Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 20.10.2015. u 23:00
Prikaza: 3677
|

Nakon dužeg vremena

Opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti

root : Opet je moguće ponosan Andrijevčanin bitiPeticija i potpisnik odgovora(Foto: SBplus)

Ako ništa, zahvaljujući ovoj peticiji, opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti.

Iz jednog od ponajvećih slavonskih sela, Vrbanje, gdje sam rođen davne 1952. godine, u ljeto 1969., s obitelji, doselio sam u Andrijevce Donje. Tada, tom sredinom ničim impresioniran nisam bio jer su oba sela 'šokački' ušorena bila - s istim ili sličnim urbanim, gospodarskim i društvenim sadržajima.

I ovaj odgovor ništ' koristi političkih skorojevića - koji su umislili si kako jesu netko jer sjede u stolicama u kojima je, davno prije njih, zaista sjedio netko - bit će zaglavni kamen buduće izborne kampanje njihovih izbornih suparnika, ma tko to bio.

Naglasak je na 'bila' jer su, za desetak godina potom, Andrijevci iskoračili u sam vrh infrastrukturno uređenih jugoslavenskih naselja. Zahvaljujući revolucionarnoj angažiranosti Marka Javora, Jure Perkovića, Vlade Šimića, Mile Rosandića i drugih andrijevačkih 'društveno-političkih radnika' (volontera dakako) osamdesetih godina u tom selu, samodoprinosom i drugim sredstvima, izgrađeni su vodovod, kanalizacija i ostali infrastrukturni objekti o kakvima su neki Zagrepčani i Brođani tek sanjati mogli. U to vrijeme Andrijevčani su ponosno hodali zemljom.

Kad je mrak postao vidljiv

Ne zbog toga što je 1990. u Hrvatskoj 'upaljeno svjetlo', nego zbog toga što su na demokratskim izborima birani (i) ustašoidi - u Donjim Andrijevcima postao je vidljiv mrak. U svakom pogledu. Nenajavljenim rušenjem samoupravnog društveno-političkog sustava i oktroiranjem kapitalističkog, u cilju bogaćenja '200' obitelji, obustavljen je razvoj zemlje u cjelini. Društveno vlasništvo je podržavljeno, a država privatizirana. Kao i cijela zemlja, Donji Andrijevci počeli su nazadovati.

Sredinom 1993. godine Hrvatska je reorganizirala državnu i lokalnu upravu na način da su i Donji Andrijevci, opet, postali općinsko središte. Zahvaljujući prvom općinskom načelniku, Stjepanu Županiću, taj četverogodišnji mandat andrijevačke uprave ostat će upamćen po izgradnji plinske mreže, čime je, ustvari, dovršena izgradnja zadnjeg infrastrukturnog objekta važnog za tu zajednicu.

Od 1997. do danas, Donji Andrijevci ne samo da stagniraju nego - s obzirom na startne preduvjete koje su imali u odnosu na okruženje - galopirajućim tempom nazaduju. Da nije bilo PAN-a koji je, i kriminalnim načinu poslovanja, 'hranio' više stotina obitelji, stanje bi bilo još gore.

Prepotentni uhljebi, paraziti i ništ' koristi seoski muževi

I, kad sam već postao uvjeren kako su Donji Andrijevci raspali se i kao zajednica i kao društvo, pojavio se tračak nade kako nisu svi mještani pomirili se s činjenicom da ih godinama vode prepotentni uhljebi, paraziti i ništ' koristi seoski muževi. Pojavilo se tridesetak samosvjesnih mještana koji su odlučili, svim dopuštenim sredstvima, boriti se protiv 'tih i takvih' općinara. Ne želeći čekati neizvjesne izbore i smjenu Kurte da bi uzjahao Murta, odlučili su i peticijom boriti se za ostvarenje elementarnih prava koja im pripadaju kao članovima zajednice.

Mada je peticija, kao forma građanske borbe za ostvarenje određenih prava, sama po sebi impresivna, u ovom slučaju njezin rezultat naprosto je kolosalan. Nažalost, ne u rješavanju problema građana, nego u raskrinkavanju skupih općinskih nikogovića, koji svoju operativnu impotentnost prikrivaju političkom prepotentnošću. 

Iako su mještani općine Donji Andrijevci, ustvari, poslodavci svima zaposlenima u tamošnjoj općinskoj upravi - neovisno o tome primali oni plaću ili tek nadnicu - neki od tih nadničara ponašaju se kao da su grofovi, a mještani njihovi kmetovi. Osorno i bahato odnose se prema građanima kao da su im funkcije obiteljsko leno, a ne privremena izborna pogreška - zahvaljujući i potpisniku ovog priloga (Mea culpa mea maxima culpa).

Bezobrazluk nadničara prema poslodavcu

Svojom peticijom, mještani su tražili sanaciju vodovodne mreže, subvencioniranje cijene vrtića u Vrpolju i/li Slavonskom Brodu (jer Andrijevci imaju prioritetnije projekte od izgradnje vlastitog dječjeg vrtića) te uređenje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na kojima se nalaze nosači javne rasvjete ili njezino izmještanje na javnu površinu. Kako se odgovori nadničara na zahtjeve iz peticije nalaze u prilogu, ovdje skrećem pozornost tek na jedan od njih.

- Budući da su neki mještani dosad namjerno uništavali opremu na stupovima javne rasvjete - jer je  postavljena na njihovim privatnim parcelama - tražimo od općinske uprave neka javnu rasvjetu izgradi na javnoj površini - sažeto, glasi prvi zahtjev iz peticije.

"Na postavljeno pitanje u svezi izgradnje stupova javne rasvjete u Školskoj ulici Općinsko vijeće će raspravljati kada ponudite konkretno rješenje kako riješiti javnu rasvjetu budući da nema javne površine gdje bi mogli postaviti stup za javnu rasvjetu". Doslovno, glasio je odgovor potpisnicima peticije.

Potkapacitirani nadničari 

Ako zanemarimo sramotnu nepismenost, i laž kako ne postoji javna površina na koju bi bilo moguće postaviti javnu rasvjetu u toj ulici, ovaj odgovor kristalno jasno govori o potkapacitiranosti nadničara za rješavanje najjednostavnijih problema u zajednici, koje bi rutinski riješio svaki prosječno inteligentan Andrijevčanin. Pače, oni otvoreno priznaju kako su apsolutno nesposobni te od potpisnika peticije traže neka im "ponude konkretno rješenje". (Sic!)

I ovaj odgovor ništ' koristi političkih skorojevića - koji su umislili si kako jesu netko jer sjede u stolicama u kojima je, davno prije njih, zaista sjedio netko - bit će jedan od zaglavnih kamena buduće izborne kampanje njihovih izbornih suparnika, ma tko to bio.

Ako ništa, zahvaljujući ovoj peticiji, opet je moguće ponosan Andrijevčanin biti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
alica

alica

Komentirano: 25.10.2015. | 12:45

1

uopće ne razumijem što je gospodin veles mislio pod ovim "kakav narod takva vlast"?
guardian

guardian

Komentirano: 24.10.2015. | 9:29

2

Javna rasvjeta radi pomalo ( pola ulice da , pola nema stupova ) , a i oni koji postoje razbijaju pojedinci jer im smetaju mušice po ljetu , a po zimi vjerojatno privlače polarne medvjede , pa im i onda ne trebaju.
veles

veles

Komentirano: 21.10.2015. | 15:58

3

kakav narod, takva vlast!
Stipe

Stipe

Komentirano: 21.10.2015. | 9:35

4

Ne znaju ti vaši Andrijevački čelnici kako "prilagoditi" proračun a da ne dođe do kršenja zakona. Znaju svi kod koga bi se mogli savjetovati. Spajića i društvo pitam radi li im javna rasvjeta ili ne? Ako iole radi, bolje da šute, jer ako im to netko riješi kao što je riješeno najmodernijom rasvjetom u Brodu, a koja je jutros po mrklom mraku isključena opet neće biti zadovoljni. Čak i u vrijeme par-nepar nije u Brodu bilo ovako mračno i ovoliko se štedjelo na javnoj rasvjeti. Brod - crna rupa.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :