Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.5.2018. u 14:00
Prikaza: 5933
|

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

facebook profil
Foto: facebook profilAdriana Bačić
 • facebook profil
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • facebook profil

Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

RADEĆI koordinirano na stvaranju otpora zahuktalom velikosrpskom hegemonizmu, hrvatsko krilo Službe državne sigurnosti (SDS) i Saveza komunista Hrvatske (SKH) osamdesetih godina prošlog stoljeća, privodili su kraju 'diferencijaciju' unutar sustava te čvrsto se povezali s nacionalističkom emigracijom i izvaninstitucionalnim prohrvatskim aktivistima u zemlji, da bi 1989. godine formirali "stranku opasnih namjera" - Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) - s ciljem stvaranja: "slobodne, demokratske i nezavisne države Hrvatske".

Istovremeno, na istom prostoru, od ljudi iz iste nomenklature, na istoj matrici, formirana je Srpska demokratska stranka (SDS) s ciljem 'ovaplođenja' velikosrpske ideje "svi Srbi u jednoj državi", na crti "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Oni koji nisu željeli postrojiti se u 'ustaške' redove iza Franje Tuđmana, jer je želio iskoristiti "povijesne silnice" s ciljem stvaranja 'Neovisne Države Hrvatske' (NDH) od jugoslavenskih prostora gdje su pretežito živjeli Hrvati, niti su željeli stati iza 'četnika' Jovana Raškovića, koji je želio iskoristiti moć 'otadžbine' i JNA u stvaranju Velike srbije, stali su uz 'komunjare' Drage Dimitrovića, čije ideje, demokratske iskorake i ljude, po gotovosti procesa, preuzeo je Ivica Račan - s ciljem formiranja hrvatske socijaldemokracije unutar konfederalne Jugoslavije, a ako to ne bude moguće onda 'Neovisne Demokratske Hrvatske' (NDH).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

'Odlučno možda'

Zahvaljujući mentalnom sklopu formiranom u vrhu partijske nomenklature tijekom 'Hrvatskog proljeća' sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s potpunom sviješću kako je bio tek visoko rangirani partijski 'aparatčik' te zbog toga vukao 'dugi rep', Ivica Račan je ranih devedesetih, hodajući na prstima, manirom 'odlučno-možda', vodio 'ostatak ostataka' članova nekadašnje partije koji su, nominalno, hrvatski socijaldemokrati željeli postati. Budući da sam nije imao personalìtēt, Račan nije mogao stvoriti političku stranku koja bi imala prepoznatljivu agendu. Posljedično toj činjenici, hrvatski socijaldemokrati postali su politički aktivisti prepoznatljivi po vođi, a ne po ideji. Staru ideju (socijalističko samoupravljanje) prestali su slijediti, a novu nisu imali.

Vjerojatno, povjesničari će utvrditi kako je staloženi Račan bio idealan vođa SKH-SDP prije i tijekom Domovinskog rata, jer da je to bio netko drugi, možda, Tuđman ne bi uspio provesti 'pomirbu' između djece partizana i ustaša te s tako monolitnom mladošću ne bi izvojevao pobjedu u ratu.

U postračanovoj eri hrvatske pseudo socijaldemokracije, programsko beznađe postalo je potpuno vidljivo. Idejno impotentan, a operativno prepotentan, Račanov nasljednik, Zoran Milanović, do apstrakcije je ogolio socijaldemokratsku ideološku potku, a stranku pretvorio u stroj za proizvodnju politički podkapacitiranih i karakterno suspektnih sljedbenika - njega kao vođe, a ne ideje.  

Bez kristalno jasne ideje i lidera s pokrićem, a isključivo zbog borbe za osobne sinekure, počeo je bujati klijentelizam i na njemu utemeljena unutarstranačka personalno-klanovska podjela stranke. Zbog toga, na čelo stranke izabran je operativno i politički nedovoljno autoritativan (ne autoritaran) Davor Bernardić, koji nema jasnih i svima znanih temeljnih programskih teza, niti ima ljude s kojima bi mogao realizirati programe i projekte kako bi stranku izvukao iz gliba u koji je došla zahvaljujući dugogodišnjoj, prizemnoj, 'sitnosopstveničkoj', personalnoj fragmentaciji koja je stranku pretvorila u amorfnu masu svačega i ničega.

Postideološki ambijent

U takvom unutarstranačkom ambijentu provode se izbori za vodstva županijskih organizacija stranke i u Brodsko-posavskoj županiji.

U nedjelju, 27. svibnja, u večernjim satima, ali ne u mraku - kažu - zasjedala je Županijska izborna komisija koja je verificirala pravovaljane kandidature za sve funkcije: predsjednika, njegova dva zamjenika, Predsjedništvo i članove Županijskog odbora.

Ne prepuštajući ništa slučaju, a s ciljem maksimalno mogućeg manipuliranja nominacijama - "kandidati mogu povući kandidaturu poštom, telefaksom ili e-mail porukom najkasnije do 11. lipnja 2018. godine u 24,00 sati", stoji u 'Odluci o utvrđivanju pravovaljanih kandidatura...' koju je potpisala predsjednica Anita Aračić Pačić. Tko je sve i za što kandidirao se moguće je vidjeti i OVDJE

Mada je svaka nominacija važna, dakako, najvažnije je tko će biti izabran za predsjednika / predsjednicu, jer on/ona nije 'prvi/prva među jednakima' nego motorna snaga stranke u cjelini i mogući nositelj  izborne liste SDP-a za V. izbornu jedinicu s područja Brodsko-posavske županije.

Dva u pet

Kandidata je, zasad, pet. Zasad, jer nam naši izvori kazuju kako će zamjenica predsjednika Gradskog odbora SDP-a, Stribora Valente, i njegova bliska suradnica - Adriana Bačić (41), SSS, privatna poduzetnica - odustati od kandidature. Mada smo željeli provjeriti koliko je istinita informacija našeg izvora, u tome nismo uspjeli jer je gospođa Bačić prvo odbila dati izjavu prije objave svih kandidatura, a potom se ispričala jer će biti na putu "do petka".

Od ostala četiri kandidata dva su muškarca i dvije žene, dva državna činovnika i dvije poduzetnice, dva diplomirana pravnika i dvije tehničarke.

Ivan Guberac, dipl. iur. (45) zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede - Agenciji za plaćanje u poljoprivredi - jedan je od dvoje potpredsjednika Gradskog odbora SDP-a Slavonskog Broda.

Nikola Božić, dipl.iur. (51) zaposlen je u Policijskoj upravi brodsko posavskoj s radnim mjestom u Novoj Gradiški 'na civilnim poslovima'. Svojim dosadašnjim članstvom u SDP-u "nije ostavio vidljiva traga", čega je očito i sam svjestan jer tvrdi kako "se ne kandidira da bi pobijedio nego da ga članstvo malo bolje upozna".

Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Dvije ozbiljne kandidatkinje

Jozefina Birindžić strojarski tehničar i upravni pravnik, SSS (49) članica je SDP-a od 2007. godine, a prije raspuštanja 'organa upravljanja' i uvođenja 'prinudnog upravitelja' Stribora Valente (1. siječnja 2017.!) bila je članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a i predsjednica županijskog Foruma žena te stranke. Mada je u stranci ostavila vidljiv trag - u Predsjedništvu i Forumu - ova kandidatkinja široj javnosti je poznatija kao kolumnistica portala sbperiskop i direktorica 'Moj gastro' u okviru Udruge koja ne ostvaruje prihod niti sama prima plaću za svoj rad. Udana je i ima dvoje djece (21 i 25 godina).

- Mislim da su rezultati ovih komunalnih izbora pokazatelj da očito ne idemo u dobrom pravcu. Sebe smatram nekim recimo starijim dijelom SDP-a, iako u stranci nisam kao neki preko 20 godina. Na kandidaturu me ponukalo to što sam iz kuloara i od poznanika načula da nema onih koji su spremni nešto mijenjati, a jednostavno mi je žao bilo dići ruke od nečega što predstavlja dio mog života, moj svjetonazor. Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. Ostale općine, a znate kako je, ako nitko ne zove i ništa se ne pita onda nitko ništa i ne radi. Tako da se mora prvo pregledati teren što u stvari imamo, a onda jednostavno raditi. Jer ništa drugo nema. Moramo se vratiti socijaldemokraciji i radu i predstavljanju nekih programa koji bi trebali biti za život u Slavoniji za život na ovom našem području, da vratimo ono da se može živjeti i od poljoprivrede i od poštenog rada i da mladi ne odlaze. Naravno to zvuči vrlo jednostavno ali nije nimalo jednostavno za odraditi, a mislim da mladi odlaze i zato što ne vide nikakvu alternativu svemu što se događa. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Marina Opačak Bilić (28) građevinska tehničarka SSS, član SDP-a od 2015. godine i županijska vijećnica te stranke. Od završetka srednje škole je zaposlena, a zadnje četiri godine obnaša dužnost direktora u obiteljskoj tvrtki Feliks regulacija, čiji je temeljni kapital 29 milijuna kuna. S 30-ak  zaposlenih ostvaruju ukupan godišnji  prihod od 26 milijuna kuna. Udana je i ima troje djece (5, 6 i 7 godina).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

Pobjedit će bolja menadžerica

Ako/kad Adriana Bačić, iza koje stoji Stribor Valenta i njegov dio brodsko-posavskog SDP-a, odustane od kandidature, a članstvo uvidi kako iza dvojica državnih činovnika, Ivana Guberca i Nikole Božić, ne stoji nitko - jer su se kandidirali bez ičije potpore - ostat će tek dvije ozbiljne kandidatkinje: Jozefina Birindžić, koju javno podupiru članice unutarstranačke frakcije "Pozitiva", i  Marina Opačak Bilić iza koje, vjerojatno, stoje i birači njezina brata Tomislava, koji je na zadnjim unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO SDP-a, u prvom izbornom krugu, pobijedio protukandidate: bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i bivšeg ravnatelja brodske bolnice Tihomira Biščevića.  

Uglavnom, nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  grgasb

  grgasb

  Komentirano: 30.5.2018. | 23:42

  1

  Bude Buljanka?
  Jablanovi_kraj_Gloge

  Jablanovi_kraj_Gloge

  Komentirano: 30.5.2018. | 20:08

  2

  Pa zar skoro baš svi - SSS ? Nisam nikakav elitist, ali ipak, ljudi !
  brodskasova

  brodskasova

  Komentirano: 30.5.2018. | 15:40

  3

  Svibanj; I onda je svizac smotao čokoladu
  Svibanj

  Svibanj

  Komentirano: 30.5.2018. | 9:15

  4

  Niti će Juga, niti Tomina sestra biti predsjednice...ako Bačićka ostane kandidat onda je sasvim jasno da će ona biti izabrana za predsjednicu, ako ne, vjerujem da će tada od strane Striborove ekipe biti podržan Ivan Guberac.
  Kropotkin

  Kropotkin

  Komentirano: 30.5.2018. | 8:10

  5

  @posteni G. "Posteni" po Vama bi izgleda najbolje bilo ostaviti status quo u SDP-u, sastavljen od uhljeba i parazita da dalje trune dok ne postane marginalna stranka. Problem razmišljanja mnogih popust Vas je što u privatnicima vide kulake i babaroge, a ne pokretače gospodarstva, za razliku od apartčika uvaljenih u fine državne fotelje
  Jugo_slaven

  Jugo_slaven

  Komentirano: 29.5.2018. | 22:03

  6

  S malim zakasnjenjem cestitam svima Drugovima i Drugaricama Dan Mladosti,uz drugarski pozdrav,za koga za TITA. https://net.hr/danas/hrvatska/tito-zlocinac-ili-veliki-drzavnik-cia-bi-se-na-brutalnost-udbe-samo-nasmijala-a-nasi-politicari-bi-od-tita-morali-nauciti-jednu-stvar/
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 29.5.2018. | 16:32

  7

  Ovo je već za rubriku vjerovali ili ne ili onu staru: pa ljudi moji jeli ovo moguće? Stribor, Tomo i Bačićka u kombinaciji. Može li sdp pasti dublje? Starleta, bizmismen i inženjer prava u novom nastavku sdpovog Alanforda, čekamo nastavak. Blažen bio hdz!
  posteni

  posteni

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:58

  8

  Teško je ne primijetiti da je cilj školovane ljude (dipl. pravnike) napraviti nebitnim marginalcima, a one druge... uspješnim menađericama ??!! O obitelji Opaćak valjda svi u Brodu znaju sve osim autora teksta.Nije mi jasno gdje mu je nestala svijest. Bit će da je Tomo zakupio oglasni prostor pa je odjednom baba postala rumena djevojka... pardon... menager :). Jasno je da je cilj dovesti Tomu...tj Tominu sestru u drugi krug sa Jozefinom gdje će ju oba (čitaj Tomina sestra) pojesti glasovima koje je braco osigurao. Čudi me da se autor u cijelom tekstu nije zapitao treba li nam takav SDP...treba li nam takva država. Gospodin Zovak samo glumi intelektualca... On to u svojoj srži nije. Pokušao je biti i menager... ali to nije kao što to nije niti Tomina sestra... a niti Jozefina koja je vjerojatno jako sretna što je "favorit". Jedino nije svjesna da joj kopaju rupu i da baš nju žele u drugom krugu. Bilo koji drugi scenarij je jako poguban za operaciju koju menager Tomo provodi. I onda se pitamo... zašto nam djeca odlaze. Zahvaljujući pravosuđu, menagerima... i prodanim nazovi novinarima
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:14

  9

  Jozefina!!!

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  Sudovi odlučili:

  Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

  28.1.2019. | 12:00
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

  Krešo Beljak nije bio ekscesan

  HSS više nije demokršćanska stranka

  22.1.2019. | 14:15
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

  Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  9.1.2019. | 23:50
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

  Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  3.1.2019. | 22:00
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  Već četvrt stoljeća

  Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  3.1.2019. | 0:01
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  Osma godina rada je prošla

  Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  1.1.2019. | 23:00
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

  Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  31.12.2018. | 22:40
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  Da se ne tuku

  Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  29.12.2018. | 19:19
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  Netolerantnost na Dusparin način

  'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  23.12.2018. | 0:01
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  Kad oporba govori ne/istinu

  Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  19.12.2018. | 22:00
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  U Županijskom sudu i nogometnom savezu

  Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  15.12.2018. | 14:30
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  Iz brodskog Općinskog suda

  Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  8.12.2018. | 0:01
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  Treba li svijet znati detalje

  Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  6.12.2018. | 8:40
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  Drugi slučaj u 2018. godini

  Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  2.12.2018. | 11:00
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

  Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  18.11.2018. | 23:30
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  Grad Slavonski Brod

  Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  13.11.2018. | 23:30
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  Moramo li svugdje biti neefikasni?

  Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  12.11.2018. | 0:01
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  Izbor ravnatelja je politička rutina

  Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  4.11.2018. | 0:01
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

  Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  30.10.2018. | 0:01
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  Hlao

  Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  28.10.2018. | 14:00
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke