Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.10.2018. u 14:00
Prikaza: 1953
|

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

root : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionalisti reći - zasad.

I najplemenitije akcije HOS-a u Domovinskom ratu u sjeni su njihovih insignija i neprincipijelnog odnosa prema pozdravu 'Za dom spremni'. Naime, osim Ante Prkačina, nitko od poznatijih pripadnika te paravojske ne bi javno priznao kako je to pozdrav kojeg je izmislio osobno Ante Pavelić te, nakon što je voljom Benita Mussolinija i Adolfa Hitlera postao diktator u najvećem dijelu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uveo ga u službenu upotrebu sustava tzv. NDH.

Za i najmanju fašizaciju Hrvatske, više nisu krivi Paraga i Đapić - koji su onomad nevinim mladim domoljubima fašističke insignije na odore prišivali - nego Kolinda Grabar KItarović i drugi aktualni hrvatski lideri koji ne napuštaju "ustaške derneke" kad se na njima (i) nehotice nađu, niti ih uvijek osuđuju kad ih netko upita za komentar.

Jer, kad bi HOS-ovci bili sljedbenici Ante Pavelića i njegova šefa Adolfa Hitlera, onda bi im trebalo zabraniti isticanje obilježja i klicanje 'Za dom spremni', budući da bi to značilo da su fašisti, ako se, pak, ne smatraju sljedbenicima tih ratnih zločinaca, onda im je taj identifikacijski pozdrav netko podmetnuo i trebaju ga sami odbaciti.

Međutim, niti pod najvećim mukama, nitko od njih ne bi priznao kako su "te i takve" insignije nošene i pozdrav "Za dom spremni!" korišten primarno kao poruka da su oni sljedbenici "slavne vojske NDH". Tek, isticat će kako su se, kao takvi, suprotstavljali "srbokomunističkoj armiji" i antifašistima Hrvatske.

Kuka Modrić nije Herceg-Bosanac 

Palo mi je to na pamet kad sam vidio fotomontažu s likom kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, Luke Modrića, kojom je 'prijatelj' prvog tajnika HDZ-a Općine Slavonski Brod, a potom i predsjednika svih pripadnika HOP-a u svijetu, dr. sc. Stjepana Blažanovića, okitio njegov facebook profil.

Naime, načinom na koji su prije i tijekom Domovinskog rata čistu borbu za Domovinu ustašoidi kontaminirali fašističkim obilježjima, danas isti ti, ili njima slični ljudi, hrvatske sportske uspjehe kompromitiraju sramotnim sekvencama iz recentne hrvatske povijesti i na taj način blate Domovinski rat, hrvatske branitelje i Hrvatsku kao, nominalno, modernu, demokratsku, pravnu, socijalnu i, što je izuzetno važno, sekularnu državu.

I, dok razumijevanja može biti za mladiće koji su tijekom rata na svojim odorama nosili fašistička obilježja - jer su držali kako je dobro na takav način ''plašiti četnike''; jer nisu znali kako su, ustvari, politički instrumentalizirani niti su mogli znati da će nakon rata biti korišteni kao ''argument'' u podmetanjima da je Republika Hrvatska sljednica NDH, a ne ZAVNOH-a - razumijevanja ne može biti za postupanje Luke Modrića i drugova mu kad ustašoida, Marka Perkovića Pušku, koriste kao zaštitno lice Hrvatske nogometne reprezentacije.

Nogometna, kao niti jedna druga, hrvatska reprezentacija nije privatni klub, nego nacionalna vrsta koja predstavlja većinu hrvatskih građana, dakle antifašiste, a ne manjinu, dakle fašiste, koji na stadionima kliču: Za dom - spremni! i, pritom ne demonstriraju nikakav bunt protiv nekoga ili nečega danas, nego većini hrvatskih građana i prijatelja im iz svijeta prkose -  veličanjem Poglavnika i NDH.

Osim toga, Modrić i drugovi nisu 'balavci' koje je moguće instrumentalizirati, nego svjetski 'putnici' koji znaju što je civilizacijski  'in', a što 'aut'.

Budući da se ponašaju kao da to ne znaju, moguće je stavljanje njihova lika i djela u funkciju proustaške propagande što, ustvari, predstavlja naslovna fotografija.

U civiliziranom svijetu to ne prolazi

"Da, postoji podjela na progresiste i nacionaliste", kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom nedavnog posjeta Slovačkoj te s umjerene kritike prešao na žestok napad mađarskih i poljskih čelnika nazivajući ih "ludim glavama" koje svojim protueuropskim stajalištima "lažu svom narodu".

Za razliku od njega, poslije utakmice hrvatske i izraelske nogometne reprezentacije te klicanja tisuća gledatelja: "Za dom spremni!", po izlasku s tribine, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar KItarović, sva ushićena par puta će "ludo" zatreptati svojim umjetnim trepuškama i kliknuti: "Atmosfera je bila fantastična".

Zbog toga, za i najmanju fašizaciju Hrvatske, više nisu krivi Paraga i Đapić - koji su onomad nevinim mladim domoljubima fašističke insignije na odore prišivali - nego Kolinda Grabar KItarović i drugi aktualni hrvatski lideri koji ne napuštaju "ustaške derneke" kad se na njima (i) nehotice nađu, niti ih uvijek osuđuju kad ih netko upita za komentar. Dapače, ignoriranjem te društvene bolesti oni, ustvari, njeguju ambijent u kojem ona može bujati. Na primjer, odbijajući poziv Ivana Zvonimira Čička da napusti stadion, predsjednica Grabar Kitarović je, ustvari, poticala ustašoidno urlanje.  

Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionalisti reći - zasad.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.10.2018. | 15:25

1

Kako vam se više da podgrijavati staru sarmu? Ko će to kusati?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

Crkva je sofisticirana organizacija

Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

3.8.2020. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

1.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

Nakon prijave gradske vijećnice Puač

Sudit će požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću i drugima

16.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrej u zemlji političkih liliputanca

Piše Jerko Zovak

Andrej u zemlji političkih liliputanca

11.7.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :