako, svojim sljedbenicima je zatajio kako (i) zbog njega problem dosad nije riješen jer je u Zagrebu „usporen" Projekt Brod 2.

Kako je počeo tako je i završio, širokogrudno, najavljujući da će: „urediti park i dječje igralište, otvoriti dječju igraonicu te modernizirati mjesni doma, ne samo izvana, nego i iznutra". Potom, poentirao je s obećanjem kako će „dati gas i riješiti Motel u Vinogorčevoj ulici".

Eto, tako je zborio On - jedan od kandidata. I, da je samo to činio, bilo bi sve u granicama pristojnosti. Međutim, organizatori kampanje u Dadinu predizbornu igru izravno su uključili i Njega. Samog dragog Boga. Učinili su to na način da su predizborni performans uprizorili na oltaru podignutom Njemu u čast. Dragom Bogu, dakako, a ne dragom Dadi.

Istina, Jelićevi obožavatelji malo su promijenili liturgijsko posuđe te piće i posuđe za službu svome 'božanstvu'. Umjesto uobičajenih ampulica (vrčića) za vino i vodu, oni su u plastičnim bocama servirali Coca-Colu i Jamnicu, a umjesto liturgijskih knjiga koristili su Dadine propagandne materijale.

Umjesto Rimski Misal (Missale Romanum) - misnu knjigu za cijelu crkvenu godinu koja sadrži temeljne poruke (i) 'Crkve u Hrvata' - proučavali su krajnje poruke iz Dadine predizborne kampanje: „Daj gas koristi potencijal grada".

Dakle, umjesto prinošenja žrtve na oltaru i „davanja", propovijedali su kako se domoći vlasti te „(is)koristiti potencijal Grada".

Umjesto Pontifikala, knjige koja sadrži svete čine, obrede i molitve koje obavlja biskup, Dado je koristio slogan: „Daj gas za promjenu", jer želi „Grad koji sluša poduzetnike", a ne Grad koji sluša građane. Pritom, nije poznato je li i on mislio na  kriminalno stečen veliki, ili tek mali i srednji kapital. 

Umjesto Časoslova (Brevijar), knjige u kojoj se nalaze molitve i čitanja koja svećenik mora obavljati svaki dan, Dado je ponudio slogan: „Daj gas za grad prvoligaša".

Umjesto Rituala (obrednika), knjige koja sadržava molitve i obrede kod pojedinih svetih čina, Dado je smatrao kako treba „Dati gas i ubaciti u višu brzinu" za dobro sv(oj)ih ljudi na zemlji, a ne u nebu. Jer, „sad je bitno". Kažu.

Uostalom, "ne trebate građevinsku dozvolu za gradnju dvoraca u nebu", već godinama piše na zidu pored kojeg vodi put do kuće Dragana Dade Jelića.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  gefufna

  gefufna

  Komentirano: 9.5.2021. | 15:23

  1

  Slažem se s Matom. Obje organizacije od početka funkcioniraju na laži i obmani puka. U tom smislu, nema logičnijeg saveza.
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 9.5.2021. | 9:55

  2

  ivomarkic - ne razumiješ ni religiju ni politiku. Da razumiješ, shvatio bi koliko su velike sličnosti između HDZ-a i Crkve. Suština načela djelovanja im je ista, samo što u HDZ-u to prakticiraju tek tridesetak godina, a Crkva to uspješno radi gotovo dvije tisuće godina.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 8.5.2021. | 21:46

  3

  MatoArt@ . . na čemu si? Jedan intelektualac bi trebao razlikovati dobro od zla, a ti još uvijek ljubiš HDZ unatoč svom zlu što napravi narodu u Hrvatskoj tijekom posljednjih 30 godina...Da apsurd bude veći, pokazuješ koliko si glup i ograničen, jer uspoređuješ Crkvu i HDZ...Žali Bože što stalno ideš u crkvu svakog dana. Bog te gleda...
  domobran

  domobran

  Komentirano: 8.5.2021. | 17:39

  4

  Bog i Hrvati ???
  bager

  bager

  Komentirano: 8.5.2021. | 13:26

  5

  Ma oni imaju milijun predsjednika županijskih odbora, gradskih i temeljnih ogranaka svi predsjednici. Za Vinogorje sam govorio ne Županiju.
  mikov

  mikov

  Komentirano: 8.5.2021. | 13:06

  6

  Koji je to mali presjednik mladeži, zar nije ona maduna?
  MatoArt

  MatoArt

  Komentirano: 7.5.2021. | 23:47

  7

  Tko razumije religiju i tko razumije politiku, shvaća kako je Bog hadezeov prirodni saveznik. Neće valjda biti uz Dusparu, koji, bar po pisanju ovog portala, drži više do istine no do samog Boga ili uz Bibora i njegovu bezbožničku listu? Crkva treba i mora biti uz HDZ, oni su jednaki, to je neraskidivo jedinstvo!
  Mr_Cinik

  Mr_Cinik

  Komentirano: 7.5.2021. | 19:53

  8

  Evo još jedan tipični primjer glasača HDZ-a i odraz njegove inteligencije pa se onda ne treba čuditi zašto ta partija vedri i oblači u Apsurdistanu. Čitajući posljednji komentar i razinu pismenosti komentatora, učitelji i profesori hrvatskog jezika dobiju osip a ostali čitatelji napadaj smijeha. Bože sačuvaj. Sve mi se više čini da neće nikad biti bolje u Hrvatskoj. Bar ne onima kojima nije glavni interes uhljebiti se preko partije ili koji nemaju direktnu korist od te zločinačke organizacije.
  MARSONIA

  MARSONIA

  Komentirano: 7.5.2021. | 19:48

  9

  Trgovačka koalicija pupi hdz sramoti Hrvatsku
  kolekcionar

  kolekcionar

  Komentirano: 7.5.2021. | 19:12

  10

  Ja sam iz Vinogorija mali je dobar kao kruh dijete za primjer samo ima jaka poznanstva i ne boji se nikoga svima kaže sve u lice ne trpi autoritete nije uvlakač kao onaj Filipović vidio sam malog kako pred poštom luksuznom autu i pomaže nekoj baki da uđe u poštu ispred njega zato i ne odgovara smradovima.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  Birokracija je virtualan svijet

  Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  19.9.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  Tako to čine 'maštoviti'

  Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  16.9.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  Nova skupa infrastruktura

  Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  13.9.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  PIŠE: JERKO ZOVAK

  Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  4.9.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  Nakon pisanja SBplus-a

  Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  5.8.2021. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  Poznata je sprega politike i pravosuđa

  U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  3.8.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  Agresivnost koja šteti i stranci

  Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  28.7.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  Kopernikanski obrat

  Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  30.6.2021. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  (Pre)obraćenik Stribor Valenta

  Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  22.6.2021. | 16:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

  Piše: Jerko Zovak

  Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

  10.6.2021. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

  Piše: Jerko Zovak

  'U uspjehu se ne uzvisi'

  30.5.2021. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

  Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

  Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

  28.5.2021. | 19:35