Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 31.12.2018. u 22:40
Prikaza: 4390
|

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".

Uz lijevu obalu srednjeg dijela toka rijeke Save, gdje ona zmijoliko klizi ravnicom, na jednom od meandara, nasuprot ušća rijeke Vrbas, smjestilo se selo Davor koje „ima budućnost" tvrde njegovi politički lideri na službenoj stranici Općine koju čini još i susjedno selo Orubica.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Davor imala je 3.259 stanovnika, od čega ih je u Orubici 746. Svojevrsna je to utvrda HDZ-a jer ta stranka, u toj općini, vlada od njezina osnutka 1993. godine. Zbog realiziranih nekoliko kapitalnih projekata - vodocrpilište, navodnjavanje, regionalno odlagalište otpada i dr. - tamošnja općinska uprava drži kako je bila vrlo uspješna. Upravo zbog toga čudi činjenica da je to jedina brodsko-posavska općina u kojoj nije usvojen proračun za 2019. godinu.

Kako odluka o raspisivanju referendumu nije donesena, a zahvaljujući Zakonu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika grada Zagreba, vjerojatno, do idućih redovitih lokalnih izbora, načelnik Đuro Anđelković neće izgubiti niti jednu političku dlaku s glave.   

Sami sebe pobijedili 4:3

Moglo bi se reći - rutinski, predsjednica Općinskog vijeća, Lidija Brlić (HDZ), 5. prosinca uputila je Poziv za sjednicu 13-članog Vijeća koja je trebala biti održana u srijedu 12. prosinca i na njoj donesen proračun, dakle, najvažnija odluka koju donose tijekom jedne godine.

Mada je bilo za očekivati kako će proces rebalansiranja starog i usvajanje novog proračuna proći bez problema, to se nije dogodilo. Naime, kako piše na službenoj stranici Općine, „sjednica je prekinuta prilikom izglasavanja proračuna za 2019 godinu" zbog toga što je za njegovo usvajanje glasalo tek tri od ukupno sedam vijećnika HDZ-a, koliko je bilo potrebno za usvajanje odluke. Jer, dakako, na šest oporbenih vijećničkih ruku nitko nije niti računao.

Proračun, kojeg je predložio općinski načelnik, Đuro Anđelković (HDZ), podržali su Davor Furić, Tomislav Makovičić i Marina Rizvić (HDZ), protiv su bili: Ivan Štivičić (SDP) te Dražen Lanusovići Mario Olić (HSS) dok su se od glasanja uzdržali: predsjednica vijeća Lidija Brlić, Danijela Pišonić i Kruno Jakirčević (HDZ) te Tomislav Šokić (SDP), Ivan Marijanović i Branko Gelemanović (HSS). Na sjednicu nije došla, ali je izostanak opravdala, Nina Gelemanović (HDZ).

Općinski vijećnici - općinski načelnik 4:0

Općinski načelnik i njegovi ljudi očekivali su da će sjednica biti nastavljena te proračun - ili barem Odluka o privremenom financiranju - usvojeni do 31. prosinca, a na službenoj stranici Općine vijećnike su upozorili da „ukoliko i to ne bude" učinjeno slijede „prijevremeni izbori za članove općinskog vijeća". Uzgred, istaknuli su činjenicu da nitko od vijećnika nije bio „protiv ili suzdrža" niti je „imao amandman ili prigovor" na Prijedlog proračuna.

Nakon tako pripremljene javne klime, sazvan je nastavak 9. sjednice Općinskog vijeća za subotu 22. prosinca, međutim, ona nije mogla biti održana jer se na nju odazvalo tek troje vijećnika HDZ-a. Dakle, četiri vladajuća i šest oporbenih vijećnika ignorirali su poziv, bojkotirali sjednicu i na taj način otvorili put koji vodi u nove izbore za Općinsko vijeće.

Budući da se općinski načelnik trudio neka Vijeće donese makar Odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa općinskih tijela i drugih korisnika proračunskih sredstava, odlučili su sazvati treći nastavak sjednice za 29. prosinca. Nažalost, zbog izostanka kvoruma, niti taj pokušaj nije uspio.

Kako predsjednica Općinskog vijeća nije bila kooperativna, a načelnik i njegovi suradnici, do zadnjeg zakonom predviđenog roka, nisu željeli odustati od pokušaja da Općinsko vijeće donese Odluku o privremenom financiranju, zamjenik predsjednice, Tomislav Makovuičić, 31. prosinca, za točno u podne istog dana, sazvao je novu sjednicu Vijeća. Međutim i četvrti pokušaj je propao iz istog razloga kao i prethodna dva - nije bilo kvoruma. Deset vijećnika je bojkotiralo donošenje bilo kojeg proračunskog akta, očito, želeći nove izbore.

Izgleda: '... karavane prolaze'

Poučeni iskustvom koje smo imali s načelnikom Anđelkovićem kad smo ga onomad pitali kome je podigao spomen ploču u središtu Davora, znali smo kako od njega nećemo dobiti nikakvu informaciju za javnost. Zbog toga, obratili smo se drugim izvorima kako bismo saznali što je 10 vijećnika motiviralo da izazovu prijevremene izbore. Mada niti oporba ne želi svake godine na izbore, posebno nas je interesiralo što je četiri vijećnika iz redova vladajućeg HDZ-a, dakle većinu u njihovu klubu, nagnalo da sami sebe ekskomuniciraju iz stranke, a vjerojatno i iz politike.

Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima". Dapače, svi ističu kako im je bitno vraćanje parlamentarne demokracije u Općinu Davor, a većina tvrdi da im je primarno „srušiti bahatog načelnika", a sekundarno kakva će biti „njihova politička sudbina u stranci ili općini". U kojoj mjeri bi to mogla biti istina, najbolje svjedoči činjenica da nitko od vijećnika nije kazao niti jedne riječi protiv općinskog proračuna.

Međutim, jedno su želje, drugo poznavanje zakona i propisa, a treće mogućnost realizacije nakon provedenih izbora. Naime, potpuno je nejasno zbog čega vijećnici ovog saziva nisu donijeli Odluku o raspisivanju referenduma za smjenu općinskog načelnika - ako im je to bio primarni cilj - kad su već imali dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje takve odluke?

Kako odluka o raspisivanju referendumu nije donesena, a zahvaljujući Zakonu o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika grada Zagreba, vjerojatno, do idućih redovitih lokalnih izbora, načelnik Đuro Anđelković neće izgubiti niti jednu političku dlaku s glave.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  Državni i javni dužnosnici i službenici

  Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  3.7.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  Piše Jerko Zovak

  Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  25.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  Objekt primjeren potrebama zajednice

  I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  22.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  Piše Jerko Zovak

  Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  15.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  Piše Jerko Zovak

  'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  7.6.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  Svirčević se javno narugao šefu Sesi

  Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  26.5.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

  Umjesto da spuste glavu

  Visoko podignuli prst na SBplus

  14.5.2020. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

  Piše Jerko Zovak

  Restarteri

  9.5.2020. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

  Padaj silo i nepravdo

  Korona nas veže i spaja

  21.4.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  Županija - Grad Brod 2:0

  Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  14.4.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  Pitaju ljudi

  Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  14.4.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

  Piše Jerko Zovak

  Demokracija je, ustvari, zajebancija

  13.4.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :