Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 6.12.2018. u 8:40
Prikaza: 4911
|

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

root : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?Mijo Kršić(Foto: pixsell)

Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.

MOŽDA se netko od naših čitatelja sjeća članka Kako šef policije kupuje građevinsku parcelu kojeg smo objavili u srpnju 2012. godine. Njegov sadržaj opisuje vrijeme, mjesto, događaj i aktere iz vremena kad je na ovim prostorima 'bog otac, bog sina i bog duh sveti' bio Zdravka Sočkovića koji je onomad, vjerojatno u cilju svoje osobne zaštite od pravne države, a ne obrnuto, za šefa ovdašnje policije 'imenovao' Miju Kršića.

Izgleda, na to rano mjesto, trebao bi biti imenovan najmoralniji, najpošteniji, najčasniji, najhrabriji, najkvalificiraniji, najiskusniji, najučinkovitiji... dakle najautoritativniji časnik Policijske uprave koja u svojim redovima ima oko tisuću policijskih službenika i namještenika kojima bi, u ovom slučaju, Mijo Kršić, trebo biti primjer, uzor, zvijezda vodilja te ljudski i profesionalni uzor.

Mada je bio najdugovječniji prvi brodsko-posavski policajac - od 2004. do 2010. godine - padom njegova mentora, pao je i Kršić s te lukrativne funkcije. Međutim, bez imalo okrnjena osobnog i/li poslovnog ugleda u instituciji koja svaku državu, civilizacijski i pravno, najbolje determinira, čovjek je nastavio raditi posao za kojeg je nominalno kvalificiran i praktično osposobljen - primjereno hrvatskoj pravnoj praksi.

Posljedično toj činjenici - da je osposobljen represivne poslove obavljati sukladno hrvatskoj pravnoj praksi - 2012. godine Kršić se javio na interni natječaj kojeg je, po EU pravilima, raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova i to za obavljanje poslova i radnih zadataka 'Voditelja službe policije' u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj.

Nadzire, obučava i koordinira

Prema nama dostupnim informacijama, 'voditelj službe policije', uglavnom, analizira i prevenira stanje javnog reda, sigurnosti cestovnog prometa te problematiku prijestupa i prekršaja. Prati stanje protueksplozijske zaštite, osiguranja javnih okupljanja, objekata i osoba te organizira stručno usavršavanje djelatnika.

Preventivne djelatnosti Službe policije najizraženije su kroz djelovanje 'Policije u zajednici' gdje policijski službenici, tzv. kontakt-policajci, s predstavnicima gradova i ostalih institucija zajedno rješavaju probleme lokalne zajednice.

Prati i analizira stanje sigurnosti cestovnog prometa, te predlaže mjere u cilju što bolje sigurnosti prometa na području policijske uprave. Planira, organizira i provodi preventivne aktivnosti prometne akcije te ostvaruje suradnju sa školama i drugim ustanovama.

Surađuje s drugim ustrojstvenim jedinicama Policijske uprave te tijelima lokalne uprave i samouprave. Organizira i obavlja nadzor nad radom policijskih postaja te im pruža stručnu i drugu pomoć.

Najmoralniji, najpošteniji, najčasniji, najhrabriji...

Na temelju tako opisanih poslova i radnih zadataka 'voditelja službe policije', i laici bi mogli zaključiti kako je u pitanju osoba od najvećeg povjerenja aktualnog ministra unutarnjih poslova i njegovih pobočnika te da ona, u njihovo ime i za njihov račun, ustvari, permanentno nadzire rad svih segmenata Policijske uprave, odnosno, rad njezina aktualnog načelnika i njegove ekipe.

Izgleda, na to radno mjesto, trebao bi biti imenovan najmoralniji, najpošteniji, najčasniji, najhrabriji, najkvalificiraniji, najiskusniji, najučinkovitiji... dakle najautoritativniji časnik Policijske uprave koja u svojim redovima ima oko tisuću policijskih službenika i namještenika kojima bi, u ovom slučaju Mijo Kršić, trebo biti primjer, uzor, zvijezda vodilja te ljudski i profesionalni uzor.  

Malo oštroumniji (hrv. vispreniji) promatrači rada, ponašanja i učinaka ovdašnjih policijskih službenika te institucije u cjelini, mogli bi čak zaključiti kako je centrala MUP-a onog Sočkovićevog čovjeka, Miju Kršića, izabrala na novu dužnost, ustvari, kao načelnika Policijske uprave - u sjeni.

Naime, teško je pretpostaviti da bi aktualni načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, Antun Valić, upravo Miju Kršića protežirao, podupirao i pretpostavljenima predlagao kao vrhunski policijski kadar, iz najmanje dva razloga. Prvo, u pitanju je, mada interni, ipak javni natječaj u kojeg nije moguće, jelte, neformalno intervenirati i drugo, Valić previše dobro poznaje Kršića da bi baš njega protežirao i time samog sebe kompromitirao.

Očito, prevagnula je forma nad sadržajem 

Nakon kraćeg istraživanja - zbog čega su upravo 'Sočkovićeva čovjeka' imenovali sivom eminencijom ovdašnje Policijske uprave - saznali smo kako je to (i) posljedica činjenice da su na ponovljeni natječaj iz 2012. godine - dakle nakon šest godina sudovanja - mogli se prijaviti isključivo oni kandidati koji su to učinili i 2012. godine.

Drugim riječima, niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao vrhunske kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće veći od Kršićevog - nije se mogao kandidirati.

I u ovom, izuzetno važnom kadrovskom rješenju ponajvažnije hrvatske institucije, očito, prevagnula je forma nad sadržajem.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mgmarsamg

mgmarsamg

Komentirano: 6.12.2018. | 14:20

1

Naravno da ne plaća.
kuna

kuna

Komentirano: 6.12.2018. | 12:59

2

Jerko Vi kao novinar sigurno od policije možete dobiti na uvid da li je Dubravko Galović ikada u prometu platio kaznu na prostoru Brodsko-posavske županije.Zna se da dotični gospodin vozi nabrijana vozila,te rado zalazi u birtije sa cajkama.Sigurno se tamo ne opušta uz čaj i kavu.Sprega politike i policije.Bila je i biti će.
Pele

Pele

Komentirano: 6.12.2018. | 11:34

3

Bilo je i vrijeme da na čelo Mup-a ponovno dođe čovjek iz naše županije. Zar mi nemamo školovanih kadrova, da nam imenuju načelnike iz drugih sredina. To najviše govori o nama samima. Nisam primijetio da se stanje sigurnosti u bitnome promijenilo, na bolje, za vrijeme njihova mandata.
duje

duje

Komentirano: 6.12.2018. | 10:52

4

Jednako tako Dubravko Galović je u svoju zaštitu postavio Antuna Valića za načelnika policije.Neka me neko uvjeri u suprotno.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

Crkva je sofisticirana organizacija

Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

3.8.2020. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

1.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

Nakon prijave gradske vijećnice Puač

Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

16.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

Piše Jerko Zovak

Andrej u zemlji političkih liliputanca

11.7.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :