Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 9.3.2020. u 22:00
Prikaza: 3825
|

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

root : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?Gradonačelnik Mirko i dožupan Damir Mirković

U onoj mjeri u kojoj lokalna samouprava (su)financira djelatnosti koje mora financirati isključivo središnja država, u toj mjeri sudjeluje u prikrivanju svinjarija koje su počinili hrvatski 'državnici' dok su, rasipajući novac poreznih obveznika, vodili nas na začelje 'europeiziranog' Balkana.

PRIJE dva dana, objavili smo sve relevantne informacije o materijalnom i financijskom poslovanju Udruge PLUS, odnosno portala SBplus. Držali smo kako oni koji propituju druge o načinu upravljaju javnim poslovima i financijama, sami imaju obvezu javnosti podnijeti izvješće o tome kako i koliko koriste javne izvore za financiranje svoje djelatnosti.

Referirajući tada javnosti, potpisnik ovog priloga posebno je istaknuo: 'Isključivo svojim marljivim radom, SBplus je postigao status koji mu omogućuje maksimalno moguću neutralnost, jer ne ovisi o nekom dominantnom izvoru financiranja. Svi su nam bitni, ali nitko toliko da bez njega ne bismo mogli opstati'.

Dakako, do tog komotnog statusa slobodnog medija – ograničenog tek karakterom i razinom zanatskog umijeća novinara – nismo došli ni lako ni preko noći. Dostignuta razina slobode omogućuje nam neopterećeno praćenje događanja oko nas.

Poslujući manirom dobrog gospodara, Grad Slavonski Brod traži tek status jednak drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima. Pritom, kao primjer, ističemo Grad Osijek koji je, tijekom izgradnje tek Sveučilišne knjižnice, ostvario prihod od 5,4 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Nema glupih pitanja

Tijekom današnje sjednice Županijske skupštine, u okviru Aktualnog sata, otvoreno je pitanje u kojem su subjekti bili tri naša poslovna partnera: Veleučilište Slavonski Brod, Brodsko posavska županija i Grad Slavonski Bord.

- Gospodine župane, je li točna informacija do koje sam došao, da je Grad Slavonski Brod ovršio Veleučilište Slavonski Brod zbog neplaćenog komunalnog doprinosa u iznosu od 3.219.178,19 kuna, od čega na glavnicu otpada 2.337.931,39, te zatezne kamate 871.046,70 i troškove ovrhe 200 kuna?

Koliko je to pitanje bilo važno županijskoj vladajućoj nomenklaturi vidljivo je iz činjenice da ga nije postavio 'tamo netko', nego potpredsjednik HDZ-ove županijske organizacije Berislav Balen, osobno, dok ga je dožupan Damir Mirković dočekao kao volej u finferu.

Odgovor koji cementira odnose Grada i Županije

- Prema informacijama i dokumentaciji koja je dostavljena u Županiju, od strane dekana Krunoslava Mirosavljevića, Grad Brod je izdao ovršno rješenje Veleučilištu u Slavonskom Brodu u tom iznosu koji ste napomenuli. Dakle, radi se o građevinskoj dozvoli koja je izdana 2015. godine, nakon čega je Grad Brod izdao Rješenje o komunalnom doprinosu. Sukladno tom izdanom Rješenju, tadašnji dekan Veleučilišta je pisao zamolbu Gradu Brodu i gradonačelniku, Duspari, za oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa, pošto se radi o ustanovi i objektu koji je od interesa Grada i šire zajednice. Grad Slavonski Brod je tu zamolbu odbio. Dakle, 2015. godine i, evo, aktualizirali su to u veljači 2020., kada je Grad Brod Veleučilištu poslao opomenu pred ovrhu, a prošli tjedan je izdao i ovršno rješenje. -

U video prilogu je vidljiva velika dožupanova rječitost, s jasnom porukom da jasnija ne može biti. U ime Županije, dožupan Mirković optužio je gradonačelnika Dusparu da koči razvoj visokog školstva u Slavonskom Brodu.

S obzirom na status SBplusa u Brodsko-posavskoj županiji, bez kompleksa, Gradu Slavonskom Bordu poslali smo žuran upit sa zahtjevom neka komentiraju ovu optužbu.

Evo kako 'Dusparina' Gradska uprava komentira dožupanov odgovor

"Grad Slavonski Brod, daleko iznad hrvatskog prosjeka, doprinosi razvoju visokoškolske zajednice što, između ostalog, potvrđuju sljedeće činjenice:

Objekti u vlasništvu Grada Slavonskog Broda - u kojima se nalaze Strojarski fakultet, Učiteljski fakultet i Veleučilište - predani su tim ustanovama na korištenje, bez naknade. Za zgradu u kojoj je Učiteljski fakultet, godišnji najam iznosio bi 540 tisuća kuna, za zgradu Strojarskog fakulteta 972 tisuće, za zgradu Veleučilišta u Gupčevoj ulici 270 tisuća kuna. Na taj način, Grad Slavonski Bord, godinama, svake godine državi pokloni oko 1,8 milijuna kuna - za potrebe visokoškolske zajednice. 

Vrijednost poklonjene zgrade i zemljišta u Gundulićevoj ulici veća je od 14 milijuna kuna, dok je vrijednost poklonjenog zemljišta za izgradnju veleučilišne zgrade približno pet milijuna kuna. Po tom osnovu, državi smo, jednokratno, poklonili daljnjih 19 milijuna kuna.  

Sukladno Zakonu u komunalnom gospodarstvu, Veleučilištu u Slavonskom Brodu kao investitoru, utvrđena je obveza plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju zgrade Veleučilišta na k. č. br. 6690/2 k. o. Slavonski Brod. Na navedeno rješenje nije uložena žalba te je ono postalo pravomoćno i izvršno. Predstavnici Grada Slavonskog Broda upoznali su dekana s obvezom plaćanja komunalnog doprinosa te predložili nagodbu o otplati duga, međutim, obveznik nije prihvatio taj prijedlog.

Ističemo, komunalni doprinos je prihod namijenjen isključivo za financiranje gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture: javnih površina, nerazvrstanih cesta te javne rasvjete. U slučaju da Grad nekog obveznika oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa, tako izgubljeni prihod, i u toj visini, mora nadomjestiti iz drugih izvora.

Poslujući manirom dobrog gospodara, Grad Slavonski Brod traži tek status jednak drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima. Pritom, kao primjer, ističemo Grad Osijek koji je, tijekom izgradnje tek Sveučilišne knjižnice, ostvario prihod od 5,4 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Sukladno iznesenim činjenicama, Grad je dao značajan doprinos za razvoj visokog obrazovanja na području Grada Slavonskog Broda, za razliku od subjekata kojima je to obveza. Prije svih Države, a potom i Županije. 

S obzirom da Zakon o Sveučilištu Slavonski Bord postoji još od rujna 2015. godine, smatramo kako bi bilo korektno - Vladi Republike Hrvatske i zastupnicima vladajuće stranke s ovog područja - postaviti pitanje zbog čega koče provođenje tog zakona. Sigurno nije korektno prozivati Grad Slavonski Brod i njegova gradonačelnika jer, za dobrobit građana i Grada, zakonito rade svoj posao."

Koga štiti dožupan Mirković, rasipnu i neodgovornu državu ili štedljiv i odgovoran Grad?

Nakon očitovanja Grada, dožupana Mirkovića mogli bismo upitati: Koga vi zastupate: građanke i građane Brodsko posavske županije ili zagrebačke centre političke moći koji su obvezni financirati (i) visoka učilišta. U cijelosti, jer su za to uzeli novac od poreznih obveznika.

Naime, u onoj mjeri u kojoj lokalna samouprava (su)financira djelatnosti koje mora financirati  isključivo središnja država, u toj mjeri sudjeluje u prikrivanju svinjarija koje su počinili hrvatski 'državnici' dok su, rasipajući novac poreznih obveznika, vodili nas na začelje 'europeiziranog' Balkana.

Bi li netko podržao, ili podupro čak, zahtjev središnje države upućen lokalnoj samoupravi: neka sredstvima predviđenim za financiranje dječjih vrtića, vodovoda, kanalizacije, lokalnih cesta, nogostupa i drugih obveza koje ima po zakonu, počne (su)financirati vojsku, policiju, autoceste… ili, kao u ovom slučaju, visoko obrazovanje. A, oslobađanje Države i njezinih ustanova od plaćanja obveza lokalnoj samoupravi, čista je donacija lokalne samouprave središnjoj Državi.

To što se komunalni političari različitih svjetonazora, međusobno, spore oko učinkovitosti jednih ili drugih planova, programa i projekata, sasvim je racionalno i za zajednicu korisno. Međutim, kad jedni drugima počnu podmetati - koljući pritom vola zbog jedne šnicle - onda štete zajednici koju nominalno predstavljaju i zastupaju. Neovisno o kome je riječ.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mentalist

mentalist

Komentirano: 11.3.2020. | 8:06

1

xsize, tu si u pravu , pa neka se odgovorni upitaju zašto se ne gradi, dosta je bilo lažnih predizbornih obečanja
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.3.2020. | 7:41

2

Ako se neće graditi, nema potrebe naplatiti komunalni doprinos, ali bi bilo fer onda vratiti zemljište gradu.
trpimir

trpimir

Komentirano: 10.3.2020. | 23:04

3

Za neizgrađenu građevinu ovrha zbog neplaćenog komunalnog doprinosa, a za ilegalno izgrađene kuće za vrijeme legalizacije komunalni doprinos u Brodu snižen na simboličnu 1 kn/m3. Nepravedno i nemoralno do bola, ali po zakonu. Ko i privatizacija.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 10.3.2020. | 20:57

4

mato i maestro da li V I poštujete zakone republike Hrvatske ili vam je to svojevrsna zajebancija, pročitajte zakone koji su donijeli vaši uhljebi pa će vam biti jasno ili vas boli racku za zakone
Lukab

Lukab

Komentirano: 10.3.2020. | 20:37

5

MatoArt, zanimljivo!! Tek se tada i treba uspoređivati s Osijekom jer je onda država platila doprinos i za gradsku knjižnicu!!!
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 10.3.2020. | 20:00

6

karlom - ne bih se zakleo u to da gradonačelnik neće ustrajati na provedbi ove odluke, jer bi onda po piscu ovog propagandnog pamfleta kršio zakon. Svima je odavno jasno da njega za profesore, studente i njihove roditelje, kao i za visoko školstvo u Slavonskom Brodu zaboli ons stvar. S druge strane on u stvari mudro šuti te se uvijek može izvuči na to da njegovi trbhozborci rade na svoju ruku. Tekst vrvi nelogičnostima, netočnim i "prilagođenim" činjenicama, usporedbama koje nikako ne stoje. Sveučilišna knjižnica u Osijeku je istovremeno i gradska knjižnica i ima vrlo specifičan položaj.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 10.3.2020. | 19:47

7

marketing - na žalost, ne razumijete najosnovnije stvari. Uporno izvrčete činjenice ne bi li se što dublje zavukli gradonačelniku u prkno i pri tome širite neistine. Država nije dužna podmirivati nikakve troškove osim plaća i hladnog pogona. Posebno nije "dužna" u smislu u kojem vi to navodite raditi kapitalna ulaganja u građevinske objekte. Nije li gradu (i županiji) u cilju da studenti koji u njemu studiraju imaju što viši standard? Nije li gradonačelnik samopromovirani mecena visokog školstva u našem gradu, spreman učiniti sve kako bi brod postao pravi akademski sveučilišni grad? Niste nikako odgovorili na osnovna pitanja pa vam evo još jedna prigoda: koju je točno uslugu grad Slavonski Brod i GU učinia veleučilištu po pitanju nepostojeće zgrade na Hebrangu? Što to točno košta gradonačelnika i grad prilikom neizgranje jedne zgrade 3 milijuna kuna? Kada bi se grad morao izložiti troškovima osiguranja infrastrukture za tu zgradu koja ne postoji, bilo bi logično da uzme neki novac, ali grad nije imao nikakvih troškova. Da ih je i imao, bili bi to troškovi koji bi doprinijeli povećanju standarda studenata u Slavonskom Brodu. Kako nazvati nekoga tko uzima novac za uslugu koju nije odradio nego parazitom, štetočinom, da ne koristim još teže izraze? NIšta nije bolja ni lopovska država koja je dopustila donošenje takvih suludih zakona.
maestro

maestro

Komentirano: 10.3.2020. | 19:21

8

Poštovani Trpimire, ne brinite zbog Markića, marketinga, mentalista i sličnih. Riječ je o ljudima koji nemaju svoj stav, nego se pokušavaju dodvoriti političkim moćnicima (u ovom slučaju gradonačelniku kojeg brane u svakoj prilici), za malu osobnu korist. Uvijek je bilo takvih nekarakternih ljudi. S takvima se ne komunicira, Samo ih počastite prezirom i gađenjem, jer to i zaslužuju.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 10.3.2020. | 19:20

9

Trpimire pročitaj zakon pa će ti biti jasno
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 10.3.2020. | 19:18

10

MatoArt@ logika vam je jača strana. Bilo bi dobro da pročitate tekst još jednom. Državni proračun pune svi građani ove države. Iz njega se financiraju troškovi svih veleučilišta u Hrvatskoj. E sad, država iz svojeg proračuna svim veleučilištima plaća troškove koje naprave, pa bi tako trebali platiti i troškove brodskog veleučilišta. Ali, gle čuda, država za troškove brodskog veleučilišta nije ispunila svoju obvezu u cijelosti. Zaboravila? Gradska uprava je upozorila veleučilište o nepodmirenim obvezama prema gradu, građanima, koji pune naš gradski proračun. Na jedno uho im ušlo, a na drugo izašlo! Po vašem, mi bi trebali oprostiti veleučilištu (državi) dug i iz našeg gradskog proračuna platati troškove koje je veleučilište napravilo. Brođani bi izgleda, po vašoj logici, trebali dvaput plaćati troškove? Jednom kroz državni, a onda i kroz gradski proračun...Ta tri milijuna kuna je novac građana grada Broda. U tekstu gore, lijepo je i kulturno rečeno, "Nakon očitovanja Grada, dožupana Mirkovića mogli bismo upitati: Koga vi zastupate? Građanke i građane Brodsko posavske županije ili zagrebačke centre političke moći koji su obvezni financirati (i) visoka učilišta u cijelosti, jer su za to uzeli novac od poreznih obveznika. Logika vam je loša strana. Političku igru, podvalu, potegnuli su oni kojima je takav stil već godinama u krvi. Pokušavaju štititi "lopova" koji ne plaća svoje obveze, a sebe prikazati iskrenim zaštitnicima građana naše županije i grada. A vi ste se ovim svojim komentarom svrstali na suprotnu stranu, na stranu onih koji ne štite interese građane grada Broda, ali i cijele županije.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

Piše Jerko Zovak

Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

20.2.2020. | 21:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pogriješio sam'

Hrvatski raritet

'Pogriješio sam'

18.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

Nakon intenzivne istrage SBplus-a

Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

11.2.2020. | 14:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštovanja vrijedan pas

Piše Jerko Zovak

Poštovanja vrijedan pas

27.1.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velevrijedan potez direktorice Ružice Vidaković

Piše Jerko Zovak

Velevrijedan potez direktorice Ružice Vidaković

21.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za neke to nije ni politički, a kamoli gospodarski kriminal

SDP-ovci potpisali ugovor težak 9 mil.

Za neke to nije ni politički, a kamoli gospodarski kriminal

10.1.2020. | 7:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome koriste loši novinari i nejaki mediji?

Piše Jerko Zovak

Kome koriste loši novinari i nejaki mediji?

2.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :