Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 17.2.2022. u 7:00
Prikaza: 1391
|

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

root : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Imenovana će biti ona osoba koja bude imala najbolje stručne, a ne političke reference. Jer, u tome leži supstanca nove upravljačke paradigme koju je sobom u Gradsku upravu donio prof.dr.sc. Željko Glavić.

UVODNO nabrojivši sve kadrovske promjene u požeškoj gradskoj Upravi nastale nakon što je „u prvom krugu" za gradonačelnika tog grada izabran prof.dr.sc. Željko Glavić, glavni komentator vodećeg portala Zlatne doline, Ante Mandarić, odlučio je, na njemu svojstven način, svekoliku tamošnju javnost informirati kako je „na pomolu nova rošada".

Odlučio je objaviti kako „neslužbeno doznaje" (za vjerovati je da to 'doznavanje' ne traje još uvijek, odnosno, da je u međuvremenu, 'doznao') kako će na mjesto dosadašnje pročelnice Upravnog odjela za financije i proračun, umjesto dugogodišnje pročelnice Branke Bulaja, „koja je do danas, više ili manje, uspješno upravljala svojim odjelom bez (većih) propusta" doći druga osoba.

Mada Mandarić, u samom uvodu vijesti, tvrdi kako je aktualna pročelnica „uspješno upravljala svojim Odjelom" jer nije bilo „većih propusta", ustvari, on zagovara potrebu da gospođa Bulaja ode s te funkcije jer će, „ukoliko se ta promjena realizira, zasigurno, Upravni odjel za financije i proračun dobiti svojevrsnu svježinu" zbog čega „bi trebao nastaviti funkcionirati bolje nego sada".

Demonstrirajući svoju informiranost o odnosima u Gradskoj upravi, Mandarić svoje čitatelje obavještava kako su „u igri dva imena koja se već nalaze u samom sustavu, a koja ispunjavaju sve potrebne uvjete" te da „novog zapošljavanja ne bi trebalo biti". Nažalost, nije nam otkrio o koja dva imena je riječ niti je sa sigurnošću mogao reći hoće li biti novog zapošljavanja. Tek, poentirao je kako će svoje čitatelje „o svim promjenama pravovremeno obavijestiti". Vjerojatno kada se one dogode, odnosno, kad svima budu poznate.

Za razliku od kolege Mandarića i 034portala, potpisnik ovog priloga i SBplus nisu se zadovoljili nagađanjima, špekulacijama, neslužbenim informacijama te drugim tricama i kučinama koje govore o tome što bi se i kako moglo dogoditi, nego smo odlučili saznati što se zapravo događa i, što je puno važnije, zbog čega je mogući proces započet te s kojim ciljem.

Gospođa Branka Bulaja, dipl.oec. zaposlena je u Gradskoj upravi 2006. godine, a do tada je radila u gradskom Dječjem vrtiću. U Gradu je započela s poslovima u okviru Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a za pročelnicu Upravnog odjela za financije i proračun imenovana je 2012. u mandatu Zdravka Ronka koji je, do tada, na tom radnom mjestu, devet godina imao izvrsnu financijsku stručnjakinju Sanju Vukelić. Osim toga, imao je i savjetnika za financije i proračun, također poznatog financijskog stručnjaka mr. Ivana Čolaka. Tako je bilo do Ronkova odlaska s dužnosti gradonačelnika 2013. godine.

U slijedećih osam godina, dakle do 2021. godine, financije i proračun Grada vodio je zamjenik gradonačelnika, Mario Pilon, također stručnjak za to područje. Dakle, cijeli svoj pročelnički mandat gospođa Bulaja, ustvari, bila je provedbeni, a ne kreativni šef financija. Bila je korektan službenik, a ne prvi suradnik gradonačelnika na koju se on mogao osloniti bez „sukreatora", „savjetnika", „korektora", „vizionara" i kakvih sve ne prijatelja Grada i Stranke.

Budući da prof.dr.sc. Željko Glavić nije poznati požeški financijaš, kakav je bio Zdravko Ronko niti, očito, u svojoj blizini želi imati pomoćnika-savjetnika kakav je (bio) Mario Pilon, aktualni je požeški gradonačelnika odlučio mijenjati paradigmu upravljanja gradskim financijama te je približiti praksi kakva vlada u sustavima koji ne žive isključivo od proračuna.

Naime, prof. Glavić je 30 godina uspješno upravljao sustavom puno većim, odgovornijim i društveno korisnijim od gradske uprave te, izgleda, drži kako je opravdano dugogodišnja osobna liderska iskustva implementirati u rad lokalne samouprave. Izgleda, odlučio je birati suradnike u čije se stručno znanje, samostalnost i odgovornost na poslu te lojalnost odlukama Gradskog vijeća i gradonačelnika može pouzdati. Izvan razumne sumnje je njegova odluka da za prve suradnike bira ljude koji će političke odluke prepustiti Vijeću i Gradonačelniku, a stručnu i zakonitu provedbu tih odluka osiguravati sami - ne čekajući 'bočne' i/ili 'podzemne' savjete utjecajnih ljudi u Gradskoj upravi, Stranci ili Gradu.

Akceptirajući činjenicu da novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način, saznali smo, aktualna pročelnica Bulaja nimalo nije dvojila kako postupiti. Svoj mandat stavit će na raspolaganje i na taj način otvoriti mogućnost za pokretanje procesa izbora novog pročelnika/pročelnice te ostati u sustavu Gradske uprave na radnom mjestu primjerenom njezinu obrazovanju i iskustvu.

Dvije stručnjakinje, o kojima Mandarić piše kao mogućim nasljednicama gospođe Bulaja, imaju svoje ime, prezime i zanimanje. A Mandarić ih ne navodi jer, ili želi proces mistificirati, odnosno, čitatelje držati u neizvjesnosti i tako ih svakodnevno mamiti na svoj portal kako bi, moguće, pročitali epilog, ili nije siguran o kome je riječ jer mu je izvor, uobičajeno, „pouzdan, ali neslužben".

Budući da i SBplus u Požegi svoje 'pouzdane' izvore informacija ima, donosimo kako su – ni krive ni dužne – predmet 'dvorskih intriga' i kuloarskih špekulacija gospođa Anita Papoušek dipl.oec. i Slavica Kruljac, dipl.oec, obje financijske stručnjakinje i zaposlene u Gradskoj upravi.

Mada nije isključeno da se ove dvije gospođe kandidiraju za pročelnicu, nužno je istaći kako tvrdnja kolege Mandarića - da će jedna od njih dvije sigurno biti pročelnica Upravnog odjela za financije - treba uzeti s rezervom. Naime, za tu funkciju, Gradonačelnik Glavić je obvezan raspisati javni natječaj na koji se može javiti svaka građanka ili građanin koji će ispuniti natječajne uvjete. A, uvjereni smo, imenovana će biti ona osoba koja bude imala najbolje stručne, a ne političke reference. Jer, u tome leži supstanca nove upravljačke paradigme koju je sobom u Gradsku upravu donio prof.dr.sc. Željko Glavić.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

Piše: Jerko Zovak

"Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

11.6.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

U ZANOSU PROVINCIJALNE MIZERNOSTI

Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

10.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :