Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 6.4.2021. u 8:00
Prikaza: 5616
|

Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

Željka Gavranović / SBplus
Foto: Željka Gavranović / SBplusMirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu
 • Željka Gavranović / SBplus

Nedorečenost, odnosno dvosmislenost odgovora tek je prvi korak u (ne)svjesno i (ne)namjerno zatajenje činjenica i posljedično tome, izbjegavanje vršenja ustavne zadaće: ''samostalnog i neovisnog postupanja protiv počinitelja kaznenih djela''.

PRVO što sam uočio na fotografiji kojom je ilustriran članak naslova Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti', objavljenog na SBplus-u tijekom uskrsnog poslijepodneva, bio je moderno stiliziran i oku ugodan bijelokavasti pončo ispod kojeg se nazirala nježno plava 'muška' košulja s nestašno podignutom kragnom uokvirenom bojom i veličinom primjerenim krznom za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da pripada lisici. Dapače, prije bi se moglo reći kako je u pitanju umjetni materijal kojeg je u željenom položaju obuzdavao poveći simbol Gospodara prstenova.

Potvrda opravdanosti posebne pozornosti koju posvećujemo gospođi hladna pogleda i aristokratskog držanja jest (i) njezino ignoriranje notornih zločinačkih poduhvata.

Ipak, ni šarmantno 'likovno oblikovana' odjeća (hrv. styling) niti tragičan povod pojavljivanju u javnosti nisu mogli zasjeniti poslovično hladan pogled i aristokratsko držanje karakteristično za županijsku državnu odvjetnicu, Mirelu Šmital. Njezin karakterni i vizualni identitet dominirali su pozornicom improviziranoj ispred sjedišta najmoćnije brodsko-posavske  represivne institucije.

Međutim, ono zbog čega podsjećam na taj događaj, dakako, nisu ni oku ugodan styling, ni hladan pogled, ni aristokratsko držanje ovdašnje, nominalno, najopasnije državne dužnosnice nego nedopustivo štur sadržaj poruke koju je putem odabranih 'državnih' i ignoriranih lokalnih medija izvoljela priopćiti javnosti.

- Tijekom poslijepodneva dobivena je informacija da je oštećena dvoipolgodišnja djevojčica preminula. S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret. Tako da će se, u odnosu na nju, istraga sada voditi u odnosu na kazneno djelo iz članka 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo 'teška tjelesna ozljeda sa smrtnim posljedicama'. - kazala je.

Nakon te invalidne informacije, prisutni novinar HRT-a, Davor Kustor, postavio je zdravo  pitanje: „Hoćete li raditi izvide o mogućoj odgovornosti sustava u ovom slučaju?".

- Ako dobijemo kakve informacije da postoje nepravilnosti, možemo proširiti (izvide op.a.) i u tom pravcu.- glasio je nedorečen, a po formi i sadržaju dvosmislen odgovor županijske državne odvjetnice, koja je potom svojim govorom tijela (hrv. body language) dala na znanje kako tome nema što dodati.

Odgovarajući na sebi svojstven način, gospođa Šmital je, ustvari, (ne)namjerno uskratila cjelovitu i svima razumljivu informaciju. Logičan i po sebi razumljiv odgovor na postavljeno novinarsko pitanje mogao je i/ili trebao glasiti: Podrazumijeva se da i u ovom slučaju Županijsko državno odvjetništvo poduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi događaj bio u potpunosti rasvijetljen, a potom akteri u njemu adekvatno procesuirani.

Tako formuliran odgovor nameće zadaća državnih odvjetništava situirana u 125. članku Ustava Republike Hrvatske. Naime, prema toj odredbi, državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela, dok je Zakonom o državnom odvjetništvu i drugim pozitivnim propisima pobliže navedeno koga od represivnih državnih tijela, pritom, može i mora koristiti kako bi osigurali potrebne „informacije".

Štur odgovor, ''ako dobijemo kakve informacije'', ne podrazumijeva od koga te informacije očekuju: od represivnog sustava kojem su, bilo bi normalno, izdali nalog neka vrše izvide, ili iz drugih izvora, kao što su građani, novinari... Zbog toga, javnosti nije poznato je li Državno odvjetništvo, podčinjenom dijelu represivnog sustava, naložilo neka "vrše izvide" u sustavu socijalne zastite,  ili to učinilo nije. 

Naime, ta nedorečenost, odnosno dvosmislenost odgovora tek je prvi korak u (ne)svjesno i (ne)namjerno zatajenje činjenica i posljedično tome, izbjegavanje vršenja ustavne zadaće: ''samostalnog i neovisnog postupanja protiv počinitelja kaznenih djela''.

Ovaj zaključak posljedica je (i) činjenice da SBplus, bezmalo punu godinu, na svojoj naslovnici drži banner s podsjetnicima na više neprocesuiranih zločina počinjenih na području Brodsko-posavske županije. Dakle notornih zločina, a ne indicija o počinjenju kaznenih djela. Neprocesuiranih primarno zahvaljujući volji upravo šefice Županijskog državnog odvjetništva, Mireli Šmital, žene koja je, unatoč toj činjenici – ili upravo zbog nje –  29. listopada 2014. prvi put, a potom i u drugom mandatu, dobila povjerenje Državno-odvjetničkog vijeća neka nastavi voditi tu najmoćniju i najodgovorniju represivnu državnu instituciju na području Brodsko posavske županije.

Našu posebnu pozornost gospođa Šmital zadobila je kad je javno, pred novinarskim kamerama, nakon ponajveće hrvatske ekološke katastrofe koja je nastala kao posljedica nemara, nestručnosti ili namjere, a uzrokovala je preduskrsni desetodnevni ostanak bez pitke vode 90-ak tisuća građana Brodsko-posavske županije, ustvari, kazala kako ne želi utvrditi činjenice, ili pak ne želi javno obznaniti one do kojih je došla.

Potvrda opravdanosti posebne pozornosti koju posvećujemo gospođi hladna pogleda i aristokratskog držanja jest (i) njezino ignoriranje notornih zločinačkih poduhvata kao na primjer: izbjegavanje imovinsko-pravnog situiranja opljačkanog državnog zemljišta sibinjske Gospodarske zone, izbjegavanje utvrđivanja tko, kad, gdje, kako i zašto je „slučajno" onomad zagadio vodu iz slavonsko-brodskog vodovoda, izbjegavanje procesuiranja protuzakonite rekonstrukcije državne ceste u slavonsko-brodskoj Osječkoj ulici, izbjegavanje procesuiranja protuzakonite rekonstrukcije 'Drvenog mosta' u Trvrđavi Brod i tako dalje i tome slično.

Mada svjestan činjenice kako će, zbog neuravnoteženog odnosa između zdrave pameti i bolesnog egoizma, i ovaj prilog doživjeti sudbinu sličnu sudbinama dosadašnjih upozorenja na (ne)rad političkih i pravosudnih dužnosnika, pišem zbog onih koji će doći, a ne zbog ovih koji će proći.   

  Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  Birokracija je virtualan svijet

  Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

  19.9.2021. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  Tako to čine 'maštoviti'

  Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

  16.9.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  Nova skupa infrastruktura

  Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

  13.9.2021. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  PIŠE: JERKO ZOVAK

  Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

  4.9.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  Nakon pisanja SBplus-a

  Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

  5.8.2021. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  Poznata je sprega politike i pravosuđa

  U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

  3.8.2021. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  Agresivnost koja šteti i stranci

  Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

  28.7.2021. | 21:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  Kopernikanski obrat

  Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

  30.6.2021. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  (Pre)obraćenik Stribor Valenta

  Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

  22.6.2021. | 16:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

  Piše: Jerko Zovak

  Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

  10.6.2021. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

  Piše: Jerko Zovak

  'U uspjehu se ne uzvisi'

  30.5.2021. | 23:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

  Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

  Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

  28.5.2021. | 19:35

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policijski marketing za Mirka Dusparu

  'Izgleda je on na redu'

  Policijski marketing za Mirka Dusparu

  12.3.2014.
  „Izvidi su u tijeku, nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka", kazala je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva, Mirela Šmital, saznali smo u novinarskim krugovima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital prisegnula

  Danas u Zagrebu

  Mirela Šmital prisegnula

  31.10.2014.
  Funkcija državnih odvjetnika, inače, jedan je od kamena temeljaca zajednice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

  Novog predsjednika Županijskog suda

  Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

  5.10.2016.
  Županijska državna odvjetnica, Mirela Šmital, koja je na ruke dobila pisanu izjavu suca Švigira - u kojoj on jasno kaže kako je osjećao nelagodu i nesigurnost zbog telefonskog razgovora u kojem Svirčević tri puta kaže kako nekoga treba ubiti... - to tako ne doživljava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi ljudi pokušali spriječiti neovisno uzorkovanje tla

  Novi incident

  Čermakovi ljudi pokušali spriječiti neovisno uzorkovanje tla

  3.4.2018.
  Za nadati se kako će Županijsko državno odvjetništvo, koje vodi Mirela Šmital, othrvati se mogućim pritiscima, istrajati u stručnoj i sveobuhvatnoj istrazi cijelog slučaja te u što kraćem roku izvijestiti javnost o uzroku, obujmu i posljedicama akcidenta na zapadnom prilazu Gradu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  Državno odvjetništvo nije utvrdilo

  Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  22.7.2018.
  U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

  Piše Drago Hedl

  Kako je Mirela Šmital izbjegla sudbinu Stjepana Haramusteka

  11.11.2018.
  Kako je gospođa Mirala Šmital uspjela izbjeći sudbinu svog prethodnika, gospodina Stjepana Haramusteka? Kako, dakle, nije smijenjena zato što ne radi svoj posao? Hoće li, glede & unatoč, uskoro dobiti još jedan mandat županijske državne odvjetnice, jer se na tu funkciju nedavno k
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

  Za točan odgovor nikad nije kasno

  Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

  14.11.2018.
  SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

  Piše Drago Hedl

  DOV + DORH + ŽDO = JLZ*

  18.11.2018.
  Dakle, sve je jasno i ništa jasno nije. Sve je tužno i istovremeno smiješno. Svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Sve može ovako, ali može i onako - 'može da bude, al' ne mora da znači'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

  'Institucije ne/rade svoj posao

  Želi li netko da u ovom slučaju 'vuk ujede magare'?

  24.11.2018.
  ”Ministarstvo državne imovine ne može se žaliti na odluke nadležnih državnih odvjetništava, nego eventualno može tražiti da ponovno preispitaju svoju odluku”. I što na kraju zaključiti? Pa što drugo, nego: neka institucije rade svoj posao!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani su novi županijski i općinski državni odvjetnik

  Državnoodvjetničko vijeće odlučilo

  Izabrani su novi županijski i općinski državni odvjetnik

  2.6.2019.
  Izabrani su novi županijski i općinski državni odvjetnik na mandat od četiri godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li Državno odvjetništvo drugačiji tretman prema SBplusu?

  Različiti pristupi medijima ili...

  Ima li Državno odvjetništvo drugačiji tretman prema SBplusu?

  2.6.2020.
  Je li glavna županijska odvjetnica Mirela Šmital odlučila prema SBplusu imati drugačiji tretman u odnosu na državne medije?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djelo ima vrijeme i mjesto, a počinitelj ime i prezime

  Piše: Jerko Zovak

  Djelo ima vrijeme i mjesto, a počinitelj ime i prezime

  23.7.2020.
  Tek konkretni stručni i pošteni ljudi ljudi iz Crkve, politike i pravosuđa - propisanim, a ne običajnim pravilima postupanja - mogu društvo približiti proklamiranim civilizacijskim težnjama zajednice. Jer ljudi oblikuju sustav, ma koliko sustav pokušavao oblikovati njih.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što su u karticama prijavili ovdašnji državni odvjetnici?

  Provjerili smo

  Što su u karticama prijavili ovdašnji državni odvjetnici?

  8.2.2021.
  Županijski i općinski državni odvjetnici također su ispunili imovinske kartice koje su sada javno objavljene.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

  Mirela Šmital o prekvalifikaciji djela

  Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

  4.4.2021.
  Zlostavljana djevojčica preminula je od posljedica premlaćivanja u 15.20 u Klaićevoj bolnici.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :