Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 10.1.2020. u 7:45
Prikaza: 5012
|

SDP-ovci potpisali ugovor težak 9 mil.

Za neke to nije ni politički, a kamoli gospodarski kriminal

radio.ng
Foto: radio.ngS potpisivanja ugovora Vinko Grgić i Marina Opačak Bilić u sredini
 • radio.ng

S direktoricom tvrtke „Felix regulacija” d.o.o., Marinom Opačak Bilić, gradonačelnik Grgić potpisao je Ugovor o izvođenju radova u novogradiškom Industrijskom parku i to temeljem „Ugovora o ulaganju u infrastrukturu Industrijski park Nova Gradiška”.

U dva dana novogradiški gradonačelnik, Vinko Grgić, vjerojatno sa zadovoljstvom, potpisao je dva ugovora kojima se obvezao, za izgradnju infrastrukturnih objekata, potrošiti bezmalo devet milijuna kuna hrvatskih i europskih poreznih obveznika.

Možemo li, bez provjere relevantne dokumentacije o ovom poslu, insinuirati kako su Grgić i Opačak Bilić učinili nešto nečasno ili protuzakonito. Dakako, ne možemo.

U utorak, s direktoricom požeške tvrtke Niskogradnja Jurčak d.o.o., Ankicom Jurčak, potpisao je Ugovor za rekonstrukciju 750 metara ceste i pješačke staze u ulici Ivana Domca. Vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna, a rok gotovosti 150 dana od uvođenja izvođača u posao.

„Nakon 40 godina, koliko ulica postoji, osigurali smo sredstva u proračunu za izgradnju ceste i pješačke staze te idemo u realizaciju prve faze njezine modernizacije. Dosad smo imali problem s Hrvatskim željeznicama jer je cesta u neposrednoj blizini njihove infrastrukture. Našli smo način kako riješiti problem. Prošle godine, u Ulici baruna Trenka, kupili smo kuću koju ćemo srušiti i dobiti prostor za cestu. Ovo nije kraj jer, u naredne dvije ili tri godine, tu ulicu planiramo u cijelosti modernizirati. Trenutno nismo u mogućnosti to učiniti jer bismo izgubili financijski prostor za druge jednako važne projekte", tom prigodom izjavio je gradonačelnik Grgić.

Grgić i Opačak Bilić nisu samo SDP-ovci

U srijedu pak, s direktoricom tvrtke „Felix regulacija” d.o.o., Marinom Opačak Bilić, gradonačelnik Grgić potpisao je Ugovor o izvođenju radova u novogradiškom Industrijskom parku i to temeljem „Ugovora o ulaganju u infrastrukturu Industrijski park Nova Gradiška”.

Projekt je vrijedan 6,3 milijuna kuna, od čega su 5,3 milijuna kuna, odnosno 85 posto, bespovratna europska sredstva. U roku od devet mjeseci bit će dograđena glavna pristupna cesta, vodovod i kanalizaciju. Cilj projekta je povećanje postojeće infrastrukture za 7.350 metara kvadratnih, nakon čega bi trebala biti povećana konkurentnost zone i potaknut razvoj poduzetništva u Industrijskom parku.

- Još jedan je ovo veliki dan za naš grad i veliki projekt u novogradiškom Industrijskom parku. Industrijska zona je duga oko tri kilometra. S južne strane izgradili smo preko 60 posto površine, time nam se otvorila mogućnost da kandidiramo i dobijemo zemljište od 44 hektara na sjevernoj strani zone. Izgradit ćemo infrastrukturu do kraja, čime će cijela zona biti komunalno opremljena. U tijeku su pregovori s pet potencijalnih investitora, o čemu ćemo na vrijeme izvijestiti javnost. Vrlo brzo ćemo raspisati natječaj za fotonaponsku elektranu, nakon čega pripremamo projekt CEKOM-a. Očekujemo pozitivno rješenje za pokretanje niza drugih projekata u gradu - istaknuo je gradonačelnik Grgić.

Je li kriminal krivotvorenje hrvatskog grba? 

I, bila bi to dva rutinska radna dana i dva uobičajena ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture da nije vražjeg 'ali'. Toliko vražjeg da je najčitaniji u Zlatnoj dolini, 034portal, članku prenesenom s portala radiong.hr, odlučio izvorni naslov promijeniti u insinuaciju: „Gori od HDZ-ovaca, ovi čak i ne kriju".
Kako ne bi bilo zabune na što se misli, insinuacija je u podnaslovu eksplicirana: „Predsjednica Županijskog SDP-a Marina Opačak Bilić potpisuje ugovor s SDP-ovim gradonačelnikom Vinkom Grgićem".
E sad, unatoč činjenici da je hrvatska politika jedno od najkorumpiranijih zanimanja na svijetu, možemo li bez zadrške kazati kako su „svi političari isti". Možemo li, bez provjere relevantne dokumentacije o ovom poslu, insinuirati kako su Grgić i Opačak Bilić učinili nešto nečasno ili protuzakonito. Dakako, ne možemo.
Zbog toga, nakon provjere postupka ove „velike javne nabave", utvrdili smo kako je, u oba slučaja, procedura poštovana „do zadnjeg zareza". Naime, kad bi akteri i htjeli učiniti nešto protuzakonito, do ove faze događaja, to naprosto nije bilo moguće. Dokaz tome je, između ostalog, i činjenica da Opačak Bilić nije dobila posao izgradnje ceste i staze u ulici Ivana Domca, mada se natjecala.
Dapače, potpisnik ovog priloga drži kako bismo, nakon ovako transparentno vođenog procesa javne nabave, mogli očekivati besprijekorno poštivanje ugovorenih rokova, cijena i projektirane kvalitete radova, jer nije za vjerovati da bi „vrana vrani oči kopala". Nije za vjerovati da bi tako istaknuti i zasad nekompromitirani SDP-ovci dopustili osobno i/ili stranačko sramoćenje neurednim, a kamoli protuzakonito obavljenim poslom. I to u izbornoj godini za najlukrativnije političke funkcije u Hrvatskoj.
Obrnuto, za očekivati je da Grgić i Opačak Bilić, ovim zajedničkim poslom pokažu kako poslove obavljaju SDP-ovci. U odnosu na druge. 
Ono što im je, zasad, moguće zamjeriti jeste mjesto na kojem su ugovore potpisali i potom se ponosno fotografirali. Naime, unatoč upozorenja odgovornima, na zidu prostorije važne za promociju Nove Gradiške, još uvijek visi veliki državni grb na kojem se kočoperi prvo bijelo polje. Oni koji su ga, kao kukavičje jaje, podmetnuli socijaldemokratskom gradonačelniku - sigurno se šeretski smješkaju i pljuckaju udalj. 
Dakle, tijekom potpisivanja ugovora, za aktere i velik broj ljudi oko njih, nije bilo ni političkog, a kamoli gospodarskog kriminala. Ostaje tek vidjeti hoće li, u razumnom roku, krivotvoreni grb biti zamijenjen zakonom propisanim te hoće li, bez incidenata, objekti biti završeni sukladno ugovorenim parametrima. Dotad, želimo vjerovati kako "nisu svi isti". 


  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Ptica_trkacica

  Ptica_trkacica

  Komentirano: 11.1.2020. | 21:15

  1

  Hoće li se i Sočkoviću nositi kolači u zatvor?
  Kradezej_zna

  Kradezej_zna

  Komentirano: 11.1.2020. | 15:54

  2

  Stipe zaboravio si jednog koji je zaslužio da bude ispred svih navedenih,Sočkovića iz Perkovca.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 11.1.2020. | 15:49

  3

  U enciklopediji, uz pojam sukob interesa, valjalo bi postaviti obiteljske fotografije Tuđmana, Sanadera, Ćosića, Opačaka. Uz malu napomenu - sve je odrađeno po zakonu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 11.1.2020. | 10:42

  4

  Ma potpuno sam uvjeren da je javni natječaj odrađen besprijekorno i da je sve po zakonu. Nisu li takve ama baš sve odluke u RH od samog osnutka. Sve po zakonu, a ako nije, neka institucije rade svoj posao. Vjerujem da su akteri savjesno potpisali izjavu o nepostojanju sukoba interesa. Uostalom, to što su zajedno u vrhu jednbe stranke, ne znači da su rod rođeni - dakle, nema tu nikakvog sukoba interesa.

  Broj komentara: 4

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  Neznanje proizvodi ružne komentare

  Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

  8.8.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  Državni i javni dužnosnici i službenici

  Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  3.7.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  Piše Jerko Zovak

  Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  25.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  Objekt primjeren potrebama zajednice

  I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  22.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  Piše Jerko Zovak

  Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  15.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  Piše Jerko Zovak

  'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  7.6.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  Svirčević se javno narugao šefu Sesi

  Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  26.5.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

  Umjesto da spuste glavu

  Visoko podignuli prst na SBplus

  14.5.2020. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

  Piše Jerko Zovak

  Restarteri

  9.5.2020. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

  Padaj silo i nepravdo

  Korona nas veže i spaja

  21.4.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  Županija - Grad Brod 2:0

  Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  14.4.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  Pitaju ljudi

  Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  14.4.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :