Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 21.5.2021. u 8:00
Prikaza: 3676
|

Piše Jerko Zovak

Tko je Dusparin protivnik na izborima: Jelić ili Plenković?

root : Tko je Dusparin protivnik na izborima: Jelić ili Plenković?

Predsjednik hrvatske Vlade i prvi mu suradnik, ministar financija Brođanin Zdravko Marić, vrlo dobro znaju kako je, zahvaljujući primarno njihovoj volji, nakon vidljivog pomaka kojeg je napravila Vlada SDP-a, Slavonski Brod usporio svoju revitalizaciju i svekoliki razvoj ponovnim dolaskom HDZ-a na čelo zemlje.

DANAS u Slavonski Brod dolazi predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković, ali ne s ciljem kako bi objavio da je njegova Vlada - samo iz programa Slavonija koji teži 11 milijardi kuna - u Slavonski Brod uložila 880 milijuna kuna, što je oko osam posto koliko je trebalo biti usmjereno u taj grad s obzirom na broj stanovnika koji u njemu žive i rade, nego zbog toga da bi, javno, dao podršku kandidatu HDZ-a za slavonskobrodskog gradonačelnika, Draganu Jeliću.

Mada uvelike stoji teza kako slavonskobrodski gradonačelnik nije blagoglagoljiv politički šarmer koji zna uspješno balansirati opći politički interes građana s karakterima sudionika u društvenim procesima, to nije dovoljno validno opravdanje za invalidnu učinkovitost aktualne Države na ovim prostorima. Naime, Mirko Duspara nije Slavonski Brod, on tek legalno i legitimno predstavlja i zastupa interese njegovih građana.

U „posjet podrške" kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a u drugom krugu lokalnih izbora - kako su domaćini nazvali taj politički Happening predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i premijera Republike Hrvatske s članovima Vlade - moguće zainteresirani građani moći će vidjeti danas, u petak 21. svibnja 2021. od 14 sati na Trgu Ivane Brlić Mažuranić.

Budući da je Plenković vrlo obrazovan i politički iskusan čovjek, a često i gospodin čak, on sa središnjeg gradskog trga Brođankama i Brođanima, vjerojatno, neće slati poruku kako bi im bilo pametno glasati za Jelića jer predstavlja moguću „vertikalu vlasti" od Države, preko Županije do Grada. Naime, Plenković je dovoljno lukav da znao kako bi to bila svojevrsna prijetnja protuzakonitim stranačkim monopolom nad proračunskim sredstvima Hrvatske i Europe.

Dapače, Premijer kancelarskog kapaciteta, vrlo dobro zna kako se prema Slavonskom Brodu odnosila Vlada Zorana Milanovića koja je izgradila: od 'stoljeća sedmog' čekan podvožnjak u Osječkoj ulici; rekonstruirala bezmalo sve državne prometnice na području Grada izgradivši na njima ključne rotore koji su s jedne strane uvelike ubrzali protok ljudi i roba kroz grad, a s druge strane podigli prometnu sigurnost građana na europsku razinu; izgradila pročistač otpadnih voda s više velikih kolektora, rekonstruirala 60 vodovodnih čvorišta; izgradila dva vodospremnika; započela proces izgradnje 600 metara obaloutvrdu Save od Kazališno koncertne dvorane 'Ivana Brlić Mažuranić' do ušća Mrsunje; nažalost uzalud, ubrizgala ozbiljan kapital u Đuru Đakovića i tako dalje i tome slično.

Osim toga, SDP-ova je Vlada donijela Zakon o sveučilištu u Slavonskom Brodu i na taj način otvorila novu prosvjetno-kulturnu perspektivu grada.

Dakle, predsjednik hrvatske Vlade i prvi mu suradnik, ministar financija Brođanin Zdravko Marić, vrlo dobro znaju kako je, zahvaljujući primarno njihovoj volji, nakon vidljivog pomaka kojeg je napravila Vlada SDP-a, Slavonski Brod usporio svoju revitalizaciju i svekoliki razvoj ponovnim dolaskom HDZ-a na čelo zemlje.

Budući da i u tom svjetlu moramo promatrati recentne uspjehe lokalnog HDZ-a, njihova netom osvojena spektakularna pobjeda u Županiji, s apsolutnom većinom u Skupštini i Županom koji je to postao u prvom izbornom krugu, ravna je čudu.

Zbog toga, bit će interesantno čuti što Plenković ima reći na sve to. Bit će interesantno znati zbog čega, dosad, nije davao vidljiv programsko-financijski vjetar u leđa svojim stranačkim kolegama na ovim prostorima. Dapače, često ih je ostavljao na brisanom prostoru unatoč činjenici da su mu donosili ponajviše glasova u Hrvatskoj.

Mada uvelike stoji teza kako slavonskobrodski gradonačelnik nije blagoglagoljiv politički šarmer koji zna uspješno balansirati opći politički interes građana s karakterima sudionika u društvenim procesima, to nije dovoljno validno opravdanje za invalidnu učinkovitost aktualne Države na ovim prostorima. Naime, Mirko Duspara nije Slavonski Brod, on tek legalno i legitimno predstavlja i zastupa interese njegovih građana.

Barem je to činio dosad, a hoće li taj posao moći raditi i nakon Dana državnosti, ostaje vidjeti.     

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Quercus

Quercus

Komentirano: 24.5.2021. | 8:24

1

Ivićmarkić, kao prvo, dogovori se sa svojim alter egom (marketing) koji će ovdje polemizirati. Drugo, to nisam rekao ja, to je rekao Marko Jelić. Treće, ni ti ni marketing ne odgovarate zašto se Duspara nije usudio kandidirati za župana. Zicer je zicer. Četvrto, lažete ovaj napaćeni narod i kukate da vas županija koči u svemu, a nemate muda pokušati to promijeniti. Zicer je zicer. Vama grad, HDZ-u županija, i vama dobro. Kao fol, borite se za građane, a u stvarnosti borite se za svoj džep, a građanima u tom džepu držite figu. Isti ste kao HDZ, SDP, HNS, i dr., kako rade oni, tako radite i vi. Da zaista želite bolje građanima i neke promjene na bolje tada bi se Mirko već odavno kandidirao za župana (Isto vrijedi i za Peru i Dubravka), a nekoga od svojih zamjenika poslao na grad (tako je postupio Marko Jelić nakon samo jednog mandata na čelu Knina) i osvojio i jedno i drugo. Ali nema se muda, ide se na zicer. I tako do pemzije.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 23.5.2021. | 22:39

2

Quercus@ u ovoj rečenici ste sve rekli, citat: "No, kad radite konkretne stvari, tada imate i konkretne probleme, a nažalost u mom gradonačelničkom mandatu se pokazalo da je jedan od najvećih graditelja prepreka upravo Županija koja generira nejednakost u postupanju. Isto to su doživljavali i drugi nezavisni, pa i neki HDZ-ovi čelnici gradova i općina. Da bismo išli naprijed to se također mora promijeniti. Zato sam se kandidirao za župana jer želim živjeti u društvu jednakih i slobodnih." završen citat. To što rekoste, događa se i nama Brođanima...Prije izbora su donijeli odluku u Zagrebu da se prolongira na nepoznato vrijeme projekt kojim je 26 sela naše županije trebalo dobiti vodovod i kanalizaciju...Treba li više? Uzeli ljudima pitku vodu i kanalizaciju u 21.stoljeću...
Quercus

Quercus

Komentirano: 23.5.2021. | 22:16

3

Sve temeljne stvari grada i sugrađana su postavljene na pravi put i ja tu više nisam potreban, zamjenici g. Marijo Ćaćić i gđa Kristina Perić su odlučili da će nastaviti taj posao i, po meni, oni su spremni to učiniti i ići dalje s našom kninskom pričom. No, kad radite konkretne stvari, tada imate i konkretne probleme, a nažalost u mom gradonačelničkom mandatu se pokazalo da je jedan od najvećih graditelja prepreka upravo Županija koja generira nejednakost u postupanju. Isto to su doživljavali i drugi nezavisni, pa i neki HDZ-ovi čelnici gradova i općina. Da bismo išli naprijed to se također mora promijeniti. Zato sam se kandidirao za župana jer želim živjeti u društvu jednakih i slobodnih. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/jak-sibenik-znaci-i-jak-knin-unesic-rogoznicu-ervenik-1494788 - www.vecernji.hr
Quercus

Quercus

Komentirano: 23.5.2021. | 22:15

4

Politička javnost jest iznenađena, doduše nešto manje nego kad ste pobijedili Josipu Rimac za gradonačelnicu Knina. Zašto samo jedan mandat u Kninu i zašto kandidatura za župana? Da, promjene koje su se dogodile u Kninu prije četiri godine bile su iznenađenje za javnost, no ne za mene i suradnike. Težnja za drugačijim odnosom i svijest da je to potrebno ako želimo da grad preživi osjećala se dosta dugo, trebao ju je netko osloboditi i preuzeti odgovornost da je kanalizira. Kad smo se organizirali nisu nam davali previše šansi, no bilo naroda je bilo već jasno ocrtano i došlo je do promjene. To mi je bilo važno, da društvo osjeti da se može drugačije i da to drugačije treba biti odraz slobodne volje svakoga od nas udruženih u zajednicu jednakih.
Quercus

Quercus

Komentirano: 23.5.2021. | 22:13

5

https://www.vecernji.hr/vijesti/jak-sibenik-znaci-i-jak-knin-unesic-rogoznicu-ervenik-1494788
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 23.5.2021. | 14:32

6

Quercus@ ne trkeljaj, zašto se Pero ili Dubravko nikada ne pojaviše na bilo kojoj listi (župana, gradonačelnika)? Svojevremeno je SDP nudio Mirku visoko mjesto na listi za Sabor...glatko je odbio i ostao se boriti za grad na njemu svojstven način...POŠTENJEM! Nepotkupljiv...!! Onjušiše tvoji da su gradske firme stabilizirane za vrijeme Duspare...pa sad žele čopati pitu! Neće moći ove noći!
Quercus

Quercus

Komentirano: 23.5.2021. | 0:42

7

Kada si se javio (nitko te nije prozvao), odgovori nam na pitanje: Ako je Duspara tako dobar, kao što ga predstavljate, zašto se nikada do sada nije kandidirao za župana? Ne spinaj!
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 23.5.2021. | 0:19

8

Quercus@ Duspara je u Brodu bio nositelj liste za županiju...potukao je Marušića, a Tea Tomas se pojavila prvi puta i dobila samo 14% glasova manje od Marušića...Na slijedećim izborima Marušić će biti prošlost...Seljaci iz sela BP županije sami sebi biraju dželate...Peru i Dubravka.
Quercus

Quercus

Komentirano: 23.5.2021. | 0:15

9

Ako je Duspara tako dobar, kao što ga predstavljate, zašto se nikada do sada nije kandidirao za župana?
Quercus

Quercus

Komentirano: 22.5.2021. | 23:48

10

Je li tko od vas, ovdje prisutnih, čuo za dr sc Marka Jelića? (http://markojelic-nl.com/ , https://www.marko-jelic.com/ ) Taj gospodin, Marko Jelić, kandidirao se kao nezavisni za gradonačelnika Knina prije 4 godine i s trona skinuo tzv. kninsku kraljicu. Nakon samo jednog mandata ne kandidira se više za gradonačelnika Knina, nakon 4 godine kao nezavisni kandidira se za župana Šibensko – kninske županije. Za sada tu jako dobro stoji. A što radi Duspara, i ovaj njegov portal? Nakon 4 mandata kandidira se za peti mandat, a nikada nije pokušao osvojiti županiju. Prodajete nam muda pod bubrege. Duspara do sada niti jednom nije imao muda napasti županiju, već je tamo ove godine poslao svoju dosadašnju zamjenicu, trećerazrednu. Ako je Duspara tako dobar, kao što ga predstavljate, zašto se nikada do sada nije kandidirao za župana. Zicer je zicer, sve do jednom. Pljuc.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00