Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 22.7.2018. u 0:01
Prikaza: 5623
|

Državno odvjetništvo nije utvrdilo

Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

root : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?Mirela Šmital (ŽDO) tvrdi kako ovo nije kazneno djelo iz članka 193. Kaznenog zakona(Foto: SBplus/arhiva)

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost državnih službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

RJEŠENJE Županijskog državnog odvjetništva, doneseno nakon provedene istrage o velikom ekološkom incidentu koji se 28. ožujka dogodio na zapadnom prilazu Slavonskom Brodu i alarmantnom zagađenju pitke vode dva dana kasnije, uznemirilo je ovdašnju javnost.

Kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, građani ne mogu osjećati sigurno.

Tim povodom, odvojene tiskovne konferencije održali su brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji je Zaključak ŽDO-a okarakterizirao "neozbiljnim" i ne/zavisna gradska vijećnica, Slavica Lemaić, a predsjednik brodske HVIDR-e, Mato Pudić, izdao je priopćenje za javnost. Vlasnik Croduxa pak, Ivan Čermak, Rješenje nije tek komentirao nego je i zaprijetio kako će "tužiti gradonačelnika Dusparu i Grad Slavonski Bord zbog štete koju su im nanijeli neosnovanim tvrdnjama".

Za razliku od Mate Pudića koji je u ime ranjenih, stradalih i oboljeli boraca iz Domovinskog rata ustao u obranu brodskog gradonačelnika na kojeg je nasrnuo moćni hrvatski general, gradska vijećnica Slavica Lemaić, u ime 1.475 Brođanki i Brođana, koji su upravo njoj dali ekskluzivno pravo da ih zastupa u brodskom Gradskom vijeću, dosljedno ustrajava u zaštiti generala Čermaka i njegove tvrtke Crodux, za koju je nedvojbeno utvrđeno kako je, zasad nekažnjeno i bez obveze na sanaciju tla, prema odredbi članka 193. KZ/11 počinila kazneno djelo onečišćenja okoliša. Dakako, može biti iz nehaja.

Dakle, u stodnevnoj borbi između Davida i Golijata, s jedne strane imamo - od moćnih gospodarskih i političkih lobija - nezavisnog gradonačelnika koji se oslanja na vlastiti karakter, znanje, struku, 11.162 birača i ovdašnje suborce iz HVIDR-e, dok s druge strane nalazi se krupni kapitalist i general čak, iza kojeg stoje Hrvatska Vlada, velik broj (ne)zavisnih stručnjaka, jedna vrijedna gradska vijećnica, a evo i Županijsko državno odvjetništvo tvrdi kako je - i za eko incident - Čermak potpuno nedužan, a kome nije pravo, poučavaju iz ŽDO-a, neka ga goni privatno.

Nedovoljno upućeni u ovu, po svim stručnim, političkim i pravnim osnovama, prvorazrednu svinjariju, mogli bi povjerovati kako je, nakon istrage, ovdašnje Županijsko državno odvjetništvo došlo do jedino mogućeg zaključka kako je: "do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno", a da "prijavljena djela nisu ona za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Kao medij, prateći sva neprikrivena događanja, pravili smo distinkciju između velikog ekološkog incidenta kojeg je nepobitno uzrokovao Crodux i njegovu ne/moguću povezanost s onečišćenjem pitke vode. Naime, u svom službenom nalazu, ova dva incidenta - kao moguće uzročno-posljedično povezana - apostrofirala je ovdašnja inspektorica za zaštitu okoliša, Dubravka Miškić. Pritom, isticali smo suspektnost svih koji ta dva slučaja ne žele promatrati (i) odvojeno.

Zbog toga, u Rješenju Županijskog državnog odvjetništva, najvažnijom držimo konstataciju kako: "…iz provedenih izvida proizlazi da prijavljena djela nisu kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. Naime, tijekom izvida je utvrđeno da ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojeg je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda 28. ožujka 2018. i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka 2018. i jednog uzorka od 1. travnja 2018.".

Korektnost ovog Rješenja utvrdit će za to ovlaštene osobe i/ili institucije koje smiju suditi: jel' ta dva "prijavljena djela"nisu kaznena zbog toga što ih se ne može dovesti u "uzročno-posljedičnu vezu", ili zbog toga što ona, svako za sebe, "nemaju obilježja kaznenog djela za koja se progoni po službenoj dužnosti".

Uzimajući u obzir činjenicu da su u dva dana uzorci uzimani tri puta te da ih je ukupno 12 bilo kontaminirano; Uzimajući u obzir činjenicu da je u dva dana i tri uzorkovanja, bezmalo, nemoguće "slučajno" kontaminirati 12 uzoraka uzetih s 12 različitih mjesta i pohranjenih u 12 različitih posuda, nedopustivo je ne utvrditi i javno obznaniti: tko, kad, gdje, kako i zašto je, "slučajno", kontaminirao 12 uzoraka pitke vode. Ako već sama voda nije kontaminirana bila.

Čak da je u pitanju, više šaljiva nego moguća, teza kako je: nemarna pralja posuda za izuzimanje uzoraka, tijekom pranja, određenim sredstvom ih kontaminirala - i u tom slučaju - trebalo je utvrditi: kako se pralja zove, kad je kontaminirala posude, gdje se to dogodilo, kako ih je uneredila i zašto je to učinila. Dakako, moguće je kazati i "slučajno", ali jedino kod odgovora na peto pitanje - zašto?.  

U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost službenika ili "šutnja institucija" po subordiniranoj zapovjedi.

Uglavnom, kad bi ovakvo Rješenje Županijskog državnog odvjetništva bilo prihvaćeno od struke i javnosti, bila bi to još jedna kockica u mozaiku dokaza kako je Hrvatska nedopustivo malo pravna država te kako se, zbog toga, nitko od građana ne može osjećati sigurno.   

Budući da permanentni "institucionalni i izvaninstitucionalni" kritičari rada brodske Gradske uprave - čija glasnogovornica pokušava biti vijećnica Slavica Lemaić - godinama ne uspijevaju ponuditi bolja programska i/ili kadrovska rješenja od onih koja nudi i realizira aktualni brodski gradonačelnik, njihovo vlastohleplje je ušlo u fazu panike. Zbog toga, umjesto dobrodošle racionalne kritike, i u ovom slučaju, oni gradom šire neskrivenu iracionalnu mržnju protiv Mirka Duspare. Dapače, iz njihova dosadašnjeg političkog rada, koji se svodio na tezu: "Što gore to bolje", iskoračili su u sferu: "Neka komšiji crkne krava", a što će pritom svima "crknuti dvije", predstavljaju kao Dusparin krimen (sic!).

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 27.4.2020. | 8:06

1

Ono što je srž članka, odgovor je vrlo jednostavan, za ovu svinjariju, kao i za sve svinjarije od 1990. .g nitko neće odgovarati. Tko je jamio... Zato i mladi odoše, a guzonje nek si još malo spreme u svoj džep, ali više ne od mog rada.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 24.4.2020. | 12:56

2

ČERMAK. lik koji je u doba največeg granatiranja brodske i bosanske posavine prevozio naftu u rs , a vi spominjete da ga dotična brani, svaka joj čast i još nešto čudno benzinska crpka mu je jako blizu mjesta uskršnjih događanja , kakva čudna koincidencija

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

Moram da vam kažem:

Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

9.11.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

26.10.2021. | 20:00

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

I previše je argumenata

Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

3.4.2018.
Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevjerojatna zamjena teza prilikom traženja krivca

Neslaganje stručnjaka o brodskom slučaju

Nevjerojatna zamjena teza prilikom traženja krivca

4.4.2018.
Pa zar zbilja mislite da se incidentno zagađenje podzemne vode rješava pravodobnom zamjenom filtracijske ispune?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

Teorije zavjere, ili indicije?

Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

17.4.2018.
Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za zagađenje vode u Slavonskom Brodu nitko nije kriv

Županijsko državno odvjetništvo

Za zagađenje vode u Slavonskom Brodu nitko nije kriv

19.7.2018.
Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja te je na svojim stranicama izvjestilo kako je do onečišćenja vode došlo, no najvjerojatnije je, mišljenja su, do toga došlo slučajno. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski branitelji stali uz gradonačelnika Dusparu

Čermakove prozivke nazvali sramotnima

Brodski branitelji stali uz gradonačelnika Dusparu

20.7.2018.
Branitelji su u sukobu Duspare i generala Čermaka jasno zauzeli stranu te poručili kako su 'sve prozivke i optužbe na račun gradonačelnika i Grada Slavonskog Broda od strane tvrtke Crodux, koja je uzrokovala incident, neopravdane i lažne, a nadasve sramotne'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

'Happy end' slavonskobrodske tragedije

Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

8.11.2018.
Zagađenje vode u Slavonskom Brodu riješilo je probleme duge više od desetljeća i za isti stol primoralo one koji zajedno nikako nisu mogli. Krivca za zagađenje, stoga, svakako bi trebalo hitno detektirati, ali ne kako bi ga se kaznilo, nego kako bi mu bio dodijeljen orden. A Brođ
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

Piše: Drago Hedl

Brodska policija - vrline javne, poroci tajni

2.12.2018.
Sumnjivci nisu pronađeni, ni među onima koji su bili sumnjivi, a još manje među onima koji nisu. Do zagađene vode došlo je slučajno. Živio slučaj!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

Opustite se, vrijeme će zamesti tragove

Danas Brođani 'slave' godišnjicu zagađenja, laži i obmana

30.3.2019.
Danas Brođani slave godišnjicu uskršnjeg zagađenja vode. Neki će se, možda, na mjesta cisterni u mjesnim odborima, pred kojima su u dugačkim redovima čekali na vodu, sjetiti zapaliti svijeće i položiti vijence uz molitvu da se istina o cijelom događaju ipak jednom sazna te da oni
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :