Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 6.10.2021. u 10:00
Prikaza: 2090
|

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

PS/SBplus
Foto: PS/SBplusProf.dr.sc. Željko Glavić
 • PS/SBplus

Zahvaljujući činjenici da mu je osobni autoritet u stranci bio veći od političkih ambicija u zajednici, prof. Glavić je uspio stvoriti takav unutarstranački ambijent u kojem je svojoj nasljednici, prvo osigurao mirno more, a potom dobar vjetar u leđa.

BEZ i jednog javnog disonantnog tona, a kamoli glasa ili stava (i) na području Požeško slavonske županije završene su pripreme za provođenje unutarstranačkih izbora u HDZ-u, najvećoj hrvatskoj političkoj stranci – neki će reći 'stožernoj'. Sami izbori bit će održani 17. listopada 2021., a predizborna kampanja će, očito, proći kao i tehničke pripreme: tiho i neinteresantno.

Za razliku od toga doba – ne ponovilo se, reći će sadašnji politički pravovjernici – danas imamo demokraciju, vidljivu i na ovim unutarstranačkim izborima HDZ-a, jer, ipak će jedno izborno mjesto imati dva kandidata.

Takav zaključak moguće je donijeti temeljem činjenica da je, od 11 izbornih jedinica, tek u Općini Velika nominirano dva kandidata za predsjednika Općinskog odbora.

U vrijeme „socijalističkog mraka", kad na izbornom listiću ne bi bilo više kandidata od broja kojeg treba birati, svi bi s podsmjehom govorili kako se radi o zatvorenim. Listama, a ne kandidatima, jer oni koji bi se na takvim papirićima našli bili su vlast ili pri vlasti.

Za razliku od toga doba – ne ponovilo se, reći će sadašnji politički pravovjernici – danas imamo demokraciju, vidljivu i na ovim unutarstranačkim izborima HDZ-a, jer, ipak će jedno izborno mjesto imati dva kandidata.

Ma koliko netko – povodom i ovakvog načina izbora lokalnih vodstava političke stranke – pokušao uspoređivati bivši i sadašnji društveni poredak, bavi se jalovim poslom. Vidljivo je to i iz stanja u stranci koju vode lideri s boljševičkim mentalnim sklopom. Naprosto, oni ne znaju funkcionirati u demokratskom ambijentu. Što više demokracije u Partiji to manje Partije u društvu.

Zbog toga je dobro što HDZ - kojeg je onomad osnovalo desno krilo bivšeg Saveza komunista hrvatske - uglavnom dominira hrvatskom političkom scenom. Jer kad bi, kojim slučajem, u Požeško slavonskoj županiji političkim procesima upravljao aktualni predsjednik SDP-a, vjerojatno, dileme ne bi bilo niti u jednoj općini. Nominirani bi i pobijedili. Dakako, isključivo njegovi kadrovi.

„Poslije toliko česte i očite demonstracije naklonosti Premijera prema aktualnoj Županici, neće biti iznenađujuće ako Antonija Jozić bude jedini kandidat za predsjednicu Županijskog odbora HDZ-a", pisali smo prije dva tjedna. Ono, pak, što jest iznenađujuće vidljivo je u monolitnosti stranke, demonstrirane sadržajem izbornih lista. Donedavno, nitko si nije mogao zamisliti takav unutarstranački mir i jedinstvo.

Inzistirajući svojedobno da prof.dr.sc. Željka Glavića stane na čelo stranke koja se nalazila u frakcijskom ratu između 'Požežana' i 'Pleterničana', predsjednik HDZ-a Andrej Plenković povukao je jedan od ponajboljih unutarstranačkih poteza. S jedne strane dobio je mirnog, staloženog, nenametljivog, profesionalno vrlo uspješnog i politički ne ambicioznog požeškog uglednika, a s druge strane karijeristima je stavio branu pred njihove (ne)realne ambicije. Branu koju se nitko u Požeštini nije usudio napasti. Branu za koju su svi znali kako će niz potok propustiti samo pročišćenu vodu

Zahvaljujući činjenici da mu je osobni autoritet u stranci bio veći od političkih ambicija u zajednici, prof. Glavić je uspio stvoriti takav unutarstranački ambijent u kojem je svojoj nasljednici, prvo osigurao mirno more, a potom dobar vjetar u leđa. Mirno more je vidljivo u činjenici da je svim stranačkim podružnicama dao potpunu autonomiju u izboru vodstava, a vjetar u leđa Antonija Jozić je mogla osjetiti u slobodi koju joj je prof. Glavić ostavio za (ne)poticanje kadrovskih promjena sukladnih njezinoj viziji ustroja stranke u predstojećem mandatu.

Zasad, izgleda kako se Antonija Jozić, unutar i izvan stranke, uspjela predstaviti kao poseban politički entitet u odnosu na Franju Lucića i njegovo društvo u ćošku. Na taj način, zasad, osigurala si je čistu startnu poziciju za ulazak u visoku politiku. A hoće li dobar ambijent te idealne radne i kadrovske uvjete, svojim radom i ponašanjem, uspjeti iskoristiti za svekoliki boljitak Zlatne doline i, posljedično, osobni politički uspjeh, ostaje vidjeti.  

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

  Piše: Jerko Zovak

  Otpisani

  23.2.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

  Prof.dr.sc. Željko Glavić

  Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

  17.2.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

  Piše Jerko Zovak

  Tko laže, a tko tuđa djela krade?

  8.2.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

  Piše: Jerko Zovak

  Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

  23.1.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

  Matematika je nemilosrdna

  Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

  21.1.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

  Krivotvorenje povijesti neće pomoći

  Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

  5.12.2021. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

  BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

  USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

  4.12.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

  Što su pokazali izbori u SDP-u

  Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

  1.12.2021. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  Moram da vam kažem:

  Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  9.11.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

  Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  26.10.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :