Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 3.1.2019. u 0:01
Prikaza: 3783
|

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

root : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.

MADA, u zadnje vrijeme, zainteresirani za prostorne planove, urbanizam, arhitekturu i graditeljstvo na specijalističkom forumu skyscrapercity.com nemaju početni entuzijazam, što za posljedicu ima rijetko objavljivanje njihova viđenja 'izmjena i dopuna stanja u prostoru', s te stranice skinuli smo fotografiju upravne zgrade područne (hrv. regionalne) uprave i samouperave Brodsko posavske županije kako bismo ukazali na dvije činjenice.

Dvjestotinjak zaposlenih u toj zgradi nemaju poslovno parkiralište iako bi ga trebali imati jer, u protivnom,  svojevremeno zgrada ne bi  dobila uporabnu dozvolu za njezino korištenje. 

Prvo. Zgrada je pristojno obnovljena s ciljem povećanja njezine 'energetske učinkovitosti' iako, da je pismeniji Hrvat određivao naziv 'Programa', sjetio bi se (i) hrvatskih riječi kao što su: rentabilnost, efikasnost, racionalnost, štedljivost i t.d.

Drugo. Okoliš zgrade je socrealističan, pritom, posebno treba istaknuti problem s pripadajućim parkiralištem. Naime, mada je nedavno brodska Gradska uprava postupila zakonito tijekom preuzimanja kontrole nad česticom u svome vlasništvu s ciljem pretvaranja županijskog parkirališta u javno, postupak nije sasvim dorečen - iz više razloga.

Na primjer. Dvjestotinjak zaposlenih u toj zgradi nemaju poslovno parkiralište iako bi ga trebali imati jer, u protivnom, svojevremeno, zgrada ne bi dobila uporabnu dozvolu za njezino korištenje. Osim toga, korisnici usluga te državne i lokalne uprave također nemaju gdje parkirati. Sličan problem imaju i stanari višekatnica, posebno onih u samom središtu grada.

To što su zagrebačka i neke druge gradske uprave svoja parkirališta komercijalizirali ne znači da ih Brođani moraju slijediti u stopu. Dapače, bilo bi dobro vidjeti iskustva pametnijih od nas jer je parkiranje u Slavonskom Brodu postalo jedno od najozbiljnijih gradskih urbanih problema, bezmalo, onoliko velik koliki je, donedavno, bio na ključnim raskršćima i pružnom prijelazu u Osječkoj ulici.

Zbog toga, na samom početku 2019. godine, odgovorne u brodskoj gradskoj upravi potičemo neka od kompetentne institucije, ustanove ili tvrtke naruče cjelovitu prometnu studiju s rješenjem problema parkiranja vozila u Gradu. Neka, zajedno sa županijskim čelnicima, problem riješe sukladno pravilima struke, a na zadovoljstvo većine građana. Pritom, neka 'dorade' svako prometno rješenje koje ne prođe ekspertnu reviziju, neovisno o tome tko ili što je uzrokovalo problem.

Temeljni preduvjet za realizaciju primarnih zadaća lokalnih samouprava - što podrazumijeva prometnu i drugu infrastrukturu te zdravstvo, obrazovanje, kultura i sport - jeste da županijska i gradska uprava prestanu djelovati autodestruktivno. Da profesionalno i bez emocija komuniciraju na dnevnoj bazi jer je nedopustivo da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.

Budući da je župan Danijel Marušić prvi ovdašnji samo/upravljač i slovi kao, blago rečeno, nekonfliktna osoba, a u opisu poslova i radnih zadataka, između ostalog, ima obvezu koordinirati procesima koje vode čelnici lokalne samouprave, za očekivati je da upravo On, periodično, saziva ovdašnju 'koordinaciju' saborskih zastupnika, gradonačelnika i općinskih načelnika s ciljem, na primjer, efikasnijeg povlačenja sredstava iz državnih i/ili europskih fondova te stvaranja boljih uvjeta za ulaganja u gospodarstvo. Ma koliko im bile ograničene ovlasti u toj oblasti. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :