Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 15.12.2020. u 0:01
Prikaza: 2002
|

Deseti rođendan portala SBlus

Od prvog dana hodali smo uspravno

root : Od prvog dana hodali smo uspravnoOni predmete odlažu, a mi na njih podsjećamo. Svatko radi svoj posao.(Foto: SBplus)

Iz objektivnih razloga, ponajviše uvjetovanih koronakrizom, plan neće biti u cijelosti realiziran. Mada, nezadovoljni nismo jer će priljev ove godine biti oko 900 tisuća kuna, dakle, za 15-ak posto veći nego lani i tek 10-ak posto manji od planiranog.

SVE dosadašnje godišnjice Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave (PLUS), izdavača portala www.SBplus.hr, prigodnim druženjem suradnika, obilježavali smo 15. prosinca jer tog datuma 2010. godine, s kvalificiranom i dotad već etabliranom grupom autora, objavili smo prve priloge na profesionalno izrađenom brodskom elektronskom javnom mediju.

Prvu jubilarnu obljetnicu, pak, dočekujemo i ponosni i tužni. Ponosni zbog toga što smo, u tom vremenu, objavili ukupno 40.788 članaka, odnosno 4.079 godišnje, ili 340 mjesečno, odnosno, prosječno 11 članaka dnevno te zbog toga što su naši posjetitelji, tijekom tih 10 godina, otvorili 122.669.433 puta naše priloge, odnosno prosječno 12.669.433 godišnje ili 1.022.245 mjesečno.

Prema najrelevantnijem i svima dostupnom izvoru, www.rating.gemius.hr, u studenom 2020. godine, SBplus je imao 115.848 jedinstvenih posjeta, 655.027 ulaza i 1.483.835 pregledanih stranica.

U Državi u kojoj biskup pravomoćno osuđenom ratnom zločincu ruku ljubi i svecem ga proglašava; u Državi u kojoj se notorne ratne profitere najvišim odličjima i činovima kiti; u Državi u kojoj su besramni kriminalci društvena elita, a pošten narod zbog toga iz nje trajno iseljavati mora, dakle, u Državi koju je civiliziran svijet na pravno smetlište odbacio, medij koji nije kažnjavan za sadržaj svojih djela - surađuje s njim i/ili tolerira taj i takav sustav. Ponosimo se činjenicom da s kriminalcima ne kolaboriramo. Ma tko oni bili.

Ponosimo se

Dakako, ponosni smo i na činjenicu da posjećenost ovog, primarno lokalnog, portala nije posljedica šunda, žutila, senzacionalizma, lakog štiva i drugih alata kojima se podiže zainteresiranost publike za neki od izvora informacija nego su to, najčešće, blagovremene, cjelovite i istinite vijesti s povremenim oštrim, ali objektivnim, autorskim komentarima.

Posljedično tim činjenicama, operacionalizirajući svoju osnovnu misiju - poticanje lokalne samouprave neka više, brže, bolje i jeftinije 'proizvodi' usluge namijenjene građanima te promicanje njihove veće društveno-političke uloge na razini države - prema objektivnim kriterijima i kritičarima - nismo tek najčitaniji, nego i najutjecajniji ovdašnji javni medij. Ta činjenica, pak, ne daje nam veća prava u društvu, nego manju popularnost u redovima vladajućih nomenklatura i veću odgovornost pred čitateljima.

Unatoč postojanju više razloga za ozbiljnijom rekapitulacijom prijeđenog puta i njegovom valorizacijom s ciljem unapređenja rada i postizanja još boljih rezultata, nažalost, zbog epidemioloških mjera, prinuđeni smo taj posao - i zadovoljstvo koje ga obično prati - odgoditi za bolja vremena.

Pored dvije knjige istog autora: 'Blagoslovljeni zločini' te 'U čijoj je funkciji SBplus' pripremljene za tisak i izrade potpuno novog portala koje smo trebali promovirati 15. prosinca, u tome nismo uspjeli jer smo sredstvima za te namjene, po sudskim nalozima, samo ove godine, morali platili kazne za „pretrpljene duševne boli" Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću, mogućim sudionicima nedvojbenog zločinačkog poduhvata provedenog tijekom protuzakonite rekonstrukcije državne ceste u slavonskobrodskoj Osječkoj ulici 2017. godine.

Naime, s iskustvom čovjeka kojeg su najmanje tri države silom pravdi privodile - a u Hrvatskoj ugledni poduzetnik Ivan Rimac - za isti „krimen", često poslu nedoraslim, indolentnim, oportunističkim ili korumpiranim sucima, tužio nas je pet puta i, zasad, "zbog pretrpljenih duševnih boli", inkasirao 73.430,67 kuna, dok si je izvjesni Domagoj Korinčić, brodski gradski službenik, zbog istog slučaja - toleriranja protuzakonito rekonstruirane državne ceste u brodskoj Osječkoj ulici - nakon jedne tužbe, po istom osnovu kao i Rimac, podupirući ga, jednom tužbom osigurao 21.406,26.

Ponosimo se time.

S kriminalcima ne kolaboriramo, ma tko oni bili

Da, dobro ste pročitali. U Državi u kojoj biskup pravomoćno osuđenom ratnom zločincu ruku ljubi i svecem ga proglašava; u Državi u kojoj se notorne ratne profitere najvišim odličjima i činovima kiti; u Državi u kojoj su besramni kriminalci društvena elita, a pošten narod zbog toga iz nje trajno iseljavati mora, dakle, u Državi koju je civiliziran svijet na pravno smetlište odbacio, medij koji nije kažnjavan za sadržaj svojih djela - surađuje s njim i/ili tolerira taj i takav sustav. Ponosimo se činjenicom da s kriminalcima ne kolaboriramo. Ma tko oni bili.

Mada nas Država, putem svojih službenika, dužnosnika i pravosudnika, nepravno i nepravedno materijalno teško oštećuje, društvenu ulogu i status u zajednici nimalo nam umanjili nisu. Dapače, što je njihov napad na naš integritet jači to nam je ugled u zajednici i autoritet u društvu veći. Vidljivo je to iz činjenice da i 2020. poslovnu godinu uspješno privodimo kraju.

Pored pokazatelja koji govore o prihvaćenosti u zajednici nas kao medija, niti financijski pokazatelji ništa lošiji nisu. Prošle, 2019. godine, imali smo priljev od 766 tisuća kuna, a potaknuti kontinuiranim rastom prihoda u proteklom periodu, za 2020. planirali smo prihod od milijun kuna. Što u šali, a što ozbiljno, nakon 10 godina kontinuiranog rada u dnevnom ritmu, željeli smo zatvoriti krug od 'manjinaša' do 'milijunaša'. Nažalost, iz objektivnih razloga ponajviše uvjetovanih koronakrizom, plan neće biti u cijelosti realiziran. Mada, nezadovoljni nismo jer će priljev ove godine biti oko 900 tisuća kuna, dakle, za 15-ak posto veći nego lani i tek 10-ak posto manji od planiranog.

Ono što držimo najvažnijim u politici financiranja portala i strukturi prihoda jest činjenica da SBplus nema 'strateškog' poslovnog partnera, kojem bi bio prinuđen podrediti uređivačku politiku, odnosno, o kojem bi ovisio opstanak projekta u cjelini. Naš pojedinačno najveći poslovni partner je 'svemoćni' Google, s čijim vlasnicima i/ili direktorima 'ni piće popili nismo', a u ukupnom prihodu Udruge sudjeluju s oko 15 posto. Sljedeća četiri partnera, s jednakim udjelima - gradovi Slavonski Brod, Požega i Nova Gradiška te Županija Brodsko-posavska - u ukupnom prihodu sudjeluju s oko 25 posto. Budući da njihove uprave ne pripadaju istoj političkoj opciji, dodatna je to sigurnost slobodi uređivačke politike portala.

Država je i naša, ma kako vođena bila      

Kako Država svoj posao (pa ni progon portala SBplus) ne može obavljati bez naknade, na njezine račune, ove godine, uplatit ćemo oko 220 tisuća kuna poreza i doprinosa, dakle, četvrtinu ukupnih prihoda. Unatoč strahu kako bi nas netko mogao mazohistima proglasiti, nastavljamo s poslovanjem u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima. Jer, u konačnici, Država je i naša, ma kako vođena bila.  

Budući da je, poslije 'Crkve u Hrvata', Država najvažniji subjekt zajednice, nakon što svoj danak izručimo njima - Državi, a ne Crkvi - onime što ostane od prihoda financiramo četvero zaposlenih na neodređeno vrijeme i 11 'honoraraca', četiri službena automobila i drugu vrijednu opremu te 'režije' i ostale troškove. Sve obveze izmirujemo u roku, a blokirani smo bili tek par dana samo 2020. jer nam tekući prihod nije bio dovoljan za plaćanje 95 tisuća kuna onima koji pretrpješe 'duševne boli' zbog našeg objavljivanja istine.

Mada smo imali namjeru 15. prosinca, u Kazališno-koncertnoj dvorani 'Ivana Brlić Mažuranić', predstaviti potpuno novi portal SBplus i dvije nove knjige, a potom zahvaliti svim dosadašnjim suradnicima i poslovnim partnerima na uspješnoj suradnji te našim vjernim pratiteljima pokloniti veliki koncert, u tome nismo uspjeli, primarno zbog propisanih epidemioloških mjera.

Zbog toga što smo neprekidno 3650 dana uspjeli donositi dnevne vijesti i druge priloge, ovim pute, kao predsjednik Udruge i glavni urednik: suosnivačima, članovima Skupštine i upravnih tijela Udruge te prvom uredniku, Marijanu Vrkljanu, svim autorima priloga, komentatorima i posjetiteljima portala, zahvaljujem na sudjelovanju u pokretanju, održavanju i oplemenjivanju portala www.sbplus.hr s molbom neka, u granicama svojih mogućnosti, nastave doprinositi njegovu razvoju.

S ciljem unapređenja nedovoljno razvijenog suodnosa između građana s jedne te (samo)upravnih i pravosudnih institucija s druge strane, sve zainteresirane pozivam neka nam se pridruže u radu Udruge i njezina medija kako bi informacije o društvenim procesima u zajednici bile što cjelovitije i brže javno dostupne. Jer, javnost ima pravo znati.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 15.12.2020. | 7:08

1

U izgradnji slobodnog, pravednog i demokratskog društva svi prolazimo kroz teška,sumorna i bolna vremena. Čitajući Vaše članke i Vašu razlićitost ponosan sam biti Brođanin, mada u njemu ne živim več 53 godine, Prateći Vas ja sam u Brodu. mada ponekad naiđem na nešto s čime se ne slažem. No' nije li to divota slobode jer u demokraciji imam pravo biti i u krivom!!! Sava, most, korzo, Brod Najljepši brod, među gradovima! Molim Vas upute kako da doniram za naš SBplus portal. Josip Lalić
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 15.12.2020. | 0:07

2

Čestitke i još dugo godina bili s nama ili mi s vama :)

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roktanje je svojstveno svinjama

Medijsko smeće

Roktanje je svojstveno svinjama

14.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

7.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema slobodnih medija

Piše Jerko Zovak

Nema slobodnih medija

3.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

Povodom izborne promidžbe (hrv.kampanje)

Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

1.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

17.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

6.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

Ponavlja li se povijest?

Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

28.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

Raskrinkale ih kolege iz ministarstva

Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

17.3.2021. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

Piše Jerko Zovak

Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

3.3.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

Piše Jerko Zovak

Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

1.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

Uhljeb protiv uhljeba

Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

25.2.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

Lažne optužbe koriste optuženom

Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

15.2.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

Je li Hrvatska postala pravna ludnica?

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

8.2.2021. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

Izvješće o poslovanju 'SBplus-a'

Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

27.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

MRŠAVO LEŠINARENJE

Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

26.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

Kad lešinari mrtve konje jašu

Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

19.1.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lešinari

Tuđi grijeh ne opravdava naš

Lešinari

14.1.2021. | 13:20