Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 4.3.2020. u 22:00
Prikaza: 6808
|

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

 • Toni Roca
 • Toni Roca
 • Toni Roca

Koncem 1990. hrvatski Srbi su započeli građanski rat, u kojem su sa srbiziranom JNA, na platformi velikosrpske ekspanzije te uz pomoć Srbije i Crne gore kao agresora na hrvatski narod i njegovu državu, pokušali odcijepiti dio hrvatskog teritorija i pripojiti ga Srbiji i Crnoj Gori. Dakle, rat nije bio vjerski mada Crkve u njemu nisu imale beznačajnu motivacijsku ulogu.

"POVODOM obilježavanja Dana … položeni su vijenci podno spomen obilježja (ili križa) poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata", čest je sadržaj uvodne rečenice kojom mediji obavještavaju korisnike svojih usluga o nekom od prigodnih događaja iz recentne hrvatske povijesti.

Svako podčinjavanje borbe hrvatskog naroda za slobodu njihove zemlje vjerskim ili ideološkim sadržajima, utemeljenje je povoda novim vjerskim ili ideološkim ratovima. Tijekom Domovinskog rata, Hrvatska država nije stvarana iz vjerskih ili ideoloških, nego iz nacionalnih pobuda i potreba.

Mada Hrvatska, tijekom borbe za slobodu demokratske države i nacije, 1991. - 1995., nije vodila križarski rat za jačanje jedne od frakcija kršćanstva, nego nacionalno oslobodilačku borbu za učvršćenje deklariranih sloboda, malo je bilo boraca koji od svoga mjesnog župnika ili vojnog kapelana nisu dobili krunicu za osobne potrebe.

Dakako, nikome, pa ni potpisniku ovog priloga i jednom od zapovjednika ZNG-HV iz tog vremena, nije palo na pamet problematizirati činjenicu da vjerski službenici skrbe o svojim vjernicima, niti propitivati potrebu boraca da oko vrata nose simbol svoje vjere.

Uostalom, samo po sebi je bilo razumljivo da katolički svećenici vode molitvu tijekom sahrane poginulog hrvatskog borca katolika; popovi tijekom opela hrvatskog borca pravoslavca, a imami tijekom dženaza-namaza hrvatskog borca muslimana.

"Za krst časni i slobodu zlatnu”?

Zbog toga, pretpostavljam kako je dosta onih koji su nakon rata iznenađeni uniformiranjem spomenika poginulim braniteljima. Onih koji su iznenađeni činjenicom da spomen obilježjima, često, dominira tek jedan vjerski simbol - katolički križ. Ustvari, iznenađeni činjenicom da je u sjeni križa supstanca rata: borba za slobodu zemlje i nacije te simboli za koje su ratnici dali svoje živote - grb i/ili zastava na primjer.

Dapače, najčešće, križ je osnovni, središnji, dominantni simbol mjesta koje obilježava fragment iz mozaika uspomena na posljedice Domovinskog rata. Križ je toliko superiorna, često agresivna, poruka u odnosu na druge elemente spomenika da posjetitelj, ili sudionik obreda/manifestacije ispred njege, mora biti vrlo veliki katolik-vjernik da bi mogao odagnati pomisao kako su, autoru-graditelju, važniji sam križ i njegovo značenje od nominalnog razloga podizanja spomen obilježja i poruke koju bi to obilježje trebalo simbolizirati.

I najdobronamjerniji promatrač mora se dobro napregnuti kako ne bi posumnjao da je spomen obilježje podignuto, primarno, katoličanstvu u spomen i slavu, a ne podsjećanju na sudionike konkretnog događaja i cijeni koja je na tom prostoru plaćena za slobodu hrvatskog naroda i njegove države. Sekularne, a ne vjerske zajednice.

Spomenik katoličanstvu ili braniteljima Vukovara?

U tom kontekstu, posebne pažnje je vrijedan vukovarski Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, podignut "Žrtvama za slobodnu Hrvatsku" - kako piše u njegovu podnožju, na manje vidljivu mjestu od onog centralnog, na kojem se ističe slogan iz pjesme Pozivanje na vojsku, Frana Krste Frankopana, „Navik on živi, ki zgine pošteno".

Masa cijele konstrukcije teška je 40 tona, a visina križa je 9,5 metara. Ispod križa, na postolju, „u srednje visokom reljefu", uklesan je grb Republike Hrvatske. Dakle, Spomen križ je obilježje, a ne, recimo, grb hrvatske države, umjetničko djelo kao spomenik vukovarskim borcima, ili nešto treće.

Mada, nominalno, spomenik služi za podsjećanje na one koji su „svoje živote dali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku" on, ustvari, agresivno govori kako je to „životni prostor" (lebensraum) Hrvata katolika.

Tolika dominacija križa nad porukom koju, nominalno, spomen obilježje želi prenijeti njegovu posjetitelju, ili putniku namjerniku, naprosto zamagljuje i nekorektno umanjuje činjenicu da je on, spomenik, podignut zbog podsjećanja na cijenu temelja slobode - ljudi poginulih za nju - a ne zbog učvršćenja katoličanstva i marketinških potreba 'Crkve u Hrvata'.

Spomen obilježja koja vrište kako su hrvatski branitelji AVNOJ-ske Hrvatske od velikosrpskih pretenzija, ustvari, ginuli kao katolički borci protiv pravoslavnih i/ili (u BiH) muslimanskih dušmana, a potom i uzgred kao građani patrioti/domoljubi, naprosto je krivotvorenje povijesnih činjenica.

Svako podčinjavanje borbe hrvatskog naroda za slobodu njihove zemlje vjerskim ili ideološkim sadržajima, utemeljenje je povoda novim vjerskim ili ideološkim ratovima. Tijekom Domovinskog rata, Hrvatska država nije stvarana iz vjerskih ili ideoloških, nego iz nacionalnih i građanskih potreba.

Države zasnovane na vjeri i/ili ideologiji

Koliko ideologija i/ili vjera mogu biti opasne po život same države, ako dominantno utječu na njezino stvaranje, bilo je vidljivo iz iskustva Jugoslavije.

Mada je većina svih partizanskih spomenika u sebi imala i crvenu zvijezdu petokraku, svojom veličinom, ona je bila marginalna u odnosu na cijeli spomenik i poruku koju je on odašiljao promatraču. Unatoč tome, bezmalo svi, iz ideoloških razloga sravnjeni su sa zemljom.

Dakako, spomenici nametnuti kao temelj recentne hrvatske povijesti ostat će podignuti, kao što će srušeni ostati svi njihovi prethodnici. Fundamenti. Što je od toga na sramotu, a što na slavu podizatelja i rušitelja spomenika - prosudit će povijest.

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Dobar_los_zao

  Dobar_los_zao

  Komentirano: 5.3.2020. | 18:38

  1

  Iskazivanje moči dominacije i superiornosti baš kao što životinje zapišavanjem označavaju svoj teren i ništa više od toga. Iz istog razloga su se kroz stolječa pravile monumentalne katedrale do neba visoke i navedeni razlozi su im bila jedina svrha. To je bolest svih religija. U tekstu se s pravom postavlja pitanje "Spomenik katoličanstvu ili braniteljima Vukovara?" Definitivno ovo prvo.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  Crkva je sofisticirana organizacija

  Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

  3.8.2020. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

  Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

  1.8.2020. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  Nakon prijave gradske vijećnice Puač

  Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

  16.7.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

  Piše Jerko Zovak

  Andrej u zemlji političkih liliputanca

  11.7.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  Državni i javni dužnosnici i službenici

  Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

  3.7.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  Piše Jerko Zovak

  Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

  25.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  Objekt primjeren potrebama zajednice

  I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

  22.6.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  Piše Jerko Zovak

  Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

  15.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  Piše Jerko Zovak

  'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

  7.6.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  Svirčević se javno narugao šefu Sesi

  Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

  26.5.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

  Umjesto da spuste glavu

  Visoko podignuli prst na SBplus

  14.5.2020. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

  Piše Jerko Zovak

  Restarteri

  9.5.2020. | 23:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

  Padaj silo i nepravdo

  Korona nas veže i spaja

  21.4.2020. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  Županija - Grad Brod 2:0

  Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

  14.4.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  Pitaju ljudi

  Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

  14.4.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

  Piše Jerko Zovak

  Demokracija je, ustvari, zajebancija

  13.4.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :