Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 9.7.2016. u 11:55
Prikaza: 5691
|

Kad baš ništa propisano nije

Neukusan kič, vulgaran primitivizam, i/li vizualni terorizam

JZ/SBplus
Foto: JZ/SBplusKorzo u Brodu. Slavonskom.
 • JZ/SBplus

To što Odlukom o komunalnom redu nije regulirana kakvoća i broj reklama koje neka tvrtka smije istaknuti na fasadama sjedišta, odgovorni su gradska uprava i gradsko vijeće, a to što ne funkcionira niti ono što je Odlukom o komunalnom redu propisano, odgovorni su komunalni i prometi redari.

Glavni trg svakog grada njegova je osobna karta. Da ne kažem obraz. Na glavnom trgu zrcale se kultura i običaji svijeta koji na tom prostoru živi. Pritom, civiliziranom narodu manje je važno što će o kakvoći njegova mjesta boravka, trgu, obrazu... pomisliti i/li reći stranci, u odnosnu na ono što će sam kazati sebi i svojima.

U cilju poticanja odgovornih neka, uz 'velike' programe, projekte, investicije... misle i na 'sitice', skrećemo pozornost na pojave koje bismo mogli smjestiti u prostor od neukusa i kiča do vulgarnog primitivizma koji vizualno terorizira Brođane i njihove goste.

Na crti te maksime, a u cilju poticanja odgovornih neka, uz 'velike' programe, projekte, investicije... misle i na 'sitice', skrećemo pozornost na pojave koje bismo mogli smjestiti u prostor od neukusa i kiča do vulgarnog primitivizma koji vizualno terorizira Brođane i njihove goste.

Svojevremeno, postojao je zakon koji je vlasnicima tvrtki određivao obvezu plaćanja poreza na reklamu (izvješen naziv firme). Budući da tog zakona više nema, a gradskom Odlukom o komunalnom redu ta pravna praznina nije popunjena, ne samo u Slavonskom Brodu, hijene na 'carstvima koja propadaju' - otkupljivači zlata - svojim neukusnim, brojnim i agresivnim reklamama, teroriziraju prolaznike do mjere poznate tek u 'Arizoni' na 'Koridoru' u Bosanskoj Posavini i sličnim mjestima.

(Ne)odgovorni

To što Odlukom o komunalnom redu nije regulirana kakvoća i broj reklama koje neka tvrtka smije istaknuti na fasadama sjedišta, odgovorni su gradska uprava i gradsko vijeće, a to što ne funkcionira niti ono što je Odlukom o komunalnom redu propisano, odgovorni su komunalni i prometi redari.

Mada potpisnik ovog priloga, već godinama, misli kako bi sve brodske komunalne redare trebalo odmah otpustiti s posla - jer ne samo da ne rade svoj posao kako Bog zapovijeda, nego svojim neradom uvelike štete kulturi življenja - to nema nikakve veze s načelnom porukom kako svi građani, a posebno zaposlenici gradske uprave, permanentno, trebaju voditi računa o 'pravilima igre', kako bi ljudski egoizam, posebno onaj primitivan i agresivan, u što većoj mjeri, bio pod društvenim nadzorom.

Vlasniku, pristojne, novootvorene slastičarnice na Korzu, netko ovlašten - komunalni redar, na primjer - trebao bi skrenuti pozornost na dvije činjenice, pri čemu se jedna odnosi na prekršaj, a druga na ukus, mada se o ukusima, navodno, ne raspravlja. Naime, ta tvrtka iznajmila je točno određeni broj metara kvadratnih javne površine za potrebe ugostiteljske terase. Unatoč tome, svoju 'neukusnu' reklamu, na kolicima, izgurali su i ostavili u prostoru kojeg iznajmili nisu. Pritom, manje je važno to što će time oštetiti gradsku blagajnu za par kuna, od činjenice da su agresivno ušli u putanju prolaznika i vizualno ih teroriziraju svojim 'neukusnim' reklamnim predmetom.

Poticati kulturne procese

Dakako, jedna poveća reklama za sladoled na kolicima uz slastičarnicu i nije društveni problem vrijedan dramatičnog osvrta, međutim, pojava koju ta reklama predstavlja je paradigmatična. Demonstrira, ako ne vulgarnu, onda nesimpatičnu anarhiju u prostoru.

U više navrata dosad, odgovornima, skretali smo pozornost na kioske Tiska, koji prednjače u kičeraju i vašarskom načinu poslovanja na prostorima koji nisu blizu Pleternice, Babine Grede, Popovače, Dervente... ili nekog drugog grada gdje se, ponekad, na točno određenom mjestu, trguje na vašarski način. Todorićevci su toliko obahatili se da svoje škrinje sa sladoledom postavljaju "po po srede" na pješačke staze, ne bi li i na taj način potaknuli prolaznike da najuglednijem hrvatskom poduzetniku ostave koju kunu.

Navodno, uskoro, nešto će promijeniti u kiosku na Korzu (uz Vesnu) na način da će svu robu staviti pod jedan krov. Aleluja.

Svjesni činjenice kako - za razliku od totalitarnih - kultura naroda demokratskih država evoluira, ponekad, ne bi na odmet bilo neke procese ubrzati. Dakako, ne sredstvima poznatim iz 'kulturne revolucije'. 

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 8

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 10.7.2016. | 14:59

  1

  Doista, dio ove rečenica govori jako puno: "već godinama, misli kako bi sve brodske komunalne redare trebalo odmah otpustiti s posla". Naime, razumiej li se čovjek bar malo u upravljanje iz te rečnice će odmah zaključiti kako zapravo niti mrvicu ništa nisu krivi spomenuti redari već da postoje totalno nesposobni šefovi u hijerarhiji sve do njenog vrha. Ako njihov šef i pročelnik nisu godinama u stanju organizirati službu da funkcionira, a sve im to tolerira i podržava gradonačelnik, onda nije redare za otpustiti već spomenute nesposobnjakoviće koji ih nisu u stanju GODINAMA organizirati. Dakle, ova rečenica je direktan napad na nesposobnog pročelnika i gradonačelnika. Inače, nedavno sam bio na "Arizoni" i tamo ima manje ovakvih vizualnih "ispada" nego u Brodu. Zašto vrijeđati Bosance? Ovaj neukus mi više liči na onaj međugorski :) Doduše, tamo nema kuhara već nekakav plastični kosmati i bradati čovjek ali dođe mu na isto, zar ne?
  SandroCro

  SandroCro

  Komentirano: 9.7.2016. | 22:01

  2

  @XSIZE To svakako, slazem se ja s ovim da ovakve stvari jesu ruglo grada, no izljepljena stakla me puno vise bodu u oci nego reklama "zlato" ovo ono.
  Gerilac

  Gerilac

  Komentirano: 9.7.2016. | 17:15

  3

  Napisa Jerko tekst bez svog omiljenog totema - riječi Fašizam. Gledam i ne vjerujem.
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 9.7.2016. | 16:32

  4

  Zanimljiva rečenica iz članka: .. citat: "Mada potpisnik ovog priloga, već godinama, misli kako bi sve brodske komunalne redare trebalo odmah otpustiti s posla..." završetak citata. O tome bi se moglo raspredati do besvijesti. Ako gradonačelnik samo proba otpustiti nesposobnog, nemotiviranog i neaktivnog komunalnog redara, na stražnje noge ustaju sindikalci, raznorazni komentatori na portalima, a u zasjedi čekaju odvjetnici, suci i slični. Znaju da grad ima proračun i da je ulov siguran. Uvijek vraćaju takve "djelatnike" na posao koji nisu obavljali i kojega opet neće obavljati u skladu sa strukom i zakonima. Daakako još budu obeštećeni. Mnogi, također, mogu posumnjati da se to sve regulira onom poznatom: ti meni ja tebi (neću te prijaviti, ali... ili, vratit ću te na posao usprkos pokušaju otkaza gradonačelnikovog otkaza, ali..... Dakle gradonačelnik je nemoćan. Oni koji su krojili (ne) zakone znali su što rade...Nasuprot ovome, radnici, kao što su tokari, bravari, varioci i slični, u firmama dobiju otkaz dok si rekao keks, pa čak ako pitaju kada će dobiti onu plaću od prije šest mjeseci. Na posao, poslije toga, mogu otići jedino u inozemstvo. I začudo, tamo postaju cijenjeni majstori...
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 9.7.2016. | 16:32

  5

  Ma zapela mi baš ta slika s frižiderom nasred staze..promatram i razmišjam...da je onaj auto lijevo malo ali samo malčice nagazio točkom na nogostup..mislim da bi mu slike vrištale na 16 brodskih portala..spotteda, uživo iz SBroda, uživo sa ulica...i javilo bi se na tisuće stručnjaka za promet, dušebrižništvo, razapeli bi ga na križu, izvrjeđali, analizirali njegove vozačke sposobnosti! Za frižider je nekako dugo trebalo iskočiti na interentu, samo na jednom od portala!! Čudan smo mi narod..dušebrižan..
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 9.7.2016. | 16:26

  6

  Sandro, jedno ruglo ne znači da nešto drugo nije ruglo. Nek su nama komunalni redari za ukras. Bolje ih otkazati i dati ljudima da sami prijavljuju rugla i prekršaje.
  SandroCro

  SandroCro

  Komentirano: 9.7.2016. | 15:19

  7

  Znači ruglo je postaviti malog debelog kuhara ili veliki kornet sa sladoledom, a nisu sve one reklame polijepljenje po nekadašnjem Adidasu?
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 9.7.2016. | 12:41

  8

  Kome padne na pamet izgurat ovoliki frizider na stazu!?

  Broj komentara: 8

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  Moram da vam kažem:

  Kad Velikohrvat Zoki velikosrpski o Bosni zbori

  9.11.2021. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  Mada je suludo, ljudima nije do smijeha

  Kad zakažu i struka i 'institucije sustava'

  26.10.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

  Autoritet mu veći od ambicija

  Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

  6.10.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

  Peđa moze ono sto Bero mogao nije

  Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

  2.10.2021. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

  Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

  Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

  30.9.2021. | 9:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  Birokracija je virtualan svijet

  Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  19.9.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  Tako to čine 'maštoviti'

  Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  16.9.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  Nova skupa infrastruktura

  Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  13.9.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  PIŠE: JERKO ZOVAK

  Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  4.9.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  Nakon pisanja SBplus-a

  Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  5.8.2021. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  Poznata je sprega politike i pravosuđa

  U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  3.8.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  Agresivnost koja šteti i stranci

  Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  28.7.2021. | 21:30