Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 25.8.2018. u 9:00
Prikaza: 3482
|

Istovjetan posao, a duplo skuplji:

Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

root : Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječajŠkolska sportska dvorana na Jelasu otvorena u rujnu 2017.(Foto: SBplus/arhiva)

Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?

U netom objavljenom članku odgovorili smo zašto je kružni tok u ulici književnika i doktora Mile Budaka duplo skuplji od onog na spoju ulica Matije Gupca i Nikole Zrinskog. Utvrdili smo kako tome nije uzrok neupitno monumentalnija uloga Mile Budaka u hrvatskoj povijesti - u odnosu na uloge Matije Gupca i Nikole Zrinskog - nego razlika u veličini objekata. Prema našim spoznajama, u cijenama izgradnje ta dva rotora ništa sporno ne bi trebalo biti. Osim malo ozbiljnijeg (ne)opravdanog dizanja cijena u građevinarstvu hrvatske.

Međutim, cijene izgradnje dva puno veća objekta u Slavonskom Brodu itekako bi suspektne mogle biti. Naime, prema našim analizama, cijena izgradnje novih stanova za mlade i cijena izgradnje nove školske sportske dvorane - za koje je brodska Gradska uprava ovih dana okončala proces javne nabave - ili su posljedica  'kartelskog' dogovora ponuđača ili se nešto strašno ozbiljno dogodilo na tržištu građevinarstva. Toliko ozbiljno da to zaslužuje pozornost većih eksperata od onog kojeg na raspolaganju ima portal SBplus u potpisniku ovog priloga.

Stanovi za mlade 24 posto skuplji

Naime, 2015. godine ugovoreni stanovi za mlade - koji su u međuvremenu izgrađeni i djelomično useljeni - imali su cijenu od 825,00 eura po metru četvornom. Isti izvođač radova, za istovjetne objekte, tri godine kasnije, Gradu je ponudio cijenu od 1.020,07 eura po metru četvornom. Dakle, svoje robe i usluge 'Gradnja slavonska' d.o.o poskupila je za 24 posto, mada je inflacija u tom vremenu bila manja od pola tog iznosa.

Ako investitor, Grad Slavonski Brod, i proguta poskupljenje izgradnje tih stanova, rast cijena koji se dogodio u ponudi za izgradnju dvodijelne školske sportske dvorane Osnovne škole Bogoslav Šulek, sigurno će mu zastati u grlu. Sve kad bi brodska Gradska uprava koristila i nešto za podmazivanja - a da koriste to bi represivna tijela HDZ već znala - ne postoji sredstvo koje bi im omogućilo bezbolno gutanje tako drastičnog poskupljenja roba i usluga koje je ugledna brodska tvrtka Šprajc THD ponudila u intervalu od samo dvije godine.

Sportska dvorana od istovjetne skuplja 86,2 posto po metru četvornom

Svojevremeno smo pisali kako su, nakon provedenog javnog natječaja, brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, i predstavnici tvrtke Šprajc THD d.o.o., Tomislav i Hrvoje Šprajc, 15. svibnja 2016. godine, potpisali 7,3 milijuna kuna vrijedan Ugovor o izgradnji dvodijelne školske sportske dvorane Osnovne škole Hugo Badalić Područne škole Jelas. Dvije godine kasnije, ista ta tvrtka, istom investitoru, dvoranu veću od prethodne za 3,2 posto, ponudila je izgraditi za ukupno 92 posto veću cijenu, odnosno za 86,2 posto veću po metru četvornom u odnosu na prethodnu.

Međutim, to nije najspektakularnija informacija iz tog natječaja. Naime, i s tom cijenom, ponuda tvrtke Šprajc THD bila je niža u odnosu na ostale. Jer, također ugledna građevinska tvrtka, Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, ponudila je iste radove izvesti za 15.396.670,33 kuna, što je 119 posto više u odnosu na cijenu izgradnje takve dvorane prije dvije godine, dok treća tvrtka, Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova, koja na području Slavonskog Broda uglavnom djeluje kao podizvođač drugim tvrtkama, isti objekt ponudila je izvesti po cijeni od 16.892.708,91 kuna, što je za 132 posto više od cijene po kojoj je takav objekt izvela tvrtka Šprajc THD prije dvije godine na Jelasu. Sve bez 'tehničke zaštite' i 'opreme dvorane'.

Nema inflacije, ima li razuma?

Budući da Hrvatska više nije u 'socijalističkom mraku' - kad su 'radnička klasa, seljaci i poštena inteligencija' kuće gradili kreditima čija vrijednost je za kratko vrijeme padala na razinu par kutija cigareta - inflacija je beznačajna, posljedično, takav bi trebao biti rast cijene rada i repromaterijala.

Zbog toga, držim sasvim legitimnim postaviti pitanje ponuđačima radova i investitoru: Je li u slučaju natječajnog procesa za izgradnju školske sportske dvorane sve normalno? Dakle sve i pritom mislim na radnje, a ne svi, jer ne mislim na ljude koji bi me mogli tužiti za uvredu časti, nanošenje duševnih boli, smanjenje dobiti i slično, da sam upitao: Jeste vi normalni?

Opreza radi, posebno ističem kako ne mislim da u ovom slučaju netko pokušava sebi ili drugome pribaviti protupravnu imovinsku korist dovodeći nekoga u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica kako bi ga naveo da učini nešto na štetu tuđe imovine.

Dapače, držim kako hrvatsko pravosuđu ima previše ozbiljnog posla da bi se bavilo neozbiljnim razmišljanjem o mogućem postojanju kartela u hrvatskom gospodarstvu i dolasku do "kruha bez motike".

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
malipariz

malipariz

Komentirano: 25.8.2018. | 22:01

1

Trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da se situacija na području građenja drastično promijenila. Kad su ovi prvi objekti nuđeni (prije 3 godine), bila je još uvijek kriza, a cilj izvođača je bio dobiti posao, pa makar i s malim gubitkom, samo da se opstane na tržištu. Sada, kad posla ima "k'o u priči", a radnika nije lako ni lasom uloviti, nudi se po cijenama, koje izvođaču garantiraju dobit. Pa nek' jauče, kom oči ispadaju!
Malisb

Malisb

Komentirano: 25.8.2018. | 16:05

2

Kada se uzima u obzir dvije dvorane,treba cijeli troškovnik pogledati a ne samo površinu.Velika je razlika u željezu,betonu,bloku i radu.Treba razmišljati i o većoj satnici radnika.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.8.2018. | 13:42

3

Ima logike, kako nema? Treba raditi što više građevinskih radova, jer nekretnine u Slavoniji nikada nisu bile jeftinije, a cijene radova nikada više. Što da radi jadni Mirko, ako u proračunu ima navedene te stavke? Da ne ispuni predizborna obećanja? Šalu na stranu, hrvatska politika, a posebno javne nabave svih vrsta su najveće zlo koje se moglo dogoditi ovom jadnom polupismenom, neobaviještenom narodu. Njihov se novac baca na sve strane, od luksuznih limuzina do grandioznih arena, školskih dvorana za škole sa sve manje djece i grandioznih prometnica za gradove sa sve manje stanovnika. No hvala bogu, svaki segment politike ima svoj djelokrug djelatnosti i ne može odgovarati za druge segmente. Ne mogu tako ni Duspara i Marušić odgovarati za brljave nacionalne politike koja nema ideje kako aktivirati hrvatski gospodarski preporod.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke